fredag den 30. december 2022

Året der gik - 2022


Året der gik - 2023

Endnu et år er gået … Og hvilket år det har været.

Det har været den vildeste rutsjebanetur – nogle nedgange ville jeg gerne have været foruden, men til gengæld har toppene været episke.

I januar mistede jeg min far. Efter lang tids sygdom, så det kom ikke som et chok, men alligevel følte jeg mig ikke helt parat til at skulle sige farvel. Der har været en hel del ”første gange” i år efter det. Første fejring af mors fødselsdag, første fars dag, første fødselsdage for både ungerne og mig selv og nu jul og nytår. Det er mærkeligt og vemodigt at han ikke er her.

Men jeg håber at han ville have været stolt af de ting jeg har opnået i år.

Jeg har læst 466 bøger. Det er ny rekord og jeg er dybt målløs over hvor meget jeg har nået, med to små børn, familie, venner og ikke mindst fuldtidsjob. Det er ikke antallet af bøger der tæller – og det skal ikke være en konkurrence, hvis du har læst to bøger i år, er det også flot! Husk det!

Det har været et år med travlhed på arbejde. Mange fede arrangementer, kurser og oplevelser er det blevet til og jeg håber at næste år bliver lige så spændende.

Jeg har været til Ordkraft, Fantasyfestival og BogForum. Jeg har været til bloggerarrangementer og nørdet bøger på den helt store klinge med rigtig mange dejlige mennesker. Jeg glæder mig til endnu flere bogmesser og arrangementer til næste år – jeg håber at jeg kan tilføje Sci-fi-con i Randers, til min liste.

Jeg har endnu engang været dommer til ”Årets Dansk Fantasy 2022” og har haft æren af at skrive talerne til vinderne og ikke mindst være med til at fejre dem (og alle de andre dejlige mennesker der skriver dansk fantasy) i Esbjerg til Fantasyfestivalen. Der er sat kryds i kalenderen til næste år og jeg glæder mig!

Og så var der jo også noget med at jeg vandt en pris. En virkelig flot pris. ”Danish Book Blogger 2022”, som blev uddelt af Plusbog til BogForum. Flere ugers venten kulminerede fredag eftermiddag og jeg modtog med rystende arme og bævende stemme det fine glas trofæ, der nu står og pryder i min bogreol.

Jeg tror faktisk stadig ikke helt at det er gået op for mig at jeg vandt. Der er så virkelig mange dygtige bogbloggere derude og at det så blev mig der vandt? Jamen altså. Det er en stor ære. Jeg har sagt tak før, men siger det igen: tusind tak! Tak til alle der har nomineret, stemt og heppet på mig – det betyder alverden for mig.

Slutteligt blev det også året hvor jeg prøvede kræfter med en boglig julekalender på Instagram og jeg er virkelig glad for den modtagelse den har fået. Tak til alle der har deltaget, liket og kommenteret. Selvom det har været et stort arbejde, har jeg hygget mig med det, og jeg har allerede planer for næste års julekalender …


Tak for i år.
Tak for al kærligheden.
Tak for alle de fantastiske bogsnakke.
Tak for alle de skønne læseoplevelser.
Tak for likes og kommentarer.
Tak for at følge med hos mig. Uden jer ville det være knap så sjovt.

Vi ses i 2023 – og jeg glæder mig til at se hvad der kommer til at ske.


onsdag den 21. december 2022

Elena Armas; Det amerikanske datingeksperiment [Anmeldereksemplar]

Elena Armas; Det amerikanske datingeksperiment [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Rosie Grahams liv er et rod. Hun har netop sagt sit velbetalte job op for at skrive kærlighedsromaner på fuld tid. Nu lider hun så af en alvorlig skriveblokering. Loftet braser bogstaveligt talt ned om ørerne på hende, og hendes tilflugtssted viser sig at være beboet af veninden Linas yderst attraktive fætter, Lucas.

Lucas, som Rosie måske, måske ikke har fulgt lidt vel intensivt på Instagram. Som galant tilbyder hende at bo under samme tag. At lave fabelagtig mad til hende. Og at tage hende på en række datingeksperimenter som romantisk inspiration til skriverierne. Ikke noget, Rosie og hendes uskyldige onlinecrush ikke kan håndtere. Overhovedet ikke. For ellers ville hendes hjerte jo virkelig være i vanskeligheder …


Hvis du er til de helt store romantiske gestusser – så er det her historien for dig.

Den er – som dens forgænger, ”Den spanske kærlighedsaffære”, meget amerikansk. Og selvom jeg normalt ikke har noget problem med det, synes jeg faktisk det bliver lidt for meget i den her.

Selvom jeg var virkelig godt underholdt og siderne vendte sig selv, kunne jeg ikke lade være med at være en smule irriteret på de to hovedpersoner, Rosie og Lucas. Lina (hovedpersonen i ”Den spanske kærlighedsaffære”) har en god pointe til sidst i bogen – og den rammer virkelig hovedet på sømmet. Jeg vil ikke spoile for meget, så jeg vil ikke sige mere. Men lad mig vide om jeg ikke godt nok har ret.

Noget af det jeg til gengæld godt kunne lide i bogen, var kemien mellem Rosie og Lucas der virkelig er til at føle på – også selvom de forgæves forsøger at forhindre følelserne i at spire mellem dem. En anden jeg godt kan lide er de dates de er på. De lyder virkelig skønne og er beskrevet tydeligt og detaljeret, så man føler man selv er der.

Et af temaerne i bogen er hemmeligheder og at finde modet til at følge sine drømme. Både Rosie og Lucas har en del hemmeligheder for dem de elsker. De vil ikke skuffe dem, men hvis man virkelig er elsket, kan man ikke skuffe.

Af de to bøger, kunne jeg bedst lide ”Den spanske kærlighedsaffære”, selvom denne har en kæmpe styrke i forhold til. Nemlig at vi også har kapitler fra Lucas’ synsvinkel – og at de er indlæst af en mand. Det giver virkelig en anden dybde til historien og jeg ville ønske at der havde været kapitler med Aarons synsvinkel i ”Den spanske kærlighedsaffære”. Nuvel, man kan ikke få alt.

Som sagt er det en historie fyldt med store følelser, med romantik og med hede øjeblikke. Lidt for amerikanske for min smag, men ganske underholdende.

Tak til forlaget for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Politikens Forlag
Original titel: The American Roommate Experiment
På dansk ved: Pil Ingerslev
Udgivet i: 2022 (på engelsk og dansk)
Antal sider: 420
4 ud af 6 stjerner


onsdag den 14. december 2022

Nicole Boyle Rødtnes; Den røde enkes løfte [Uopfordret anmeldereksemplar]

Nicole Boyle Rødtnes; Den røde enkes løfte (Rød & og blå, #3) [Uopfordret anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Velkommen til Viduana, hvor forelskelse er forbudt, og ethvert forsøg på flugt straffes med døden.

Mændene i Viduana er på randen af sammenbrud og der er optræk til oprør. Vreden vosker eksplosivt og vrede giver mod ... Men er der mod nok til at vælte enkerne én gang for alle?

Clara er i fare uden for byportene og må kæmpe for at overleve. Den sorte enke har tvunget hende i eksil og taget hendes datter.

Silas sørger over Samuels grusomme død og arbejder på at færdiggøre sin tunnel ud af byen, så han kan flygte med sin familie.

Elias rejser mod Xian for at smugle våben ind i Viduana til det kommende oprør.


Endelig er ventetiden forbi og heldigvis er den tiden værd!

Jeg har sagt det før og jeg siger det gerne igen: Nicole har fantastisk måde at skrive historier på. Både letlæsning, bøger til mellemtrinnet og unge. Hun kan skrive fantasy, realisme og dystopier.

“Rød og blå” er i sidste kategori. En dystopi der fortjener alt den ros den kan få. En dansk udgave af “Handmaids Tale”, med et tvist. Her er det ikke mændene der bestemmer, men derimod kvinderne. Kvinder der også kan være korrupte og blinde af magtbegær. 

Det er serie der knuser dit hjerte. Gør dig chokeret over menneskers grusomheder. Den er fuld af plottvists, intriger og hjerteskærende øjeblikke.

Jeg vil nødig afsløre for meget af handlingen, men jeg kan sige at jeg ikke blev skuffet. Det er dog tydeligt at Nicole ikke er så vred længere. Der skete mange ting omkring hende da hun skrev de to første og de har en anden følelse end den her. De var meget vrede. Meget hårde. Meget voldsomme. Det er den her også, men ikke helt på samme måde.

Selvom den ikke helt er så vred, er det stadig en god og gennemført slutning. Hvis jeg dog må sige en ting, synes jeg det gik lidt for stærkt til sidst. Jeg havde håbet på lidt mere end det jeg fik.

Tak for endnu en fantastisk serie, Nicole. Jeg glæder mig til at se hvad det næste bliver.

Bogen er modtaget som uopfordret anmeldereksemplar fra forlaget.

Fakta: 
Forlag: Alvilda
Udgivet i: 2022
Antal sider: 428
6 ud af 6 stjerner

onsdag den 30. november 2022

Olivie Blake; Atlas Six - Initiativet [Anmeldereksemplar]

Olivie Blake; Atlas Six - Initiativet [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Det Alexandrinske Selskab er en berygtet, ældgammel orden af verdens mest magtfulde magikere, der har svoret at beskytte antikke hemmeligheder. Hvert tiende år rekrutteres seks potentielle medlemmer, men kun fem vil få optag, mens én vil blive elimineret. De seks udvalgte må kæmpe for adgangen til kostbar viden – og samtidig forsøge at undgå et blodbad.

”Altas Six – Initiativet” er første forrygende bind i Olivie Blakes stort anlagte trilogi som seks elitemaikere, som træder ind i en verden af hemmeligheder, hvor forræderi, forførelse, magt og uovertruffen magi lurer overtalt.


Holder hypen om ”Atlas Six”? Hvis du spørger mig, så ja!

Jeg vidste faktisk ikke helt hvad jeg gik ind til, da jeg begyndte på den her. Ikke andet end den har været overalt i mit TikTok-feed og at det var en ordentlig moppedreng.

Hvis du forventer en hæsblæsende fantasyfortælling, med masser af action, må jeg nok skuffe dig. Det er langt mere en fortælling om hvordan mennesker agerer, tænker og handler når de sættes under pres, end det er en historie om magi.

Jovist, der er et ret avanceret magisystem – som jeg håber at jeg bliver klogere på i næste bind. Der er forskellige typer af magikere, dem der kan kontrollere de fysiske love, dem der kan noget med natur og tankelæsere og manipulatorer. Kort sagt, der er enhver slags magi. Men magien kommer ikke gratis og alle de udvalgte har deres egne problemer at slås med.

Hver person skiftes til at fortælle og jo længere ind i historien vi kommer, jo mere kendskab får vi til dem og deres bevæggrunden for at have takket ja til invitationen om at blive medlem af ”Det Alexandrinske Selskab”. En gruppe højtstående magikere der beskytter antikkens hemmeligheder.

Men jo dybere ind i historien vi kommer, jo flere hemmeligheder og mørke sider kommer der frem. Hvor langt er de seks personer villige til at gå for både at overleve, men også blive en del af selskabet? For der er kun plads til fem af dem.

Udover at være utrolig velskrevet, er der kælet ved rigtig mange detaljer og jo flere sider man læser, jo mindre har man lyst til at bogen slutter. Krydret med flotte hel sides sort/hvid illustrationer til hvert kapitel og en utrolig smuk forside, er det bare en bog der indbyder til læsning.

Jeg glæder mig til at læse videre i serien – jeg kan afsløre at jeg har høje forventninger!

Tak til forlaget for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Politikens Forlag
Original titel: The Atlas Six
På dansk ved: Sarah Feddersen Thomsen
Udgivet i: 2022 på engelsk og dansk
Antal sider: 521
6 ud af 6 stjerner

onsdag den 23. november 2022

Hannah Gold; Den sidste bjørn [Anmeldereksemplar]

Hannah Gold; Den sidste bjørn [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Der er ingen isbjørne tilbage på Bjørneøen.

Det er i hvert fald det, Aprils far fortæller hende, da han bliver ansat på en vejrstation i det fjerne Arktis.

Men en endeløs sommernat møder April alligevel en isbjørn. Han er sulten, ensom og langt væk hjemmefra. Fast besluttet på at redde ham begynder April sit livs vigtigste rejse ...


Husk Kleenex når du skal læse den her bog - og læs den ikke færdig i offentlig transport. Det gjorde jeg - det var en fejl!

“Den sidste bjørn” er en den slags historie der langsomt strammer grebet om dig og knuger dig hårdt, for så at slippe dig og efterlade dig med en tom følelse indeni.

Sådan havde jeg det i hvert fald. Jeg var både trist på Aprils vegne, på Bjørns og farens. Alle har mistet så uendeligt meget - både April og Bjørn har mistet deres mødre, og April har tildels også mistet sin far til både sorg og arbejde. Det er svært at være barn, når ens far er så optaget af arbejde at han glemmer fødselsdage og at handle ind.

Ikke at jeg tror han gør det i en ond mening, men han kan ikke andet. Hvordan kan han være der for en lille pige, når han ikke kan tage vare på sig selv? Det er det sorg kan gøre ved en.

Bjørns historie er anderledes og så alligevel ikke, men jeg vil ikke afsløre for meget. Jeg vil hellere lade ham fortælle den til dig, som han fortalte den til April.

Selvom jeg blev trist mens jeg læste følte jeg også et håb for fremtiden - omend det kan blive dyster en af slagens.

"Den sidste bjørn" er en form for løftet pegefinger. En påmindelse om at vi skal passe på naturen og de storslåede skabninger der bor i den. At vi skal handle nu, før det er for sent. At det er i orden at sørge og være trist, men man skal ikke glemme at leve.

Jeg vil kort nævne de flotte sort/hvid illustrationer der er undervejs. De både underbygger og forstærker læreoplevelsen og jeg synes de passede rigtig godt til bogen og historien. 

Den er som et kæmpe stort kram … bjørnekram … til os alle sammen, og ikke mindst til den planet vi skal passe på.

Jeg giver “Den sidste bjørn” mine varmeste anbefalinger - både til store og små!

Tak til Straarup & Co. for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Straarup & Co.
Original titel: The Last Bear
På dansk ved: Jeanette Sigtenborg
Udgivet i: 2021 (på engelsk) og 2022 (på dansk)
Antal sider: 296
6 ud af 6 stjerner

onsdag den 16. november 2022

John Kenn Mortensen; Troldmanden i træet [Uopfordret anmeldereksemplar]

John Kenn Mortensen; Troldmanden i træet (Midnatssolens Rige, #1) [Uopfordret anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Alice og hendes venner har aldrig set det før. Det forunderlige tårn, der pludselig stikker op af mosen. Gennem tårnet åbner en fantastisk og foruroligende verden sig. Her står solen aldrig op, og det vrimler med talende dyr, mageløse monstre og en fæl flok fjender kaldet Det Store Spetakel ...

Hvor stammer alle John Kenn Mortensens monstre fra? Måske bliver du klogere af at læse “Troldmanden i træet”  … hvis du tør …

Jeg har vist sagt det før, men jeg er faktisk ikke den store horrorfan - i hvert fald ikke når det kommer til film, men bøger er lidt noget andet. Sjovt nok - eller så har jeg bare ikke læst noget der er "nok" uhyggeligt, det kan også være.

Jeg har tidligere læst en håndfuld af Johns egne bøger som fx "Sorte Sally" og endnu flere hvor han har illustreret, bl.a. "Grimyrk" af Benni Bødker, "Grimm" af Kenneth Bøgh Andersen. John er en fremragende historiefortæller - både i illustrationer og i tekst. 

Med “Troldmanden i træet” slår han kimen an til en storslået fantasy/horrortrilogi. Af hvad jeg har hørt, er dette noget John har arbejdet på i flere år og jeg synes faktisk godt at man kan mærke at det lagt meget arbejde og hjerteblod i den.

Historien udfolder sig langsomt, men man kan hurtigt fornemme der er uhyggelige ting i vente. Som læser bliver vi fanget af, ikke blot det flotte og stemningsfulde sprog, men også de smukke (og uhyggelige) illustrationer der er undervejs.

John Kenn Mortensen er i sandhed en mester til mange ting og i “Troldmanden i træet” viser han alle sine styrker - det er virkelig godt!

Tak til Alvilda for uopfordret anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Alvilda
Udgivet i: 2022
Antal sider: 316
6 ud af 6 stjerner

onsdag den 9. november 2022

Aisling Fowler; Ildfødt - Twelve og sneskoven [Uopfordret anmeldereksemplar]

Aisling Fowler; Ildfødt - Twelve og sneskoven [Uopfordret anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Twelve har aflagt troskabseden og er blevet jægerlærling. Hun har afgivet sit navn til gengæld for at lære den ædle kunst at besejre uhyrer, men det er ikke nemt at falde til i jægerlejren, når man selv bærer på hemmeligheder.

Da lejren bliver invaderet, og en ung pige bortføres, drager Twelve ud for at finde hende. Twelve befinder sig pludselig på en farefuld færd, der vil ændre hendes liv – og hele verden.


Den her bog har en snert af storhed i sig - det kunne blive rigtig, rigtig godt!

Ikke alene er jeg helt forelsket i forsiden, for se lige - den emmer da bare fantasy, action og magi, men selve historien har virkelig mange detaljer og facetter.

Twelve er i lære som jægerlærlig - men selvom hun er den bedste til at slås, er hun den værste til at få venner. Hun gemmer nemlig på en skrækkelig hemmelighed og et ønske om hævn. Da Twelve sætter sig for at finde en forsvunden elev, må hun sætte sine egne behov på pause og ud på en farefuld mission - som selvfølgelig kræver alliancer, tillid og en god del held.

Det er ikke kun en historie om at se ens værste frygt i øjnene, men også en historie om at man ikke kan skære alle over samme kam. Selvom Twelve nærer et indædt had til skovklanen, er det måske ikke alle fra den klan der er lige slemme? Kan hun blive venner med sin fjende?

Samtidig er det historien om at det ikke altid er de stærkeste der vinder. De snu og kloge kan også noget – især når man danner alliancer. Det er også historien om venskaber og noget mere – for kan man være venner, hvis den ene part føler mere end den anden?

”Ildfødt” er en fabelagtig første del i en serie, jeg spår en stor fremtid. Der er kun lige skrabet i overfladen og jeg forventer endnu mere action, mere magi og flere slag i de næste bind.

Tak til forlaget for uopfordret anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Straarup & Co.
Original titel: Fireborn – Twelve
På dansk ved: Mette Stepnicka
Udgivet i: 2021 (på engelsk) og 2022 (på dansk)
Antal sider: 370
6 ud af 6 stjerner

onsdag den 2. november 2022

Boris Hansen; De falske liv [Anmeldereksemplar]

Boris Hansen; De falske liv (Tavse verdener, #2) [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
"Vi kan rejse ind i bøger. Ændre dem indefra. Og nu er grænserne mellem virkelighed og fiktion ved at gå i opløsning."

En magtfuld elite er på kanten til at ændre både bøgernes og virkelighedens verden for altid. Og Olivia Alby og hendes team er muligvis de eneste, der kan standse dem.

Olivias efterforskning leder hende til "Askekrøniken", en serie af fantasy-bøger, der var centrum for en af Ministeriets missioner for nylig. Nu er hun nødt til at finde ud af, hvad der gik galt på den mission, inden den næste bog i serien åbner sig i Strømmen, og en altomfattende krig bryder ud.

Men farerne lurer også ude i virkelighedens verden. Den nådesløse massemorder Victor er trådt ud af sin bog i sin egen jagt på sandheden - og på Olivia og hendes hold.


Holy moly! Hold nu op for en læseoplevelse.

Jeg blev lidt tvunget til at få læst ”Den usynlige krig”, da jeg fik ”De falske liv” til lektør, og som jeg skrev i min anmeldelse af den, fik jeg den ikke læst da den udkom fordi den bare var alle steder og det ødelagde simpelthen min lyst til at læse den. Nu er jeg til gengæld rigtig glad for at jeg har fået både bog et og to læst.

Nu har jeg jo så været heldig at læse ”De falske liv” før mange andre (muhahah!) og jer der ikke har læst den endnu, I er in for a treat. For wow en læseoplevelse.

Boris formår på flotteste vis at bibeholde det ekstremt høje niveau som han lagde for dagen i første bind. Jeg ved ikke om han følte det her var den svære to’er, men han har i hvert fald ramt hovedet på sømmet og skrevet endnu en page turner.

Der er stadig masser af action, masser af brødkrummer og ledetråde. Jeg er dybt imponeret over at han kan holde styr på det hele. Det må kræve et overblik uden lige og jeg tager hatten af for ham. Hvor jeg nu havde første bind i så frisk erindring, fandt jeg i hvert fald ikke nogen huller i historien hvor jeg undrede mig. I hvert fald ikke mere end det nok var meningen at jeg gjorde.

Tempoet er højt og siderne vender virkelig sig selv. Som læser må du bare have mere og mere indtil sidste side er vendt og du endnu en gang sidder mindblown tilbage og faktisk er lidt i tvivl om hvad du har læst.

I ”De falske liv” kommer vi endnu tættere på vores hold af fiktionsagenter. Vi lærer dem og deres hemmeligheder bedre at kende og hermed også hvorfor de agerer som de gør. Men selvom vi bliver klogere er der alligevel stadig usagte ting vi intet kender til. Jeg har på fornemmelsen at vi kun har kradset i overfladen og at der gemmer sig meget mere.

Jeg er virkelig glad for at jeg endelig har fået taget hul på denne serie. Det tegner virkelig godt og jeg glæder mig til at læse videre.

En enkelt ting vil jeg dog sige – selvom den er slået op som ungdomsbog, kræver det altså virkelig sin læser at være med her. Der er så mange ting at holde styr på og det kan være svært at holde tungen lige i munden. 

Bogen er først modtaget til udarbejdelse af lektørudtalelse og sidenhen som anmeldereksemplar fra forlaget.

Fakta:
Forlag: CarlsenPuls
Udgivet i: 2022
Antal sider: 576
6 ud af 6 stjerner 

onsdag den 19. oktober 2022

Ann-Helén Laestadius; Bytte [Anmeldereksemplar]

Ann-Helén Laestadius; Bytte [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Elsa er ni år gammel, da hun en morgen helt alene tager ud til familiens rensdyrfold for at gøre dyrene klar. Men der venter hende et forfærdeligt syn. Hendes yndlingsren ligger død på jorden, og en mand står bøjet over den med en blodig kniv i hånden. Han har kalvens øre i munden.

Elsa bliver skræmt fra vid og sans og tør ikke fortælle nogen om manden, ikke engang sin far og mor eller bror. Og politiet vender det blinde øje til forbrydelsen.

Ti år senere. Elsa står på tærsklen til at blive voksen og drømmer om at blive rensdyrhyrde ligesom sin far. Men fremtiden er dyster. Familiens livsgrundlag er truet af krybskytternes rovmord, og samebyen er ved at blive ædt op indefra af skam og afmagt over myndighedernes passivitet og den konstante cikane fra lokalbefolkningen. Nogen må gøre noget.

Elsa har aldrig glemt manden. Hun ved, hvor han bor. Men kan han huske hende?


Dette er nok en af de mest intense og fascinerende historier jeg har læst i år.

Da Elsa som 9-årig ser en mand slå hendes yndlingsren ihjel, ændrer det hele hendes liv. Han truer hende til stilhed og truslen sætter et enormt aftryk på Elsas opvækst og senere liv. Især fordi politiet intet gør – og manden får lov til at fortsætte sine uhyrligheder. Indtil desperationen og afmagten er for stor for familien.

”Bytte” giver – ligesom ”Firekeepers datter” – et indblik i et samfund jeg ikke kender meget til. Elsa er same, men bor i Grænselandet i Lapland, et sted hvor hendes slægts traditioner er stærk, men samtidig føler hun sig udenfor alle andre steder end sammen med rensdyrene.

Der er mange ting der bliver fortiet for børnene og Elsa må selv stykke sandheden sammen: at de er alene og må klare sig selv. At politiet intet vil gøre – lige meget hvor mange rensdyr der dør eller hvor meget hun trues på livet.

Samme afmagt og frustration er også til at føle i ”Firekeepers datter”. Selvom det er to meget forskellige folkefærd, er denne følelse tydelig. Som læser kryber denne følelse også ind under huden og man bliver forarget og ked af det på samernes vegne.

Noget af det der fascinerede mig ved historien – udover hele magtbalancen mellem folkefærdene – er beskrivelserne og den detaljegrad der er brugt for at fortælle om naturen. Årstiderne går og vi er med hele vejen. Fra de mørke dage, til når solen endelig skinner. Fra sne og frost, til det spæde forår der for os, sikkert også ville føles som vinter.

Jeg kan kun give ”Bytte” mine varmeste anbefalinger. Læs den – det er virkelig en storslået historie.

Tak til forlaget Alpha for at sende mig et anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Alpha
Original titel: Stöld
På dansk ved: Louise Ardenfelt Ravnild
Udgivet i: 2021 (på svensk) og 2022 (på dansk)
Antal sider: 463
6 ud af 6 stjerner

onsdag den 12. oktober 2022

Mads Schack-Lindhardt; Kalanthas hjerte [Anmeldereksemplar]

Mads Schack-Lindhardt; Kalanthas hjerte (Stjernekrønikerne, #6) [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Ulva mærker livet rinde ud og vækker et urgammelt ritual til live.

Sammen med en gammel fjende tvinges Sebastian til at undergå en test, der kan besegle Tir-Nâzrals fremtid. Tør han skubbe gammelt nag til side og stole på en, der før har forrådt ham, når det gælder det majestætiske træs overlevelse?

Samtidig er forholdet til De Unavngivne nået til punkt, hvor et opgør er uundgåeligt. Men hvad kan Sebastian gøre alene mod de maskerede ledere af portalernes verden?

Vil Tir-Nâzral lide samme skæbne som Naesala, sin skabelsesverden, og bukke under i kampen mellem Evendale og Tazkaran?


Sidste bind i Mads’ storslåede historie om Sebastian og Storm (trist emoji) og hvilket bind!

Jeg føler jeg har været med helt fra den spæde start af denne historie. Jeg har stadig den første bog i den gamle udgave, fra Mellemgaard og med en anden forside. Jeg var så heldig at få lov til at være betalæser på bog to og tre og har læst alle bøgerne med stor fornøjelse.

Derfor var det også ambivalent at gå i gang med sidste bog. For kunne den leve op til mine forventninger? Og hvordan ville Mads få bundet knude på alle de tråde han har spundet i gennem de foregående fem bøger?

Lad mig lige slå fast: det er en virkelig god bog! Som i virkelig god.

Noget af det jeg elsker mest ved denne serie er humoren og Sebastians forhold til hans medkarakterer – især Storm. Godt nok bliver der mindre humor jo længere ind i serien vi er kommet, men den er der stadig og er med til at lette en, til tider ret dyster stemning.

Derudover er jeg virkelig fascineret af Mads’ måde at skrive en historie på. Iderigdommen og world building er helt i top. Han formår, selv med en kompliceret historie, at skabe et godt flow og en historie der er svær at slippe.

I dette sidste bind må Sebastian og Storm ud på den sidste prøve fra Ulva. En prøve som mange før ham har været igennem – men som ingen har klaret. Igen bliver Sebastian presset til det yderste og nu er det hele Tir-Nâzral der afhænger af ham – og en fjende, som han nu skal lære at stole på.

Jeg synes Mads får slået knude på de mange tråde på en rigtig god måde. Det er en stor historie at holde styr på, men Mads gør det rigtig godt … og så vil jeg ikke snakke yderligere om slutningen … (!!!)

”Stjernekrønikerne” er dansk fantasy i absolut topklasse. Jeg er stor fan – og selvom Mads har sagt at han ikke vil skrive mere, så håber jeg at han skifter mening!

Tak til Mads for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: DreamLitt
Udgivet i: 2022
Antal sider: 445
6 ud af 6 stjerner

onsdag den 28. september 2022

Judith Sølvkjær; Aglyphe

Judith Sølvkjær; Aglyphe 

Bagsidetekst:
"Jeg hiver efter vejret, luften brænder i mine lunger, ild løber gennem mine årer. Langt væk kalder min mors stemme mit navn. Min bevidsthed tumler ned gennem et bundløst svælg. Det er som om, jeg hører selv den mindste organisme krybe under jorden, hver eneste crep hvis ben skraber over træstammer, gyvelkvælernes hjerter der banker i staldene."

Aglyphe har endnu ikke fundet sin Xiphoideussten. Den sten, der giver forlænget liv og ikke mindst status blandt de andre xiphoider. En dag trænger verden udenfor sig på, da skovfolkets beskyttende portaler bliver brudt, og de livsvigtige sten bliver stjålet. I mødet med mennesket Vidar tvinges Aglyphe til at se sandheden i øjnene, og må ud på en farefuld rejse for at redde sit folk.


En klima-fiktion-fantasy-ungdomsbog? Tjo, det beskriver det vel meget godt.

Først vil jeg lige rose den virkelig smukke, indbydende og detaljerede forside – hold op altså! Den kan bare noget – godt gået! Der er mange detaljer og ting der mening når man har læst bogen. 

Herefter vil jeg sige at ”Aglyphe” ikke umiddelbart ligner noget andet fantasy som jeg har læst – hvilket er dejligt forfriskende. Ikke at der er noget i vejen med det andet fantasy jeg læser, bestemt ikke, men nogle gange er det fedt med noget der er markant anderledes. Jeg har i hvert fald ikke tidligere stødt på noget a la det forfatteren har skabt her. 

Jeg er vild med blandingen af fantasy-elementer som ældgammel naturmagi, overtro og symbiose der bliver sat overfor teknologi og menneskers verden. Det er virkelig godt integreret og som læser lader man sig bare føre med strømmen og historien.

Samtidig kan jeg godt lide karaktererne. Både Aglyphe, en xiph, der har ben i næsen og ikke sådan bare uden videre lader sig føje. Hun vil gerne undersøge tingene selv og forme sine egne holdninger. Men også Chiro og Vidar har noget særligt. Både humor og kant, men de er også gode modvægte til Aplyphe.

I det hele taget er originaliteten og iderigdommen virkelig stor. Der er mange nye ord man skal lære, men selvom jeg ikke ville ane hvordan halvdelen af dem skal udtales, gør det ikke noget, fordi det netop føles så gennemført og som naturlig del af historien. Jeg håber det jeg forsøger at sige, giver mening. 

Alt i alt er det en virkelig spændende og interessant historie. Især fordi den piller ved spørgsmål om etik og moral, om hvad menneskehed er – og hvor langt man vil gå for at opnå den og om ikke at forstå, eller med vilje misforstå andres kultur og handlinger.

Bogen er modtaget i forbindelse med udarbejdelse af lektørudtalelse.

Fakta:
Forlag: Krabat
Udgivet i: 2022
Antal sider: 235
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 21. september 2022

Jakob Hero; Kun når det brænder [Anmeldereksemplar]

Jakob Hero; Kun når det brænder [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Hvad gør man, når man tror, at man skal til at begynde på livet, men i stedet skal det slutte?

Simon og Dina er kærester. Parret er unge og skal for alvor til at starte deres liv sammen, men så får Dina konstateret kræft i hjernen.

I bogen følger man primært Simon, og hans kamp for at acceptere, at han skal miste Dina. Han er desperat og forsøger alle tænkelige alternativer for at finde en behandling, men intet hjælper.

Udover kampen mod kræften, kæmper Simon også for Lisa. Hans bedste vens udkårne, som er fanget i et forhold til en voldelig mand. Simon kender til vold i hjemmet på egen krop. Han ved, hvor svært det er at komme væk. Og hvor farligt det kan være at blive.


Det her er meget mere end blot historie om kræft og hvor skrækkelig det er for en sygdom – ikke blot for personen der har det, men bestemt også for de pårørende.

Nu er det ikke længe siden jeg selv har måttet sige farvel til en der tabte kampen og det er virkelig en ubarmhjertig sygdom – så jeg kan godt forstå at Simon ikke vil give op. Jeg kan godt forstå at han bliver ved med at prøve. Især når man læser beskrivelserne af hvordan ham og Dina har det sammen. Hvordan de komplementerer, støtter og stadig udfordrer hinanden.

Det er heller ikke kun en historie om voldelig forhold og hvilke ar – både fysiske og psykiske – det giver på sjælen. Vi lærer, i flashbacks, hvordan Simon, broren Erik og moren må flygte fra deres voldelige far og ægtemand. Men som læser er vi helt klart over hvad der egentlig sker den skæbnesvangre nat som Simon husker tilbage til.

Der er faktisk mange ting vi som læser ikke helt er klar over. Forfatteren formår at sprede mange brødkrummer. Nogle fører til noget nyt, andre tilbage til start. Hvilke brødkrummer skal vi – og Simon – følge og hvilke skal vi overse?

Historien vinder stille og roligt ind på en. Her er ikke noget med en buldrende skovbrand der tager fat fra første gnist, men mere et slumrende bål, der bliver vækket til live igen. Dina har en udtalelse om, at kun når det brænder, ser man det virkelige billede af et menneske – hvilket jeg godt kan lide, selvom det også er lidt melankolsk.

Der er også en vis portion overnaturlighed i historien. Dina bliver gode veninder med en mystisk pige, Malin, som Simon først tror, er et synsbedrag hos Dina, men sidenhen bliver han klogere … eller gør han? Som læser var jeg i tvivl et godt stykke af bogen om hun nu rent faktisk var der eller ej.

Det er en bog med virkelig mange facetter og selvom det på den ene side gør den lidt tung at læse, så bliver man indfanget af stemningen og følelserne. Jeg kunne virkelig forstå Simons frustrationer – både over Dinas sygdom, og hvor svært det er han hjælpe Lisa. Der er grusomme hemmeligheder der skal afsløres, før bålet kan slukkes og Simon kan komme videre med sit liv.

”Kun når det brænder” er spændende, anderledes og interessant. Forbered dig på en historie der langsomt, men sikkert vil krybe under huden på dig og som du vil have svært ved at slippe igen.

Tak til forlaget for anmeldereksemplar. 

Fakta:
Forlag: Superlux
Udgivet i: 2022
Antal sider: 316
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 14. september 2022

Jim Butcher; Stormfront

Jim Butcher; Stormfront (Dresdenfilerne, #1)

Bagsidetekst:
Harry Dresden undersøger et brutalt dobbeltmord, der trækker ham ned i de mørkeste dybder af det magiske Chicago.

Som professionel troldmand ved Harry Dresden, at den "normale" verden er fyldt magiske væsner, og selvom de fleste af dem ikke bryder sig om mennesker, findes der nogle, der bryder sig lidt for meget om os. Harry ved også, at han er den bedste til det, han gør. Teknisk set er han den eneste, der gør, hvad han gør. Men selvom han er den eneste af sin slags i Chicago, går forretningen mildest talt sløjt.

Da Chicagos politi inviterer ham ind som konsulent på et dobbeltmor med sort magi, får Harry dollartegn i øjnene. Men hvor der er sort magi, er der også en mørk magiker, der står bag. Og nu kender den magiker Harrys navn.


Først vil jeg lige sige tak til Louise for at anbefale den her! Herefter vil jeg sige at jeg håber meget at forlaget beslutter sig for at oversætte de næste bøger i serien - der er i hvert fald rigeligt at tage fat på!

Så vil jeg gerne slå fast at det her bestemt ikke er fantasy for børn! Selvom forsiden måske ikke udstråler det, så er det en roman til det voksne publikum. Igen, det er ikke for børn. På nogen måde!

Vi bliver smidt direkte ind i en handling, hvor vores helt, privatdetektiven og troldmanden, Harry Dresden, skal besøge et gerningssted med ofre der har fået hevet deres hjerter ud af kroppen … på magisk vis. Denne scene er meget detaljeret beskrevet, og vi kan tydeligt fornemme hvor slemt det står til, når Harry ikke kan holde morgenmad i sig ... Så er vi ligesom i gang!

Det er en fantasy-krimi – findes det? Nå, men i bogens univers er magi meget udbredt. Der er både vampyrer, feer, troldmænd, dæmoner og alskens andre overnaturlige væsner. Derudover er der hårdkogte mafia-typer der ikke er bange for at ty til vold, stressede politibetjente og en hel del sarkasme og sort humor.

Selvom Harry Dresden bestemt ikke er et af Guds bedste børn, forsøger han at gøre det rigtige – især hvis betalingen er høj nok, men han har nu alligevel en del moral, hvilket indebærer at han ofte selv ender i fedtefadet. Jeg er helt indforstået med at Harry ikke er alles kop te - jeg kunne nu godt lide ham, men man skal lige vænne sig til hans stil og facon.

Læs ”Stormfront” hvis du er til en spændende og underholdende krimi tilsat en hel del magi, humor og interessante personer. 

Fakta:
Forlag: Superlux
Original titel: Stormfront
På dansk ved: Valdemar Tellerup
Udgivet i: 2000 (på engelsk) og 2022 (på dansk - denne udgave)
Antal sider: 342
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 7. september 2022

Stine Bahrt; Mekaniske hjerter

Stine Bahrt; Mekaniske hjerter (Urværkerne, #2)

Bagsidetekst:
Med tilbageholdt åndedræt rører jeg ved den næsten usynlige cirkel. Det summer i fingerspidserne og i mit hoved. Evnen ligger efterhånden som en forlængelse af mine tanker, og jeg behøver ikke engang koncentrere mig. Portalen åbner sig.

Splittelsen mellem urværkere og evneløse vokser. Nil er fanget i konfliktens midtpunkt, og hvis hun skal redde dem hun elsker, må hun få kontrol over sin feyevner. Dorian har lært, at han må passe på sit hjerte, selv hvis det betyder, at han må give slip på Nil. Og da menneskehedens overlevelse trues, står han over for en skæbnesvanger beslutning. Men Kuppelbyens fjender er langt farligere, end nogen af dem kunne forestille sig.


Jeg roste første bind i den her serie fordi det var fedt med noget gennemført, velskrevet og spændende dansk steampunk – bind to her, er – efter en lidt lang start – ligeså god som første bog.

Første halvdel af bogen er lidt langsom i optrækket. Der er virkelig mange tanker fra Nil om usikkerhed, om hun gør det godt nok og om Dorian nu stadigvæk er interesseret – og om hun er interesseret i ham. Det blev faktisk lidt meget at læse om – jeg beklager, kære forfatter. Som med trekantsdramaet i første bind, bliver det lidt overgjort.

De mange referencer til at møtrikker inden i dem skurede, små urværker der slog og hvilke andre sammenligninger der blev lavet, blev også lidt i overkanten. Heldigvis bliver det bedre i anden halvdel – der synes jeg ikke det var nær så slemt. Samtidig er der en samtale jeg synes mangler – men det kan jeg ikke komme mere ind på uden at spoile alt for meget, så det må være op til jer om I også synes den mangler.

Da vi var kommet os over startvanskelighederne bliver historien ligeså spændende som jeg havde håbet den ville være. Forfatteren har virkelig formået at skrive en kompliceret historie med mange informationer, tidslinjer og ja, nærmest hovedbrud over hvad der kan lade sig gøre og hvad der ikke kan. Det er rigtig godt fundet på – og endnu vigtigere, rigtig godt udført! Cadeau for det!

Samspillet mellem Nil og de andre er også stadig stærkt og det føles troværdigt. Som ung tumler man følelser om utilstrækkelighed, usikkerhed og nervøsitet for at skuffe dem der stoler på en. Samtidig skal Nil (og Dorian) finde ud af om de stadig vil have hinanden, eller om de er kommet videre.

Jeg håber ikke at dette er sidste bind i serien – jeg er i hvert fald klar på flere eventyr!

Bogen er modtaget i forbindelse med udarbejdelse af lektørudtalelsen. 

Fakta:
Forlag: Krabat
Udgivet i: 2022
Antal sider: 486
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 24. august 2022

Kristin Hannah; De fire vinde [Uopfordret anmeldereksemplar]


Kristin Hannah; De fire vinde
[Uopfordret anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Texas, 1934
Millioner af mennesker er arbejdsløse, og en ekstrem tørke breder sig over landet. Bønderne kæmper for at redde deres sidste levebrød, mens afgrøderne langsomt visner, og voldsomme støvstorm truer med at begrave alle levende.

Det er svære tider, og Elsa Martinelli må som så mange andre træffe et skæbnesvangret valg: kæmpe for alt, hvad hun kender og har kært, eller drage mod vest med sine to børn i søgen efter et bedre liv i Californien.

Elsas utrolige rejse gennem det barske og ufremkommelige landskab bliver et vidnesbyrd om urokkeligt håb, hjerterum og offervilje. Det er historien om en mors endeløse kærlighed til sine børn og om kvinders styrke og udholdenhed, når verden rammes af mørke.

"De fire vinde” er et uforglemmeligt portræt af USA og den amerikanske drøm set gennem øjnene på en kvinde, hvis mod og trængsler får afgørende betydning for en hel generation.


Den her var virkelig deprimerende, men samtidig utrolig velskrevet og medrivende.

Det er ellers en historie der starter - forholdsvist - positivt ud. Elsa har aldrig rigtig passet ind hos sin familie og da hun møder den flotte Rafe Martinelli, der gør hende med barn, har de endelig en grund til at smide hende ud. Hun flytter ind hos sin nye svigerfamilie og lærer at elske landbruget. Arbejdet og ikke mindst at se noget gro. Hun kan lide madlavningen og rutinerne. Hende og familien har det godt.

Indtil de ikke har det godt mere. I 1934 bliver landet præget af tørke og Elsa må flytte fra familiens gård med sine to børn. Det er ikke ufarligt og selvom de får gode venner, er det bare den ene elendighed der bliver udskiftet med den anden. Det er virkelig hjerteskærende læsning.

Det er flygtningekrise af den værste slags. Det gør ondt i hjertet at læse om hvordan de må spare på alt, hvordan de ingenting har og hvordan børn og ældre dør. Elsa er en kriger og selvom verden er ond mod hende, opgiver hun ikke – hun kæmper for sine børn, for kærligheden, for deres fremtid. Det er netop den kamp der gør bogen så interessant at læse. Der gør at den gør så ondt at læse.

Selvom bogen er hård at komme igennem - jeg hørte den som lydbog til og fra arbejde, det passede med den mængde elendighed jeg kunne holde til - er det virkelig en storslået læseoplevelse. Selv når alt håb synes ude, finder Elsa og børnene mod til at fortsætte. De giver ikke op. Selv da det hele ser sortest ud, finder de viljen til at blive ved med at kæmpe. 

”De fire vinde” er til dig der vil have storslåede amerikanske romaner. De romaner der bliver siddende i en længe efter man har vendt sidste side. Men gør dig klar – det kommer til at gøre ondt. Vær modig!

Tak til forlaget for uopfordret anmeldereksemplar. 

Fakta:
Forlag: Cicero
Original titel: The Four Winds
På dansk ved: Ulla Lauridsen
Udgivet i: 2022 (på dansk)
Antal sider: 416
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 17. august 2022

Mette Engel-Holm; Sort storm

Mette Engel-Holm; Sort storm

Bagsidetekst:
"Løb for pokker, knægt," råbte en stemme.
Reef kiggede op i Dennies alvorlige ansigt og vristede sig fri. Han havde ikke tænkt sig at efterlade momse. Hun og Joonie var hans ansvar. Joonie! Erkendelsen ramte ham som en hammer. Han kunne ikke længere mærke hendes små hænder holde fast i sig. Dennie havde endnu engang fat i ham.
"Løb," råbte han igen og pegede insisterende i retningen af busserne. Han måtte have slået hovedet, for bloddråber træk røde streger ned over hans nakke og hals. "De har Joonie."

17-årige Reef fra Yderzonen bor kun et stenkast fra den mur, der skal holde hans verden i sikkerhed for sandmasserne. I et tørkeplaget USA i fremtiden regerer de magtfulde Gaias Disciple. Nu lover de et nyt og bedre liv for alle i indkapslede megabyer. Reef og hans familie tvinges væk fra deres hjem. Han opdager dog efterhånden, at der er noget om det, når der hviskes om folk, der forsvinder, og at der er sandheder, der ikke tåler dagens lys.


”Sort storm” er velskrevet, spændende og foruroligende læsning – og dansk endda!

Tænk ”Legend” af Marie Lu og tilsæt så ørken, fanatiske troende, nedbrudte skæbner og venskaber under pres. Så kan du måske forestille dig hvordan ”Sort storm” er. Forfatter Mette Engel-Holm har skrevet en dystopisk fortælling om en verden ødelagt af klimaforandring. Om kampen for overlevelse og de fatale valg, man skal trække når man er presset til det yderste.

Hovedpersonen Reef må se i øjnene at for at redde dem han elsker, må han træffe umulige valg. Men han giver ikke op. Sammen med kammeraten Alex må han ud på en farefuld færd, der både giver Reef indsigt i sig selv, men også et indblik i hvor langt magthaverne vil gå for at overleve. Eller hvor langt de vil gå for at nogle udvalgte skal overleve - for der er ikke plads til alle i de indkapslede megabyer. En af de sandheder der bestemt ikke må komme frem i lyset.

Forfatteren har skabt et helstøbt univers med mange forskellige problemstillinger - ikke bare klimaet, men også hvordan man vil leve sit liv. Reef er en kompliceret person og selvom jeg synes han klynker lige vel rigeligt, føles han også troværdig - men hvem ville ikke også føle sig presset, hvis man var hvor han er?

Der bliver udgivet mere og mere klimafiktion, se bare på ”Skoven” af Sarah Engell eller ”Grønklode” af Eva Munk. Det er ikke altid særlig opmuntrende læsning, men alligevel fascinerende og interessant da det sætter fokus på nogle store spørgsmål: Er vi selv på vej til at ødelægge vores Jord? Gør vi nok for at undgå naturkatastrofer der kan ændre vores liv?

I denne roman her befolkningen i hvert fald ikke gjort noget. Hvis der overhovedet var noget man kunne gøre. Hvornår er der ingen vej tilbage? Reef og hans familie overlever jo som de bor der i Yderzonen, men spørgsmålet er vel mere om de lever?

Bogen er modtaget i forbindelse med udarbejdelse af lektørudtalelse.

Fakta:
Forlag: Krabat
Udgivet i: 2022
Antal sider: 328
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 10. august 2022

Becky Albertalli & Adam Silvera; Kun for os [Uopfordret anmeldereksemplar]

Becky Albertalli & Adam Silvera; Kun for os [Uopfordret anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Den første forelskesle er noget helt særligt. Men er det for sent til en do-over?

Ben kom igennem første år på college, men han føler sig låst fast. Eneste lyspunkt er skrivemakkeren Mario, som har givet ham masser af spanskundervisning og endnu flere kys. Men hvorfor kan han ikke lade være med at tænke på en helt særlig dreng fra sin fortid?

Arthur er tilbage i New York for første gang i to år for at arbejde på et teater sommeren over, og selvom det er hårdt at være langt væk fra kæresten Mikey, ved han, at deres forhold kan klare alt. Derfor er det heller ikke noget problem, at ekskæresten Ben pludselig er inde i billedet igen. Vel?


Dette er den længeventede to’er til ya-bogen, “Hvis det er os”, der tog mig med storm for år fire år siden. "Hvis det er os" handler om Ben og Arthur, det tilfældigt mødes på et posthus i New York og oplever en livsomvæltende sommer sammen. En sommer med store følelser og en masse do-overs.

Ben og Arthur er gledet fra hinanden - egentlig ikke fordi de ikke vil snakke sammen, men nok nærmere for at give andre en chance. Selvom Ben og Arthur har nye kærester, er de på ingen måde ovre hinanden og det er her jeg får det lidt stramt med historien. Jeg ved godt at hverken Ben eller Arthur er deres kærester utro … men er de det ikke lidt alligevel fordi de inderst inde har følelser for en anden? Er det ikke at holde Mikey og Mario hen? 

Det er en historie om hvor svært det kan være at komme sig over den første helt store kærlighed - hvis man nogensinde gør det. Det er en historie om ikke at føle sig hjemme nogen steder. Om at sidde fast og kede sig - men alligevel ikke helt turde gøre noget ved det. Samtidig er det en historie der emmer af venskab og good times - der er kiksede dates og akavede øjeblikke, som virkelig får læseren til at krumme tæer. Men det passer rigtig godt til historien og ikke mindst til Arthur og Ben. 

Det er lykkes forfatterne at gøre det hele troværdigt og realistisk. Jo, det er amerikansk og lidt over the top, men det fungerer også virkelig godt. 

Tak til CarlsenPuls for uopfordret anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: CarlsenPuls
Original titel: Here's to us
På dansk ved: Dorthe Hjort Jensen
Udgivet i: 2021 (på engelsk) og 2022 (på dansk)
Antal sider: 462
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 20. juli 2022

Gayle Forman; Frankie & Bug

Gayle Forman; Frankie & Bug

Bagsidetekst:
10-årige Bugs sommerferie er tæt på at blive verdens kedeligste. Heldigvis får hendes nabo Philip besøg af sin nevø Frankie, der skal redde Bugs ferie. Tror hun. Frankie er bare ikke sjov at hænge ud med. Han er sær, taler ikke så meget og er vildt optaget af et lokalt mysterie om en seriemorder. Bug VIL have en god sommerferie, selvom det betyder, at hun er nødt til at hænge ud med den hemmelighedsfulde Frankie.

Gayle Forman skriver normalt til unge, men denne gang har hun kastet sig over en børneroman, der virkelig er en stor fortælling om en sommer hvor alting forandrer sig.

Bug er 10 år og glæder sig til en sommerferie hvor hun skal hænge ud med sin storebror Danny. De skal svømme, spise is og bare hygge sig. Men Danny eller Daniel, som han hellere vil kaldes nu, har andre planer. Han er blevet for stor til at hænge ud med sin lillesøster og vil hellere bruge tid på at træne og imponere pigerne. Bug bliver i stedet sat til at passe overboens feriebarn, Frankie, hvilket Bug langt fra er begejstret for. Det tegner slet ikke til at blive den sommer hun havde set frem til!

Historien om Frankie og Bug er langt mere end en historie om en sommerferie der ikke bliver som håbet. Det er også historie om et umage venskab der opstår selvom parterne ikke umiddelbart virker interesserede. Det er historien om at finde sig selv. Om de forandringer der sker når man går fra barn til teenager til ung voksen. Om racisme, homoseksualitet og kønsidentitet.

Det er meget rørende læsning og siden hovedpersonen ikke er ældre, bliver historien også fortalt med et barns naivitet og manglende indsigt, men stadig med et skarpt blik på det, som voksne måske ikke lægger så meget mærke til. Hvordan ord bliver sat, hvilke stemninger der er og hvordan selv den mindste ændring i kropssprog kan have en betydning. 

"Frankie & Bug" er skøn sommerlæsning for såvel børn (10+), unge og voksne. Den vil helt sikkert give mange forskellige læseoplevelser hvor de yngre vil lægge mærke til nogle ting, som de voksne ikke vil og omvendt. Alle læsere vil dog kunne nyde Gayle Formans måde at fortælle historier på med indlevelse, troværdighed og indsigt. 

Fakta:
Forlag: Carlsen
Original titel: Frankie & Bug
På dansk ved: Charlotte A.E. Glahn
Udgivet i: 2021 (på engelsk) og 2022 (på dansk)
Antal sider: 262
5 ud af 6 stjerner


onsdag den 13. juli 2022

A. F. Steadman; Skandar og enhjørningetyven [Uopfordret anmeldereksempar]

A. F. Steadman; Skandar og enhjørningetyven [Uopfordret anmeldereksemplar fra Gyldendal]

Bagsidetekst:
Skandar Smight har altid drømt om at blive enhjørningerytter: en af de udvalgte, som får lov at tage ud til Øen, udklække en enhjørning, forbindes med den for livet, træne med den og måske en dag vinde den prestigefulde Kaos Cup.

Hans drøm er netop ved at gå i opfyldelse, da en uhyggelig og mystisk fjende stjæler Øens stærkeste enhjørning og lader til at have onde hensiger med den. Mens truslen kommer nærmere, opdager Skandar en hemmelighed, som kan smadre hans verden for evigt …


En slags Percy Jackson med enhjørninger, gammel magi og kampen mod det onde – sådan kan man godt beskrive ”Skandar og enhjørningetyven”.

Jeg er stor fan af bl.a. Percy Jackson-bøgerne, og derfor er det lidt trist at læse en bog, der minder så meget om Percy og er så meget dårligere. Ej, så dårlig er historien om Skandar ikke, men jeg synes inspirationen fra både Percy Jackson og Harry Potter er alt for åbenlys.

Lad mig forklare: Vi har en hovedperson der drømmer om at blive enhjørningerytter. Han må ikke tage den prøve der skal til for at blive det, men samme aften bliver han hentet af en mystisk person, der tager ham med til Øen, hvor han deltager i prøven alligevel. Her får han mystiske, gamle og forbudte magiske kræfter, en enhjørning med en forbudt blis i panden og en gruppe venner, der nok er mærkelige, men loyale. Rundt om dem sker der mærkelige ting og sager og snart skal de i kamp mod ondskaben der truer med at ødelægge alting.

Så, magiske kræfter, mytiske væsner, en storslået ondskab, venskaber udover det sædvanelige og dårlig humor. Lyder det bekendt? Altså bortset fra at humoren i fx Percy Jackson, er genial!

Jeg læste en anden anmeldelse af den, og her stod der at det var virkelig irriterende at hver gang der skete noget spændende, var Skandar og vennerne, langt væk og kunne kun se røgen – det var først til sidst at der rent faktisk skete noget. Det kan jeg godt følge. Det føles lidt som om at Skandar står på sidelinjen en god del af tiden. Udover at han skal skjule sine kræfter, skal han samtidig gå i skole og lære at mestre de andre grene af magien.

Et langt stykke hen af vejen kan jeg faktisk rigtig godt lide historien. Universet er interessant, hele ideen med at enhjørninger ikke er søde væsner, men derimod blodtørstige og med en jernhård vilje, er spændende og grenene af magi, som skal læres, er også god. Personerne irriterer mig bare. Humoren irriterer mig. At jeg kan se for meget af andre bøger i den, irriterer mig. Måske er det bare mig?

Bogen kan bruges til dem der endnu ikke er store nok til Harry Potter, men gerne vil læse om magi, venskab og kampen mod det onde. Jeg har dog ikke afskrevet den endnu og vil gerne læse videre – der bliver nemlig lagt op til en kamp af de helt store! Så håber jeg bare at Skandar får lov til at være med. 

Tak til Gyldendal for det uopfordrede anmeldereksemplar.

Fakta: 
Forlag: Gyldendal
Original titel: Skandar and the Unicorn Thief
På dansk ved: Elisabeth Kiertzner
Udgivet i: 2022 (på engelsk og på dansk)
Antal sider: 410
4 ud af 6 stjerner

onsdag den 6. juli 2022

Maggie Shipstead; Himmelstormere [Uopfordret anmeldereksemplar]

Maggie Shipstead; Himmelstormere [Uopfordret anmeldereksemplar fra Gyldendal]

Bagsidetekst:
Lige siden den skæbnesvangre nat i 1914, hvor Marian Graves bliver reddet ud af flammerne på et synkende skib, er hun drevet af et begær efter frihed og fare. Da hun ti år senere ser fly cirkle akrobatisk hen over himlen, bliver hendes skæbne besejlet. Efter et fatalt ægteskab med en spritsmugler og en heroisk krigsindsats som pilot under 2. Verdenskrig beslutter Marian sig for at forfølge sin livsdrøm. Hun vil som den første flyve i en storcirkel hen over Jordens poler.

Et halvt århundrede senere spiller den kriseramte hollywoodstjerne Hadley Baxter rollen som den mystiske pilot Marian Graves. Det driver hende ud i en livsomvæltende undersøgelse af Marians liv og hemmeligheder.


Det er ikke så tit at jeg kaster mig ud i så tykke bøger, men nogle gange trykker de på de rigtige knapper. Sidste år læste jeg ”Byen i skyerne” og det var også en ordentlig moppedreng – men med en utrolig fascinerende historie.

”Himmelstormere” er slet ikke som ”Byen i skyerne” – selvom begge har noget med himlen at gøre. Nej, den er nok nærmere lidt som ”Hvor flodkrebsen synger”. I hvert fald hvis vi kigger på hovedpersonen. Marian Graves minder mig om Kya Clark. Begge har oplevet svigt, sorg og en meget stor ensomhed og følelsen af ikke at passe ind. Marian er ikke som de andre piger – hun går i bukser, klipper sit hår kort og vil arbejde. Dog finder hun det kvinderne laver med mændene underligt fascinerende.

Marian virker følelsesmæssigt afstumpet på mange måder. Hver gang hun skal tage afsked med enten familie eller vennerne, går hun uden at sige farvel. Hun ytrer ikke mange kærlige ord til hverken ægtemand, bror eller elsker. Alligevel synes jeg ikke man er i tvivl om at hun elsker dem, på sin helt egen måde.

Marians skæbne bliver Hadleys redning. Da hele hendes karriere er på ved ud i toilettet, bliver filmen om Marians liv, det der sætter Hadley på ret køl. Det tager ret lang tid, men efterhånden kommer Hadley op at sit hul og begynder at tænke over de valg hun har truffet i livet – og de valg som Marian traf. Hun begynder også at se sine egne dæmoner i øjnene og indser et par sandheder om sig selv.

Noget af det jeg rigtig godt kunne lide ved bogen, var de små info tekster der var igennem hele historien. Info om hvilke piloter der var de første til at flyve med instrumenter, til at flyve i mørke, til at flyve over Atlanterhavet, tværs rundt om Jorden osv. Det var virkelig spændende at høre om – især fordi den udvikling spiller en meget stor rolle i Marians liv. Hun går fra ikke at få lov til at flyve fordi hun er kvinde, til at flyve i en storcirkel rundt om Jorden.

”Himmelstormere” er en roman der langsomt griber hårdere og hårdere fast i sin læser. Den er yderst velskrevet og man mærker frustrationerne, modløsheden, tvivlen, men også håbet hos alle de personer vi møder. Personer som på hver deres måde er ødelagte – enkelte af dem kan dog hjælpe hinanden tilbage på ret køl. 

Det er bestemt en bog der er værd at læse hvis man er til de storslåede, historiske romaner der både gør ondt og gør godt.

Tak til Gyldendal for det uopfordrede anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Original titel: Great Circle
På dansk ved: Agnete Dorph Stjernfelt
Udgivet i: 2021 (på engelsk) og 2022 (på dansk)
Antal sider: 685
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 22. juni 2022

Rachael Lucas; Det lille bibliotek [Uopfordret anmeldereksemplar]

Rachael Lucas; Det lille bibliotek [Uopfordret anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Besøg det lille bibliotek, hvor du både kan finde bøger, vin og hemmeligheder …

Little Maudley er det perfekte tilflugtssted for Lucy. I den idylliske landsby finder hun et lille hus og får endda nedsættelse i huslejen, hvis bare hun vil holde lidt øje med den halvsure nogle-og-90-årige nabo, Bunty.

Lucy har to mål: at slappe af og fordybe sig i historie om Bletchley park, der spillede en central rolle i modstandskampen under Anden Verdenskrig. Men lokalbefolkningen har andre planer, og før Lucy ved af det, er hun dybt engageret i at forvandle bytorvets gamle telefonboks til et lille bibliotek.

Imens spirer venskabet mellem den lokale snedker, Sam, og det viser sig endda, at Bunty har en særlig forbindelse til Bletchley Park og den gamle telefonboks. Noget, hun har holdt hemmeligt i årtier, og som nu endelig kommer op til overfladen …


”Det lille bibliotek” er et must read hvis du er til feel good, engelsk landidyl og tråde til top secret missioner under 2. Verdenskrig.

Lucy er historielærer, med en forkærlighed for 2. Verdenskrig. Hun er også en meget presset lærer og da hun en dag besvimer i skolen, beslutter hun sig for at tage orlov og flytte til den idylliske by Little Maudley. Her kan hun forhåbentlig slappe af og ikke mindst læse en masse om Bletchley Park. Dette sted spillede en afgørende rolle under 2. Verdenskrig, da det var et af de vigtigste centre for dekryptering af fjendtlige meddelelser – se evt. ”The Imitation Game”, så er man med.

Udover at slappe af og læse, skal Lucy også, som det fremgår af bagsideteksten, holde øje med nabokonen, Bunty. Til at starte med kommer de skævt ind på hinanden og Lucy har svært ved at få Bunty til at åbne for sin egen fortælling. Men Bunty er fra en anden tid, en tid, hvor det at fortælle sandheden kunne være meget farligt og derfor har hun svært ved at lukke nogen ind. Samtidig frygter Bunty hvad der vil ske hvis hun rent faktisk fortæller sandheden. 

Lidt mod sin vilje bliver Lucy inddraget i flere projekter i den lille by og snart har hun nok at se til. Hun skal både hjælpe med at redde telefonboksen, der også gemmer på indtil flere hemmeligheder og gode historier, hun skal agere mellemled for den søde nabo, Sam og hans teenagedatter og meget mere. 

”Det lille bibliotek” er virkelig hyggelig læsning. Så enkelt kan det siges. Der er ikke så meget drama, som der måske ellers er i de her feel good-romaner, men det gør ikke noget. Det er en god historie og jeg er vild med personerne der er med. De bliver beskrevet detaljeret, uden at det bliver alt for meget. Jeg kan sagtens se steder og personerne for mit indre blik.

Jeg kan godt lide Lucy, der selvom hun virker stille, alligevel har ben i næsen og ikke helt tager nej for et svar. Sam, der har opfostret en teenagepige helt alene, samtidig med at han har et selvstændigt firma er også herlig. Selvom Lucy og Sam danser lige lovlig længe om den varme grød, er deres historie også fin. 

Hvis du skal have en bog med i strandtasken, eller med ud på terrassen til sommer – er denne et ganske godt bud på perfekt sommerlæsning.

Tak til forlaget Cicero for uopfordret anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Cicero
Original titel: The Telephone Box Library
På dansk ved Lisbeth Kjær Johansen
Udgivet i: 2020 (på engelsk) og 2022 (på dansk)
Antal sider: 382
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 15. juni 2022

Angeline Boulley; Firekeepers Datter [Uopfordret anmeldereksemplar]

Angeline Boulley; Firekeepers Datter [Uopfordret anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Daunis Fontaine har aldrig følt sig hjemme, hverken i sin hjemby eller det nærliggende ojibwe-reservat. Hun drømmer om en ny start på college, men en familietragedie sætter hendes fremtid på hold. Det eneste lyspunkt er mødet med den charmerende, men mystiske Jamie fra det lokale ishockeyhold. Alt forandrer sig, da Daunis er vidne til et mord og ufrivilligt bliver hvirvlet ind i en FBI-sag om nye og dødbringende stoffer. Snart må Daunis ændre sit syn på, hvad det vil sige at være ojibwe, og hvad det vil sige at være en Firekeeper.

Det her kan meget vel være årets bedste bog! Så, nu har jeg sagt det.

Og undskyld mit sprog, men shit en læseoplevelse! Jeg ved godt jeg læser mange bøger, men det er altså til sjældenhederne at jeg er så optaget af en bog at jeg vælger at læse den færdig, selvom jeg ved det går ud over min nattesøvn.

Daunis Fontaine levede og åndede for ishockey. Hun lever for venskabet med Lily og den fremtid de to drømmer om at have sammen på college. Men drømmen om ishockey er væk og snart er resten af hendes liv omgivet af løgne og hemmeligheder der truer med at æde hende op.

“Firekeepers datter” er en vild læseoplevelse. Den eneste anden bog jeg har læst med indianerislæt er “Glasfolket”, og den er ikke nær så detaljeret som den her. Vi kommer helt tæt på de folk der bor i Ojibwe-reservatet. Vi hører om deres stikke og tro. Samtidig hører vi om hvordan stammerne går i opløsning og kæmper for overlevelse i en verden af hvide menneskers penge, magt og indflydelse - ikke nødvendigvis til det bedre, vil jeg lige påpege.

De indianske traditioner, myter og overtro blandes sammen med moderne stikke, teknologi og frihedstrang. Midt i denne kamp står Daunis. Hun vil gerne hjælpe stammen, men samtidig også sig selv.

Hun er en pige med ben i næsen. En drengepige, en der kæmper for dem hun elsker og som holder de gamle traditioner i hævd. Der ofres tobak og bedes bønner. Hun overholder sørgeperioderne og tror på de gamle overleveringer om fx “De Små”. Men samtidig bærer hun også nag. Hun holder fast i sine dårlige oplevelser og har svært ved at lade nogen komme ind bag facaden. For mig føles hun troværdig. For hvem, i en alder af 19 år, har ikke prøvet at få knust sit hjerte og nægtet at åbne det igen. Selvfølgelig lige indtil den rette kommer …

Det er en historie der kræver tålmodighed. Jeg læser normalt hurtigt, men den her kan ikke læses hurtigt. Her skal hvert ord, hvert spor og hver iagttagelse læses og forstås. Der er mange små spor undervejs. Historien bygges støt og roligt op, som en flod der løber gennem naturen, for til sidst at ende i et vandfald, hvor der ikke er nogen vej tilbage og man bare må følge med ud over kanten og håbe på det bedste. Igennem de sidste 100 sider sad jeg yderst på stolen, med bankende hjerte og svedige hænder. Hvilken rutsjetur det var!

Jeg ved ikke helt hvad jeg havde forventet da jeg gik i gang med “Firekeepers datter”, men ikke det her. Ikke en historie der krøb så meget under huden på mig og efterlod mig med rigtige bookhangovers.

Det eneste jeg manglede var en ordliste til alle de indianske ord og udtryk - det ville have været til stor hjælp, da de ikke altid forklares når de nævnes.

Men udover det, så er det virkelig en storslået oplevelse. Gør dig selv en tjeneste og læs den!

Tak til Gutkind for uopfordret anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Gutkind
Original titel: Firekeeper's Daughter
På dansk ved: Amalie Harder Hesel
Udgivet i: 2021 (på engelsk) og 2022 (på dansk)
Antal sider: 493
6 ud af 6 stjerner

tirsdag den 7. juni 2022

Ross Mackenzie; Det evige mørke [Anmeldereksemplar]

Ross Mackenzie; Det evige mørke (Evernight, #1) [Anmeldereksemplar fra Bolden]

Bagsidektekst:
Det Evige Mørke er sluppet fri …

Så langt tilbage forældreløse Larabelle Fox kan huske, har hun overlevet ved at gå på skattejagt i kloakkerne. I byen, hvor de følelseskolde, hvide hekse marcherer gennem gaderne, og angsten for mirakelmagernes magi ligger tungt over beboerne, holder Lara sig under radaren. Men da hun falder over en mystisk, lille æske nede i kanalerne under byen, bliver hun slynget ind i en verden af vild magi.

Og hun står med ét over for eventyr, dødbringende farer – og manden uden skygge.


Hold nu op - den er bog altså. Jeg var slet ikke klar til den rustjebanetur den var at læse. Jeg var fuldstændig opslugt af historien og ikke mindst det fede univers som forfatteren har bygget op. 

Jeg har læst rigtig meget fantasy (doh!) og jeg elsker når jeg læser noget, som ikke ligner noget jeg har læst før. "Det evige mørke" er sat i et dystert og mørkt univers, hvor De Hvide Hekse er nogle lede nogen, mirakelmagerne er nogen man frygter og dem der ingen penge har, må lede efter rester fra de riges bord i kloakkerne - i frygt for bander og hvad der ellers findes dernede. 

Lara falder en dag over en æske - og dette fund bliver startskuddet på en vild rejse, som hun nok på ingen måde havde forestillet sig at hun skulle ud på. Ikke alene bliver hun klogere på sin egen fortid og familie, hun indser at magi ikke nødvendigvis er så slemt, som det bliver fremlagt for befolkningen og at der er visse ting der er værd at tage kampen op for. 

Selvom historien er mørk, er der lyspunkter. Jeg synes samspillet med Lara, hendes bedsteven Joe Littlefoot og Dobbelt Otte er troværdigt og bringer lidt varme ind i den ellers dystre historie. De tre hører til de gode i bogen, mens de onde er rigtig onde og ikke skyr nogen midler for at nå det de gerne vil. 

Det er en utrolig velskrevet og spændende historie. Det er en historie med venskab, mod og loyalitet i højsædet. Kampen mellem det gode og det onde. Den er fyldt med eventyrlige finurligheder og magi. Hvis man har læst "De Ualmindelige" kan man sagtens kaste sig over "Det evige mørke" - jeg glæder mig i hvert meget til at læse videre i serien. 

Tak til Forlaget Bolden for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Bolden
Original titel: Evernight
På dansk ved: Louise Urth Olsen
Udgivet i: 2020 (på engelsk) og 2021 (på dansk)
Antal sider: 335
6 ud af 6 stjerner

tirsdag den 31. maj 2022

Carsten Bossen; Dødedans [Anmeldereksemplar]

Carsten Bossen; Dødedans (Vogternes fald, #1) [Anmeldereksemplar fra Krabat]

Bagsidetekst:
Den erfarne dødedanser Raya har lagt sin tid i Alliancens stærkeste eliteenhed, Kandraen, bag sig, men da hendes gamle soldaterkammerater, det godmodige muskelbundt Lynch, opsøger hende forflugt af ansigtsløse, uhyggelige mænd, tvinges de to ud på en farefuld færd for at finde svar. Hvem er den mystiske troldkvinde, der ledte Kandraen i et blodigt baghold og lader til at kunne kontrollere de ansigtsløse uden et ord? Og kan Raya blive ved med at undslippe sin fortid, som drev hende bort fra hæren i første omgang?

”Dødedans” er første bind i trilogien ”Vogternes Fald” og jeg kan vel bedst beskrive det som en dansk udgave af ”En konges vej” af Brandon Sanderson, selvom ”Dødedans” er helt sin egen. Jeg drager udelukkende den parallel fordi der er kælet utrolig meget for detaljer og finurlige fortællevirkemidler. Vi møder mange forskellige personer og de får lov til at give deres besyv med til hovedhistorien, hvilket giver en utrolig dybde.

Nogle gange kan for mange detaljer godt give en tung og langsommelig læsning, men det er ikke tilfældet her, selvom det tager lidt tid at få handlingen løbet ordentligt i gang. Vi skal lige have persongalleriet på plads og kridtet banen op, men da jeg først var kommet i gang, blev jeg også fanget. Samspillet mellem Raya, Lynch, Aein og Hannah er virkelig godt – og trods deres uenigheder, fremstår de som en stærk enhed.

Persongalleriet er godt sammensat og hver karakter indeholder forskellige styrker og svagheder. Der er ingen af dem der er perfekte og de har alle hemmeligheder de værner om – og vi har endnu ikke fået afsløret dem alle sammen. De føles troværdige og det var med til at gøre mig investeret i historien.

”Dødedans” er high fantasy og efter min mening, high fantasy når det er bedst. Der foreligger et helstøbt univers med egen mytologi, guder og regler for magi. Samfundet er veldefineret og de forskellige folkefærd har deres egne karakteristika. Korrupte kaptajner og kujonagtige konger der vil gøre alt for at redde dem selv, findes også og de største krigere er ikke nødvendigvis de stærkeste mænd.

Det er en historie om venskab der møder modstand, om svære valg, der har katastrofale konsekvenser, om stolte krigere og synder begået i fortiden, men som stadig spøger i nutiden. Det er en meget stemningsfuld historie med både lyspunkter og steder der knuste mit hjerte. Samtidig er forsiden indbydende og indkapsler fint stemningen i bogen.

Der er bestemt lagt i støbeskeen til en storslået fortælling og jeg glæder mig til at læse mere – og der behøver ikke gå flere år inden næste bind kommer!

Tak til forlaget Krabat for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Krabat
Udgivet i: 2022
Antal sider: 446
5 ud af 6 stjerner

tirsdag den 24. maj 2022

Veronica Henry; Sommeren ved havet [Uopfordret anmeldereksemplar]

Veronica Henry; Sommeren ved havet [Uopfordret anmeldereksemplar fra Cicero]

Bagsidetekst:
Tag med på den dejligste strandtur i denne hjertevarme roman om tre kvinder, tre somre og et bryllup, der ændrer alt.

Sommeren nærmer sig, og Robyn og Jake er i færd med at planlægge deres bryllup. Den nærmeste familie er inviteret, og brylluppet skal afholdes i familiens lille strandhus – med frokost i vandkanten, dans i sandet og masser af rosé.

Men Robyn er bekymret snarere end forventningsfuld. Hun kan nemlig ikke lade være med at tænke på æsken, hun fik til sin attenårs fødselsdag. Hvilke hemmeligheder indeholder den, og bør hun overhovedet åbne den, hvis hun skal gøre sig håb om en lys og lykkelig fremtid?

Efterhånden som bryllupsdagen nærmer sig, begynder sandheden at gå op for Robyn, og hun indser, at selv den største sorg kan rumme håb – og at kærligheden altid sejrer til sidst.


Jeg er helt pjattet med historier der har et spor i både nutid og fortid – og sådan en historie havde jeg troet ”Sommeren ved havet” var. Det er det til dels også, men ikke helt som jeg havde håbet. Jeg havde håbet at den var mere som "Villa Måneskin", men desværre ikke.

Udover at historiens form ikke helt var som jeg havde håbet, er der også virkelig mange personer med i den her og de har alle sammen en stemme og noget at sige. Det kan godt blive en smule rodet og forvirrende. Dog har de alle en historie at fortælle og især Gwen, Robyns veninde, synes jeg var et herligt bekendtskab. Hende ville jeg gerne have til at arrangere en fest for mig en gang.

Og den sidste negative ting, jeg brød mig ikke særlig meget om hovedpersonen Robyn. Hun skal giftes med sin drømmemand, har et godt firma og er gravid – så nu vil hun åbne den æske som hendes biologiske mor gav hende da hun blev bortadopteret. Det sætter en masse tanker i gang – forståeligt nok, men jeg synes Robyn er for vattet. For undskyldende overfor sin familie. For nølende omkring at træffe valg. Og det synes jeg ikke helt stemmer overens med den Robyn der bliver beskrevet når det kommer til hendes firma.

Fortidsporet i historien er den fortælling om hvordan Robyns mor og far mødte hinanden og hvad der førte til at hun blev bortadopteret. Den historie er rigtig god og går lige i hjertet.

Hvis man dog kan se bort fra de ting - og det kan også være at man ikke finder dem irriterende, så er det en rigtig dejlig sommerbog. Den er fyldt med lækker mad, drinks og sjove stunder. Der er sand mellem tæerne, solnedgange og varme knus. 

Fakta:
Forlag: Cicero
Original titel: A Wedding at the Beach Hut
På dansk ved: Ulla Oxvig og Elisabeth Bang-Nielsen
Udgivet i: 2020 (på engelsk) og 2022 (på dansk)
Antal sider: 384
4 ud af 6 stjerner

tirsdag den 17. maj 2022

Brandon Sanderson; "Alcatraz mod de onde bibliotekarer" og "Notarens knogler" [Anmeldereksemplar]

Brandon Sanderson; "Alcatraz mod de onde bibliotekarer" og "Notarens knogler" [Anmeldereksemplar fra Superlux]

Bagsidetekst på ”Alcatraz mod de onde bibliotekarer”:
På sin 13-års fødselsdag får plejebarnet Alcatraz Smedry tilsendt en pose med sand med posten. Det er en arv fra hans forsvundne forældre. Sandet bliver stjålet med det samme. Derfor finder han ud af, at det ikke var en helt almindelig pose med sand. Med sandet kan de onde bibliotekarer, der i hemmelighed hersker over Tyslandene – lande som USA, England og Danmark – overtage de frie kongeriger. Alcatraz og en gruppe af frihedskæmpere må stoppe bibliotekarerne en gang for alle.

Kan bibliotekarer være onde? Lever vi i et univers, hvor onde kræfter er skjult blandt os og er vi bare blinde for sandheden? Det er i hvert fald den virkelighed Alcatraz Smedry opdager at han lever i, da han bliver introduceret for sin bedstefar og hele sin families arv.

Alcatraz har et særligt Talent. Han kan ødelægge alting. Hans bedstefar kommer tit for sent, selv til at blive skudt. Andre Talenter kan være at fare vild, så man alligevel altid ender det rigtige sted. Lyder det mærkeligt? Så bare vent, det bliver endnu mere mærkeligt.

I første bind er der både drager, agenter og briller der kan give bæreren forskellige evner. Alcatraz og hans ny fundne venner skal finde sandet der er godt gemt i et bibliotek og det er ikke en helt ufarlig mission. De møder bl.a. dinosaurer – yep, indespærrede dinosaurer.

I andet bind skal Alcatraz finde det hemmelige bibliotek i Alexandria – og se om han kan slippe levende ud af det. Han opdager også et par hemmeligheder om sine forældre, bl.a. at hans far måske havde en plan for at sende det magiske sand til Alcatraz. Selvom jeg normalt ikke bryder mig om at blive talt til i de bøger jeg læser, fungerer det faktisk udmærket i de her.

Bøgerne om Alcatraz og de onde bibliotekarer kan gives til alle der trænger til en humoristisk, spændende og total-langt-ude-fantasyserie. Humormæssigt kan den minde lidt om Percy Jackson og Alcatraz har måske samme evne som Percy til altid at komme galt afsted.

Bøgerne kan læses af børn på 12+ og jeg hepper selv på flere i serien – også selvom bibliotekarerne er de onde!

Bøgerne er modtaget som ebøger til lektørudtalelse og efterfølgende som frieksemplar af forlaget.

Fakta:
Forlag: Superlux
Original titel: "Alcatraz vs. the evil librarians" og "The Scriveners Bones"
Udgivet i: 2021 (på dansk) og 2022 (på dansk)
Antal sider: 244 og 262
5 ud af 6 stjerner til begge bøger. 

tirsdag den 10. maj 2022

Karen Inge Nielsen; Dødedansen [Anmeldereksemplar]

Karen Inge Nielsen; Dødedansen (En grænselandkrimi, #2) [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
En præst findes bestialsk myrdet i sin kirke i Bylderup. Mordet virker rituelt, da offeret er bundet, som var hun korsfæstet, med hænderne skåret af. Politiets teorier trækker hurtigt i én retning, men alle spor ender snart i blindgyder. Samtidig er en tysk medicinaldirektør forsvundet, og Tomas Beckmann fra Flensburg Kriminalpolizei ønsker hjælp fra dansk politi. På sidelinjen står efterforsker Mads Lindstrøm, tvunget på afspadsering efter sin egenrådige handlinge i sagen om Færgemanden, overladt til sig selv, sit tomme barndomshjem og sin tvivl om, hvor han hører til. Da hans søster melder sin ankomst, begynder de sammen at rode op i familiens dystre fortid, og Dødedansens mottot "Hvad I er, var vi engang; hvad vi er, skal I blive" truer med at blive sandhed for både morderens ofre og Mads Lindstrøm selv. 

Mads Lindstrøm må på den igen – og det er ikke helt ufarligt!

Som I ved, er det ikke krimier jeg læst flest af, men nogle gange er det nu meget godt med lidt spænding, bestialske mord og spor der skal tydes. Og heldigvis ved jeg at Karen Inge Nielsen er et godt sted at gå hen når jeg får lyst til det.

Hendes historier om først ”Færgemanden” og nu ”Dødedansen” foregår både i Danmark og Tyskland. Det er tydeligt at der ligger en god del research og viden om fremgangsmåder hos både politiet og retsmedicinere i historierne og de føles meget troværdige. Jeg kan rigtig godt lide at der er kælet så meget for detaljerne og som læser er man man hele vejen. Vi følger Mads' tanker og forestillinger om "hvem", "hvorfor" og "hvordan" og vi er selv med til at lægge alle brikkerne til puslespillet. 

I denne kommer vi tættere på Mads’ egen historie og ikke mindst hans tanker omkring farens formodede selvmord og jeg håber der kommer endnu flere brikker til puslespillet i næste bog. Jeg havde håbet at der var lidt mere samspil mellem Mads og søsteren, men de få gange Mads er hjemme, mens hun er der, er han fjern og fraværende. De har et par øjeblikke, men ville godt have haft lidt mere. 

Mads minder mig om en ung Inspektor Morse med en næse for de små, men vigtige detaljer, samtidig med at han ikke er en der åbner op omkring sig selv. Han vil også helst gøre alting selv og selvom han står fast på at han ikke tager jobbet med hjem, ved vi jo godt at han lyver for sig selv.

Jeg glæder mig til at læse videre i serien og se hvad forfatteren har i støbeskeen for Mads og de andre – jeg er sikker på at det ikke kommer til at gå stille for sig.

Tak til DreamLitt for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: DreamLitt
Udgivet i: 2021
Antal sider: 349
5 ud af 6 stjerner