mandag den 22. april 2024

Jakob Brodersen; Næsten [Anmeldereksemplar]

Jakob Brodersen; Næsten [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Mens bomberne falder, forsøger en kræftsyg far at redde sin familie ud af Aleppo. En sønderjysk slagteriarbejder mister grebet om tilværelsen, da han mister sit job og møder sin fortid. En ung marokkaner søger mod lykken på den anden side af Middelhavets bølger, og i en flygtningelejr i Østafrika forsøger en engelsk smerteforsker at kortlægge sammenhængen mellem fysisk og psykisk smerte.

Jeg må ærligt indrømme at jeg takkede ja til den her bog, uden helt at vide hvad jeg gik ind til. Da jeg så læste bagsideteksten, var jeg ikke i tvivl om det her ville blive en historie der kom til at gøre ondt. Derfor tog det mig også lige lidt tid at finde modet frem. Så opdagede jeg den som lydbog, endda indtil af forfatteren selv, og jeg trykkede på afspil.

Først kunne jeg ikke helt finde hoved og hale i alle de personer vi blev præsenteret for, men jo længere jeg kom ind i historien, jo mere krøb den under huden på mig og jo mere kunne jeg se de mange forskellige menneskers vigtighed for bogens historie.

Det er en rørende historie om skæbner i Europa, Afrika og Mellemøsten der hver især udsættes for konsekvenserne af krig. Der er unge og voksne, kvinder og mænd, alle sammen nogen hvis liv og tilværelse bliver påvirket.

Især en af historierne gjorde et meget stort indtryk på mig og efterlod mig grædende i bilen.

Det er i det hele taget en bog der sætter sig dybt i en. Den viser brutaliteten af krig. Af hvor langt nogle mennesker vil gå. Ikke kun for at få dem de holder af i sikkerhed, men også hvor langt ”fjenden” vil gå for at skræmme, terrorisere og fastholde en magt, de nok ikke skulle have haft i første omgang.

Den viser at selv om krig ofte er langt fra fx os i Danmark, har den alligevel konsekvenser. Arbejdspladser der bliver nedlagt, fødevarer der bliver dyrere, flygtninge der kommer til landet og har svært ved at finde fodfæste i et fremmet land og fremmede mennesker, der måske ikke altid tager så pænt imod som vi burde.

Men udover at være en historie der gør ondt, er det også en historie om håb. Mange af de skæbner vi møder har ikke opgivet håbet, selvom de har været igennem skrækkelig mange prøvelser.

Det er historier der sætter livet i perspektiv. For selvom jeg kan synes livet er hårdt fra tid til anden, er det jo på ingen måde hård i forhold til de skæbner vi møder i bogen. Jeg må ærligt indrømme at jeg har krammet mine børn lidt ekstra og husket mig selv på, at vi har det godt og at vi ikke lider nogen form for nød.

Tak til forlaget for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Svane & Bilgrav
Udgivet i: 2024
Antal sider: 304
6 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar