onsdag den 30. januar 2019

Krimier til unge

Krimier til unge

Jeg læser ikke særlig mange krimier - i hvert fald ikke dem der er skrevet til voksne, men der blev efterspurgt i en Facebookgruppe om nogen kendte krimier til unge. Da jeg tænkte efter og fik kigget på min liste, opdagede jeg at jeg faktisk har læst en hel del krimier til unge - eller i hvert fald noget der kunne gå an som værende en krimi.

Dem vil jeg dele med jer her, for måske er der andre derude der efterspørger det samme eller som mangler inspiration. Jeg linker også til mine anmeldelser af de bøger jeg har læst, så klik ind på titlen, hvis bogen lyder interessant.

God læsning!

Krimier jeg har læst:

Barry Lyga; I Hunt Killers
17-årige Jazz er søn af en berømt seriemorder i USA. Da en copycat begynder at slå ihjel på samme måde som faren gjorde, tager Jazz affære for at bevise - både overfor sig selv og dem der bor i byen, at han ikke er ligesom sin far. Jeg er pjattet med den her serie - den er meget voldelig og virkelig spændende!

Salla Simukka; Rød som blod
Lumikki har lært på den hårde måde kun at stole på sig selv. Hun bliver dog rodet ind i international narkohandel og hun må flygte fra kriminelle og bevæge sig ind i en brutal underverden, hvor alt hendes list og klogskab bliver sat på prøve. Finsk krimi når det er bedst, med mange flere lag end blot en forbrydelse der skal opklares - kan varmt anbefales.

E. Lockhart; Vi var løgnere
Cadence er på familieferie, men intet er helt som det plejer at være. Som læser ved man heller ikke helt hvad der foregår og stemningen bygger sig mere og mere op for at ende i et klimaks jeg slet ikke havde set komme. Den er virkelig spændende og medrivende.

Karen McManus; En af os lyver
Sidste års store hit, om de fem elever der bliver sendt til eftersidning, hvor kun fire af dem overlever. Det er en spændende historie og som læser er du selv i tvivl om hvem der har gjort det og hvorfor. Vi lærer alle fire personer rigtig godt at kende, og det er med at give historien en god dybde. Jeg glæder mig til at læse mere fra forfatterens hånd!

Stephanie Perkins; Når ingen hører dig skrige
I bedste splatter-stil må Makani opklare hvem der slår hendes klassekammerater ihjel. Samtidig skal hun have styr på en spirende forelskelse. Det er meget "I know what you did last summer"-agtigt, og til tider lidt for amerikansk, men det er en spændende historie alligevel.

Kimberly Derting; Body Finder
Violet har den evne at kunne se de dødes ekkoer - ikke altid lige nemt, især ikke når hun ikke kan fortælle folk om det. Da hun finder liget af en ung pige i en sø, sætter Violet alt ind for at finde morderen, men det ikke ufarligt! "Body Finder" er en rigtig spændende serie - desværre er det kun de to første bøger i serien der er oversat, men de er bestemt værd at læse!

Katharine McGee; Tusinde etager
Sci-fi-krimi møder Gossip Girl. "Tusinde etager" er historien om en flok unge hvis liv flettes sammen. Alle vil de gerne opnå visse ting, men ikke alle får det de ønsker sig - nogen mister endda livet. Som læser ser vi det hele udefra og ved heller ikke hvem der står bag forbrydelserne - vi bliver dog klogere undervejs. Serien er spændende og medrivende, og kan varmt anbefales af fans af "Gossip Girl" eller Alyson Nöels "Rivalerne"-serie.

Michella Rasmussen; Stalker
Julie får pludselig romantiske breve fra en hemmelig beundrer, selvom det er nok så romantisk, begynder brevene at tage en uhyggelig drejning og Julie må indse at der nok ikke kommer et forhold ud af det. Som læser bliver man holdt hen i det uvisse hele vejen igennem historien, og det er rigtig fedt at vi ikke med det samme kan regne ud hvem der sender brevene.

Jennifer Echols; Over stregen
Meg er træt af livet i den lille by hvor hun bor, og for at få tiden til at gå, laver hun lidt småkriminalitet. Hun bliver dog snuppet og som straf skal hun køre rundt med den lokale betjent John. Begge har de hemmeligheder de ikke vil af med og sår på sjælen, mon de sammen kan komme videre?

Kimberly McCreight; Sandheden om Amelia
Dette er egentlig en voksenroman, men den kan sagtens læses af unge. Kate Barons teenagedatter Amelia, begår selvmord, men moren er overbevidst om at det ikke er selvmord og hun sætter sig for at opklare hvad der i virkeligheden skete. Det giver Kate et indblik i hvordan teenagelivet er og hvilke hemmeligheder Amelia havde for hende. Bogen er meget spændende og kan minde om "Gossip Girl" og "Kvinden der forsvandt".

Becca Fitzpatrick; Sort is
"Sort is" er en ungdomsroman om et ødelagt barn, om hævn og sorg, og om kærlighed og overlevelse. Britt og veninden Korbie må søge tilflugt i en hytte under et forfærdeligt snevejr. De møder to fyre, der bestemt ikke er glade for at pigerne er der. Kun den stærkeste vil overleve! Selvom bogen er på 500 sider, er den virkelig spændende og spændingen bliver bygget op, så man flere gange sidder yderst på stolekanten!

Maggie Stiefvater; Ravnedrengene
Jeg behøver vel ikke sige så meget om denne serie andet end at den er helt fantastisk. Der er en virkelig veltænkt handling, persongalleriet er godt skruet sammen og så er det hele krydret med en vis mystik, så man som læser ikke helt ved hvad der foregår. Det fungerer bare rigtig godt sammen det hele og hvis du endnu ikke har læst den, så kan den varmt anbefales.

Krimier jeg ikke har læst:

Joss Stirling; Soulfinders
16-årige Sky Bright er med sine adoptivforældre flyttet til USA, hvor hun skal starte på high school. Hun møder de spændende og lidt rå Benedict-brødre. Hun bliver fascineret af den yngste, Zed, som kan tale til hende via telepati, og hun finder ud af at hun også har særlige evner.

Mette Finderup; Hacker
Mek er en rigtig computernørd, som hellere vil spille end gå i skole. En aften hacker han sig ind på skolens server, for at ændre på sin fraværsprocent. Her støder han på oplysninger, der kommer til at ændre hans liv.

Allen Zadoff; Boy Nobody
Boy Nobody er 16 år og soldat i en hemmelig organisation "Programmet". Han har lært at skille følelser og handling, men i New York bliver det svært da han møder Samara.

Andrea Hannah; Ulven i hjertet
Ulvene har overfaldet Ella, flået hendes ansigt til ukendelighed. Nu er Ella forsvundet, og Claire forstår, at ulvene blot venter på at angribe igen, de er tilbage. Claire må finde Ella før ulvene gør det.

mandag den 28. januar 2019

Finished the Book Tag


Finished the Book Tag

Lige inden jul blev jeg tagget af Kirsten fra Læsehest med fantasy til at svare på "Finished the Book Tag", men jeg har haft en masse opslag planlagt, fordi jeg har haft så mange bøger til at ligge, så det kunne først lige presses ind nu.

Det er ikke så tit jeg får svaret på book tags, men jeg synes det er hyggeligt - både at se hvad andre svarer, men også for at reflektere over hvordan mine egne læsevaner er. Måske er det noget jeg vil prøve at gøre lidt oftere her i det nye år, hvem ved. Nu vil jeg i hvert fald først svare på det her.

Spørgsmålene er som følger:

1. Do you keep a list of the books you have read?
Ja, det gør jeg - sådan lidt forskellige steder. Jeg bruger Goodreads hvor jeg markerer bøger jeg har læst eller vil læse. Jeg deler dem også ind på årsbasis, så jeg kan se hvor meget jeg har læst de forskellige år. Derudover har jeg nogle sider i min bullet journal hvor jeg holder styr på min læsning, hvor mange sider og bøger jeg har læst om måneden og hvilke titler jeg har læst hver måned. Jeg er også begyndt på en notesbog hvor planen er at jeg vil skrive alle de bøger ind jeg har læst - jeg er ikke kommet så langt, for det taget faktisk pænt lang tid at skrive ind!


2. If you record stats, what stats do you record?
Som skrevet ovenfor, har jeg en side i en bullet journal hvor jeg skriver ned hvor mange sider og bøger jeg har læst hver måned. Det bruger jeg når jeg laver min månedlige wrap-up her på bloggen. I den føromtalte notesbog skriver jeg hver bog ned jeg har læst og hvor mange stjerner jeg har givet den. 

3. Do you give star ratings for books and if so, what to you score books out of and how do you come about this score?
Ja, det gør jeg. Jeg giver den stjerner på Goodreads og her på bloggen. På Goodreads går skalaen kun til 5, mens jeg på bloggen giver op til 6 stjerner. Det gør jeg fordi jeg følte jeg manglede det der ekstra niveau hvis bogen bare var vildt god. Jeg giver stjerner ud fra hvordan hele læseoplevelsen har været, om jeg følte noget da jeg læste den, om personerne appellerede til mig eller ej, om der var stavefejl og hvordan sprogets flow var. Så det hele kommer i betragtning når jeg giver stjerner.

4. Do you review books?
Ja, både her på bloggen og så lægger jeg billeder på Instagram også. Det er ikke alt jeg anmelder, men det meste får alligevel en omtale på Instagram. Derudover anmelder jeg også bøger på min arbejdsplads hjemmeside.

5. Where do you put your finished books?
Dem jeg har lånt på biblioteket afleverer jeg selvfølelig tilbage igen. Jeg plejer dog at vente med at aflevere dem, så de kan nå at komme med på billedet over hvilke bøger jeg har læst den pågældende måned. De bøger jeg enten har modtaget eller selv har købt, kommer på plads på mine reoler. Hvis det er nogle som jeg ved at jeg ikke kommer til at læse igen, kan jeg godt finde på at donere dem til fx "Læs for livet" eller give dem væk i konkurrencer.

6. How do you pick your next book?
Uha, det er meget forskelligt. I nogle perioder læser jeg utrolig lystbetonet og derfor kan jeg godt have anmeldereksemplarer til at ligge længe, fordi jeg måske ikke lige er i stødet til en erotisk roman eller en "voksen" roman, men mere har lyst til at læse fantasy og ungdomsbøger. Hvis jeg har god tid - som inden jul, hvor jeg havde fri i en uge, kan jeg godt gå lidt mere systematisk frem og sige, ok, nu har den ligget der længe, så nu læser jeg den. Men størstedelen af tiden vælger jeg ud fra hvad jeg har lyst til at læse lige på det givne tidspunkt.

7. Do you have any other rituals for when you have finished a book?
Jeg markerer den som læst på Goodreads, skriver den ind i min bullet journal, tager billede af den og skriver min anmeldelse. Jeg stabler alle bøger læst i den igangværende måned på mit bord på biblioteket, så den ville komme over i den stak. Når måneden så er slut, tager jeg et billede af dem. 

8. Who do you tag?
Iben fra Borough of Books, Pernille fra Bare et kapitel mere, De unges ord og Karina fra Reading Raindrops - jeg håber I vil lege med!

Tak igen til Kirsten for tag!

fredag den 25. januar 2019

Gena Showalter; Eviglivet [Anmeldereksemplar]

Gena Showalter; Eviglivet [Anmeldereksemplar fra HarperCollinsNordic]

Bagsidetekst:
Stå sammen eller mød din skæbne alene.

Alt håb er ude. Vores hære er overvundne, vores ånd er trådt under fode. Vi er lige så hjælpeløse om natten, der undertrykker dagen og kvæler Lyset. Vi har intet. Vi er intet.

Da Ten var bare sytten år, tog hun det endegyldige valg og bestemte sig for, hvilken virkelighed hun skulle leve Eviglivet i, når hun døde, og hun har været fuldkommen loyal overfor dette valg. Lige indtil nu.

Da mørket falder over virkelighederne, står det dog pludselig lysende klart: Hvis ikke Trojka og Myriaderne begge skal gå under, så må de forenes. Tiden begynder at rinde ud. Ofre kræves, og prisen er høj. Ten må begive sig over på den anden side og dræbe Ravnenes prins. Og kun én kan hjælpe hende med dette - Killian Flynn, Tens svorne fjende og store kærlighed.

Et svigt sætter en stopper for planerne, og en løsning virker umiddelbart fuldkommen utænkelig. Hvor langt er Ten og Killian villige til at gå for deres virkeligheder og Eviglivets skyld?

Hold da op en afslutning på en vellykket og spændende serie. Jeg er stadig ikke helt sikker på at jeg forstår det helt til bunds, men når det kommer til liv efter døden eller er det liv efter livet (?) så står jeg altså lidt af. Det er ikke fordi jeg ikke vil forstå det, jeg tror bare ikke at min fatteevne kan favne sådan noget.

Jeg kan på den ene side godt lide ideen om at der er noget efter døden (livet? - døden?), så man ikke bare dør, men får en chance til, om man vil. På den anden side så skal man vælge "virkelighed" og at disse "virkeligheder" bekriger hinanden, så hopper min kæde lidt af igen. At ens familie kan være i den ene, mens man selv er i den anden og at man ikke kan ses fordi de er uenige? Hvad er så pointen med et efterliv?

Selvom jeg ikke helt forstår præmissen for bogen, så synes jeg bestemt det er en spændende serie. Som bogelsker, er jeg helt pjattet med forsiderne der virkelig er noget af det smukkeste jeg har set. Jeg kan godt lide personerne - Ten og Killian er et fantastisk par, også selvom de pisser hinanden af mere end godt er. Archer er skøn og underspillet, og jeg ville nok være på hans hold. Selvom der er masser af drama og action, er der stadig plads til en del humor og en tør en af slagsen, hvilket pifter den ellers dystre historie en hel del op.

Uden at spoile for meget, vil jeg sige at slutningen dog skuffede mig - selvom jeg indleder anmeldelsen med "hold da op". Jo, hele bogen er skam god og den afslutter også på fin vis historien om Ten, Killian og deres omgangskreds, men jeg synes det var lidt for billigt sluppet alligevel. Jeg ved godt at de kæmper hårdt (om og om igen i "Mange slutninger"), men alligevel er jeg ikke helt tilfreds. Jeg havde nok forventet lidt mere. Noget andet. Det er svært lige at sige hvad.

Jeg vil dog anbefale den til alle der er frisk på en dystopisk fortælling med fart over feltet. Drama og kærlighed der bliver testet hele tiden. Voldsomme kampscener, bedrag fra alle sider og meget mere. Serien kan varmt anbefales - og måske forstår du det endda bedre end mig!


Tak til HarperCollinsNordic for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: HarperCollinsNordic
Original titel: Everlife
Udgivet i: 2018 (på engelsk og dansk)
Antal sider: 478
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 23. januar 2019

Val Emmich mf:; Kære Evan Hansen [Anmeldereksemplar]

Val Emmich mf:; Kære Evan Hansen [Anmeldereksemplar fra CarlsenPuls]

Bagsidetekst:
Kære Evan Hansen
I dag bliver en fantastisk dag, fordi ...

Evan har altid følt sig alene, men da et brev havner i de forkerte hænder, bliver han trukket ind i en fremmed families tragedie. Nu får han muligheden for ikke længere at føle sig udenfor. Pludselig har den angstramte Evan et nyt formål. Og et website. Han er selvsikker, og han går viralt. Alle dage er fantastiske. Indtil alt er i fare for at falde sammen omkring ham, og han bliver konfronteret med sin værste fjende: sig selv. 

Det er sjælendt jeg læser så hypet en bog som "Kære Evan Hansen"! Allerede i efteråret begyndte folkene på Carlsen at snakke om den. Musicallen der skulle blive til en roman. Musicallen der har taget USA med storm. Musicallen hvis soundtrack man kan få på LP. Nu er romanen så udkommet, og jeg på sin vis godt forstå hypen. Det er en ganske glimrende bog, men jeg har bare et problem med den.

Evan er den kejtede dreng der holder sig væk fra alt og alle. Han har det svært både i skolen og derhjemme, og at faren er flyttet gør ikke det nemmere - for nu skal faren have en ny familie, og hvad bliver der så af Evan? Han går til psykolog, hvor han skal skrive breve til sig selv - sådan et brev ender i de forkerte hænder og får fatale konsekvenser. Ikke for ham selv - og dog alligevel. Netop fordi brevet indledes med "Kære Evan Hansen" ender Evan i en misforståelse, der snart vil sluge ham hel.

Og her kommer mit problem med bogen ind. Jeg kan rigtig godt lide historien om Evan der må komme ud af sin skal og møde verden. Indse at ikke alting er farligt, og at livet vil give dig knubs undervejs. Det kræver mod at leve blandt andre mennesker, og det er ikke altid lige nemt for alle - det er jeg godt klar over. Den del fremstilles rigtig fint, og jeg kan sagtens se Evan siddende på sit værelse med bøger og tv-serier, for mit indre blik. Hvad jeg ikke kan lide er, at han er så længe om at få nosset (undskyld ordet) sig sammen til at sige sandheden. Han lader løgnen bygge sig alt for stor. Alt for ødelæggende. Ikke bare for ham, men for andre også.

Den del af  historien har jeg det virkelig svært ved. Jeg ved godt at Evan har det svært. Jeg kan godt følge hans bevæggrunde, men derfra og så til at kunne lide dem, er der meget langt. Derfor bliver jeg nødt til at give bogen 4 stjerner. Jeg ville gerne holde mere af den. Og jeg ved også godt at løgnen jo faktisk hjælper, men ... ja, alligevel. Det er bare ikke helt godt.

Jeg ved ikke om det kun er mig der har det problem med bogen - personerne er ellers gode, der er godt flow i historien og jeg var bestemt underholdt. Jeg kan bare ikke forlige mig med at han lader løgnen køre så langt ud. Jeg beklager! Jeg vil dog ikke fraråde folk at læse den, det var bare ikke lige noget for mig!


Tak til CarlsenPuls for anmeldereksemplar og det lækre merchandise!

Fakta:
Forlag: CarlsenPuls
Original titel: Dear Evan Hansen
Udgivet i: 2018 (på engelsk) og 2019 (på dansk)
Antal sider: 376
4 ud af 6 stjerner

mandag den 21. januar 2019

Renee Carlino; Vi som elskede [Anmeldereksemplar]

Renee Carlino; Vi som elskede [Anmeldereksemplar fra People'sPress]

Bagsidetekst:
Matt og Grace møder hinanden på universitet i New York, hvor de bor dør om dør på samme kollegie. Han studerer fotografi og drømmer om at blive en verdenskendt fotograf, hun studerer musik og drømmer om at spille cello i et af de store symfoniorkestre. I en rus af fester og lange nætter finder de hinanden og forelsker sig. De er uadskillelige. Indtil Matt får en praktikplads på National Geographic og rejser til Sydamerika. Da han kommer hjem igen, er Grace væk.

Femten år senere mødes de igen ved et tilfælde. Han står på perronen i undergrunden, og hun befinder sig i det tog, der netop er ved at forlade stationen. Matt, som altid har spekuleret på, hvad der blev af Grace, kan ikke få hende ud af hovedet, og han efterlyser hende i et opslag på Craigslist. Da de ved et lykketræf mødes igen, står det klart: Selvom der er gået femten år, er det, som om tiden har stået stille.

Det kan godt lyde lidt som en dårlig b-film med lidt fejlcastede skuespillere og et for lille budget. Det kunne også føles meget amerikansk og blive for plat og sukkersødt - det gør det ikke. Heldigvis. Bogen er helt sin egen - lidt som den skal være, ikke for meget til den ene eller anden side. Du kommer igennem de fleste følelser mens du læser og ofte kan det være ret befriende at sidde og tude over en historie.

Selvom præmissen for bogen kan føles meget amerikansk, følte jeg ikke at det var for meget mens jeg læste. Jeg fløj igennem bogen på en dag i december mens jeg havde ferie og jeg både grinte og græd undervejs. Flere gange undervejs blev mit hjerte knust, men det blev lappet sammen igen og jeg overlevede læsningen. Matt og Grace's tid på universitet sammen er måske også stereotypt, men igen, det fungerer godt godt og jeg kunne fint forestille mig at sådan noget kunne ske i virkeligheden.

Deres udvikling fra venner, til kærester, ægtefolk og adskilte er rørende beskrevet fra begge synsvinkler, både i nutiden og i fortiden. Begge har de tænkt over hvad der er blevet af den anden, men hvorfor de aldrig fandt hinanden, var mig en gåde indtil jeg nåde den side og jeg sad paf og sydende vred tilbage. Jeg måtte lige læse den side en gang til, for at være sikker på at jeg forstod det korrekt. Det er ikke med deres gode vilje at de ikke har haft kontakt, men mere på grund af andre mennesker omkring dem.

Både Matt og Grace har oplevet svigt i deres voksenliv, og selvom de begge har gravet sig ned i et hul og måske bare vil være alene, så opgiver de alligevel ikke helt håbet. Da de ser hinanden i undergrunden, vækkes både deres drømme og minder til live igen - og hvem siger at det er for sent at se om gnisten stadig er der?

Hvis du er til Jojo Moyes og Colleen Hoover - så skal du også læse "Vi som elskede"! Det er en virkelig smuk kærlighedshistorie om at kærlighed ikke bøjer sig for tid og forandring, men at den kan overleve og endda blive stærkere. Historien er ikke er så finurlig og med mange aspekter, som Jojo Moyes, men heller ikke tabufyldt som Colleen Hoovers. Renee Carlino har sin egen stil, og "Vi som elskede" er bestemt værd at læse.

Tak til People'sPress for anmeldereksemplar!

Fakta:
Forlag: People'sPress
Original titel: Before we were strangers
Udgivet i: 2015 (på engelsk) og 2018 (på dansk)
Antal sider: 350
5 ud af 6 stjerner

fredag den 18. januar 2019

Natalie Decker; Forkert nummer [Anmeldereksemplar]

Natalie Decker; Forkert nummer [Anmeldereksemplar fra Palatium Books]

Bagsidetekst:
Layla og Tyler burde have en masse til fælles som henholdsvis cheerleader og fottballspiller. Men hun synes at han er den største idiot der går på skolen og han synes at hun er vildt snobbet og han kan ikke holde hende ud. Når de er i nærheden af hinanden fyger det med ironi, afvisninger og fornærmelser. De kan nærmest ikke holde ud at tale sammen.

Men da Layla ved en fejl kommer til at sende Tyler en sms, som egentlig skulle have været til pigen der sender nøgenbilleder af sig selv til hendes kæreste Adam, ved Tyler ikke at der er Layla. Han beslutter sig for at lege med, for når det kommer til stykket kan Tyler slet ikke lade være med at drille den sure pige der fyrer sms'er afsted om dick-picks, utroskab og tøsesnak.

Tyler og Layla fortsætter hemmelighed med at skrive til hinanden under falske navne og mens dagene og ugerne går bliver det mere og mere alvorligt mellem dem. Og man siger jo at der ikke er langt fra had til kærlighed, men kan virkeligheden bære eller vil Lala og Tyler for evigt stå på hver sin banehalvdel?

Nogle gange er forkert nummer det eneste rigtige.

Nogle gange er man bare i humør til en sød kærlighedshistorie, og det var jeg netop den dag i min ferie i december hvor jeg læste denne bog. Selvom den til tider var lidt for amerikansk, var den ikke desto mindre meget sød og underholdende. Hvis du har læst historien om Lara Jean i serien "To all the boys I've loved before", så skal du også læse denne!

Den mindede mig lidt om filmen "She's all that", selvom handlingen ikke helt er den samme, så kunne jeg ikke lade være med at tænke på den da jeg læste. Det er ikke fordi bogen føles som om den foregik for 20 år (yep, det er 20 år siden den udkom!), men mere high school-følelsen og det at holde hemmeligheder for dem man er forelskede i. Hvis bogen skulle have et soundtrack, skulle det, efter min mening, være Charlie Puth med "One call away" - den passer bare så godt til historien!

Dette er måske ikke stor, velovervejet og revolutionerende litteratur, men det fungerer alligevel. Jeg kan godt lide Tylers humor, Laylas kække modsvar og hendes kamp for hendes stolthed da hun opdager sandheden om Adam. Der er mange sammenstød der er virkelig gode og nærmest filmiske. Jeg sad i hvert fald og grinte for mig selv flere gange. Tyler og Laylas venner er også godt beskrevet, og man kan godt fornemme at de har det godt sammen - også selvom de holder ting hemmelige for hinanden. Nogle af disse sandheder kommer dog frem i denne bog, jeg håber der kommer flere i de næste bøger!

Jeg kan godt lide tanken om at forelske sig én man ikke kender, men som forstår en og lader til at kende en. Både Tyler og Layla har brug for at være mere end bare stjerne footballspilleren og pigen hvis kæreste var utro. I deres sms'er kan de være dem selv, uden at blive genkendt (sådan da) og det giver dem et frirum. De vokser en del igennem historien og jeg nød virkelig at se deres udvikling. Bag Tylers humor gemmer der sig nemlig en usikkerhed og frygt for hvordan han skal være når han bare er Tyler og ikke Tyler-rigmandssønnen. Layla kæmper med sin ordblindhed, som Adam gjorde grin med og derfor er hun usikker. Hun spiller derfor hård udenpå, selvom hun egentlig er sød og venlig.

Som sagt er vi i high school og hovedpersonerne er kun 16, derfor er der ikke meget sex i bogen, selvom det fylder hos personerne. Det gør mig ikke noget. Det passer rigtig fint til historien. Hvor fx "Off-Campus"-serien foregår på college og hovedpersonerne er ældre, er der en del sex i dem. Humoren og stemningen kunne dog fint passe til "Forkert nummer". Ligeså meget jeg følte mig blandt venner i "Off-Campus", gjorde jeg det faktisk også i denne - selvom jeg er gammel! Ha.

Jeg vil i hvert fald anbefale den til alle unge læsere der godt kan lide gode kærlighedshistorier, med masser af drama, humor, hotte fyre og smukke piger! Og så håber jeg virkelig at de næste bøger også bliver oversat!


Tak til Palatium Books for anmeldereksemplar!

Fakta:
Forlag: Palatium Books
Original titel: Right text wrong number
Udgivet i: 2017 (på engelsk) og 2018 (på dansk)
Antal sider: 302
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 16. januar 2019

Fokusindlæg #2: Oliver Jeffers

Fokusindlæg #2: Oliver Jeffers

Dette andet indlæg vil jeg bruge på at sætte fokus på forfatter og illustrator Oliver Jeffers. De fleste kender ham nok fra "Barn af bøger" der blev udgivet i 2017 på dansk ved Gyldendal. Sidenhen er der blevet oversat et væld af hans bøger - alle værd at læse og alle med noget forskelligt på hjerte.

Jeg har tidligere anmeldt nogle af hans billedbøger, bl.a. "Barn af bøger", "Hjertet og flasken", "Træet", og "Her er vi", men der er flere endnu. Det er vist ingen hemmelighed at jeg holder ufattelig meget af hans arbejde. Jeg synes virkelig at han er dygtig og både skriver og laver meget smukke bøger.

Han skriver nogle underfundige, filosofiske og altid med et eller andet budskab. Som i "Barn af bøger" hvor alt det fantastiske bøgerne kan er i fokus, eller "Træet" hvor Fredes opfindsomhed skal bringe hans drage ned på plads, eller "Her er vi" som er en bog til Olivers søn om den verden han skal vokse op i og alt det fantastiske der er i den verden.

Olivers illustrationer er ofte simple blyantstegninger, men alligevel fyldt med liv og farver. Jeg synes hans illustrationer er utrolig smukke og netop det simple i dem gør dem helt unikke. De er stadig detaljerede og man kan bruge lang tid på at nyde dem, især i "Barn af bøger" og "Her er vi" er de i en liga for sig.

Det er helt klart en forfatter jeg vil anbefale jer at stifte bekendtskab med. Han kan altså virkelig et eller andet med ord, tegninger og historier!


Hans danske udgivelser omfatter:
Den fantastiske bogslugerdreng
Det er min elg
Hittegods
Barn af bøger
Hjertet og flasken
Træet
Hvordan fanger man en stjerne?
Her er vi
Den dag farverne fik nok (illustrator)
Min fantasivej Albert (illustrator)
Den dag farverne kom hjem (illustrator)

fredag den 11. januar 2019

Jim Fanning; Den store Disney bog [Anmeldereksemplar]

Jim Fanning; Den store Disney bog [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Gennem mere end 90 år har Disney indfanget de mest fantastiske fantasier og skabt banebrydende underholdning for hele familien.

Fra "Snehvide" til "Frost", fra "Mary Poppins" til "Pirates of the Caribbean" og fra Disneyland til Tokyo DisneySea - tag på en uforglemmelig rejse gennem hele Disneys eventyrlige univers i denne omfattende bog, som er fyldt med interessante historier, flotte billeder og sjove facts.

Få indblik i sjældne øjeblikke fra Disneys historie gennem en mageløs række af kunstværker og artefakter fra Disneys arkiver, og oplev magien folde sig ud!

Det er ingen hemmelighed at jeg er stor Disney fan! Se bare på min samling af Funko Pop-figurer og min fine Disney-boks med samtlige film (bortset fra de nyeste!). Jeg er pjattet med Disney. For mig kan de virkelig skabe magiske øjeblikke, som man husker på og tager med sig. Jeg går stadig gerne i biografen og ser den nyeste Disney film. Jeg elsker deres forskellighed i deres film. De gamle klassikere har en vis magi, de nye sætter piger i fokus, som heltinder og der er (næsten) altid noget fantastisk musik.

Hvem får ikke kuldegysninger over introen til "Løvernes konge"? Eller kneb en tåre da Bambis mor døde? Eller heppede på Mulan da hun skulle kæmpe mod hunnerne? Drømte sig væk til det fantastiske bibliotek som Belle fik af Udyret? Eller til Ønskeøen med Peter Pan?

Der er så mange oplevelser vi kan takke Disney for at have givet os. Så mange at jeg nok kunne bruge et helt indlæg på at skrive om de film der har betydet mest for mig og hvorfor. Det er dog ikke det jeg vil nu. Nu vil jeg fortælle om "Den store Disney bog".



Bogen vil være perfekt som gave til en stor Disney-fan eller som gave til en selv. Som læser får vi en introduktion til hvordan Walt Disney startede, om hvor store drømme han drømte og om hvordan han fik dem realiseret. Vi snuser til alle de ting som tegnere skulle lære at tegne - vidste du at de havde levende rådyr inde da de skulle lære at tegne til Bambi? Og kaniner, fugle og meget andet. Det viser en stor dedikation til det arbejde man skal udføre og det synes jeg er rigtig fedt. Vi får også et indblik i den maskine, multiplankameraet, som Disney udviklede for at kunne lave dybde i film.



Vi får også at vide hvordan nogle af ideer er opstået, hvem der har lagt stemmer til og hvad der blev rettet til undervejs i processen. Det hele er gengivet i godt sprog, så det føles ikke som at læse en fagbog, men mere som at læse en historisk roman.

Der er en oversigt over samtlige film Disney har lavet, fra start til 2015. De er inddelt efter hvilket år de udkom i, og man kan se hvilke der er tegnefilm, real time med virkelige skuespillere eller naturfilm. Man kan også se hvilke der har vundet Oscars - jeg var virkelig ikke klar over at der var så mange Disney film der havde vundet. Man kan også se hvornår de forskellige Disney-parker rundt om i verden er åbnet.


Alt i alt er det en virkelig flot bog. Man behøver ikke læse den fra side 1, men man kan læse lidt i den hist og her, hvor man nu har lyst til at lave et nedslag og blive klogere. Jeg tror helt sikkert jeg kommer til at vende tilbage og læse den igen og igen - hvem kan få nok af Disney?

Tak til Alvilda for anmeldereksemplar!

Fakta:
Forlag: Alvilda
Original titel: The Disney Book: A Celebration of The World of Disney
Udgivet i: 2015 (på engelsk) og 2018 (på dansk)
Antal sider: 199
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 9. januar 2019

Boglige nytårsforsætter

Boglige nytårsforsætter 

Så har vi taget hul på et nyt år og man kan næsten ikke begynde på et nyt år uden at tænke i nytårsforsætter. Jeg er altid ekstremt dårlig til at holde det jeg sætter mig for. Derfor besluttede jeg sidste år at lave en side i min bullet journal med mine nytårsforsætter. På den måde kunne jeg bladre tilbage og bedre holde styr på hvad jeg når og ikke når - det var i hvert fald min plan. Mine nytårsforsætter sidste år var bl.a. at jeg ville bruge mindre tid på min telefon, at jeg ville begynde i fitness og lære at flette mit hår. Og ja, det er gået mere eller mindre godt.


I år vil jeg gøre det samme, men dog med mine boglige nytårsforsætter. 2018 blev året hvor jeg slog min hidtidige læserekord og året hvor jeg nærmest druknede i anmeldereksemplarer. Ikke at det er dårligt - tværtimod, så elsker jeg jo at få bogpakker, men det kan godt give dårlig samvittighed at have meget til at ligge (og ligge længe) og jeg kan mærke at det ikke gør noget godt for mig på den psykiske side at se på de evigt voksende bunker. Heldigvis nåede jeg en del i min juleferie, men jeg er stadig ikke i bund.

Derfor har jeg besluttet at jeg vil blive bedre til at sige nej tak - det har jeg allerede øvet mig lidt på i slutningen af 2018. Misforstå mig ikke - jeg vil ikke sige nej til alt, men måske blive bedre til at vælge lidt mere med omhu hvad jeg siger ja til. Hvis det er noget hvor min mavefornemmelse siger mig, at jeg ikke vil få det læst, så hellere sige nej, end bare takke ja og lade bogen enden i bunden af stakken. Jeg synes ikke det er fair overfor hverken forfattere og forlag der sender bøger, eller overfor mig selv.


En anden ting jeg har sat mig for er - det har jeg sagt før, men vi prøver igen - at få læst en engelsk bog hver måned. Ligegyldigt om det er tegneserie, graphic novel, bog, ebog eller lydbog - så tæller det. Jeg har så mange flotte og (af hvad jeg har læst mig til) gode engelske bøger til at stå. Enten nogen jeg har købt eller fået i en OwlCrate. Der er så meget litteratur der ikke bliver oversat, men derfor skal det jo ikke snyde mig for læseoplevelsen. Jeg vil starte med at pakke to bøger på engelsk og tage med når vi skal på skiferie!


Jeg vil også gøre et forsøg på at få læst nogle af de serier jeg har ejet i lang tid, men aldrig fået læst. Jeg kan nævne fx "Shiver" af Maggie Stiefvater, "Den gyldne nøgle" af Lene Dybdal og "Otoriklanens fortællinger" af Lian Hearn. Og jeg har flere, som jeg helst ikke vil indrømme ... (Shh ... Hunger games ...) Mon ikke det er ved at være tiden for at jeg skal læse dem?


Så vil jeg læse mere med Iris. Jeg læser en del med hende i forvejen, men jeg kunne godt tænke mig at eksperimentere med at læse godnathistorier. Det er nemlig ikke noget vi gør i hjemme hos os. Vi har dog putteritualer: ofte kommer hun i bad, ser lidt tv og godnatsang på Ramasjang og så ind i seng, hvor vi også synger en sang for hende. Så er det forskelligt om hun så falder i søvn med det samme eller ligger og snakker eller synger for sig selv, indtil hun falder i søvn. Hun er ikke ked af at ligge derinde. Men jeg kunne godt tænke mig at begynde at læse op for hende når hun er puttet. Hvad er jeres erfaringer med børn og godnatlæsning? Jeg vil gerne høre hvad I gør og hvordan det fungerer for jer.


Slutteligt har jeg et punkt der måske ikke helt går under kategorien bogligt nytårsforsæt, men den kommer med alligevel. Jeg vil rigtig gerne forsøge at blive bedre til at tage billeder til både bloggen og Instagram. Jeg vil gerne have at billederne er inspirerende og giver lyst til at læse. Til det, vil jeg høre om der er nogle ting I hellere vil se mere af, noget I ikke gider at se og så videre. Så vil jeg gøre mit bedste for at efterkomme de ønsker!

Har I nogle boglige nytårsforsætter, så vil jeg mægtig gerne høre om dem - læg en kommentar, måske kan jeg føje flere til min egen liste!

mandag den 7. januar 2019

Birgitte Vestergaard Andersen; Vi er kommet for at leve [Anmeldereksemplar]

Birgitte Vestergaard Andersen; Vi er kommet for at leve [Anmeldereksemplar fra Brændpunkt]

Bagsidetekst:
- Hvordan er det egentlig at gå med tørklæde? Jeg mener, er det ikke lidt en skam, når nu du har så smukt hår, spørger hun, og jeg kan sagtens høre, at det er det, hun synes. Jeg ranker mig og glatter omhyggeligt min kjole med to bestemte hænder.
- Nej, en pige med tørklæde er en smuk pige, svarer jeg hende så. Det er noget, jeg aldrig har været i tvivl om. Hverken i Syrien, i Tyrkiet eller i Danmark. - Jeg kan godt lide det, fordi jeg er muslim. Mn stemme er fast. Og så, inden jeg når at tænke mig om: - Vil du gerne prøve?

Alma har en god veninde, Esther, og en familie, der klarer sig godt. Det er det, der er det vigtige, altså at være med helt fremme. Måske også vigtigere end et gammelt venskab. I sine bestræbelser på at blive en af de populære udnytter hun sin viden om de sociale mediers magt ... men blandet op i en cocktail med stærke følelser og alkohol.
Najma er lige kommet til Danmark fra Syrien og går i samme klasse som Alma og Esther. Det er en svær start, hvor hun føler sig både ensom og dårlig tilpas i det kolde land, men en dag ser hun Esther stå og sparke til sin cykel uden for skolen. Det ender med at give hende nyt håb.

Jeg har efterhånden læst mange bøger om bagsiden af de sociale medier. Om hvor meget unge sælger ud af dem selv, for at være blandt de populære, blandt dem som alle andre ser op til. Om hvordan det kan være ødelæggende at få delt noget man fortryder - fx hvis man har været fuld til en fest. Alma oplever hvordan det er at ønske noget så meget at hun vælger at sælge ud af sig selv - og hendes venskab med Esther. Alt sammen blot fordi klassens populære pige har taget kontakt. Et valg, som Alma kommer til at fortryde, men som også åbner hendes øjne for hvad der egentligt er vigtigt.

Esther føler ikke samme trang til at dele alting eller være populære - hun vil bare gerne hænge ud med Alma som de plejede at gøre. Heldigt for hende møde hun Najma, og selvom der er en sproglig barriere, så forstår det på en eller anden måde hinanden og de bliver veninder. Hvor Najma før ikke kunne se noget godt ved Danmark, kan hun pludselig godt se de lyse ting nu, også selvom det stadig er koldt og gråt og slet ikke som derhjemme.

Najma er flygtet fra et land i krig. Fra en kæreste og fra familie. Hun er flygtet fra sorg og en verden i forfald. Hun har svært ved at tilpasse sig i Danmark, men det skyldes nok ligeså meget at hun ikke rigtig prøver - for hvad er pointen, hvis de ikke skal blive? Hendes forældre synes også det er svært, og den håbløshed de føler, smitter af på Najma. Heldigvis giver hun dog ikke op og hun prøver virkelig at bevare håbet - hun bliver veninder med Esther og indser at det med danske veninder, måske slet ikke er så slemt.

Historien sætter fint fokus på både bagsiden af de sociale medier, men også hvordan det som ung flygtning at komme til et fremmed land, med nye spilleregler man ikke kender og hvor alt foregår i et sprog man ikke rigtig taler. Najma og Almas problemer kan på ingen måde sammenlignes, men hver især må de stå noget slemt igennem og de er jo faktisk kommer levende ud på den anden side. De vil begge bare gerne leve.

Jeg ville ønske bogen havde en anden slutning, da for det første følte den kom meget hurtigt, og for det andet at den var lidt tynd. Jeg ville gerne have vidst hvad der skete med Najma - men måske er det lavet så man netop får følelsen af at hun kun levede på lånt tid. At de drømme hun fik og håb om en bedre fremtid, ikke ville holde. Det er en god ungdomsbog for unge i alderen 14 og op - og den kunne godt bruges til et skoleprojekt, da den netop tager flere alvorlige emner op, som fylder meget i det samfund vi lever i.

Tak til Brændpunkt og forfatteren for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Brændpunkt
Udgivet i: 2018
Antal sider: 288
4 ud af 6 stjerner

fredag den 4. januar 2019

Teri Terry; Udvikling [Anmeldereksemplar]

Teri Terry; Udvikling (Mørkt stof, #3) [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Multivers.
Søg sandheden
Vælg din fremtid
Bliv en del af fællesskabet!

Shay har forladt Kai for at finde Callie og bringe hende hjem. Hun vil opsøge sin far, Xander, og hans fællesskab af overlevende, i håb om, at han kan lede hende til Callie.

Kai føler sig svigtet af Shay og slår følgeskab med Freja, der hellere end gerne vil trøste ham. Men hun undlader at fortælle ham sandheden om, hvorfor Shay rejste; og hun er en farlig ledsager, fordi hun er en af de overlevende og derfor eftersøgt af myndighederne.

Sandheden om Callie og om den dødelige epidemi viser sig, at være mere grufuld, end Shay havde forventet. Det samme gælder - måske - Xanders planer.

Da jeg nåede slutningen på "Nedtælling" vidste jeg ikke helt hvad jeg skulle gøre af mig selv. Jeg sad med så mange spørgsmål og med den største knude i maven over hvordan det hele dog skulle ende. Hånden på hjertet - jeg havde ikke regnet med at det skulle ende sådan her! På ingen måde. Faktisk måtte jeg tilbage og læse de sidste sider et par gange, for at være helt sikker på at jeg forstod det - jeg er stadig ikke helt sikker ...

Jeg er imponeret over dybden i denne historie. Det er ikke bare en dystopisk historie om hvad der ville ske hvis en frygtelige epidemi brød ud og slog en masse mennesker ihjel og efterlod andre med mystiske evner. Det er heller ikke bare en historie om venskab, kærlighed og mod til at gøre alt hvad man kan for dem man elsker. Ej heller er det kun en historie om en gal mands projekt der ender med at koste langt mere end han var villig til at betale. Det er så meget mere end alt det. Og jeg er stadig ikke helt sikker på at jeg forstår det til fulde.

Jeg oplevede Teri til BogForum hvor hun fortalte om inspirationen til historien og at hun havde snakket med forskere om den fremtid hun fremstiller, vil være mulig. Der forskes jo om alt muligt og selvom en fremtid præcis som den i bogen måske ikke er mulig, skal man nok aldrig sige aldrig ...

Shay er endt sammen med Xander i "Multivers", en gruppe af overlevende som alle har evnen til at forbinde sig med hinanden, jorden, træerne og hjælpe hinanden gennem denne forbindelse. Hvad Xander håber at opnå, vil jeg ikke afsløre, men det han vil sætter spørgsmål ved ens overbevisning af hvad der er godt for mennesket. Xander tror på at der er mange universer og at de overlevende har muligheden for at kunne nå dem, via de evner de har fået.

Som læser bliver vi præsenteret for at ondskab findes i mange former - skal vi slå mange ihjel for at redde de få? Skal vi lade skæbnen styre eller er det den stærkeste der altid vil overleve? Vi bliver stillet en masse etiske spørgsmål om bl.a. genmanipulation og eksperimenter med mennesker - hvor langt kan og tør vi gå? Leger vi for meget Gud så? Samtidig er der også spørgsmål om menneskets behandling af jorden og dens ressourcer - kunne vi gøre det bedre eller anderledes?

Det er en sindssygt spændende serie og jeg er imponeret over at forfatteren har kunne holde tempoet så højt igennem alle tre bøger. De er velskrevne, gennemførte og i det hele taget både dragende og fængslende. Som læser skifter man mellem mange følelser som fortvivlelse, forelskelse og forståelse - vi kommer igennem mange flere og ja, måske skal hele serien læses en gang til! Jeg giver den i hvert fald mine varmeste anbefalinger!

Tak til Gyldendal for anmeldereksemplar!

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Original titel: Evolution
Udgivet i: 2018 (på engelsk og dansk)
Antal sider: 448
6 ud af 6 stjerner

torsdag den 3. januar 2019

Carlsen billednovelle: "Mowgli" og "Så god som ny" [Anmeldereksemplar]

Carlsen billednovelle: "Mowgli" og "Så god som ny" [Anmeldereksemplar fra Carlsen]

Bagsidetekst på "Mowgli":
Pigen har aldrig set himlen. Hun bør i mørke bag en låst dør. Men hun er ikke alene, og gennem ristens tremmer kan hun høre nogen synge.

"Mowgli" er en rystende og smuk billednovelle, der virkelig griber læseren om hjertet og trykker til. Vi følger den lille pige, der bor sammen med Mor. Mor er god til at lege gemmeleg, selvom Mor nogle gange forsvinder i flere dage. Pigen kender kun til de ord som hun lytter til gennem ventilationsristen i rummet. Ordene er fra sangen "Solen er så rød mor".


Gennem netop ordene i sangen og de sansninger pigen har, får vi glimt af pigens virkelighed og forestillingsverden. Der er ingen forklaringer - kun det pigen oplever her og nu. Læserens fantasi får derfor frit spil og jeg forestillede mig i hvert fald den ene rædsel efter den anden.

Sarah Engell har virkelig en kæmpe stjerne i min bog. Hun formår at tage de tunge emner op, på nye og imponerende måder og "Mowgli" er et fremragende eksempel på det. Hun formår med meget lidt tekst, kun underbygget af Cato Thau-Jensens illustrationer, at sætte en helt særlig stemning. Som læser er vi ikke i tvivl om at barnet ikke har det godt, men hvad der sker ved vi ikke - det må vi selv tænke os til.


Virkningen af al det usagte og pigens mangel på ord, gør fortællingen virkelig effektfuld på en helt ny og spændende måde. Som læser skal vi selv fortælle pigens historie - hvad kom "før" og "efter". Der er så meget mellem de få linjer, at hver læser vil få en individuel læseoplevelse. Det er bestemt stærke sager og det fungerer virkelig godt!


Bagsidetekst på "Så god som ny": 
Maryan lyver. Hendes moster siger, at det vil vise sig, om hun taler sandt, når hun bliver gift. En mand kan mærke, om man er brugt.

Maryan betyder ærbar, men Maryan har svært ved at være ærbar når der er en planet (dreng) der hedder Pelle og som hun forelsker sig i. Hun giver ham alt, men hun indser at fordi hun har givet ham alt - så er hun ikke længere så ærbar som familien tror og håber på.


Vi føler Maryan mens hun er på besøg hos lægen, for at blive syet, så hun vil føles som en ærbødig ugift kvinde skal føles - stram. Samtidig får vi et indblik i hvordan hun mødte Pelle, hvordan løgnene begyndte og hvordan hun følte da hun måtte træffe beslutningen.

Som læser sad jeg tilbage med en indædt vrede over at det er sådan for piger som Maryan - at de ikke kan forelske sig i hvem de vil og være sammen med hvem de vil. Jeg skal ikke gøre mig klog på det, men jeg tvivler på at det altid er helt sundt med en hård og striks opvækst.


I forhold til "Mowgli" er der væsentlig mere tekst og beskrivelse af "før" og "under" i denne - her er ikke plads til efter, for som læser ved vi ikke hvad der sker - andet end at Maryan lærer en sandhed eller to, om at være ærbar.

Begge bøger er utrolig stærke på hver sin måde. De kombinerer det korte tekstformat, med en gennemillustreret form, der giver læseren frihed til at fortolke historien på deres egen måde. Jeg synes det er en meget spændende form for læsning og jeg forestiller mig at det helt sikkert vil blive brugt meget af de ældste elever i folkeskolen.


Fakta:
Forlag: Carlsen
Udgivet i: 2018
Antal sider: "Mowgli": 44 sider og "Så god som ny": 43 sider
6 ud af 6 stjerner til begge bøger

onsdag den 2. januar 2019

December wrap-up

December wrap-up

Så har vi sagt farvel til 2018s sidste læsemåned. Jeg nåede allerede mit Goodreads læsemål tidligere på året, men jeg havde håbet at jeg kunne nå at runde de 300 bøger. Jeg glemmer dog altid hvor meget man egentlig skal i juledagene, selvom vi ikke have planer, så gik dagene bare rigtigt hurtigt og med Iris hjemme, var mit energi niveau til at læse ikke så højt. Jeg skulle også have gjort en ny kalender klar, så det gik der også tid med.

Dog nåede jeg at få læst en del i de fem dage jeg havde fri hvor både Emil og Iris ikke var hjemme. Det er rigtig rart at have god tid i flere dage til bare at læse. Jeg stod op, spiste morgenmad med Iris og afleverede hende, for at sætte mig hjem og læse stort set lige indtil hun skulle hentes - fedt! Det blev også til 11 bøger på fem dage!

I alt blev det til 28 bøger i december, det gjorde at jeg ikke nåede mit håb om 300, men jeg nåede alligevel mere end nogensinde før. Hvad der var de bedste bøger og hvor mange bøger jeg rent faktisk fik læst i alt i 2018, kan I læse om her.


Læste bøger i december:

Den store Disney-bog
Anja C. Andersen; Marie Curie - et lys i mørket
Miles Hyman; Lotteriet (graphic novel)
Rebecca Bach-Lauritsen; Veronika lyder som harmonika
Cecilie Bødker; Løvinden
Kristina Aamand; Så god som ny
Philip Reeve; Forrædernes fest (Mortal Engines, #2)
Betty Soldi; Kreativ med kalligrafi
Lisa Aisato; Snagebogen
Oliver Jeffers; Den fantastiske bogslugerdreng
Amy Reeder; Moon Girl #2
Teri Terry; Udvikling (Mørkt stof, #3)
Liesbeth Weitemeyer; Maren Muhko (lektør)
Lorenz Pauli; Uha en bog (lektør)
Joanna Bolouri; Hjem til jul
Annie Bahnson; Helt som de andre
Birgitte Vestergaard Andersen; Vi er kommet for at leve
Mike Grey; The Unwritten, vol. 1
Jennifer Armentrout; Hold om mig
Gena Showalter; Eviglivet
Brian K. Vaughan; Saga, vol. 8
Natalie Decker; Forkert nummer (Offsides, #1)
Søren Jessen; Vildnis og tropehjelm
Neil Gaiman; The Books of Magic
Renee Carlino; Vi som elskede
Amy Reeder; Moon Girl #3
Marie Lu; Champion (graphic novel)
Victoria Aveyard; Tordenkrig (Rød dronning, #4)

Månedens korteste bog:
Med 32 sider er "Uha, en bog" den korteste bog jeg har læst.

Månedens længste bog:
Med sine 695 sider var "Tordenkrig" den absolut længste bog jeg har læste i december - og hold op for en bog. Det var en virkelig spændende og sindrig slutning på en helt fantastisk serie! Anmeldelsen skal nok snart blive lagt op på bloggen.

Månedens mest overraskende bog:
Det må blive "Forkert nummer". Min anmeldelse kommer i midten af januar, og jeg vil som sådan ikke sige andet end at den var meget bedre end jeg havde troet og at hvis man kan lide "To all the boys I've loved before", så skal man helt sikkert læse "Forkert nummer"!

Månedens bedste bog:
Selvom "Tordenkrig" er fantastisk, vil jeg alligevel gå med "Hjem til jul" - fordi det trods alt var december og julemåned. "Hjem til jul" er en virkelig underholdende og hyggelig julehistorie med masser af drama, familiekriser, hemmeligheder, kærlighed og ikke mindst spande fulde af sne og julestemning.

Hvad jeg håber at læse i januar:
I 2018 havde jeg fri hver fredag, det har jeg ikke længere og derfor er jeg meget spændt på hvor meget tid jeg kommer til at få til læsning. Jeg satser dog stadig på at høre lydbøger når jeg kører fra arbejde, der skal jeg i gang med "Farvel til Caribien" og "Fanget i Caribien" - som jeg også har fået fra forlaget, så det kan være jeg laver lidt lydbog den ene dag og læsning i fysisk bog den anden. Så glæder jeg mig til at skulle i gang med "Kære Evan Hansen" - som jeg har tårnhøje forventninger til. Hvad jeg ellers får læst, må tiden vise.

Hvad med jer - hvad håber I at få læst?