mandag den 15. januar 2018

Nicole Boyle Rødtnes; Udstillet

Nicole Boyle Rødtnes; Udstillet 

Bagsidetekst:
Med min hund Einstein i favnen nærmer jeg mig gruppen. De ler højt af noget, en af dem har sagt. "Undskyld, må jeg komme forbi?" siger jeg og prikker den nærmeste på skulderen. "Selvføl ..." Han vender sig om. Og med ét forvandles hans smil til en stiren. Først på mig, og så på Einstein. "Gud, det er jo dig," siger han så. "Dig fra Grænseløs. Dig med ..." Han går i stå. Nu har de andre også vendt sig. "Gud ja, det er da dig," siger en anden. "Og hunden," siger en tredje." "Jeg skal forbi," siger jeg igen. Højt og bestemt denne gang. Intet sker. Så maser jeg mig forbi. "Årh, lad være med at være sur!" råber de efter mig. "Hvis du ikke taler om det, hvorfor var du så på tv?"

Ida og Oliver har deltaget i realityprogrammet Grænseløs. Nu er de hjemme igen. Oliver nyder kendis-livet, mens Ida kæmper med at være et kendt ansigt og hjemsøges af ting, der skete i programmet. Ting, hun ville gøre alt for at ændre ...

Jeg modtog denne, Nicoles bog nr. 50, til et lille VIP-bogarrangement efter BogForum i efteråret. Nicole fortalte om tanken bag bogen, at det ikke er for at skræmme nogen, men mere som en øjenåbner for hvad man siger ja til. Dette underbygges af de kontraktuddrag der er undervejs i bogen - de er ikke virkelige, men stærkt inspireret af faktiske kontrakter. Det alene er skræmmende læsning! Tænk at man skriver under på det og det der er værre. Jeg sad hovedrystende flere gange undervejs og tænkte at det er der da ikke nogen der vil, men det er der jo! Læser de det ikke godt nok igennem? Jeg ved godt at mange har en god oplevelse med at deltage i realityprogrammer, men hvis man som Ida gerne vil ud af det igen, kan det være meget svært - måske næsten umuligt.

Det er i det hele taget meget skræmmende læsning. Både fordi det er så langt ude som det er - at man vil gøre de ting bare for at vinde. Når først tingene er gjort, kan de jo ikke gøres om eller fortrydes. Det er også skræmmende fordi jeg er sikker på at mange deltagere i sådanne programmer rent faktisk kæmper med de ting som Ida og Oliver gør. Ida ville bruge pengene på at rejse, for det har hun altid drømt om. Hun er egentlig ligeglad med at være kendt. Oliver derimod gør det for at være kendt, for at forblive i rampelyset, men undervejs går det op for ham, at det ikke alene kan være hårdt arbejde, men det kan også ødelægge de gode ting i hans liv. Netop fordi det skal være vildere og vildere før rampelyset bliver ved med at følge ham. Skræmmende. Især fordi han gang på gang fucker tingene op, uden de videre kvaler, selv til slut virker det ikke som om det berører ham synderlig meget. Jo, han fortryder, men så alligevel - det virker stadig ikke som om han har gennemtænkt de ting han gør.

Jeg vil anbefale bogen til både unge og voksne. Unge fordi den, uden at være en løftet pegefinger, viser bagsiden af kendismedaljen og det er ikke et kønt syn. Den viser dem at de skal tænke sig godt om, inden de melder sig til noget. Den vil også de de voksne et indblik i hvad der driver de unge til at melde sig - ikke bare for at blive kendte, men også for oplevelsernes skyld.

Tak til Alvilda for boggaven.

Fakta:
Forlag: Alvilda
Udgivet i: 2017
Antal sider: 283
5 ud af 5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar