fredag den 13. februar 2015

Salla Simukka; Rød som blod

Salla Simukka; Rød som blod (Lumikki Andersson, #1)

Bagsidetekst:
Lumikkis liv ændrer sig for altid, da hun finder 30.000 euro i blodstænkede sedler i gymnasiets mørkekammer.

Syttenårige Lumikki er enspænder og undgår helst kontakt med andre. Mørkekammeret er hendes faste gemmested, når hun har brug for fred fra gymnasiesladder og -støj. Men da hun finder de blodrøde pengesedler trænger virkeligheden sig på. Mennesker og hændelser hager sig fast og tvinger Lumikki til at bryde panseret ned og skabe nye alliancer. Med ét er Lumikki fanget i et dødeligt spil med korrupte politifolk og narkogangstere - i den koldeste finske vinter i mands minde - og den hvide finske sne farves rød af blod.

Lumikki står op, drikke kaffe, pakker sig ind i mange lag tøj og tager i skole, som alle andre mandage. Men denne mandag er langt fra som alle andre. For det første er det ualmindeligt koldt denne vinter. For det andet finder Lumikki 30.000 euro hængende til tørre i mørkekammeret på gymnasiet. Da hun efter første time går ned for at tjekke om hun godt nok så de mange sedler hænge der, er de der ikke, men Lumikki er snu og ved med det samme hvem der har taget dem.

En ung pige myrdes og det er hendes blod der er på pengene. Pengene som var ment til en korrupt politimand, som tilfældigvis er forelsket i den døde pige. Pengene når bare aldrig frem til ham.

Nu er politimanden i problemer. Lumikki er i problemer fordi narkogangsterne tror at hun er en anden og de forsøger at kidnappe hende.

Lumikki har allerede brudt flere af sine egne regler om at holde sig usynlig, ikke blande sig i andres problemer og i det hele taget bare holde sig for sig selv. Men Lumikki er alligevel nysgerrig og den nysgerrighed vinder. Hun indvilliger i at hjælpe med at finde ud af hvorfor politimanden er indblandet med narko og hvem Isbjørnen er. For at finde ud af det, må Lumikki bruge alle sine evner, for hun spiller endnu højere spil end hun selv er klar over.


Denne bog har det hele - mord, korrupte betjente, narkogangstere man bestemt ikke skal møde, venskab og kærlighedsdrama. Selve handlingen foregår på ganske få dage, så alt foregår hurtigt. Der er ikke tid til at stå stille og få vejret igen. Det eneste jeg synes der bliver gjort for lidt ud af er slutningen - pludselig er der gået 5 måneder og man får ikke rigtigt at vide hvad der skete efter Lumikki undslap ...

Vi får historien at vide fra forskellige synspunkter, i starten er det lidt forvirrende, men man vænner sig egentlig hurtigt til det. Det giver et særligt indblik i hvordan karaktererne forholder sig i de situationer de nu engang er havet i.

Igennem bogen får læseren hints til hvor forfærdeligt Lumikkis liv har været før hun kom på gymnasiet, og det er først til slut at sandheden bliver afsløret. Jeg sad og udtænkte alle mulige scenarier igennem bogen, og det er virkelig med til at holde læseren til ilden, for man vil vide hvad der er sket med den stakkels pige. Samtidig er der forholdet som Lumikki kortvarigt havde sidste sommer, som åbenbart har betydet så meget for hende at hun har valgt at slette mindet fra hendes hukommelse, men nu kæmper minderne om at blive husket, selvom Lumikki ikke er meget for det.

En rigtig spændende bog, med et strejf af nogen eventyrligt - hvad mon de næste bøger bringer?!

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Original titel: Punainen kuin veri
Udgivet i: 2013 (på finsk) og 2014 (på dansk)
Antal sider: 264
Læst på dansk
4 ud af 5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar