fredag den 22. marts 2019

Courtney Summers; Sadie

Courtney Summers; Sadie

Bagsidetekst:
Sadie hasn't had an easy life. Growing up on her own, she's been raising her sister Mattie in an isolated small town, trying her best to provide a normal life and keep their heads above water.

But when Mattie is found dead, Sadie's entire world crumbles. After a somewhat botched police investigation, Sadie is determined to bring her sister's killer to justice and hits the road following a few meager clues to find him.

When West McCray - a radio personality working on a segment about small, forgotten towns in America - overhears Sadie's story at a local gas station, he becomes obsessed with finding the missing girl. He starts his own podcast as he tracks Sadie's journey, trying to figure out what happened, hoping to find her before it's too late. 

Jeg synes faktisk det går meget godt med at få læst på engelsk - omend jeg måske snyder lidt ved at høre lidt som lydbog og læse tegneserier. Hvis det er snyd? Læsning er vel læsning, og tegneserier tæller også som bøger, ikke?

Nå, tilbage til "Sadie" - som nok er den mest interessant lydbog jeg har hørt længe! Først var jeg lidt forvirret, for der var både musik og flere stemmer, men jeg fandt så ud af, at det er fordi den er indtalt med "full cast" - så alle personer i bogen har deres egen stemme. Du tænker måske at det er virkelig forvirrende, men det fungerer bare rigtig godt. Når West er ude og interviewe folk har de deres egen stemme og når Sadie møder fremmede på sin vej, har de også en stemme selv. Det er virkelig godt fundet på!

Historien er også virkelig spændende. Sadie og Mattie har haft en hård barndom, og da Mattie findes død, vil Sadie finde manden der slog hende ihjel. Vi følger Sadie på sin road trip hvor hun følger spor og ledetråde, samtidig med at vi følger West, som prøver at gå i Sadies fodspor. Det er ikke nemt, for Sadie har ikke efterladt meget at gå efter. Langsomt kommer han dog på vej og som læser sidder vi hele tiden med følelsen af at det ikke ender lykkeligt - om det gør, vil jeg ikke afsløre, læs bogen selv!

Sadie kæmper ikke blot med tabet af Mattie, en fraværende mor og en ukendt far, men også med at stamme. Så når hun skal spørge dem hun møder efter Matties morder, er det en prøvelse i sig selv at få ordene ud. Sadie er dog stædig og giver ikke op og det får man virkelig respekt for. Hun er sej og selvom hun er hævntørstig, er hun stadig retfærdig.

Hvis du har læst "En af os lyver" og "Echo Ridge", vil jeg varmt anbefale dig at gå i gang med "Sadie". Det er en historie der virkerlig kryber under huden på dig, giver dig ondt i hjertet og fylder dig med vemod. Den er virkelig værd at læse!

Fakta:
Forlag: Wednesday Books
Udgivet i: 2018
Antal sider: 308
6 ud af 6 stjerner
(Læst på engelsk)

onsdag den 20. marts 2019

Sidsel Sander Mittet; Og de blev lokket [Anmeldereksemplar]

Sidsel Sander Mittet; Og det blev lokket (Bjergtaget, #1) [Anmeldereksemplar fra Facet]

Bagsidetekst:
Nej, flertallet klarer det ikke, sagde min far ofte, men vi giver dem muligheden for at opleve en lidenskab, de aldrig har turdet drømme om. Det er vores gave til menneskene som tak for deres frugtbarhed.

I Bjerget, elvernes verden, kæmper adelskvinden Askatla for at hævne en uret begået af sin fosterbror. I verden udenfor, menneskenes verden, hjemsøges ekssoldaten Johannes af mystiske drømme om en lokkende, gråøjet elverkvinde, mens den universitetsstuderende Sigrid forsøger at finde ud af, hvad der sker med hende. Hvorfor gør hun mænd skøre af lyst? Hvad sker med hendes ryg? Er hun overhovedet menneskelig?

Jeg bøjer mig i støvet over den massive research denne serie må have krævet. Der må virkelig ligge mange timer i at undersøge folkeviser, gamle sagn og myter og så bruge det og opbygge en helt ny fortælling. En fortælling om hævn, had, kærlighed og lyst. Som i "Morika"-serien formår Sidsel at fortælle en spændende historie med mange aktører og parallelle handlinger, som alle flettes sammen undervejs.

Så langt så godt. Jeg må dog indrømme at jeg ikke "connectede" med nogen af personerne. Det er svært præcist at sætte fingeren på hvor det går galt for mig, men jeg vil gerne forsøge. Sigrid opdager at hun nok er noget andet end menneske og sætter alt ind for at finde ud af hvad hun så er. Hun glemmer helt sin familie, forpligtigelser og løfter i denne søgen. Hun prøver at være den stærke kvindelige hovedrolle, men ender egentlig med at være lidt klynkende og uduelig. Johannes kæmper med traumer fra krigen, og er ikke mand nok til at sige fra overfor sin far eller stå ved at han er bøsse. Han synes også det hele er synd for ham, og han forblændes endda til at elske med en kvindelig elever, selvom han er bøsse. Askatla vil have hævn over dem hun har mistet, men kan ikke helt finde ud af at holde fokus. Det hele blandes sammen med forfør, forelskelse og forræderi.

Jeg ved godt at digtene, sangene og historierne fortæller om mennesker der er forblændet af elvere. Af deres skønhed og ynde. At de har mistet forstanden når de har elsket med en elver. Så langt er jeg med, men at den menneskelige vilje tilsidesættes fuldstændig og de opfører sig som "zombier" i nærheden af elverne, har jeg lidt svært ved at arbejde med. Måske tænker jeg for meget over det.

Som i "Morika" hører vi historien fra flere synspunkter og selvom det fungerer godt og historien bestemt er spændende, så blev det bare lidt for meget her. Der skiftes rigtig tit i mellem de tre, og det ødelagde lidt mit flow i historien med alt det skiften rundt. Jeg mistede lidt pusten og overblikket. Der er også rigtig mange navne man skal holde styr på, og selvom der er en liste med hvem der er hvem, så bliver det bøvlet at gå tilbage til den hele tiden.

Jeg er dog ikke skræmt helt væk og jeg vil bestemt glæde mig til at læse videre. Forhåbentlig skal jeg (og historien) bare lige løbes lidt i gang. Jeg krydser i hvert fald fingre for at næste bind bliver en bedre læseoplevelse!

Tak til Facet for anmeldereksemplar!

Fakta:
Forlag: Facet
Udgivet i: 2019
Antal sider: 371
4 ud af 6 stjerner

mandag den 18. marts 2019

Kelli Estes; Fortidens skygger [Anmeldereksemplar]

Kelli Estes; Fortidens skygger [Anmeldereksemplar fra Gads Forlag]

Bagsidetekst:
Inara Erickson er single og bor og arbejder i Seattle, hvor hun netop har sikret sig en stor stilling. Hendes tilværelse forandrer sig imidlertid brat, da hendes elskede tante Dahlia dør og efterlader hende sin ejendom, Rothesay, på en lille ø, hvor Inara tilbragte alle sin barnedoms somre. 
Da Inara gennemgår huset, falder hun over et usædvanligt smukt silkebroderet ærme fra en kimono. Hun sætter sig for at undersøge historien bag det fortryllende broderi og afdækker dermed en grusom historie, som viser sig at være flettet sammen med hendes eget liv. Ærmet er broderet af Mei Lien, som for et århundrede siden blev tvunget bort fra sit hjem og sendt ud på en rejse, der beseglede hende og hendes slægt skæbne, og som ikke alene ryster Inara i sin grundvold, men også tvinger hende til at træffe et umuligt valg ...

Dette er en af mine dårlige samvittigheder og jeg beklager virkelig meget overfor forlaget at der er gået så lang tid inden jeg har fået den anmeldt, men nogle gange tager andre bøger bare tiden. Nu har jeg fået den læst og hvor er jeg glad for at jeg har gjort det!

Jeg var lidt tøvende i starten, af frygt for at det måske ikke lige var mig, men jo længere ind i historien jeg kom, jo mere grebet af den blev jeg. Jeg hører lydbog når jeg kører til og fra arbejde, og jeg hørte noget af her og jeg nød det virkelig. Der er et rigtig godt flow i historien der er fortalt skiftevis fra Mei Lien og Inaras synsvinkel. Når det er Inara der fortæller er det med en ærefrygt overfor ærmet og den fortælling hun frygter der ligger til grund for det. Vi følger hendes kamp for selvstændighed og for at få det liv hun føler hun fortjener. Mei Lien fortæller med et ønske om overlevelse, en uforståenhed overfor de forfærdelige ting hendes folk bliver udsat for, og med en brændende kærlighed til sin familie.

Som læser sidder vi med de fleste af svarene, selvom de to kvinder ikke har dem, og det er ret intenst at vide mere end hovedpersonerne gør. Det fungerer rigtig godt, og jeg kan godt lide den måde at fortælle historie på. Der er lidt Jojo Moyes og Kate Morton over fortællestilen. Kelli Estes formår nemlig at beskrive nogle virkelighedstro personer, virkelige hændelser ligger til grund for historien, og man kan godt mærke forfatterens forarbejde i hele historien. Det er meget velskrevet og gennemarbejdet. Selvom historien selvfølgelig skulle have en slutning, kunne jeg sagtens have læst mere.

Jeg vil varmt anbefale bogen til dem der holder af en god slægtshistorie, med hemmeligheder der skal afdækkes, og som måske kan ødelægge en hel familie. Jeg fik en god føling med personerne, med Rothesay (som jeg nu helt har lyst til at besøge) og de andre steder handlingen foregår, for det er meget malende beskrevet. Det er en historie der langsomt kryber under huden på en, og jeg nød den virkelig meget!

Tak til Gads Forlag for anmeldereksemplar!

Fakta:
Forlag: Gads Forlag
Original titel: The Girl Who Wrote in Silk
Udgivet i: 2015 (på engelsk) og 2018 (på dansk)
Antal sider: 476
5 ud af 6 stjerner

fredag den 15. marts 2019

Pamela Fagan Hutchins; Farvel til Caribien & Fanget i Caribien [Anmeldereksemplar]

Pamela Fagan Hutchins; Farvel til Caribien & Fanget i Caribien [Anmeldereksemplar fra Palatium Books]

Bagsidetekst på "Farvel til Caribien":
To lig, en serie af hærværk og en lille dreng, som der kæmpes voldsomt om. Det er, hvad der venter den tidligere advokat fra Texas, nu sangerinde i Caribien, Katie Connell, da hun bliver kastet ud i endnu et uvejr i det smukke Caribien. Samtidig kæmper hun stadig med sine cravings efter Bloody Mary's og ikke mindst mod skræmmende kriminelle, der ikke skyer nogen midler for at nå deres mål. Da Katies liv tager en uventet drejning, vakler hun mellem ånden, der hjalp hende på fode, og manden, der måske er hendes livs kærlighed. 

Jeg har det lidt ambivalent med denne serie, for egentlig kan jeg godt lidt historien, det bliver bare lidt for meget fra tid til anden og det ødelægger faktisk lidt min læseoplevelse. Derfor har jeg også valgt at anmelde de to sidste bøger i en anmeldelse.

I "Farvel til Caribien" må Katie træffe nogle hårde valg, om hun skal forlade Caribien og Annalise, for at få det liv hun altid har drømt om sammen med Nick - der viser sig dog at være sværere end først antaget, for Nick har bagage, de ikke sådan lige kan skille sig af med. I "Fanget i Caribien" burde al være perfekt, men Nick påtager sig en sag, som får store konsekvenser for deres fælles liv og tiltro til hinanden.

De ting jeg godt kan lide ved bøgerne er bl.a. beskrivelserne af naturen og stederne hvor handlingen udspiller sig. Jeg har aldrig været i Caribien, men man kan nemt fornemme varmen, lugtene og hele ø-mentaliteten ud fra forfatterens beskrivelser. Katies følelser omkring hvordan hendes liv har udformet sig kan jeg også godt lide. Hendes kamp for at finde sig selv, klare sig selv og passe på sig selv, bevidner at hun er en stærk og handlekraftig person, der trods modstand godt kan tage kampen op for det hun vil. Der er dog brister, hvor jeg synes hun er for eftergivende - fx overfor veninden, Ava. Deres forhold er ikke sundt, og jeg synes Katie er for dårlig til at sige fra.

Der er også hendes forhold til Nick. Selvom de elsker hinanden, behandler de ikke hinanden særlig godt - de holder hemmeligheder (især Nick) overfor hinanden, som gør at nogle gange handler dumdristigt og dumt. Nick er faktisk lidt et røvhul og tager ofte Katie for givet. Det er også lidt en brist i Katies ellers stærke person, at hun tilgiver og finder sig i lidt for meget.

Alle de ting som Katie kommer ud for, bliver dog lidt for overdrevet, i hvert fald efter min mening. Jeg er med på at det der sker for og mod hende, skal vise hende som en stærk kvinde der kan passe på sig selv - men behøver hun virkelig at blive udsat for så meget? Det er lidt som om forfatteren bare hat givet los og tænkt at der skulle mere og mere på. Det virker ikke helt plausibelt.

Jeg synes dog bestemt at bøgerne var underholde at læse og hvis man tager dem for hvad de er, light-krimi-feel-good-romance (vil jeg kalde det), så er bøgerne ganske gode. Bøgerne kan nydes enten på en regnfuld dag med en kop kaffe, eller en sommerdag med en kold drink. Men forvent ikke stor litteratur, der vil trykke på alle de rigtige knapper og bringe hele følelesesregisteret i spil, forvent i stedet en underholdende historie, som nok er lidt langt ude, men stadig spændende.

Tak til Palatium Books for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Palatium Books
Original titel: Leaving Annalise
Udgivet i: 2013 (på engelsk) og 2018 (på dansk)
Antal sider: 298

Original titel: Finding Harmony
Udgivet i: 2014 (på engelsk) og 2018 (på dansk)
Antal sider: 292

4 ud af 6 stjerner til begge bøger

onsdag den 13. marts 2019

Karen M. McManus; Echo Ridge [Anmeldereksemplar]

Karen M. McManus; Echo Ridge [Anmeldereksemplar fra CarlsenPuls]

Bagsidetekst:
Piger, der forsvinder i Echo Ridge, kommer sjældent hjem igen ...

Echo Ridge er en lille by, og Ellery har aldrig været der før, men hun har hørt meget om den, for det var der, hendes moster forsvandt som 17-årig. Og for blot fem år siden blev byen landskendt, da årets homecoming queen blev myrdet. Nu skal Ellery bo der sammen med sin tvillingebror hos sin bedstemor, som hun knap nok kender.

Byen er fuld af hemmeligheder, og nogen truer med at gøre årets homecoming lige så farlig, som den var for fem år siden.

Efterhånden som Ellery lærer mere om Echo Ridge, står det klart: alle skjuler noget. Men hemmeligheder kan være farlige - og i Echo Ridge er det bedst at holde sine hemmeligheder for sig selv ...

Jeg var (er) meget betaget af "En af os lyver" og jeg anbefaler den altid til unge læsere på mit arbejde, når de spørger efter en spændende bog. For det er den virkelig - spændende, medrivende og med tvists og drejninger der gør at man sidder fængslet til siderne. Sådan er "Echo Ridge" også! Jeg læste den på en formiddag inden jeg skulle have aftenvagt og jeg var fuldstændig opslugt. Jeg glemte at spise, drikke og endda tiden!

Ellery er besat af læse krimier og især opklaringsarbejdet finder hun meget fascinerende. Da hun og broren pludselig skal flytte til Echo Ridge, får hun rig mulighed for at teste de ting hun har lært i bøgerne og hun har meget svært ved at blande sig udenom. Jeg kunne nemt sætte mig i Ellerys sted og jeg forstod hende fascination af at opklare mysterier - især fordi der er et i hendes familie, der fylder utrolig meget. Mysteriet om mosterens forsvinden har sat dybe spor i både hendes mor og mormor - og i hele byen. Der er forsvundet flere piger, og nu ser det ud til at det hele skal til at ske igen.

Malcoms bror var hovedmistænkt sidste gang en pige forsvandt og det har sat dybe spor i ham og familien. Det er ikke nemt at være teenager når ens bror var mistænkt. Malcom og Ellery mødes og selvfølgelig slår det gnister - det er dog ikke deres forhold der er i fokus, men hvordan de sammen sætter alt ind for at finde den der bortfører pigerne. Deres efterforskning viser sig dog at være langt mere farligt end de først havde troet og snart er de for alvor i knibe.

Historien fortælles skiftevis fra Ellery og Malcoms synsvinkel og det fungerer rigtig godt for flowet i fortællingen. De opdager forskellige ting og holder hemmeligheder for hinanden. Som læser er vi helt tæt på, men alligevel kom slutningen total bag på mig. Jeg tabte kæben og måtte lige læse det et par gange. Det er et virkelig godt tvist der afsløres og jeg er meget imponeret. Som skrevet før sad jeg virkelig klistret til siderne og jeg synes det er en virkelig spændende historie.

Der er ikke kun fokus på hvad forsvundne piger kan gøre ved en hel by, men også hvad det sætter af spor i de familier der er indblandet. Ellerys mor kom sig aldrig over at have mistet sin søster og det har sat spor i hvordan hun opfører sig - hvilket ikke just er godt. Malcoms opvækst har også været præget af usikkerhed og skæve blikke fra hans omgangskreds, pga. det broren (ikke) gjorde. Der er omsorgssvigt, venskab og spirende kærlighed.

Alt i alt spiller det hele virkelig godt sammen. Karen M. McManus har begået endnu en genistreg og jeg glæder mig meget til at følge hendes forfatterskab i fremtiden!

Tak til CarlsenPuls for anmeldereksemplar!

Fakta:
Forlag: CarlsenPuls
Original titel: Two can keep a secret
Udgivet i: 2019 (på engelsk og dansk)
Antal sider: 364
6 ud af 6 stjerner