onsdag den 13. december 2023

Siri Pettersen; Sølvstruben [Anmeldereksemplar]

Siri Pettersen; Sølvstruben (Vardari, #2)
[Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Forestil dig at have stjålet djævlen fra verdens mægtigste. Berøvet dem kilden til evigt liv. Og at du har startet en krig så næret af frygt og foragt, at du tvinges til selv at blive dét, du jager.

Juva er mærket for livet af den mand, hun satte fri. Djævlen selv, som holdt liv i vardari med sit blod. Nu sidder hun tilbage med et knust hjerte og et hav af problemer: en strøm af ulvesyge, et vaklende byråd og ikke mindst vardari, der kæmper desperat for at få fat i de sidste dråber. Opslugt af sorg og raseri tvinges Juva til at åbne dørene for de fanatiske mørke kræfter, der breder sig i byen, og det går op for hende, at hun har startet en krig, som hun ikke kan overskue konsekvenserne af.

Siri Pettersen er en eminent historiefortæller. Så enkelt kan det siges. 

Jeg slugte hendes serie ”Ravneringene” med stor fornøjelse og det er sådan en serie der virkelig har sat spor i mig. Det er high fantasy, mytologisk, fanatisk, med masser af drama, gråzoner og en historie der kryber under huden på læseren.

Med ”Vardari”-serien er Siri tilbage i topform. I første bog, ”Jernulven”, kridtes banen op. Spørgsmål bliver stillet, hemmeligheder afsløres og de første skridt mod undergang tages.

Nu tænker du nok, at det lyder rimelig deprimerende og ja, det er det til dels også. Vores hovedperson Juva, har det bestemt ikke nemt og må gang på gang træffe næsten umulige valg, for at beskytte dem hun holder af. Og selvom Juva har overbevist sig selv om, at hun ikke kan elske, er man ikke i tvivl om at hun holder af rigtig mange mennesker – måske endda elsker hun dem. 

Men Juva har også en by at redde. Og det kræver at hun stiller de svære spørgsmål og endda også at hun arbejder med fjende. Langsomt viskes de linjer ud som Juva tænkte hun kendte. Hun må tage mange ting op til genovervejelse. 

Noget at det jeg virkelig finder fascinerende ved Siris skrivestil er måden hun formår at spinde sine tråde. Jeg sad flere gange og tænkte at jeg havde regnet det hele ud, men så kommer der et plottvist og ødelægger det hele. Det er herligt og holder læseren på dupperne. Samtidig kan det dystre fantasy virkelig noget og nogle gange har man brug for at læse noget der emmer af dysterhed. 

”Vardari”-serien – og ”Ravneringene” – er begge to virkelig fede fantasytitler og jeg glæder mig til både at læse videre og genlæse. 

Tak til forlaget for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Udgivet i: 2023
Antal sider: 391
6 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar