onsdag den 24. april 2024

Line Lybecker; Døden kalder [Anmeldereksemplar]

Line Lybecker; Døden kalder (Ulveblod, #1) [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Hvis tænderne gik gennem hendes hud, ville de lave mærker… Ar ligesom dem på hendes arme. De smukke ar… Grunden til at hun var hos ham, beviset på at hun var i live.

Efter flokkens død sidder Tina tilbage med en hemmelighed og sin fars jagtkniv. Ulve er ikke skabt til at leve alene. Døden kalder, og hun vil følge den.

Frederik er medicinstuderende, og al hans tid går på bøger og arbejde. Det har han ingen planer om at lave om på – indtil den dag han følger lugten af blod og finder en livløs kvinde.


Når folk udtaler at ”fantasy kun er for børn”, er de helt forkert på den. For ja, der er meget fantasy der er for børn og så er der det der bestemt ikke er for børn. ”Døden kalder” er i sidste kategori.

Og her snakker vi ikke fantasy som i ”romantasy”-genren med en masse spice (der er lidt, men ikke meget), men mere måden den er skrevet på og de tematikker historien behandler.

Det er langt fra den ”klassiske” vampyr-varulve-historie, men en urban fantasy historie der sagtens kunne foregå i nutidens Danmark. For ja, Frederik er en slags vampyr, ikke som vi kender dem og så alligevel lidt. Tina er varulv, og igen, ikke helt som vi kender dem, men der er ligheder. Scenerne hvor de to går tur, er meget fint beskrevet og giver læseren et smil på læben.

Nogle af de tematikker som historien behandler, er fx selvskade og det endda i en ret detaljeret grad – så meget af der er en advarsel i starten af bogen. Og selvom selve handlingen er i starten af bogen, bliver det ved med at blive nævnt flere gange.

Et andet tema er sorgbearbejdelse efter dødsfald. Tina er helt alene efter hendes ”flok” er blevet slået ihjel – hun tror det er et uheld, men undervejs bliver hun klogere. Flokken var alt for Tina og uden den, ved hun ikke hvordan hun skal komme videre. Hun finder dog ud af at selv de personer hun troede hun stolede mest på, holdt hemmeligheder for hende – og hun kommer ud på en rejse, både fysisk, men også en udviklingsrejse, fra hjælpeløs, til stålsat på at finde svar.

Noget andet der fascinerede mig meget var hele forfatterens research til videnskaben. Der er virkelig mange videnskabelige fakta undervejs, både med navne på udstyr, undersøgelser og teknologi. Det giver virkelig historien en dybde og tyngde, og som læser er man ikke i tvivl om at den her historie er gennemresearchet. Hele det videnskabelige aspekt omkring både vampyrerne og varulvene er også veldokumentet. Begge racer har styrker og svagheder, hele samfund der er bygget op og deres egen måde at håndtere tingene på.

Det her er ikke bare en roman du læser på få timer og så har glemt igen. Det er en roman der kryber under huden på dig og slår klørene i dig. Jeg var meget fascineret og underholdt af historien. Der er ikke meget humor deri, men det der er, er velplaceret. Samtidig er det en velskrevet roman og skiftene mellem Frederik og Tina fungerer rigtig godt. Siderne vender nærmest sig selv og før du ved af det, er du ved sidste side, og har næsten flere spørgsmål end da du startede.

Du kan roligt sætte denne bog på din TBR hvis du er til dansk urban fantasy. Til vampyrer og varulve. Til en smule romance og en masse videnskab. Og ja, bare en virkelig god historie. Jeg glæder mig meget til at læse videre!

Tak til forlaget for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Ulven & Uglen
Udgivet i: 2023
Antal sider: 422
5 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar