onsdag den 30. august 2023

Kenneth Bøgh Andersen; 78° [Anmeldereksemplar]


Kenneth Bøgh Andersen; 78° [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
En ødelagt verden. En temperatur på 78°. To brødre, der kæmper for at overleve.

"Vi har højst to timer, hvis vi sørger for atholde os i skyggerne. Derefter skal vi være ude af varmen. Én time, hvis det er midt på dagen. Ellers vil heden få ram på os, og hallucinationerne vil begynde."


"78°" er foruroligende læsning. Flot, jovist, men foruroligende. Hvad sker der når de klimaforandringerne stikker af? Mere end de allerede er. Når utålelig hede rammer Jorden og slår alt ihjel og gør at man kun kan være ude en time i døgnet – pakket fuldstændig ind på jagt efter mad, husly og medicin?

Netop det sætter makkerparret Kenneth Bøgh Andersen og grafiker Lars Gabel fokus på i deres nye grafiske roman. Det er en grusom historie om kampen om overlevelse. Om at miste alt – og jeg mener alt. Om at hallucinere – men også om ikke at opgive håbet. For hvad nu hvis den forfærdelige fremtid Kenneth og Lars maler frem, allerede var sket? Bare for 252 millioner før vores nutid.

Hvad nu hvis, vi – mennesket, eller en form for menneske – havde levet, men var uddød? Ligesom dinosaurerne. Ville vi have sat os spor? Ville vi have sat et aftryk på Jorden som kunne ses i fremtiden? Ville de klimaforandringer vi står overfor i dag, rent faktisk være gentagelser fra tidligere?

Det er lidt hjernevridende at tænke på. Lidt som tidsrejser. Hvor meget kan man ændre i fortiden, før nutiden ikke ser ud som den burde?

Kenneth og Lars har skabt en interessant fortælling. Den giver stof til eftertanke og efterlader læseren en smule rundt på gulvet.

Tak til forlaget for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Udgivet i: 2023
Antal sider: 109
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 9. august 2023

Engelske tegneserier til børn og unge

Engelske tegneserier til børn og unge

Herunder giver jeg seks gode bud på fede tegneserier - på engelsk - til børn og unge. Bøgerne kan alle lånes på biblioteket.

“The Dam Keeper” af Robert Kondo
Vi følger den lille gris Pig, der skal varetage Sunrise Valleys dæmning og mølle. Dæmningen og møllen er uundværlige for byen. Den forsvarer byen imod den farlige sorte tåge – en tåge der gør folk sindssyge. Pigs far er forsvundet ud i tågen og da møllen en dag går i stykker, beslutter Pig sig for at finde sin far og få svar på hvad tågen egentlig er. Det bliver en farefuld rejse.

“The Dam Keeper” er en virkelig rørende tegneserie om at tro på sig selv, om loyalitet og venskab. Det er den slags historie der giver en klump i halsen og det er lige før man skal finde Kleenex frem når man kommer til sidste bind. Illustrationerne enkle, og til tider egentlig lidt sjuskede, men utrolig stemningsfulde.

Den findes også som kortfilm fra 2014 med bl.a. Lars Mikkelsen som fortæller. I 2015 var den nomineret til en Oscar for bedste animerede kortfilm.

Kan læses fra 8 år.

“The Moth Keeper” af Katie O’Neill
I ”The Moth Keeper” fortæller Katie historien om den unge pige Anya, der endelig er voksen nok til at påtage sig rollens om Moth Keeper, beskytteren af månemål, der gør det muligt for blomsten Night-Lily at blomstre én gang om året. Den landsby hvor Anya bor i, er afhængige af blomsten og Anya er opsat på at bevise sit værd.

”The Moth Keeper” er en flot og stemningsfuld tegneserie om magi, håb og venskab. Illustrationerne er i Katies vanlige stil, og har man læst ”The Tea Dragon Society” kan man trække mange paralleller.

Kan læses fra 11 år.

”Scurry” af Mac Smith
I ”Scurry” er menneskene flygtet fra byen og har efterladt huse ødelagt og overladt til naturens luner. En langvarig vinter er i gang og har presset dyrene til det yderste. I den musekoloni historien handler om, bliver spejdere sendt ud efter mad og ingen er bedre end Wix. Det er dog ikke alle mus der mener de skal blive i kolonien, men i stedet rejse til byen. Dette medfører magtkampe, forræderi og ikke mindst en rejse ud i det ukendte for Wix og Pict.

”Scurry” er læsning i den tungere ende og kræver sin læser. Der er meget tale på siderne, samtidig med at man skal holde øje med detaljerne på illustrationerne. Hvis man kan holde koncentrationen, får man til gengæld også en rigtig fed læseoplevelse.

Kan læses fra 12 år.

“Wingbearer” af Marjorie Liu
Marjorie Liu er også skaberen af ”Monstress” – en ret mørk og dyster tegneserie, som jeg desværre er gået lidt død i. Heldigvis kan man så kaste sig over ”Wingbearer” i stedet, der er lidt lettere læsning.

Historien handler om pigen Zuli, der har levet hele sin barndom beskyttet sammen med sjæle i form af fugle i et stort magisk træ, men der begynder at ske mystiske ting med sjælene og Zuli må tage ud på en farefuld færd for at finde sandheden. Sammen med hendes vogter, uglen Frowly, må hun finde ud af hvad der sker med sjælene – og undervejs må hun også finde ud af sandheden om hende selv.

Det er en meget flot og stemningsfuld tegneserie. Der er smæk på både farver og detaljer og selvom den også er lidt teksttung at læse, er det ikke noget man lægger mærke til for alvor, for historien er så spændende.

Kan læses fra 12 år.

“Realm of the blue mist” af Amy Kim Kibuishi
Virker efternavnet bekendt? Så er det fordi Amy Kim er gift med Kazu Kibuishi, skaberen af ”Amulet” – en tegneserie som alle bør læse!

Men Amy kan også selv og har givet liv til serien om Tabby Simon og det magiske univers, Rema. Tabby er fast besluttet på at finde ud af hvad der er sket med hendes far og da hun, mere eller mindre tilfældigt falder over en portal til et magisk rige, er hun ikke sen til at tage af sted. Hun håber at kunne finde svar om sin far og måske er den blåhårede dreng, Philip, den der kan hjælpe hende på vej.

”Realm of the Blue Mist” er første del i ”The Rema Chronicles” og en vellykket debut. Det er både spændende og magisk læsning.

Kan læses fra 12 år.

“Ligthfall – the girl & the Galdurian” af Tim Probert
Dybt inde i en skov, på planeten Irpa, bor den vise troldmand Pig Wizard og hans adoptivdatter Bea. Sammen vogter de over ”The Endless Flame” og lever et stille og roligt liv. Men en dag møder Bea et mærkeligt væsen i skoven. Et væsen som alle antog var uddød. Bea møder Cad, en Galdurian og Pig bliver foruroliget over hvad det har af betydning for hele deres samfund. En morgen vågner Bea og Pig er væk – sammen med Cad sætter hun ud for at finde ham, men det er ikke nogen simpel rejse for en der ikke kender til verden og en der først skal til at lære den at kende igen.

”Lightfall” er en meget smuk og stemningsfuld tegneserie. Jeg er virkelig betaget af den måde den er tegnet på. Der er meget liv og detaljer i illustrationerne, samtidig med at der er en stor opfindsomhed i hvordan de mange forskellige skabninger ser ud.

Indtil videre er der udkommet to bind på engelsk og de kan læses 9 år.