onsdag den 21. september 2022

Jakob Hero; Kun når det brænder [Anmeldereksemplar]

Jakob Hero; Kun når det brænder [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Hvad gør man, når man tror, at man skal til at begynde på livet, men i stedet skal det slutte?

Simon og Dina er kærester. Parret er unge og skal for alvor til at starte deres liv sammen, men så får Dina konstateret kræft i hjernen.

I bogen følger man primært Simon, og hans kamp for at acceptere, at han skal miste Dina. Han er desperat og forsøger alle tænkelige alternativer for at finde en behandling, men intet hjælper.

Udover kampen mod kræften, kæmper Simon også for Lisa. Hans bedste vens udkårne, som er fanget i et forhold til en voldelig mand. Simon kender til vold i hjemmet på egen krop. Han ved, hvor svært det er at komme væk. Og hvor farligt det kan være at blive.


Det her er meget mere end blot historie om kræft og hvor skrækkelig det er for en sygdom – ikke blot for personen der har det, men bestemt også for de pårørende.

Nu er det ikke længe siden jeg selv har måttet sige farvel til en der tabte kampen og det er virkelig en ubarmhjertig sygdom – så jeg kan godt forstå at Simon ikke vil give op. Jeg kan godt forstå at han bliver ved med at prøve. Især når man læser beskrivelserne af hvordan ham og Dina har det sammen. Hvordan de komplementerer, støtter og stadig udfordrer hinanden.

Det er heller ikke kun en historie om voldelig forhold og hvilke ar – både fysiske og psykiske – det giver på sjælen. Vi lærer, i flashbacks, hvordan Simon, broren Erik og moren må flygte fra deres voldelige far og ægtemand. Men som læser er vi helt klart over hvad der egentlig sker den skæbnesvangre nat som Simon husker tilbage til.

Der er faktisk mange ting vi som læser ikke helt er klar over. Forfatteren formår at sprede mange brødkrummer. Nogle fører til noget nyt, andre tilbage til start. Hvilke brødkrummer skal vi – og Simon – følge og hvilke skal vi overse?

Historien vinder stille og roligt ind på en. Her er ikke noget med en buldrende skovbrand der tager fat fra første gnist, men mere et slumrende bål, der bliver vækket til live igen. Dina har en udtalelse om, at kun når det brænder, ser man det virkelige billede af et menneske – hvilket jeg godt kan lide, selvom det også er lidt melankolsk.

Der er også en vis portion overnaturlighed i historien. Dina bliver gode veninder med en mystisk pige, Malin, som Simon først tror, er et synsbedrag hos Dina, men sidenhen bliver han klogere … eller gør han? Som læser var jeg i tvivl et godt stykke af bogen om hun nu rent faktisk var der eller ej.

Det er en bog med virkelig mange facetter og selvom det på den ene side gør den lidt tung at læse, så bliver man indfanget af stemningen og følelserne. Jeg kunne virkelig forstå Simons frustrationer – både over Dinas sygdom, og hvor svært det er han hjælpe Lisa. Der er grusomme hemmeligheder der skal afsløres, før bålet kan slukkes og Simon kan komme videre med sit liv.

”Kun når det brænder” er spændende, anderledes og interessant. Forbered dig på en historie der langsomt, men sikkert vil krybe under huden på dig og som du vil have svært ved at slippe igen.

Tak til forlaget for anmeldereksemplar. 

Fakta:
Forlag: Superlux
Udgivet i: 2022
Antal sider: 316
5 ud af 6 stjerner

1 kommentar:

  1. Hej, nu kender jeg en tryllehealer, du kan have en håndgribelig privat samtale og genoprette dit kærlighedsliv. Den mand er den altid pålidelige Dr. Ige Ajayi, trylleformularen, der har ændret mit liv og mange andre liv, vi kender i dag med hans besværgelser. Du kalder det bare en kærlighedsform, karriereudøvelse, sundhedsproblemer, hvad end det er, uanset hvilken skade du befinder dig i, så er det tid til at tage sig af dig uden tøven. Min sag var ret grim, før jeg mødte ham, og resten er historie. Du kan kontakte ham via en af følgende måder WhatsApp: +2348130035939
    E-mail: drigeajayi@gmail.com.

    Lav et privat møde med ham og vær glad igen.

    SvarSlet