torsdag den 16. september 2021

Undskyld mig!

Undskyld mig, men vi er fandme (undskyld, sproget) IKKE amatører! 

De seneste par dage har artikler i bl.a. Kristeligt Dagblad skabt furore blandt bogblogger. Vi er blevet kaldt amatører, uprofessionelle, ukritiske, dilettanter og meget mere. Vi er blevet haglet ned fordi vi giver litteraturen en stemme, som den ikke får i de trykte medier. En stemme som de ”professionelle” kritikere ikke mener vi burde have, fordi vi netop ikke have nogen faglig baggrund til at kunne udtale os om bøger, litteratur og skrive anmeldelser. 

Hvad er det for noget fis? Har de overhovedet undersøgt hvor mange af os, bogbloggerne, der rent faktisk har en litterær baggrund? Der er mange af os der er bibliotekarer eller skolebibliotekarer, cand.mag’ere, lærere eller noget femte indenfor litteratur. Jeg ved vi er mange – så kom ikke her og sig at vi ikke kan give kritiske anmeldelser. 

Vi er ikke noget ”jerntæppe af smil”. Jovist, er det da aldrig sjovt at give en dårlig anmeldelse, men det gør vi. For det skal vi. Ellers mister vi vores troværdighed. Jeg giver ikke alle bøger 6 stjerner. Jeg kan godt komme med kritik af selv de mest hypede bøger – det har jeg gjort, og det kommer helt sikkert til at ske igen. Ikke alle bøger er for alle og det er derfor det er fedt at vi netop er så mange bogbloggere. Man vælger selv hvem man vil følge og derved blive fodret med inspiration i de genrer man holder af at læse.

Mit ord skal ikke veje tungere end de bogbloggere der ikke er bibliotekarer og lektør, i mit tilfælde. Nok har jeg måske en mere faglig baggrund end andre, men på bookstagram er vi alle lige. Vi vil alle det samme: sprede læseglæde! 

Det er mine læseoplevelser jeg vil dele med andre – det er derfor jeg er bogblogger. Det er derfor jeg bruger mange af mine vågne timer på at læse, skrive og tage billeder til både min Instagram-profil og min blog. Jeg læser fordi det er mit frirum og fordi jeg ikke kan lade være. 

Hvis jeg kunne skrive anmeldelser til en fysisk avis fyldt med børne-, ungdom- og fantasybøger (som er det jeg læser mest), ville jeg være ellevild. Det kunne da være superfedt at have et medie hvor vi kunne samle anmeldelser af den litteratur der er har svært ved at blive anmeldt i de trykte medier. For hvor ofte bliver billed-, børne- og ungdomsbøger anmeldt i avisen? Det er ikke tit det sker. Så hvis forfatterne til disse genrer skal have en chance for at blive anmeldt, er det os – bogbloggerne – der skal gøre det. Samtidig er vi til stede på de platforme hvor målgruppen til denne type bøger er. Jeg tvivler på at det er mange børnefamilier der abonnerer på fx Weekendavisen.

Så jeg bliver fandme gal når vi bliver hængt ud for at være ukritiske. For bare at ville nasse gratis bøger, fedt bogmerch og events til os. Det er ikke det vi vil! Vi vil det samme som andre kulturanmeldere: dele glæden ved et bestemt produkt. I denne henseende er det så bøger. Vi vil dele de læseoplevelser bøgerne giver os. De gode og de mindre gode. Dem der fik os til at tude og dem der fik os til at grine. Vi vil dele det hele. Det er derfor vi er blevet bogbloggere. Fordi vi ikke kan lade være. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar