onsdag den 6. marts 2019

Sidsel Katrine Slej; Magiske væsner i Danmark [Anmeldereksemplar]

Sidsel Katrine Slej; Magiske væsner i Danmark [Anmeldereksemplar fra Tellerup]

Bagsidetekst fra "Ingrid og troldene":
Gad vide om der findes trolde? Ingrid er ikke sikker. Men det er mor, og hun vil ud at lede efter dem. Midt om natten ... i skoven! Hvad tror du?! Findes der trolde?

I Danmark har vi altid troet på at der bor magiske væsner i vores natur. Men passer det? Følg med når de to søstre Ingrid og Dagmar bevæger sig ud i en verden fuld af magi. Den verden som ligger lige uden for din egen dør.

Sidsel Katrine Slej har tidligere imponeret mig med historien om Fréa og Magne og den nordiske mytologi, og nu har hun så kastet sig over flere sagn og magiske væsner i denne letlæsningsserie for 8-10-årige.

Vi følger de to søstre Dagmar og Ingrid, på 6 og 8 år. Pigerne skifter til at være hovedperson i bøgerne og det fungerer faktisk rigtig godt. De er som regel gode venner, men som alle søskende kan de blive uenige, men de bliver gode venner igen. De er gode til at hjælpe og støtte hinanden og deres venskab er meget bærende for historierne, da de ofte skal redde den anden.

I bøgerne møder vi både trolde, åmænd, lysalfer, hav- og ellefolk. Udover at handle om venskabet mellem de to søskende, tager bøgerne også fat på at vi skal have respekt for naturen. De magiske væsner som de møder, har alle et eller andet problem som de har brug for hjælp til at løse, hvilket Dagmar og Ingrid må se om de kan klare.

Det er ikke som sådan en løftet pegefinger til læseren, men man kan sagtens bruge bøgerne som udgangspunkt for dialog om naturbeskyttelse og om hvad vi som mennesker kan gøre for at passe på naturen. Som i Kasper Hoffs "Den 10. ring" hvor mennesket også er er ved at udrydde de magiske væsners bosteder.

Sproget er let (lix 12) og som voksen blev jeg lidt træt af at læse det meget enkle sprog, men for målgruppen passer det rigtig godt. Noget andet der irriterede mig meget, var at sammensatte ord var delt med bindestreg, som fx skov-tur og godnat-historie. Jeg ved godt at det er for at hjælpe de unge læsere, men for mig var det bare irriterende.

Jeg vil dog stadig rose bøgerne og anbefale dem til unge læsere der gerne vil vide mere om magiske væsner og gamle sagn.


Tak til Tellerup og forfatter for anmeldereksemplar!

Fakta:
Forlag: Tellerup
Udgivet i: 2018
Antal sider: omkring 50
5 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar