onsdag den 30. december 2015

Anja Duna; Damen i den grønne dragt


Anja Duna; Damen i den grønne dragt

Bagsidetekst:
Denne dag gjorde damen i den grønne dragt som alle andre dage: Bad om regningen lidt i ti. Fik den leveret midt i side 375 og skrev under på dankortkvitteringen med venstre hånd, mens hun knugede bogen i den højre. Alligevel blev netop denne dag spiren til den første kæmpe omvæltning i hendes liv. Men det stod ikke skrevet i de bøger hun læste.

Damen i den grønne dragt lever en beskyttet tilværelse, understøttet af en solid arv. Hun tilbringer dagtimerne læsende på en café, hvis overlevelse afhænger af en gruppe skæve eksistenser. De narrer Damen ind i foretagendet, men ingen har forestillet sig hvilken person, der gemmer sig bag det romanlæsende ydre, eller hvordan hun reagerer på den uønskede forandring. Snart finder de forandringsuvillige cafégæster sig selv kastet ud på en omvæltende rejse. En rejse, som truer med at rykke grundlaget for deres eksistens fra hinanden.

Damen i den grønne dragt har en fast rutine: hun står op, klæder sig på, spiser morgenmad, tager overtøj på med hjælp fra sin butler og går over gaden til den lille café. Her sidder hun til omkring kl. 10 om aftenen, inden hun betaler regningen og går hjem igen. Alt sammen uden at ænse omverdenen og uden at lægge sin bog fra sig. Det eneste tidspunkt hun gør det, er når hun skifter bogen ud med en ny.

Stamgæsterne på caféen frygter for caféens liv - for der er alt for mange ubetalte regninger til at den kan køre videre. Derfor udtænker de en - i deres øjne - genial plan. De vil narre damen i den grønne dragt til at overtage caféen.

Deres plan lykkedes - lidt for godt. For i deres stille sind havde det håbet at damen ville fortsætte sin faste rutine, så de også kunne fortsætte deres, men sådan går det langt fra. Damen viser sig at være en ressourcestærk kvinde med en masse på hjertet og snart har hun omvæltet caféen fuldstændig. Der må gøres noget - men kan stamgæsterne komme på endnu en plan?


"Damen i den grønne dragt" er en lidt tragikomisk fortælling, hvor vi bliver introduceret til nogle personligheder der til at starte med lader til at være virkelig triste, men som handlingen skrider frem viser mange flere facetter. Disse skæve eksistenser forsøger at finde deres eget fodfæste i både privat- og arbejdslivet.

Forfatteren formår, med få, men rammende beskrivelser, at tegne et meget klart billede af hvilke typer disse mennesker er, så tydeligt at man næsten kan se dem for sig. Som læser får vi et godt indblik i deres tanker, følelser og bevæggrunde og det medfører at vi tydeligt kan sætte os ind hvordan de har det. Selv om det er nogle lidt triste personligheder, lykkedes det dem alligevel at vokse og udvikle sig bogen igennem. De er ikke glade for forandring, men gennem forandringerne kommer de til nye erkendelser af dem selv og det liv som de har levet indtil videre. De får lyst til at lægge stilen om - selvom det er svært. Det er en historie der fint fortæller om hvad der sker i ens liv når den normale livsstil bliver truet af store omvæltninger og hvordan forskellige mennesker håndterer sådanne omvæltninger.

Det er en fin fortælling om at finde både en balance og en mening med tilværelsen som man kan være tjent med. Skrivestilen er interessant - vi lærer fx aldrig damen i den grønne dragts rigtige navn. Selv om den godt kan være kritisk, er det med en komisk undertone der tydeligt skinner igennem. Damen i den grønne dragt får sagt meget mere i gang end hun selv er klar over og selvom hun ikke tror det har nogen effekt på hende selv, ender hun også med at få en åbenbaring.

Tak til forfatteren for bogen!

Fakta:
Forlag: Skrivetid
Udgivet i: 2015
Antal sider: 194
4 ud af 5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar