lørdag den 30. december 2023

Årets bedste bøger - 2023

Årets bedste bøger - 2023

Jeg har læst rigtig mange bøger i år … som i flere end jeg havde troet jeg ville få læst.

Og inden jeg begynder at snakke om alt det jeg har læst, vil jeg bare slå fast, at det ikke er en konkurrence om at få læst mest! Hvis du har læst én bog i år, er det også sejt. Hvis du har læst flere, er det også sejt. Læsning skal være af lyst, ikke tvang.

Når det så er sagt, så har jeg årligt en konkurrence kørende mod mig selv. Kan jeg læse flere bøger end jeg gjorde sidste år? Og nej, desværre ikke i år.

I år blev det til 434 bøger!!!

Hvilket er ret vanvittigt, hvis jeg selv skal sige det. Selvom jeg har haft måneder hvor jeg har læst meget lidt, har der også været gode læsemåneder.

De sidste par år har jeg lavet en liste over de bedste bøger jeg har læst i det forgangne år, inddelt efter kategorier. Altså den bedste børnebog, fantasyhistorie, tegneserie osv. I år prøver jeg noget lidt anderledes.

I stedet for at inddele de bedste bøger i kategorier, vælger jeg en bog fra hver måned, som var den bedste jeg havde læst i netop den måned.  Det vil også sige at det ikke nødvendigvis er en bog der er udkommet i 2023, der bliver den valgt som den bedste for hver måned. Der vil heller ikke nødvendigvis være en bog til hver af de kategorier jeg plejer at udvælge.

Slutteligt vil jeg også vælge én bog som bliver kåret som årets bedste bog.

En bog hver måned:
Januar: ”From Blood and Ash” af Jennifer Armentrout
Februar: ”Misteltenen” af Anne-Marie Vedsø Olsen
Marts: ”Lysets vogter – Håbet” af H. L. Phoenix
April: ”Ubesvaret opkald” af Nora Dåsnes
Maj: ”Dragerepublikken” af R. F. Kuang
Juni: ”Himmeløjne” af Trine Bundgaard
Juli: ”Hooked” af Emily McIntire
August: ”Papirhjerter” af Hanne Dagmar Raaberg
September: ”Tilflytterne” af Elisabeth Hjartdal
Oktober: ”Den fantastiske bus” af Jakob Martin Strid
November: ”Drengen, muldvparen, ræven og hesten” af Charlie Mackesy
December: ”Thieves’ Gambit” af Kayvion Lewis 

Årets bedste bog:
Da jeg skrev det her, var jeg ikke i tvivl om hvilken bog det skulle være. Det er godt nok en bog der deler vandene lidt – især bog nummer to i serien, er en der er bred uenighed om. Jeg er endnu ikke selv kommet i gang med den, men den ligger øverst i min stak for januars læsning og jeg glæder mig rigtig meget.

Det er en bog der er blevet udskældt for mange ting – og selvom jeg godt kan nikke genkendende til flere af tingene, så er jeg ligeglad. For det er en bog der virkelig underholdt mig. Jeg kunne have læst 2-300 sider mere og jeg ville have lappet det i mig.

Den spiller på mange klicheer, men det hele spiller bare for mig. Jeg elskede hver side. Hvert plottvist. Hver karakter (eller nej, men I ved hvad jeg mener), hver joke og punchline. Det hele. Jeg er fan, jeg er hooked og jeg elsker den.

Årets bog for mig er ”Fourth Wing” af Rebacca Yarros.

2024
2024 kommer helt sikkert til at byde på bøger der spændende, velskrevne, smukke, romantiske, medrivende og meget mere - og jeg glæder mig til at dele dem med jer!⁠

Tusind tak fordi I følger med her på bloggen, på Instagram og TikTok - jeg elsker at dele mine læseoplevelser med jer!

Vi ses i det nye år!

onsdag den 20. december 2023

Kayvion Lewis; Thieves' Gambit [Anmeldereksemplar]

Kayvion Lewis; Thieves' Gambit [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Et dødsensfarligt kup.
En farlig forelskelse.
Ville du melde dig til Thieves’ Gambit?

Rosalyn Quest er vokset op i en legendarisk tyvefamilie med én regel: Stol ikke på nogen. Hun er på vej væk fra den glamourøse verden af stjålne diamanter og bedrag, da hendes mor bliver kidnappet og truet på livet.

I et desperat forsøg på at redde sin familie siger Ross ja til at være med i Thieves’ Gambit, en rå international konkurrence blandt verdens bedste mestertyve. Hun er oppe mod de skarpeste, deriblandt sin ærkefjende og en virkelig sød fyr, der forsøger at vinde hendes hjerte. Hvem af dem skjuler den farligste hemmelighed af alle?


Uha, så er der drama, intriger og hemmeligheder for alle pengene!

Godt nok er jeg vild med fantasy, men nogle gange er det dejligt forfriskende at læse bøger der ikke har noget med fantasy at gøre – men som stadig er sindssygt spændende og fyldt med drama. Jeg elsker ”The Inheritance Games”, netop også fordi der ikke er noget magisk i den, men den er virkelig spændende alligevel.

”Thieves’ Gambit” er lidt i samme stil, og alligevel ikke. Der er intet magisk i den, men historien om den unge tyv Ross, der må melde sig til et farligt spil, for at redde sin mor, er virkelig velskrevet, og som med ”The Inheritance Games” ved man aldrig helt hvad der sker på næste side.

Det er en historie fuld af hemmeligheder, plottvists og drama. Så snart man tror man har regnet det ud, sker der noget uventet. Jeg sad limet til bogen (eller lydbogen, som også er god) og jeg kunne slet ikke lægge den fra mig.

Den er velskrevet og godt skruet sammen. Alle opgaverne som Ross og de andre tyve skal igennem, virker umulige, men med snilde og list, løser de dem. Stor cadeau til forfatteren for at finde på alle de missioner. Og alle deres gadgets! Altså, de er geniale.

Samspillet mellem tyvene er også interessant at følge. Især fordi Ross i starten på ingen måde vil danne alliancer, men bliver tvunget til det og måske indser hun at det at have venner faktisk ikke er så ringe endda … altså hvis man kan stole på dem!

Jeg er meget spændt på hvad der kommer til at ske i den næste bog. Dette kunne godt gå hen og blive en rigtig stor serie!

Tak til forlaget for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Gads Forlag
Original titel: Thieves' Gambit
Udgivet i: 2023 (på engelsk og dansk)
Antal sider: 397
6 ud af 6 stjerner

onsdag den 13. december 2023

Siri Pettersen; Sølvstruben [Anmeldereksemplar]

Siri Pettersen; Sølvstruben (Vardari, #2)
[Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Forestil dig at have stjålet djævlen fra verdens mægtigste. Berøvet dem kilden til evigt liv. Og at du har startet en krig så næret af frygt og foragt, at du tvinges til selv at blive dét, du jager.

Juva er mærket for livet af den mand, hun satte fri. Djævlen selv, som holdt liv i vardari med sit blod. Nu sidder hun tilbage med et knust hjerte og et hav af problemer: en strøm af ulvesyge, et vaklende byråd og ikke mindst vardari, der kæmper desperat for at få fat i de sidste dråber. Opslugt af sorg og raseri tvinges Juva til at åbne dørene for de fanatiske mørke kræfter, der breder sig i byen, og det går op for hende, at hun har startet en krig, som hun ikke kan overskue konsekvenserne af.

Siri Pettersen er en eminent historiefortæller. Så enkelt kan det siges. 

Jeg slugte hendes serie ”Ravneringene” med stor fornøjelse og det er sådan en serie der virkelig har sat spor i mig. Det er high fantasy, mytologisk, fanatisk, med masser af drama, gråzoner og en historie der kryber under huden på læseren.

Med ”Vardari”-serien er Siri tilbage i topform. I første bog, ”Jernulven”, kridtes banen op. Spørgsmål bliver stillet, hemmeligheder afsløres og de første skridt mod undergang tages.

Nu tænker du nok, at det lyder rimelig deprimerende og ja, det er det til dels også. Vores hovedperson Juva, har det bestemt ikke nemt og må gang på gang træffe næsten umulige valg, for at beskytte dem hun holder af. Og selvom Juva har overbevist sig selv om, at hun ikke kan elske, er man ikke i tvivl om at hun holder af rigtig mange mennesker – måske endda elsker hun dem. 

Men Juva har også en by at redde. Og det kræver at hun stiller de svære spørgsmål og endda også at hun arbejder med fjende. Langsomt viskes de linjer ud som Juva tænkte hun kendte. Hun må tage mange ting op til genovervejelse. 

Noget at det jeg virkelig finder fascinerende ved Siris skrivestil er måden hun formår at spinde sine tråde. Jeg sad flere gange og tænkte at jeg havde regnet det hele ud, men så kommer der et plottvist og ødelægger det hele. Det er herligt og holder læseren på dupperne. Samtidig kan det dystre fantasy virkelig noget og nogle gange har man brug for at læse noget der emmer af dysterhed. 

”Vardari”-serien – og ”Ravneringene” – er begge to virkelig fede fantasytitler og jeg glæder mig til både at læse videre og genlæse. 

Tak til forlaget for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Udgivet i: 2023
Antal sider: 391
6 ud af 6 stjerner

onsdag den 6. december 2023

Nagabe; The Girl from the Other Side, vol. 12

Nagabe; The Girl from the Other Side, vol. 12

Bagsidetekst:
It was inevitable that the road walked by Teacher and Shiva would be sorrowful, but nok all fo their times together were bleak. Many of their days held quiet, shimmering joy; comfortable days of sunlight and soft breezes where nothing of significance happened. Days that remained unseen … until now. These are the side stories of two people – ond human, one inhuman – who linger in the hazy twilight that separates night from day. 

Jeg kan ikke huske hvor jeg faldt over denne serie henne, da det efterhånden er en del år siden. Siden jeg opdagede den er det blevet til 11 bøger og nu denne tolvte bog, som indeholder en håndfuld noveller.

"The Girl fom the Other Side" er en manga om den unge pige Shiva der bor hos Teacher. Teacher er bare ikke en lærer for Shiva, men også en Outsider - og dermed bærer af en skrækkelig sygdom, der kan slå et menneske ihejl, ved en enkelt berøring. Af en eller anden grund er Shiva dog immun og lever trygt sammen med Teacher.  

Tegneserien er utrolig smuk historie. Jeg er vild med den enkle streg, de simple, men alligevel utrolig stemningsfulde illustrationer og ikke mindst med historien - selvom den er barsk og gør ondt at læse. Som læser er vi godt klar over at det ikke kan ende godt for hverken Shiva eller Teacher, men hvordan det rent faktisk ender, vil jeg ikke afsløre - læs hellere serien selv. 

Denne tolvte bog i serien spoiler ikke noget af handlingen i de andre bøger. Det er noveller der viser, at selvom hovedhistorien med Shiva og Teacher er tragisk, så havde de gode stunder sammen.

Shiva skal bl.a. lære Teacher at tegne og bage æblekage, mens han forsøger at lære hende tålmodighed og at ting ikke altid sker i det tempo man gerne vil have det til at ske. Samtidig får man et indblik i hvor meget de to holder af hinanden. Der er en særlig ømhed i tegningerne som vises i både Shivas ansigt og i Teachers kropsprog. Det er en samling meget rørende noveller og jeg sad flere gange med en klump i halsen. 

Hvis du er fan af serien, skal du bestemt ikke snyde dig selv for denne lille ekstra bog og hvis du endnu ikke har stiftet bekendtskab med denne fine manga, så gør det endelig. 

Fakta:
Udgivet i: 2022
Forlag: Seven Seas Entertaiment
6 ud af 6 stjerner

onsdag den 22. november 2023

Carissa Broadbent; The Serpent and the Wings of Night

Carissa Broadbent; The Serpent and the Wings of Night (Crowns of Nyaxia, #1)

Bagsidetekst:
Human or vampire, the rules of survival are the same: never trust, never yield, and always – always – guard your heart.

The adopted human daughter of the Nightborn vampire king, Oraya carved her place in a world designed to kill her. Her only chance to become something more than prey is entering the Kejari: a legendary tournament held by the goddess of death herself.

But winning won’t be easy amongst the most vicious warriors from all three vampire houses. To survive, Oraya is forced to make an alliance with a mysterious rival.

Everything about Raihn is dangerous. He is a ruthless vampire, an efficient killer, an enemy to her father’s crown… and her greatest competition. Yet, what terrifies Oraya most of all is that she finds herself oddly drawn to him.

But there’s no room for compassion in the Kejari. War for the House of Night brews, shattering everything that Oraya thought she knew about her home. And Raihn may understand her more than anyone – but their blossoming attraction could be her downfall, in a kingdom where nothing is more deadly than love.


Jeg har flere gange stødt på den her, både på TikTok og Instagram. Den har været udsolgt fra forlaget (den skulle gerne komme i handlen igen til december) og ved en fejl købte jeg to’eren – ups. Til mit forsvar minder forsiderne en del om hinanden …

Heldigvis kunne jeg låne bogen på biblioteket og så havde jeg også en deadline for hvornår jeg skulle have den læst: indenfor en måned.

Og jeg nåede det – faktisk tog det mig kun en lille uges tid at få den læst og hvilken fornøjelse det var (indsæt selv hjerteemoji her).

Når man har læst ACOTAR, ”Crescent City” og ”From Blood and Ash” skal der ret meget til for at gøre mit romantasy-hjerte tilfreds. De tre serier (jeg ved godt jeg ikke er færdig med FBAA endnu), har et virkelig højt niveau af både velskrevet universer, detaljer, fede karakterer og spice.

Jeg kan vist rolig sige at man får lidt af det hele i ”The Serpent and the Wings of Night”. Dog skal man vente længe på smutten, men når den endelig kommer, er det hele ventetiden værd. Spændingen stiger stille og roligt for så til sidst at eksplodere. Slowburn kan bestemt også noget.

Især fordi man får lov til virkelig at komme tæt på hovedpersonerne inden de kaster sig frådende over hinanden. Oraya er en interessant karakter der både gerne vil glæde sin far, men samtidig også har sine egne meninger og holdninger. Især forholdet til faren aka kongen, bliver langsomt presset til det yderste – og uden at afsløre for meget, kan jeg godt sige at der er mange hemmeligheder der skal afsløres til sidst …

Raihn er som skurke nu er flest – hårde og muskuløse på ydersiden, hjertevarme og loyale på indersiden. Jeg er vild med Oraya og Raihns kemi og ping-pong – der er flere virkelig geniale scener der fik mig til at grine. Samtidig kæmper de begge to med en del bagage, der både kan være svær at tilgive og komme videre fra - mon de kan det sammen?

Nu venter bog to, ”The Ashes and the Star-Cursed King”, og jeg er virkelig spændt på hvor forfatteren tager os hen. Der er stadig ubesvarede spørgsmål og jeg forventer bestemt at blive overrasket af flere plottvists.

Læs bogen hvis du er til ovennævnte serier, sprængfarlig kemi, skønne karakterer, spice og ja, bare romantasy når det er bedst.

Fakta:
Forlag: Selvudgivet
Udgivet i: 2022
Antal sider: 491
6 ud af 6 stjerner

onsdag den 8. november 2023

Samuel Bjørk; Ulven blotter sine tænder [Uopfordret anmeldereksemplar]

Samuel Bjørk; Ulven blotter sine tænder [Uopfordret anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
To elleveårige drenge bliver fundet dræbt på en mark uden for Oslo. Mellem dem ligger en død ræv. Sagen minder i foruroligende grad om en otte år gammel drabssag fra Sverige, hvor drabsmanden trods ihærdig efterforskning stadig går fri.

Holger Munch, der er nyudnævnt leder af sin egen drabsenhed i Oslo, har brug for hjælp til at opklare sagen. Han får et tip om en ung talentfuld politielev, Mia Krüger, og tilbyder hende en plads på holdet. Med sit skarpe blik er Mia i stand til at få øje på nye sammenhænge, der kan hjælpe dem i jagten på en særdeles kynisk morder, der ellers i den grad forstår at skjule sine spor.

Sammen graver Munch og Krüger i de mørke og rædselsvækkende sager, der viser sig at være langt mere indviklede, end de havde forestillet sig. Og presset bliver kun større, da de får besked om, at der er forsvundet to drenge mere.


Det er ikke mange krimier jeg læser, men nogle gange kommer lysten over mig – og da den gjorde det nu her, var jeg glad for at have den nyeste bog af Samuel Bjørk til at stå i min stak af ulæste bøger (som, tak fordi du spurgte, bestemt ikke er blevet mindre).

Jeg har læst – og nydt – de tre andre bøger i serien om Munch og Krüger. Serien der begynder med ”Der hænger en engel alene i skoven” er en barsk serie med triste skæbner, dårlige beslutninger, bestialske mord og personer der kæmper rigtig meget med dem selv. Det er ubehagelig læsning, men stadig spændende.

”Ulven blotter sine tænder” er forløberen til de tre andre bøger i serien. Her møder vi en helt ung Mia Krüger, der stadig går på politiskolen og en Holger Munch, der endnu ikke har alt for mange uhyggelige sager under vesten til at han kan fungere ordentligt. Hvilket egentlig også gør sig gældende for Mia.

Sammen med resten af holdet skal de forsøge at regne sammenhængen mellem to mord ud, inden morderen slår til igen. Det kræver alt af dem, da der er mange hemmeligheder, få svar og endnu færre ledetråde at gå i gang med.

Jeg ved ikke helt hvad der er med Samuels skrivestil, men den fungerer rigtig godt til mig. Kapitlerne er korte, handlingen hurtig og vi følger rigtig mange forskellige personer. Det kan godt virke forvirrende i starten, når man bliver præsenteret for nogen, der først får betydning senere hen, men det holder læseren på tæerne og gør at man har lyst til at blive ved med at læse.

Som læser er intet givet på forhånd og man gør ligesom politiet, mistænker de forkerte og bliver forvirret undervejs. Alle mine gætterier blev i hvert fald trampet ned undervejs.

Det er en virkelig god historie og hvor de tre andre bøger var meget mere væmmelige, er den her i den lidt mildere ende. Måske fordi holdet ikke er så sammentømret endnu, hvem ved. God, det er den i hvert fald.

Tak til forlaget for uopfordret anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Alpha
Udgivet i: 2023 (på dansk)
Original titel: Ulven
Antal sider: 520
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 25. oktober 2023

Sophie Souid og Thomas Hjorthaab; Møgmis: En rædsom rolling og en kattepine af dimensioner [Anmeldereksemplar]


Sophie Souid og Thomas Hjorthaab; Møgmis: En rædsom rolling og en kattepine af dimensioner
[Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Siverts lille kusine Marie kommer på besøg. Og pludselig bliver Møgmis leget med. Og kaldt sukkermås og prutfis og får seriøs kamp til sin pels, for kusine Marie er noget af en potefuld. Og en rædsom rolling, hvis du spørger Møgmis (og Sivert). Møgmis indstiller derfor sine onde planer om at gøre det af med Sivert og beslutter at give kusine Marie en lærestreg. Men det går ikke som forventet. Slet ikke, faktisk.

Da jeg første gang læste bogen om Møgmis, må jeg indrømme at jeg var lige dele fascineret og en smule skræmt over at man kunne skrive sådan noget voldeligt og blodigt noget til børn. Nu har jeg efterhånden læst dem en del gange og nu er jeg hooked. Så hooked at jeg anbefaler den til alt og alle der vil lytte – kollegaer, gæster på biblioteket og nu også dig der læser med her.

I første bind møder vi ”Puttegøj-Ronaldo” aka Møgmis. Møgmis er Siverts kat og Sivert troede i sin barnlige naivitet at en kat ville være det nemmeste og bedste legetøj, men bare ærgerligt. Møgmis får skylden for alt, måske især det som den aldrig kunne have gjort. Møgmis hader Sivert og Sivert hader Møgmis. Møgmis elsker at udtænke måder hvorpå han kan slå Sivert ihjel.

Pssst, inderst inde kan Møgmis jo godt lide Sivert, men han vil dælme ikke stå ved det!

Nu er vi så kommet til bog nummer tre i rækken – ”En rædsom rolling og en kattepine af dimensioner” og Møgmis må indstille sit ellers glimrende og gennemtænkte hævntogt mod Sivert for at tage sig kærligt at kusine Marie der skal bo hos Sivert i en uge.

Kusine Marie er bare ikke lige sådan at hamle op med og Møgmis får brug for al sin snuhed, al sin opfindsomhed og muligvis al sin grusomhed for at få kusine Marie ned med nakken.

Som i de to foregående bind er der ikke sparet på de fuldstændig syret ting Møgmis gør. Der er ikke sparet på vold, blod, snot og grædende børn. Ej heller er der sparet på fuldstændig vanvittige ideer – som folk med små børn på en eller anden måde sagtens kan sætte sig ind … og måske finde en smule fristende …

Hvis du endnu ikke har læst bøgerne om Møgmis, kan jeg kun sige ”KOM I GANG” – ligegyldigt om du er barn, ung eller voksen. De er hylende morsomme, vanvittige og elskelige deres helt egen unikke måde. Jeg glæder mig til at læse flere.

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

Fakta:
Forlag: Gads Forlag
Udgivet i: 2023
Antal sider: 72
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 18. oktober 2023

Josefine Ottesen; Drømmemesteren, Del 1 og 2

Josefine Ottesen; Drømmemesteren, Del 1 og 2

Bagsidetekst:
Tuva fra Højlandet drømmer om en forfærdelig katastrofe, der vil ramme landet langs den store flod. Drømmen er en advarsel fra guderne, siger hendes bedstefar. De er vrede over menneskenes hæmningsløse udnyttelse af naturen. Tuva bliver nødt til at drage ned til den store by ved flodmundingen for at skaffe sig adgang til Drømmemesteren og fortælle ham om drømmen. Men hvordan skal en rensdyrhyrde fra Højlandet trænge igennem til magtens grådige cirkler i en by, der har glemt alt om den gamle pagt mellem guder og mennesker?

Når man er Danmarks ukronede fantasydronning og har 40-års forfatterjubilæum, så skal det fejres med maner. Og hvilken bedre måde at gøre det på, end ved at selvudgive en virkelig flot, gennemført og spændende bog? Eller bøger, for der er nemlig to.

Man kunne være med til at støtte udgivelsen ved hjælp af en crowdfunding og det gjorde jeg – for selvom jeg faktisk aldrig har læst noget af Josefine, så kender jeg til hende og har hørt mange andre rose hendes bøger. I forbindelse med udgivelsen, kom Josefine endda også et smut til Aalborg og besøgte biblioteket hvor hun fortalte om ”Drømmemesteren”, om tankerne bag og hvordan hun skrev bøger. Der var også spørgsmål fra de andre gæster og det var i det hele taget en hyggelig aften.

Den aften fik jeg mine eksemplarer af bøgerne med hjem – og de er i sandhed smukke. Der er kælet for både det ydre og det indre med guldprint, genbrugspapir og et flot persongalleri bagerst i bøgerne.

Historien er high fantasy med en stærk heltinde, der skal gå grueligt meget igennem. Der er magi, drama og politiske intriger. Der er korrupte magtindehavere, slaver der vil gøre oprør og mange forskellige dagsordener der skal holdes styr på. Og netop det med at holde styr på, er måske den eneste anke jeg har.

Der er rigtig mange personer at holde styr på og en gang i mellem bliver det en smule rodet og lidt langhåret. Selvom Josefine selv siger at den er for 12- til 100-årige læsere, skal man være en ret stærk læser for både at følge med i historien og få det hele ud af den.

Hvis man ser bort fra det, er det en virkelig storslået historie og jeg er glad for at mit første møde med Josefine blev den her.

”Vi kan ødelægge i vrede, men kun bygge op med håb.”

Fakta:
Forlag: Selvudgivet
Udgivet i: 2023
Antal sider: Del 1: 333 og Del 2: 393
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 11. oktober 2023

StineStregen; Voksenværk [Anmeldereksemplar]

StineStregen; Voksenværk [Anmeldereksemplar]

Beskrivelsen af bogen på Saxo:
En stribebog om livet som kvinde set gennem StineStregens sårbare, sjove og skarpe pen. Hvad sker der, når man begynder at få styr på sin uddannelse og sit arbejdsliv - og alle omkring en kaster sig ud i parforhold og børn? Og hvordan reagerer omverdenen, hvis man faktisk ikke vil have børn?

Det er ingen hemmelighed at jeg er stor fan af Stine og hendes tegneserier. Jeg er pjattet med hendes enkle og alligevel detaljerede streg. Hun formår med meget få streger at gøre det helt klart hvordan hendes karakterer har det. Hvilket gør dem utrolig troværdige.

”Voksenværk” er tredje del af Stines ”opvækst”-serie, eller hvad man nu kan kalde det. De to første ”Det bliver et langt liv” og ”Forklædt som voksen”, handler henholdsvis om de svære teenageår og årene som ung voksen. Og der er masser af ting at tage fat på!

I ”Voksenværk” tager Stine fat på en ny problematik: at være voksen uden at have lyst til at få børn.

Som en med børn, kan netop den tankegang være svær at sætte sig ind i – og så alligevel ikke. For det hele kommer ned til om man har lyst til at få børn. Den lyst kan være svær at sætte ord på og endnu svære at forstå, hvis man netop har den.

Stine forklarer – som kun hun kan – hvordan det er at blive konfronteret med netop dette fravalg af børn. Hvordan hun føler samfundet og hendes omgangskreds ser hende. Hvordan det får hele til at føle, når hun gang på gang skal forsvare sin manglende lyst til at få børn.

For er det nødvendigt at få børn, hvis man ikke har lyst? Som en af striberne i bogen viser, er man – ifølge en artikel i Politiken – først fuldendt som kvinde, når man har fundet den mand, man vil have børn med. Og helt ærligt, det er da noget fis.

Hvis du har læst de to foregående bøger i serien, skal du ikke snyde dig for denne. Den er stærk, ærlig, tankevækkende og smuk og Stine slår igen hovedet på sømmet og rammer virkelig mange med sin historie.

Tak til forlaget for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Gads Forlag
Udgivet i: 2023
Antal sider: 144
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 27. september 2023

Kenneth Bøgh Andersen; Danske sagnvæsener - et bestiarium [Anmeldereksemplar]

Kenneth Bøgh Andersen; Danske sagnvæsener - et bestiarium [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Ser du en nat et lille, men klart lys i mørket, så tag dig i agt. Lygtemanden vil nyde at lokke dig ud i mosen og lade dig drukne under månens blege skær.

Lygtemanden, helhesten, ellefolket, skiftingen, liglammet, gravsoen og mange, mange flere. Sælsomme, forunderlige og farlige væsener, som de færreste i dag har hørt om, men som man troede på, dengang byerne var små, skoven stor og natten svimlende mørk. Naturen var et mylder af sære skabninger, som man skulle passe på og vogte sig for.

I dette flot illustrerede opslagsværk lærer du alle de farverige danske sagnvæsener at kende. Og ikke mindst – hvordan du kan beskytte dig mod dem …

For sagt på en anden måde: Engang troede man, at Danmark var fyldt med monstre. Tænk, hvis man havde ret?


Jeg har efterhånden læst en del spændende opslagsværker, eller bestiarier om man vil – både om julemonstre, om de uddøde, om drager og monstre. Men denne må siges at være i særklasse – især i sit udtryk. Illustrationer, layout og format går hånd i hånd op i en højere enhed og det er en virkelig flot bog, der indbyder til læsning - om end en noget uhyggelig læsning. 

Forfatter Kenneth Bøgh Andersen er en produktiv mand og har bl.a. kastet sig over at genfortælle en del ældre gyserhistorier, fx ”Frankenstein” – personligt kan jeg bedst lide ”De hvide mænd”, ”Himmelherren” og ”Den store djævlekrig”.

Illustrator Kristian Eskild Jensen har også en hel masse bøger i bagagen, både børnebøger og billedbøger. Jeg har læst og nydt ”Og de onde lo – amoralske fabler”, som også er smukt illustreret.

Kristian formår at få utrolig mange detaljer med i sine illustrationer, så mange af tegningerne fremstår meget levende – måske i dette tilfælde, for levende – gys! Der er virkelig nogle af væsener der får det til at løbe koldt ned ad rygge på en …

Dette er da heller ikke første grafiske bog som Kenneth har skrevet. Sammen med Benni Bødker og John Kenn Mortensen har han genfortalt Grimms eventyr. Med Lars Gabel har han skrevet ”Skæbnemageren” og ”78°”.

Med dette bestiarium forklarer og fortæller Kenneth om de mange danske sagnvæsener – og selvom jeg troede jeg var ret godt bevandret indenfor denne kategori, var der flere jeg ikke havde hørt om.

Udover en historie om hvem eller hvad, disse væsener var, er der et råd til hver enkel om hvordan man kan slippe fra dem, eller undgå at møde dem. Ret handy hvis nu man skulle støde på en helhest eller ved et uheld komme til at fornærme hyldemoren.

”Danske sagnvæsener” er nok ikke en bog jeg vil anbefale som godnatlæsning – medmindre man gerne vil have mareridt. Den er fra børn i alderen 10+ - men voksne kan finde ligeså stor underholdning og viden ved at læse den.

Tak til forlaget for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 2023
Antal sider: 181
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 20. september 2023

Sidsel Sander Mittet; De sidste drager [Anmeldereksemplar]

Sidsel Sander Mittet; De sidste drager (Flammen & Bølgen, #3) [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Indlandsisens kollaps, undersøiske jordskred og en flodbølge, der udslettede den gamle verden.

For de fleste i Øhavet er dette kun historie, men ikke for Mashal og Ignis.

Efter at have reddet Sunniva, broens sagnomspundne dronning, har de begge fået adgang til kaosnettet og de traumatiske erindringer, der gemmer sig i dets dybder.

Fanget i en ørkesløs venteposition i flygtningelejren på Hvide Pynt kæmper de med fordomme, forventninger og forræderi. Alt er tilsyneladende til salg og meget lidt er, hvad det giver sig ud for.

Men der er håb. Måske vil Bølgen atter engang oversvømme Øhavet - spørgsmålet er blot, om det er en god ting?


Det her er en af de helt store episke danske dystopiske fortællinger. Sidsel har tidligere kastet sig ud i storslåede projekter, ”Morika” og ”Bjergtaget”, men ”Flammen & Bølgen” er i særklasse.

Den er gennemført på en niveau jeg sjældent har set. Alt fra Innovanternes byer, teknologi og skole, til sumpbyerne, dårligdommene og stemningen der er blandt Ignis’ folk. Der er modsætninger, folk med meninger, drømme og håb og der er forrædere der vil gøre alt for at være velset og blive belønnet.

Alting kulminerer i ”De sidste drager” – og hvis jeg må sige en eneste dårlig ting, inden jeg går videre med det gode. Så er det at det er en lang bog. 504 sider lang – og det smerter mig at sige, men der er et par steder hvor det føles meget langt. Heldigvis er Sidsel er fabelagtig historiefortæller og hun gør rigelig op for de lange stræk, med aktion, drama og hemmeligheder.

Når man så er færdig med bogen, kan man godt se værdien og vigtigheden af de lange seje stræk – for det hele giver mening til sidst. Det hele går op i en højere enhed – og der var virkelig ting jeg ikke forventede. Det er fedt at blive overrasket.

Når sproget, historien og indholdet så er et match, vil jeg lige knytte en kommentar til de smukke covers. For nej, man skal ikke dømme en bog på dens cover, og så alligevel. De tre bøger står knivskarpt sammen – de viser en samhørighed og nærmest treenighed på ens boghylde. De er smukke, indbydende og tidsløse. Godt klaret.

Alt i alt er det en læseoplevelse i høj klasse og jeg kan kun give den mine varmeste anbefalinger.

Bogen er først modtaget til udarbejdelse af lektørudtalelsen og sidenhen som anmeldereksemplar. 

Fakta:
Forlag: Facet
Udgivet i: 2023
Antal sider: 504
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 13. september 2023

Fantasyfestival

Fantasyfestival 2023!

Lad os lige tage en snak mere om weekendens festival... bare fordi!

Jeg var faktisk med til den allerførste festival tilbage i 2015. Det var dengang det foregik i et konferencecenter lidt udenfor Esbjerg og hvor jeg stadig kan huske den enorme kø til Tamora Pierce. Der stod folk i flere timer for at få signeret hendes bøger. Jeg var også med året efter – også i centret.

Herefter gik der faktisk flere år inden jeg var med igen. Det var først i 2021 i at jeg var med igen – året efter corona og hvor man bare var glad for at kunne kramme og sige hej til alle de fantastiske mennesker der er med til messen.

I 2021 var jeg også jury til uddelingen af Året Danske Fantasy-pris – det samme var jeg i 2022. I år er jeg ikke med i juryen, men har været med i bogbloggerpanelet. Hvilket også har været spændende.

Jeg tror dog at året i år har lidt mere betydning end de sidste år. Ikke alene fordi jeg selv skal på scenen – for første gang – og snakke med to andre bogbloggere om netop at være bogblogger. Hvilket jeg glæder mig rigtig meget til.

Men, jeg har jo også fået æren af at være praktikant for Dansk Fantasy de sidste mange måneder – og derfor skal jeg også stå i standen i år! Det bliver en fest. Jeg glæder mig til at opleve både forfattere og gæster og al den kærlighed vi kan stable på benene til Dansk Fantasy. Jeg har nydt rigtig meget at hjælpe til, skrive tekster til blog og sociale medier.

Så, selvom jeg skrev på et tidspunkt at jeg er virkelig dårlig til at genkende folk og måske også lidt generet når jeg skal tale med nye mennesker, så tøv endelig ikke med at hive fat i mig og sige hej. At være på festival kræver en vis mentalitet, så jeg er nok godt smadret på søndag, men til gengæld er jeg sikker på at det bliver to virkelig fede, hyggelige og sjove dage.

Jeg håber at vi ses!

onsdag den 6. september 2023

Pernille Engsig Eskildsen & Jakob Brodersen; 2 x flotte billedbøger

Pernille Engsig Eskildsen & Jakob Brodersen; 2 x flotte billedbøger

Velkommen til en dobbelt anmeldelse på to virkelig smukke - og fascinerende - billedbøger. Når du har lukket disse bøger, vil jeg godt garantere at du har haft en lærerig læseoplevelse - og at du har lyst til at læse bøgerne forfra!

I "Liv - den fantastiske historie om evolution" får vi præsenteret ikke kun Jordens begyndelse, men også de første mennesker og dyrs evolution. Vi møder mærkværdige fortidsvæsner - med rimelig svære navne. Vi ser og oplever hvordan dinosaurerne kom, så og uddøde. Vi bliver klogere på hvordan mennesket udviklede sig og blev til det vi er i dag. 

I "Din fantasiske krop - fra urtidsfisk til nutidsmenneske" får vi kortlagt udviklingen af menneskekroppen. Helt tilbage fra dengang vi bare var urtidsfisk, til abelignende mennesker og til det menneske vi er i dag. Vi får svaret på hvorfor vi har en hale og hvorfor der er dinosaurknogler i et menneske foster. Samtidig bliver vi præsenteret for hvilke kropsdele vi har fra hvilke dyr - og det er ikke så lidt endda, vil jeg bare lige sige. 

Selvom formatet på begge bøger kan være lidt uhåndterligt, er de virkelig en fornøjelse at læse i. Sproget er let at forstå - også selvom der er virkelig mange svære ord - og hverken store eller små bliver talt ned til. Tværtimod er de skrevet i et sprog der er detaljeret og letforståeligt. 

Og lad os også snakke lidt om illustrationerne. Kamilla Wichmann ("Funkelgnister", "Sommervenner", "Stik, støv og striber") er virkelig eminent. Hendes streg er levende, smuk og virkelig detaljeret. Man fornemmer kærligheden og dedikationen hver enkelt illustration og der er flere af dem, jeg gerne ville have hængende som plakater. Hatten af for det!

I det hele taget kan jeg give de to bøger mine varmeste anbefalinger. Lån - eller køb dem - læs dem og læs dem så igen. Der er virkelig mange ting at dykke ned i og både store og små vil nyde det.

Tak til forlaget for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Udgivelses dato: "Liv" er fra 2018, mens "Din fantastiske krop" er fra 2023.
Antal sider: "Liv" er på 45 sider, mens "Din fantastiske krop" er på 48 sider.
6 ud af 6 stjernen til dem begge.

onsdag den 30. august 2023

Kenneth Bøgh Andersen; 78° [Anmeldereksemplar]


Kenneth Bøgh Andersen; 78° [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
En ødelagt verden. En temperatur på 78°. To brødre, der kæmper for at overleve.

"Vi har højst to timer, hvis vi sørger for atholde os i skyggerne. Derefter skal vi være ude af varmen. Én time, hvis det er midt på dagen. Ellers vil heden få ram på os, og hallucinationerne vil begynde."


"78°" er foruroligende læsning. Flot, jovist, men foruroligende. Hvad sker der når de klimaforandringerne stikker af? Mere end de allerede er. Når utålelig hede rammer Jorden og slår alt ihjel og gør at man kun kan være ude en time i døgnet – pakket fuldstændig ind på jagt efter mad, husly og medicin?

Netop det sætter makkerparret Kenneth Bøgh Andersen og grafiker Lars Gabel fokus på i deres nye grafiske roman. Det er en grusom historie om kampen om overlevelse. Om at miste alt – og jeg mener alt. Om at hallucinere – men også om ikke at opgive håbet. For hvad nu hvis den forfærdelige fremtid Kenneth og Lars maler frem, allerede var sket? Bare for 252 millioner før vores nutid.

Hvad nu hvis, vi – mennesket, eller en form for menneske – havde levet, men var uddød? Ligesom dinosaurerne. Ville vi have sat os spor? Ville vi have sat et aftryk på Jorden som kunne ses i fremtiden? Ville de klimaforandringer vi står overfor i dag, rent faktisk være gentagelser fra tidligere?

Det er lidt hjernevridende at tænke på. Lidt som tidsrejser. Hvor meget kan man ændre i fortiden, før nutiden ikke ser ud som den burde?

Kenneth og Lars har skabt en interessant fortælling. Den giver stof til eftertanke og efterlader læseren en smule rundt på gulvet.

Tak til forlaget for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Udgivet i: 2023
Antal sider: 109
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 9. august 2023

Engelske tegneserier til børn og unge

Engelske tegneserier til børn og unge

Herunder giver jeg seks gode bud på fede tegneserier - på engelsk - til børn og unge. Bøgerne kan alle lånes på biblioteket.

“The Dam Keeper” af Robert Kondo
Vi følger den lille gris Pig, der skal varetage Sunrise Valleys dæmning og mølle. Dæmningen og møllen er uundværlige for byen. Den forsvarer byen imod den farlige sorte tåge – en tåge der gør folk sindssyge. Pigs far er forsvundet ud i tågen og da møllen en dag går i stykker, beslutter Pig sig for at finde sin far og få svar på hvad tågen egentlig er. Det bliver en farefuld rejse.

“The Dam Keeper” er en virkelig rørende tegneserie om at tro på sig selv, om loyalitet og venskab. Det er den slags historie der giver en klump i halsen og det er lige før man skal finde Kleenex frem når man kommer til sidste bind. Illustrationerne enkle, og til tider egentlig lidt sjuskede, men utrolig stemningsfulde.

Den findes også som kortfilm fra 2014 med bl.a. Lars Mikkelsen som fortæller. I 2015 var den nomineret til en Oscar for bedste animerede kortfilm.

Kan læses fra 8 år.

“The Moth Keeper” af Katie O’Neill
I ”The Moth Keeper” fortæller Katie historien om den unge pige Anya, der endelig er voksen nok til at påtage sig rollens om Moth Keeper, beskytteren af månemål, der gør det muligt for blomsten Night-Lily at blomstre én gang om året. Den landsby hvor Anya bor i, er afhængige af blomsten og Anya er opsat på at bevise sit værd.

”The Moth Keeper” er en flot og stemningsfuld tegneserie om magi, håb og venskab. Illustrationerne er i Katies vanlige stil, og har man læst ”The Tea Dragon Society” kan man trække mange paralleller.

Kan læses fra 11 år.

”Scurry” af Mac Smith
I ”Scurry” er menneskene flygtet fra byen og har efterladt huse ødelagt og overladt til naturens luner. En langvarig vinter er i gang og har presset dyrene til det yderste. I den musekoloni historien handler om, bliver spejdere sendt ud efter mad og ingen er bedre end Wix. Det er dog ikke alle mus der mener de skal blive i kolonien, men i stedet rejse til byen. Dette medfører magtkampe, forræderi og ikke mindst en rejse ud i det ukendte for Wix og Pict.

”Scurry” er læsning i den tungere ende og kræver sin læser. Der er meget tale på siderne, samtidig med at man skal holde øje med detaljerne på illustrationerne. Hvis man kan holde koncentrationen, får man til gengæld også en rigtig fed læseoplevelse.

Kan læses fra 12 år.

“Wingbearer” af Marjorie Liu
Marjorie Liu er også skaberen af ”Monstress” – en ret mørk og dyster tegneserie, som jeg desværre er gået lidt død i. Heldigvis kan man så kaste sig over ”Wingbearer” i stedet, der er lidt lettere læsning.

Historien handler om pigen Zuli, der har levet hele sin barndom beskyttet sammen med sjæle i form af fugle i et stort magisk træ, men der begynder at ske mystiske ting med sjælene og Zuli må tage ud på en farefuld færd for at finde sandheden. Sammen med hendes vogter, uglen Frowly, må hun finde ud af hvad der sker med sjælene – og undervejs må hun også finde ud af sandheden om hende selv.

Det er en meget flot og stemningsfuld tegneserie. Der er smæk på både farver og detaljer og selvom den også er lidt teksttung at læse, er det ikke noget man lægger mærke til for alvor, for historien er så spændende.

Kan læses fra 12 år.

“Realm of the blue mist” af Amy Kim Kibuishi
Virker efternavnet bekendt? Så er det fordi Amy Kim er gift med Kazu Kibuishi, skaberen af ”Amulet” – en tegneserie som alle bør læse!

Men Amy kan også selv og har givet liv til serien om Tabby Simon og det magiske univers, Rema. Tabby er fast besluttet på at finde ud af hvad der er sket med hendes far og da hun, mere eller mindre tilfældigt falder over en portal til et magisk rige, er hun ikke sen til at tage af sted. Hun håber at kunne finde svar om sin far og måske er den blåhårede dreng, Philip, den der kan hjælpe hende på vej.

”Realm of the Blue Mist” er første del i ”The Rema Chronicles” og en vellykket debut. Det er både spændende og magisk læsning.

Kan læses fra 12 år.

“Ligthfall – the girl & the Galdurian” af Tim Probert
Dybt inde i en skov, på planeten Irpa, bor den vise troldmand Pig Wizard og hans adoptivdatter Bea. Sammen vogter de over ”The Endless Flame” og lever et stille og roligt liv. Men en dag møder Bea et mærkeligt væsen i skoven. Et væsen som alle antog var uddød. Bea møder Cad, en Galdurian og Pig bliver foruroliget over hvad det har af betydning for hele deres samfund. En morgen vågner Bea og Pig er væk – sammen med Cad sætter hun ud for at finde ham, men det er ikke nogen simpel rejse for en der ikke kender til verden og en der først skal til at lære den at kende igen.

”Lightfall” er en meget smuk og stemningsfuld tegneserie. Jeg er virkelig betaget af den måde den er tegnet på. Der er meget liv og detaljer i illustrationerne, samtidig med at der er en stor opfindsomhed i hvordan de mange forskellige skabninger ser ud.

Indtil videre er der udkommet to bind på engelsk og de kan læses 9 år. 

onsdag den 26. juli 2023

Rebecca Yarros; Fourth Wing

Rebecca Yarros; Fourth Wing

Bagsidetekst:
Twenty-year-old Violet Sorrengail was supposed to enter the Scribe Quadrant, living a quiet life among books and history. Now, the commanding general – also known as her tough-as-talons mother – has ordered Violet to join the hundreds of candidates striving to become the elite of Navarre: dragon riders.

But when you’re smaller than everyone else and your body is brittle, death is only a heartbeat away … because dragons don’t bond to “fragile” humans. They incinerate them.

With fewer dragons willing to bond than cadets, most would kill Violet to better their own chances of success. The rest would kill her just for being her mother’s daughter – like Xaden Riorson, the most powerful and ruthless wingleader in the Riders Quadrant.

She’ll need every edge her wits can give her just to see the next sunrise.

Yet, with every day that passes, the war outside grows more deadly, the kingdom’s protective wards are failing, and the death toll continues to rise. Even worse, Violet begins to suspect leadership is hiding a terrible secret.

Friends, enemies, lovers. Everyone at Basgiath War College has an agenda – because once you enter, there are only two ways out: graduate or die.


Det her er den slags bog jeg har været bange for at læse. Den er ultra hypet på både Instagram og TikTok. Alle roser den til skyerne. Siger at det er noget af det bedste fantasy de har læst. Hvilket er ret store ord.

Men tro mig – den lever fuldt ud op til hypen!

Som I ved foretrækker jeg at læse på dansk, og egentlig mest høre lydbøger på engelsk – og her er fantasy ofte ikke det foretrukne valg. Derfor var det med rystende hænder og tilbageholdt åndedrat at jeg gik i gang med den her – som bog.

Jeg vidste at jeg ville få lyst til at annotere en del undervejs, hvilket er en af grundene til at jeg læste den som fysisk bog og ikke hørte den. Samtidig var jeg bange for at de mange navne ville gøre det forvirrende.

Jeg læste bogen på et par dage og jeg var fuldstændig opslugt! Ikke alene er den virkelig godt skrevet, men handlingen og karaktererne gør virkelig en kæmpe forskel. Jeg elsker Violet som hovedperson. Hun er – selvom hun er ”skrøbelig” – ikke bange for hverken at svare igen, eller tage kampen op. Hun vil ikke give op eller vise svaghedstegn. Det er virkelig en heltinde man kan se op til.

Hendes omgangskreds både støtter og udfordrer hende. Vi bliver klogere på hendes familie og de venner hun omgiver sig med – og uden at afsløre for meget, kan jeg vist godt sige at det ikke er alle der er, som de giver sig ud for at være.

Hele universet er godt beskrevet og gennemtænkt. Der er både sagn, myter og drager der går op i en højere enhed, hvor ingen kan klare sig uden den anden. Samtidig er der hemmeligheder der er holdt skjult gennem generationer og Violet må afgøre med sig selv om, hvem der i virkeligheden er skurken.

Det her er den type fantasybog der er fuldstændig opslugende. Jeg havde lyst til at blive ved med at læse og selv da sidste side var vendt, var jeg ikke klar til at lægge bogen fra mig. Nu må jeg så bevæbne mig med tålmodighed indtil næste bog kommer … så kan det være jeg skal genlæse den her …

Bogen er modtaget i Bookinaboxdanmark som ambassadør.

Fakta:
Forlag: Red Tower Books
Udgivet i: 2023
Antal sider: 498
6 ud af 6 stjerner 

onsdag den 12. juli 2023

H. D. Carlton; Haunting Adeline

H. D. Carlton; Haunting Adeline

Bagsidetekst:
The Manipulator
I can manipulate the emotions of anyone who lets me. I will make you hurt, make you cry, make you laugh and sigh. But my words don't affect him. Especilly not when I plead for him to leave. He's always there, watching and waiting. And I can never look away. Not when I want him to come closer.

The Shadow
I didn't mean to fall in love. But now that I have, I can't stay away. I'm mesmerized by her smile, by her eyes, and the way she moves. The way she undresses ... I'll keep watching and waiting. Until I can make her mine. And once she is, I'll never let her go. Not even when she begs me to.

”Haunting Adeline” er ikke for sarte sjæle – og jeg er stadig i tvivl om hvad jeg synes.

Er man til dark romance, kan man roligt kaste sig over ”Haunting Adeline”. Jeg var lige dele fascineret og skræmt under stort set hele læsningen.

Adeline flytter ind i sin mormors faldefærdige og uhyggelige hus. Hun er forfatter og har en svaghed for det skræmmende og creepy. Så da hun får en stalker, er hun både skræmt fra vid og sans, men også fascineret og interesseret i ham.

Stalkeren, Xade, er hacker og jagter pædofile, for at torturere dem og redde de børn de mishandler. Så hvordan kan han godtgøre at stalke Adeline? Jo, for i hende har han fundet sin soulmate – han skal bare lige overtale hende.

Der er nogle ret voldsomme scener i bogen – både torturscener, bl.a. hvor Xade hiver fingernegle af, men også scener mellem Adeline og Xade. Det skal man lige være opmærksom på når man læser den. Jeg sad flere gange hovedrystende og havde måske mest lyst til at spole videre, men alligevel var jeg så fanget at jeg var nødt til at høre det.

Og det kan måske være svært at forstå hvorfor man så har lyst til at læse sådan noget? Tjo, fordi ”Hauting Adeline” er overalt på TikTok (hvilket måske siger lidt om hvem jeg følger på TikTok) og fordi historien, selvom den er mørk, faktisk er overraskende spændende.

Der er både ”kampen” mellem Adeline og Xade – hvor hun skal forsøge at overbevise sig selvom at hun ikke vil have, men også hele Xades organisation mod ”de onde”. Og så lige en gammel mordgåde der skal opklares.

Nu bliver det spændende at se hvad der sker i næste bog …

Bogen er købt hos Saxo.

Fakta:
Udgivet i: 2021
Antal sider: 595
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 5. juli 2023


Delia Owens; Hvor flodkrebsene synger

Betina Christiansen fra Lydboghylden.dk har skrevet denne gæsteanmeldelse af ”Hvor flodkrebsene synger”. Udover at anmelde lydbøger på hendes egen bogblog, er hun også boganmelder ved Bogrummet.dk. Du kan også følge hende på Goodreads.

Bagsidetekst:
Kya Clark er den vilde pige, ”marskpigen”. Hun vokser op i 1950’erne i en hytte ude i sumpskoven ved North Carolinas kyst. Hendes mor og fire ældre søskende forlader en efter en hjemmet, så hun til sidst er alene med sin voldelige far. En dag forsvinder han også.

Herefter er hendes liv en ensom kamp for overlevelse i en verden, der kun har foragt tilovers for sumpens fattige folk. En enkelt skoledag i den nærliggende landsby er alt, hvad det bliver til for Kya, som møder barfodet og pjaltet op og straks bliver genstand for de andre børns hån og mobning.


Men Kya er ikke, som de tror. Hun er følsom og intelligent og har overlevet i årevis alene ude i den sumpede marsk, som hun betragter som sit hjem. Hendes forhold til naturen er både videbegærligt og nysgerrigt og samtidig selve omdrejningspunktet og forankringen i hendes tilværelse. Men der kommer en tid, hvor Kya længes efter at elske og blive elsket. Da to unge fyre bliver grebet af hendes vilde skønhed, åbner Kya sig for et nyt kapitel i livet – indtil det utænkelige sker: Den lokale skørtejæger bliver fundet død uden for byen – og straks mistænker de lokale Kya for at være involveret i dødsfaldet.

HVOR FLODKREBSENE SYNGER er en hjerteskærende opvækstroman, en fortælling om et muligt mord og en stærk kærlighedshistorie.

”Hvor flodkrebsene synger” er til dato en af de bedste bøger, jeg har læst. Hvis jeg bliver bedt om at anbefale en god bog til en veninde, er ”Hvor flodkrebsene synger” altid min go-to.

Bogen starter hårdt ud med, at Kya bliver forladt af hendes familie én efter én, indtil hun til sidst er helt alene. Naturen bliver dog hendes et og alt. Delia Owens beskrivelser af naturen er utroligt maleriske og jeg dannede mig hurtigt helt klare billeder af sumpen.

Selvom naturens magi er altoverskyggende i fortællingen, indeholder bogen også utroligt mange andre facetter.

Udelukkelse og racisme er et stærkt tema i bogen. Først og fremmest bliver Kya udelukket fra stort set alt og alle. Ikke bare fra sin familie, men også fra byen og dens beboere, der for alt i verden ikke vil have noget at gøre med marskpigen.

Kun ét sted oplever Kya medmenneskelighed. Et ældre ægtepar finder ud af, at Kya er blevet forladt. Deres kærlighed til Kya er utroligt rørende. Selv er de udsat for markant racisme og de nærer derfor straks omsorg for den udelukkede Kya. De sørger for at hjælpe hende med at tjene penge, så hun kan købe mad. Damen sørger også for at give Kya tøj og hjælpe hende i takt med, at hun udvikler sig til at blive en kvinde.

Forholdet mellem disse tre personer er stadig noget af det, der står klarest i min erindring fra bogen. Der er utroligt meget uretfærdighed omkring dem og vi får virkelig et indblik i 1950’ernes racistiske USA.

Kyas spirende forhold til den sympatiske Tate er også fascinerende at følge. Kærligheden til naturen fylder utroligt meget i dem begge to og derfor virker det også som skæbnen, at de to skal ende sammen.

Delia Owens holder dog læseren til ilden ved at involvere den forfærdelige Chase, der får indsmigret sig på den uskyldige Kya. Mordet på Chase forbliver et stort mysterium indtil sidste kapitel og jeg blev både overrasket og rørt over slutningen.

”Hvor flodkrebsene synger” er en bog, der fortjener at blive læst af alle. Fortællingen bliver kun bedre af, at den er inspireret af forfatterens eget liv.

Jeg leder stadig efter en bog, der kan tage mig med lige så meget storm som ”Hvor flodkrebsene synger”.

Smut over på begge vores Instagram-profil er og deltag i konkurrencen om et eksemplar af "Hvor flodkrebsene synger"

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Original titel: Where the Crawdads Sing
På dansk ved: Anders Juel Michelsen
Udgivet i: 2018 (på engelsk) og 2019 (på dansk)
Antal sider: 374
6 ud af 6 stjerner

onsdag den 28. juni 2023

3 gange gys [Anmeldereksemplar]


Værgso - her får du tre anmeldelser, af tre uhyggelige historier.

Faktisk er gys ikke rigtig noget jeg gør mig i - hverken som bøger eller film, men fra tid til anden kan jeg godt overtales ... Det blev jeg med disse tre korte historier - men vær opmærksom, bare fordi de er korte, er de fulde af uhygge. 

Derudover er det også oftere reglen end undtagelsen, at gyserhistorier ikke ender lykkeligt - om de her gør, det vil jeg lade være op til jer at opleve. 

"Lygtemanden" af Rikke Havner Alrø
I "Lygtemanden" møder vi en familie, der bor tæt på en mose. Familien tæller mor, far og tre børn. Børnene er vokset op med historier om lygtemændene der lurer i det mørke mosevand og de går altid rundt med en mønt i lommen, som de kan bestikke ham med, hvis det skulle blive aktuelt. 

Mille på 15 år er ikke meget for at gå ud om natten og tror om nogen på historierne, men en aften tvinges hun ud - da lillesøsteren går ud efter mørkets frembrud, må Mille gøre op med sig selv om hun virkelig tror på historierne eller om de er pure opspind. 

Hvad der sker ude i mosen, vil jeg ikke afsløre, kun at det bliver lige lovligt spændende ...

"Gravsoen" af Nicoline Kjærsgaard Møller
I "Gravsoen" overtaler Nikolaj veninden Mascha til at undersøge en spøgelseshistorie om et mystisk og voldsomt væsen der lurer i skoven omkring den by de bor i. Udover at dette væsen lurer i skyggerne, er der også blevet begået en række mystiske mord.

Udover at skulle opklare mysteriet om gravsoen, et spøgelsessvin, der varsler død og ulykke, skal Nikolaj finde ud af hvorfor Mascha var nødt til at flytte til Sverige og efterlade ham alene tilbage. Hvad er hendes hemmelighed - og kan de være i sikkerhed for gravsoen?

Igen er dette en historie der går ind og piller ved læserens opfattelse af hvad der er virkeligt og en drøm - og selvom Nikolaj og Mascha er tæt på at opklare sagen, er gravsoen måske tættere på end de egentlig bryder sig om ...

"Troldeunge" af Malene Fabricius Holm
"Troldeunge" er en klassisk historie om en skiftning - en troldeunge der er byttet ud med et menneskebarn. Sigge og Lilli-Rose er tvillinger - selvom de bestemt ikke ligner hinanden. Faktisk er de så langt fra hinanden, og Lilli-Rose er så modbydelig, at Sigge er overbevidst om at hun ikke hører til hos dem. 

Det er dog ikke lige så nemt at overbevise deres forældre om at der er noget galt ... og hvor langt vil Sigge gå for at finde frem til sandheden?

Vurdering af alle tre bøger
Som jeg skrev i starten er disse tre historier fulde af uhygge. Det er egentlig imponerende at forfatterne har kunne skrive så korte bøger - alle tre er omkring 50 sider og med lix 20-24 - men med så grusomme fortællinger og skæbner. 

Når bøgerne ikke er længere, er det klart at vi ikke kommer sådan for alvor tæt på vores hovedpersoner, men netop den her slags historier gør det ikke noget. Vi har det kendskab vi skal bruge og i de detaljer vi får, fremstår de troværdige. 

Som læser kan man mærke uhyggen komme snigende og vi fornemmer hurtigt når der er noget forkert ved det hele. 

Alle tre bøger kan læses af læsere på 10 år og opefter - hvis de altså har nerver til det!

Bøgerne er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

onsdag den 14. juni 2023

Adam O; Lulu Lukøje [Uopfordret anmeldereksemplar]

Adam O; Lulu Lukøje [Uopfordret anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Lulu bor i Drømmeløse, hvor ingen nogensinde drømmer. Uden for byen står en gammel overbegroet bus, og en dag starter Lulu bussen med en nøgle, hun har fået af en sulten krage. Her begynder den vildeste rejse ud i universet. Lulu møder fremmede planeter, flyvende delfiner, en gammel tankpasser og kaninen Tier, som hun hurtigt bliver venner med, og som hjælper hende med at styre den flyvende bus og få den tilbage på det tabte drømmespor.

"Jeg er virkelig dårlig til det her," gispede Lulu.
"Du gør det godt," sagde Tier. "Bare klø på."
Lulu drejde lidt for tidligt og rev en lang antenne af Centralen. 
"Æg og omeletter," sagde Tier. "Øvelse gør mester."


"Lulu Lukøje" er som en gentænkning af "Ole Lukøje" og "Den Lille Prins" – det er ikke kun noget jeg siger, fordi det stod i det brev der fulgte med bogen, men det er virkelig den følelse man får når man læser bogen.

Jovist, det er en billedbog og rimelig hurtigt læst, men dermed ikke sagt at den er hurtigt overstået. Hvis man vil, kan man bruge lang tid på både at snakke om de flotte illustrationer og historien om at finde ud af hvem man er og at intet er umuligt, man skal bare turde drømme det.

Adam O har efterhånden en hel del bøger at skrive på sit CV – helt fra billedbøgerne om ”Tonni 2 Ton” om trolde og venskab, bøgerne ”Den rustne verden”, om familiesammenhold, søskendekærlighed og overlevelse i et dystopisk Danmark og ej at forglemme, den fantastiske "Gro".

Hans streg er unik og man er ikke i tvivl når man står med et af hans værker i hånden. Personligt elsker jeg alt ved dem. Jeg er vild med farverne og detaljerne. Samtidig synes jeg det er fedt at det ofte minder om graffiti og har et street-præget look. Jeg kan godt lide det bombastiske i dem og at de samtidig er fyldt med liv.

”Lulu Lukøje” er historien om rejsen ud i det ukendte. Om at turde overvinde ens frygt, om at selv de mindste personer kan gøre den største forskel og ikke mindst: om drømme og fantasi. Hvad er vi uden vores drømme og fantasi? Det vil i hvert fald være en kedelig tilværelse.

Jeg kan kun give den mine varmeste anbefalinger!

Fakta:
Forlag: Høst & Søn
Udgivet i: 2023
Antal sider: 60
6 ud af 6 stjerner

onsdag den 7. juni 2023

Trine Bundsgaard; Himmeløjne [Anmeldereksemplar]

Trine Bundsgaard; Himmeløjne [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
”Da jeg skal sove, fortæller du historien om den dag, jeg blev født. Som du plejer: Hvor lille jeg var, hvor rød og rynket, så sød og så grim. Jeg vil have dig til at stoppe og blive ved. Det her kan vi jo godt finde ud af, siger du og synger sangen om lærken og reden og ungerne.”

”Himmeløjne” er en billedfortælling om svigt og længsel og om at vokse op med en alkoholiseret far. Det er også en historie om kærlighed om at få nok.


Der er bøger og så er der bøger.

Det her er af den slags i sidste kategori. Vigtig, smuk og rørende. En bog som alle burde læse.

Der hvor historien starter, skal vores hovedperson, en lille pige, på besøg hjemme hos sin far første gang efter skilsmissen. Det går egentlig ok med de besøg og de hygger sig sammen, men langsomt forsvinder faren ind i alkoholens verden og pigen får sværere og sværere ved at have et forhold til sin far. Langsomt vokser de fra hinanden og længe opgiver hun ikke håbet, men samtidig er hun så sur, så sur på sin far og til sidst får hun nok. Hun cutter forbindelsen til sin far.

Som en der selv har boet med alkoholiseret far, kan jeg nikke genkendende til rigtig mange af de følelser og tanker som hovedpersonen har. Frygten for hvad man kommer hjem til og ja, hvor mange tomme flasker der stod. Hvordan humøret var og om man egentlig skulle være blevet væk.

Vi kom igennem det, og det er jeg glad for. Men som med mig og hovedpersonen er der mange børn der oplever sådan en hverdag. Og det er ikke alle, der som mig og min far, kommer igennem det. Men det er langt oftere at man mister kontakten. Hvilket hvert sjette skilsmissebarn gør. Ofte til faren.

”Himmeløjne” giver et indblik i en hvordan en hverdag med en alkoholiseret far kan se ud, med den frygt og skam der følger med. Men samtidig giver den også et indblik i håb og det mod det kræver at sige fra. Jeg sagde også fra overfor min far og jeg ved nu, at det var et vendepunkt – og at det nok havde set helt anderledes ud hvis jeg ikke havde gjort det.

Sprogligt er den fuld af modsætninger – som det også ses ud fra bagsideteksten. Hovedpersonen vil have faren til at stoppe, men samtidig blive ved med at fortælle. Sådanne steder er der flere steder undervejs og igen underbygger det den følelse af usikkerhed, utryghed og kærlighed som der i historien. Alt dette underbygges virkelig flot af illustrator Signe Kjær (der også har illustreret ”Gulduret”), der med både rå og sårbare illustrationer giver historien liv.

Det er bestemt en fortælling der er værd at læse. 

Tak til forlaget for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Udgivet i: 2023
Antal sider: 112
6 ud af 6 stjerner

onsdag den 31. maj 2023

Simon Zander; Sortørnens Øje [Anmeldereksemplar]

Simon Zander; Sortørnens Øje (Sonetrilogien, #1) [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
“Kundskaberne er lunefulde. Ligesom med mennesker, kan du aldrig vide dig sikker på, hvordan de vil reagere. De kan være smukke, men også forræderiske og ligefrem farlige. Hvis ikke du er varsom, suger de dig ind og forvandler dig til en sone.”

Da Sortørnenes Øje bliver stjålet fra regenten af Zarnera, står den unge zarnerkvinde, Jafiel, over for en hævnmission. Med sine evner udi iskundskab må hun drage ud i en verden fyldt med det, hun hader allermest: mænd.

Langt derfra, i kongeriget Tochoran, sniger grevdatteren Emba sig rundt med skomagersønnen Romilon, men et frieri fra kongesønnen kommer i vejen for romancen. Snart vil de to ønske, at det var det største af deres problemer.

På kanten af verden arbejder den unge Benja hårdt hver dag. En morgen er hans bedste ven og kollega forsvundet – og han er ikke den eneste. Stærke mænd forsvinder sporløst fra arbejderbyen Bokrehme.

De unge menneskers skæbner bliver flettet sammen i dette første bind af Sonetrilogien, hvor du aldrig ved, hvem du kan stole på.


Det er altid spændende at læse det færdige resultat af noget man har læst i den spæde opstart. Jeg var så heldig at Simon spurgte om jeg ville være betalæser på ”Sortørnenes Øje” og jeg sagde straks ja, og fik tilsendt en meget stor Word-fil med historien i.

Der var flere ting jeg godt kunne lide, men bestemt også ting der – for mig – ikke fungerede. Og her er det jo min fornemste rolle som betalæser at være ærlig. Og jeg tror at Simon måske synes at jeg var lidt for hård ...

Den færdige bog udkom til Fantasyfestivalen sidste år, og jeg har endeligt fået den læst – og wow, altså! Det er en helt anden historie end den jeg læste for lang tid siden. Eller det er ikke en helt anden historie, men den er langt bedre skruet sammen nu, end den var dengang den bare var en stor Word-fil.

Langt hen ad vejen er det blevet en mere harmonisk og bedre fortalt historie. Jeg kan godt lide de mange forskellige fortællere. De giver en meget bred og varieret beskrivelse af det univers vi befinder os i. At de alle sammen har problemer som de skal håndtere og sandheder de skal lære, er også godt skruet sammen. Samtidig er det fedt at de flettes sammen, så det ikke føles som tre forskellige historier, men netop mere grene i en stor fortælling.

Det her er fantasy på den helt store klinge. Tænk ”En konges vej” af Brandon Sanderson, så har du omfanget. Simon har slået stort brød op, men jeg ikke i tvivl om at han sagtens kan løfte det og holde niveauet. Hvis udviklingen fra ”skitse” til færdigt produkt er sådan her hver gang, kan det kun blive til en storslået serie.

Udover at være en fremragende læseoplevelse, er selve bogen også smuk i sig selv. Den voldsomme scene på forsiden er interessant og virker tillokkende på læseren. Ryggen på bogen er også meget flot og emmer af mystik.

Tak til forfatter for anmeldereksemplar. 

Fakta:
Forlag: HiReader
Udgivet i: 2022
Antal sider: 509
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 24. maj 2023

R. F. Kuang; Dragerepublikken [Anmeldereksemplar]

R. F. Kuang; Dragerepublikken (Poppy War, #2) (Anmeldereksemplar)

Bagsidetekst:
Afslutningen på Den Tredje Opiumskrig har sendt Rin på flugt. Det lykkes hende at finde nye allierede i kampen mod den forræderiske kejserinde, men i krig er det ikke altid nemt at afgøre, hvem der er fjende…

I sin søgen efter hævn hjemsøges Rin af føniksen, sin opiums-afhængighed og konsekvenserne af sine blodsudgydelser, og det eneste, der holder hende i live, er ønsket om at dræbe kejserinden, der solgte Nikan til fjenderne. Rin har intet andet valg end at gå sammen med den magtfulde dragekrigsherre, der har planer om at erobre landet og grundlægge en ny republik. Rin kaster sig ud i en ny krig, for krig er det, hun kender. Det, hun er bedst til.

En fantastisk fortælling om magiske guder, hævngerrig krigsførelse og en kvindes brændende viljestyrke.


Jeg var overrasket over hvor hurtigt jeg kom ind i historien igen. Det er efterhånden over et år siden jeg læste ”Opiumskrigen”, og med det store persongalleri, detaljerede univers og mange spor, var jeg bange for at det ville svært at falde tilbage i historien – det var det overhovedet ikke.

Faktisk tværtimod og jeg endte med at læse de knap 700 sider på tre dage – det er ellers sjældent det sker at jeg læser en tyk bog så hurtigt, men jeg var virkelig fanget af historien.

”Poppy war”-serien er stærkt inspireret af kinesisk mytologi og Kinas brutale krigshistorie – og brutal, det er historien bestemt. Der er ikke sparet på vold, misbrug, blod og forræderi. Det er barsk læsning og som læser kan det overraske at Rin overhovedet kan være i live efter alt det hun er blevet udsat for.

I ”Dragerepublikken” er Rin på farten med hendes gruppe af shamaner og hun drømmer om at slå kejserinden ihjel. Men for at komme tæt på hende må hun indgå i alliancer der både kan gavne hende, men bestemt også knuse hende. Rin stilles i flere utaknemmelige situationer hvor hun må træffe utrolig svære valg. Alt sammen mens Føniksen ulmer under overfladen og lokker.

Det er en utrolig politisk fantasyfortælling, med alliancer, magtspil og loyalitet der bliver testet igen og igen. Når jeg som læser troede jeg havde regnet det ud, vendte heldet og alt blev vendt på hovedet. Det er virkelig fedt at blive fastholdt af en historie på den måde og jeg kunne næsten ikke slippe den igen.

Jeg var draget af de forfærdelige valg Rin skulle træffe, af de detaljerede beskrivelser af kampene, af de komplekse magisystem og religion og ja, det hele spiller bare.

Og så vil jeg lige så fast at det her er fantasy for voksne – ikke for børn!

Tak til Falco for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Falco
Original titel: The Dragon Republic
På dansk ved: Camilla Engkjær Laursen
Udgivet i: 2019 (på engelsk) og 2022 (på dansk)
Antal sider: 698
6 ud af 6 stjerner

onsdag den 17. maj 2023

Hannah Grace; Icebreaker

Hannah Grace; Icebreaker

Bagsidetekst:
Anastasia Allen has worked her entire life for a shot at Team USA. It looks like everything is going according to plan when she gets a full scholarship to the University of California at Maple Hills and lands a place on their competitive figure skating team. 

Nothing will stand in her way, not even the captain of the hockey team, Nate Hawkins.

Nate's focus as captain is on keeping his team on the ice. Which is tricky when a facilities mishap means they are forced to share a rink with the figure skating team - including Anastasia, who clearly can't stand him.

But when Anastasia's skating partner faces an unvertain future, she may have to look to Nate to take her shot.

Sparks fly, but Anastasia isn't worried ... because she could never like a hockey player, right?


Okay, okay – det her er virkelig en god bog!

Jeg har spottet ”Icebreaker” flere gange i mit feed både på Instagram og TikTok og da jeg så at jeg kunne købe den hos Plusbog, var jeg ikke sen til at klikke den hjem. Det er jeg virkelig glad for at jeg gjorde!

Jeg har hørt bogen som lydbog – også selvom jeg har købt bogen, fordi hey, den skal jo stå på min reol. Som med "The Fine Print", er der en mandlig og kvindelig oplæser – yes, please! Det fungerede virkelig godt. Især fordi de – især manden – havde den dejligste stemme.

Der er en lille smule enemies to lovers-trope her og "he falls first". Men det er også historien om to personer der har god kemi i sengen, som skal finde ud af om de har kemi udenfor også. Samtidig er der fokus på både sport (ishockey er bare the snizzle!), dysfunktionelle venskaber, manipulation, madvaner og meget mere.

Det er længe siden jeg virkelig har haft en hade-person, men hvor havde jeg lyst til at sparke Aaron hårdt i løgene! Han er da virkelig en kæmpe nar! 

Som med ”The Fine Print” er der virkelig en fed humor og jeg har virkelig grint mig igennem bogen. Nate og Anastasias ping-pong er virkelig fed og jeg nød den! De kan tage pis på hinanden, støtte hinanden og udfordre hinanden. Samtidig er sammenholdet mellem Nates hockeyspillere bare lige i øjet og mindede mig meget om "Off-Campus", hvor man har lyst til at blive venner med dem alle sammen. 

Læs den hvis du er til: sportsromance (ishockey og skøjteløb), enemies to lovers, fed humor, drama og ej at forglemme, herlig hed smut!

Bogen er købt på Plusbog.

Fakta:
Forlag: Simon & Schuster
Udgivet i: 2022
Antal sider: 432
6 ud af 6 stjerner

onsdag den 10. maj 2023

Huda Fahmy; "Huda F er du?" og "Det kan arrangeres" [Uopfordret anmeldereksemplar]

Huda Fahmy; "Huda F er du?" og "Det kan arrangeres" [Uopfordret anmeldereksemplar]

Bagsidetekst til "Huda F er du?":
Det er en almindelig udbredt kliché, at et muslimsk barn på et eller andet tidspunkt oplever en identitetskrise …

Huda og hendes familie er lige flyttet. I sin gamle by vidste Huda præcis, hvem hun var: Hun var hende med hijabben. Men her bærer alle de andre også hijab, og Huda står pludselig midt i en kæmpe identitetskrise, for hvem er hun egentlig, når hijabben ikke længere adskiller hende fra flokken?

Huda må i hvert fald konstatere, at hun hverken interesserer sig for mode eller sport – og hun er heller ikke den, der ved alt om religion, eller den, som alle drengene kan lide.

Så hvem er Huda F egentlig?


Da jeg modtog ”Huda F er du?” troede jeg ikke at det ville være en tegneserie for mig. Den begrundelse havde jeg udelukkende truffet ud fra forsiden og illustrationerne – den streg er ikke lige mig. Jeg ved ikke helt hvad der er med den, men den er lidt for karikeret til min smag, og dog. For efter at have læst både ”Huda F er du?” og ”Det kan arrangeres” er jeg blevet mere begejstret.

Stregen passer til mediet som bogen er lavet til – hvilket slet ikke er en bog, men derimod opslag på hendes profiler på sociale medier. Og her tror jeg det er fint med de karikerede og ”enkle” illustrationer. Det er lidt Maren Uthaug, men med mere kød på, hvis det giver mening.

Historien er troværdig og der er helt sikker mange unge – ikke kun nogen med tørklæde – der kan spejle sig i de tanker som Huda går og tumler med. Er hun god nok, hvem er hun, hvem vil du gerne blive og så videre.

I ”Det kan arrangeres” er det kampen eller jagten på kærlighed der er i fokus – hvilket ikke er ligetil når ens far skal godkende hvem man skal på date med og ens mor skal med som chaperone – det kan godt dræbe stemningen lidt. Men igen er der tanker og overvejelser som mange kan genkende. Hvem vil være et godt match for mig? Hvor meget skal man ændre sig selv for at få nogen til at elske en og meget mere.

I det hele taget er begge bøger meget underholdende, troværdige og oplysende. Begge bøger giver også stof til eftertanke og giver et indblik i en muslimsk piges liv – på godt og ondt, og med et glimt i øjet.

Begge bøger er modtaget uopfordret af forlagt, mens ”Huda F er du” også er modtaget til udarbejdelse af lektørudtalelsen.

Fakta:
Forlag: Gutkind
Udgivet i: 2023 (på dansk)
Antal sider:
”Huda F er du” = 208 sider
”Det kan arrangeres” = 192
Antal stjerner:
”Huda F er du” = 5 ud af 6 stjerner
”Det kan arrangeres” = 5 ud af 6 stjerner

onsdag den 3. maj 2023

Maja Lunde; Hvidbjørn [Uopfordret anmeldereksemplar]

Maja Lunde; Hvidbjørn [Uopfordret anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Eventyrlystne Liv er endnu en gang stukket af fra arbejdet på gården for at være sammen med sine dyrevenner i skoven. Pludselig rasler det i buskene og knager i grenene, og før Liv kan gøre noget, sår en stor hvid bjørn foran hende.
Samtidig, langt bort, hersker en ulykkelig dronning over et svindende rige. Hun har kastet en forbandelse over Hvidbjørn og naturen. Da Liv og Hvidbjørn mødes, kommer ondskaben tættere på, og Liv må kæmpe en hård kamp for at redde Hvidbjørn, kærligheden og verden.


Smukkere bog skal man lede længe efter. Maja Lunde, der tidligere har fortryllet med historien om ”Snesøsteren” (som jeg læser troligt hver jul) og ”Solvogteren”, har slået sig sammen med Hans Jørgen Sandnes, kendt fra ”Krypto”-tegneserien, om at give nyt liv til et gammelt norsk eventyr, ”Kvitebjøn Kong Valemon”, eller ”Prins Hvidbjørn”.

Historien minder lidt om eventyret ”Østen for Solen og Vesten for Månen”, bortset fra at der ingen grimme trolde er med, men til gengæld en skinsyg og jaloux dronning. Samtidig mindede den mig om en roman jeg læste for nogle år siden, ”Echo North”, der også handler om en pige hvis tilfangetager, bliver forvandlet om natten (hvis jeg husker rigtigt).

Handlingen gengives fint i bagsideteksten, så jeg vil egentlig hellere skrive lidt om hvad jeg synes om historien og ikke mindst de flotte illustrationer.

Historien er virkelig smuk – både i teksten og i illustrationerne. Der er egentlig ikke så meget tekst, men sammen med billedsiden, udgør det en fuldendt oplevelse. Der er helsides illustrationer i smukke levende farver. Der er flotte snirklede begyndelsesbogstaver, præcis som i de gamle eventyrbøger og der er liv og sjæl i hvert eneste billede.

Jeg blev meget rørt over historien og jeg nød virkelig at læse den. Axel er nok lige lille nok, men jeg tænker sagtens at Iris kan være med. Hun vil også finde de magiske genstande fornøjelige og den onde dronning, ja, ond.

Men der vil helt klart være noget at snakke om: de følelser som Liv har når hun er hjemme hos familien – at hun ikke hører til. Det at ønske sig mere. At man skal elske det der er indeni og ikke udenpå. Kampen mod den onde dronning. Og meget mere.

Det kan nemt gå hen og blive en af mine favoritter!

Tak til forlaget for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Turbine
Original titel: Kvitebjørn
På dansk ved: Jeannie Morrigan Hee Malling
Udgivet i 2022 (på norsk) og 2023 (på dansk)
Antal sider: 232
6 ud af 6 stjerner

onsdag den 26. april 2023

René Toft; Skylandet [Anmeldereksemplar]

René Toft; Skylandet

Bagsidetekst:
Solveig, Cirkeline og Katinka mistede deres far for et år siden. Mor siger, at han ved et uheld spiste for mange piller. Farmor siger, at far snød døden er nu er luftpirat i Skylandet. Solveig ved, at de begge lyver.

En dag får pigerne et Ouija-bræt. Og far svarer.

Skylandet er en fortælling om arrene, vi lever med. Om Disney Sjov og spaghetti kødsovs. Om regnbuer og kirkegårde. Om de døde, vi ikke kan give slip på. Og de døde, der ikke kan give slip på os.


Den her bog overraskede mig og var slet ikke hvad jeg havde forventet!

Ikke på en dårlig måde, bestemt ikke, men kender I det at man går ind til en bog med fornemmelsen af at vide hvor vi skal hen og når sidste side er vendt, så sidder man tilbage i total chok og var slet ikke klar på at det var sådan en historie?

Sådan var ”Skylandet” for mig. Og det bliver lidt svært at skrive en anmeldelse uden at spoile alt for meget … men jeg vil prøve.

”Skylandet” er en historie om håb, fantasi og sammenhold. Det er en historie om død, om det at komme videre og om at turde være ærlige. Det er en historie om at ære minderne om dem vi har mistet og at selvom de er væk, så er de stadig hos os.

Samtidig er det en virkelig skrækkelig historie om netop tab, sorg og død. Hvad sker der når vi dør? Er der noget bagefter? Da jeg var færdig med bogen kunne jeg ikke lade være med at tænke på Brødrene Løvehjerte, der sammen trodser ilden og finder fred.

Det er en bog der rummer utrolig meget kærlighed, tro og håb. Som en der har mistet en forælder, kan jeg godt nikke genkendende til den smerte som pigerne oplever. Om end min er anderledes end deres, da jeg er voksen og har haft min far i længere tid end de fik deres. Jeg kan godt sætte mig ind i den vrede og håbløshed de føler – og som de ikke ved hvordan de skal sætte ord på.

Samtidig forstår jeg godt farmorens kamp for at holde mindet om pigernes far i live. Om end det er en utraditionel måde at gøre det på – og nogle ville sikkert ryste på hovedet og kalde det forfærdeligt, men hvorfor ikke drømme og tro på at der er noget efter døden? Eller hvis man snyder døden? Jeg ville da personligt synes det var fedt at være luftpirat.

Historien er hurtig læst, men bestemt ikke hurtigt glemt. Brug den i folkeskolen til samtaler om døden og hvad der sker efterfølgende. Brug den til samtaler om psykisk sygdom og hvilke spor det sætter på en familie.

Tak til forfatteren for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Calibat
Udgivet i: 2023
Antal sider: 143
5 ud af 6 stjerner