onsdag den 18. september 2024

Mads Schack-Lindhardt; Nattens Skygger 1-2 [Anmeldereksemplar]

Mads Schack-Lindhardt; Nattens Skygger 1-2 [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst til "Skyggesværdet":
I NATTEN REGERER SKYGGERNE

Efter sin fars død søger Tiantalas mod byen Tor Barfu for at finde sin eneste nulevende slægtning og forhåbentlig starte et nyt kapitel. Tynget af sorg og nervøs over, hvad morgendagen vil bringe, begiver Tian sig ud på en rejse, der snart tager en helt anden drejning, end han troede mulig.

I sit nyfundne hjem, hvor han arbejder på sin onkels kro, møder Tian Himmeldværgenes prins. Prinsen skal snart starte på det prestigefyldte akademi Zylkanan og har brug for en livvagt, der ikke tiltrækker sig for meget opmærksomhed. Tian og prins Qil-Qinin må finde sig i hinandens selskab, samtidig med at de takler både snobbede overklassestuderende og den svære magiundervisning. Men det bliver snart det mindste af Tians problemer. Han opdager, at hans afdøde mor engang har gået på skolen, og det er ikke det eneste. Hun har efterladt spor, som tyder på, at hun var tilknyttet den farligste organisation, der findes.

Hvad der før havde været en mission om at finde sin plads i en ny tilværelse som forældreløs, bliver nu erstattet af længslen efter at finde svar på sine forældres død. Men det er ikke uden risiko at søge sandheden.


I ved jo at jeg er svært begejstret for dansk fantasy og der er altså virkelig nogle dygtige forfattere derude. Heldigvis har jeg brugt hele min weekend på at fejre dem og fantasy-generelt og derfor er det jo ganske passende at jeg får anmeldt Mads' nye serie. 

Til jer der har fulgt med længe herinde ved at jeg elsker Mads' serie "Stjernekrønikerne" og at jeg har været med helt fra start da første bog var hos et andet forlag og med anden forside. De nye forsider klæder bøgerne meget bedre og er man til high fantasy med masser af spænding, action, drager og mystik, så er det serien for dig.

Mads havde ellers sagt at han ikke ville skrive mere, men ja, det kunne han så ikke helt holde - heldigvis! 

For nu er han tilbage med "Nattens skygger" og hvis man er den opmærksomme læser og har læst "Stjernekrønikerne" vil man opleve visse, øhm, ligheder, eller i hvert fald noget der går igen... så har jeg vist ikke sagt for meget.

Men Mads har sans for detaljen og det synes jeg er virkelig fedt. Igen har han skabt et helstøbt univers med et interessant persongalleri og en actionmættet handling. Den er lidt mere dyster end "Stjernekrønikerne", men det gør den bestemt ikke dårligere. Handlingen og personerne bevæger sig mere i gråzonerne end i "helte"-"skurke", som vi normalt kender fantasy - og spørgsmålet er jo så hvor langt Tian er villig til at gå for de svar han vil have... og om han mister sig selv og sine egne værdier undervejs.

Der er mange ledetråde og spor, og selvom vi får de to første bind her, er det med garanti ikke alle vi får svar på og jeg havde lyst til at læse mange flere sider end der var i bogen. Jeg kan kun håbe at Mads er hurtig på tasterne og får skrevet næste bind færdig. 

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar og til udarbejdelse af lektørudtalelsen.

Fakta:
Forlag: DreamLitt
Udgivet i: 2024
Antal sider: Skyggesværdet: 358 - Blodpagten: 355
6 ud af 6 stjerner 

onsdag den 11. september 2024

Gry Kappel Jensen; I den mørke skov (Eventyrsagaerne, #1) [Anmeldereksemplar]

Gry Kappel Jensen; I den mørke skov (Eventyrsagaerne, #1) [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Det onde lurer i den mørke skov.

Ava bor med sin søter Linn og sin far i udkanten af skoven. Tilværelsen er hård, og den lille familie sulter. Ava drømmer om et bedre liv i den store by, og en dag går hendes ønske i opfyldelse. Deres far har besluttet, at de skal rejse til Kejserens Stad.

Men vejen dertil går gennem den skov, som Ava har frygtet, siden hun var lille...


Ligesiden jeg læste sidste side i "Rosenholm"-trilogien, har jeg håbet at Gry ville skrive en ny ungdomsroman, og selvom denne måske mere er en tween-bog, så er den bestemt værd at kigge nærmere på.

Vi kender alle eventyret om Hans og Grethe der efterlades i skoven og finder heksens hytte. Her overvinder Grethe heksen ved brug af snusfornuft og kløgt og børnene kommer tilbage til deres far, der har fortrudt at han har fulgt stedmorens råd om at tage børnene med ud i skoven.

Det her er ikke den historie. Langt fra.

Og så alligevel er der brødkrummer fra den originale historie vi kan følge. Sulten og kampen for overlevelse. Frygten for heksen og hvad hun kan finde på. Sammenholdet mellem de to søskende, der vil gøre alt for hinanden.

Men "I den mørke skov" er helt sin egen og et friskt pust på den danske fantasyscene, med et mørke der kan være svært at få skrevet ind i en historie til børn... eller tweens. 

Gry formår på fineste vis at skrive det mørke frem, så vi forstår det. Så vi indser at selv de mørkeste afkroge af os selv, stadig er en del af os og vi kan ikke undvære den, men vi kan omfavne den og gøre den til en del af os.

For i skoven lever Nebula, en heks der har taget en håndfuld andre børn til sig. Men det er ikke helt normale børn og Ava lærer at hun nok heller ikke er et helt normalt barn, og at hendes mor måske gemte på en frygtelig hemmelighed.

Samtidig formår Gry at sætte både en scene og stemning der gør at man tydeligt kan se skoven med de krogede træer, Nebulas hytte og de andre børn hun passer på. For det er vel det hun gør...? 

Udover at have en virkelig spændende historie indeni, så lad mig også lige slå et slag for bogens ydre. Jeg er vild med at de danske forlag tør udgive bøger med sprayed edges og den her er i særklasse. Udover at have en virkelig stemningsfuld forside med gulddetaljer og et billede af Ava, så har bogen de flotteste kanter. Hytten i skoven i en efterårssetting, hvor der næsten er ild i bladene. Den er så flot - og billedet herunder, yder det slet ikke retfærdighed.

Godt klaret, Gry, for et mesterværk indeni og godt klaret, Karin, for et mesterværk udenpå.


Tak til forlaget for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Turbine
Udgivet i: 2024
Antal sider: 379
6 ud af 6 stjerner