tirsdag den 17. maj 2022

Brandon Sanderson; "Alcatraz mod de onde bibliotekarer" og "Notarens knogler" [Anmeldereksemplar]

Brandon Sanderson; "Alcatraz mod de onde bibliotekarer" og "Notarens knogler" [Anmeldereksemplar fra Superlux]

Bagsidetekst på ”Alcatraz mod de onde bibliotekarer”:
På sin 13-års fødselsdag får plejebarnet Alcatraz Smedry tilsendt en pose med sand med posten. Det er en arv fra hans forsvundne forældre. Sandet bliver stjålet med det samme. Derfor finder han ud af, at det ikke var en helt almindelig pose med sand. Med sandet kan de onde bibliotekarer, der i hemmelighed hersker over Tyslandene – lande som USA, England og Danmark – overtage de frie kongeriger. Alcatraz og en gruppe af frihedskæmpere må stoppe bibliotekarerne en gang for alle.

Kan bibliotekarer være onde? Lever vi i et univers, hvor onde kræfter er skjult blandt os og er vi bare blinde for sandheden? Det er i hvert fald den virkelighed Alcatraz Smedry opdager at han lever i, da han bliver introduceret for sin bedstefar og hele sin families arv.

Alcatraz har et særligt Talent. Han kan ødelægge alting. Hans bedstefar kommer tit for sent, selv til at blive skudt. Andre Talenter kan være at fare vild, så man alligevel altid ender det rigtige sted. Lyder det mærkeligt? Så bare vent, det bliver endnu mere mærkeligt.

I første bind er der både drager, agenter og briller der kan give bæreren forskellige evner. Alcatraz og hans ny fundne venner skal finde sandet der er godt gemt i et bibliotek og det er ikke en helt ufarlig mission. De møder bl.a. dinosaurer – yep, indespærrede dinosaurer.

I andet bind skal Alcatraz finde det hemmelige bibliotek i Alexandria – og se om han kan slippe levende ud af det. Han opdager også et par hemmeligheder om sine forældre, bl.a. at hans far måske havde en plan for at sende det magiske sand til Alcatraz. Selvom jeg normalt ikke bryder mig om at blive talt til i de bøger jeg læser, fungerer det faktisk udmærket i de her.

Bøgerne om Alcatraz og de onde bibliotekarer kan gives til alle der trænger til en humoristisk, spændende og total-langt-ude-fantasyserie. Humormæssigt kan den minde lidt om Percy Jackson og Alcatraz har måske samme evne som Percy til altid at komme galt afsted.

Bøgerne kan læses af børn på 12+ og jeg hepper selv på flere i serien – også selvom bibliotekarerne er de onde!

Bøgerne er modtaget som ebøger til lektørudtalelse og efterfølgende som frieksemplar af forlaget.

Fakta:
Forlag: Superlux
Original titel: "Alcatraz vs. the evil librarians" og "The Scriveners Bones"
Udgivet i: 2021 (på dansk) og 2022 (på dansk)
Antal sider: 244 og 262
5 ud af 6 stjerner til begge bøger. 

tirsdag den 10. maj 2022

Karen Inge Nielsen; Dødedansen [Anmeldereksemplar]

Karen Inge Nielsen; Dødedansen (En grænselandkrimi, #2) [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
En præst findes bestialsk myrdet i sin kirke i Bylderup. Mordet virker rituelt, da offeret er bundet, som var hun korsfæstet, med hænderne skåret af. Politiets teorier trækker hurtigt i én retning, men alle spor ender snart i blindgyder. Samtidig er en tysk medicinaldirektør forsvundet, og Tomas Beckmann fra Flensburg Kriminalpolizei ønsker hjælp fra dansk politi. På sidelinjen står efterforsker Mads Lindstrøm, tvunget på afspadsering efter sin egenrådige handlinge i sagen om Færgemanden, overladt til sig selv, sit tomme barndomshjem og sin tvivl om, hvor han hører til. Da hans søster melder sin ankomst, begynder de sammen at rode op i familiens dystre fortid, og Dødedansens mottot "Hvad I er, var vi engang; hvad vi er, skal I blive" truer med at blive sandhed for både morderens ofre og Mads Lindstrøm selv. 

Mads Lindstrøm må på den igen – og det er ikke helt ufarligt!

Som I ved, er det ikke krimier jeg læst flest af, men nogle gange er det nu meget godt med lidt spænding, bestialske mord og spor der skal tydes. Og heldigvis ved jeg at Karen Inge Nielsen er et godt sted at gå hen når jeg får lyst til det.

Hendes historier om først ”Færgemanden” og nu ”Dødedansen” foregår både i Danmark og Tyskland. Det er tydeligt at der ligger en god del research og viden om fremgangsmåder hos både politiet og retsmedicinere i historierne og de føles meget troværdige. Jeg kan rigtig godt lide at der er kælet så meget for detaljerne og som læser er man man hele vejen. Vi følger Mads' tanker og forestillinger om "hvem", "hvorfor" og "hvordan" og vi er selv med til at lægge alle brikkerne til puslespillet. 

I denne kommer vi tættere på Mads’ egen historie og ikke mindst hans tanker omkring farens formodede selvmord og jeg håber der kommer endnu flere brikker til puslespillet i næste bog. Jeg havde håbet at der var lidt mere samspil mellem Mads og søsteren, men de få gange Mads er hjemme, mens hun er der, er han fjern og fraværende. De har et par øjeblikke, men ville godt have haft lidt mere. 

Mads minder mig om en ung Inspektor Morse med en næse for de små, men vigtige detaljer, samtidig med at han ikke er en der åbner op omkring sig selv. Han vil også helst gøre alting selv og selvom han står fast på at han ikke tager jobbet med hjem, ved vi jo godt at han lyver for sig selv.

Jeg glæder mig til at læse videre i serien og se hvad forfatteren har i støbeskeen for Mads og de andre – jeg er sikker på at det ikke kommer til at gå stille for sig.

Tak til DreamLitt for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: DreamLitt
Udgivet i: 2021
Antal sider: 349
5 ud af 6 stjerner

tirsdag den 3. maj 2022

Andreas Boeskov; De glemte vogtere [Uopfordret anmeldereksemplar]

Andreas Boeskov; De glemte vogtere [Uopfordret anmeldereksemplar fra Gyldendal]

Bagsidetekst:
Menneskene er begrænsede. De vader rundt som blinde mellem farer, som de er fuldstændig uvidende om.

Asger elsker at tegne. Han forstår bare ikke, hvordan de uhyggelige væsner kommer ud af spidsen på hans blyant. En dag står han ansigt til ansigt med et af væsnerne fra tegningerne, og da det angriber, dukker en mystisk flok børn op for at redde ham.

Det bliver starten på et vildt eventyr, der åbner Asgers øjne for en fantastisk verden. Han opdager kræfter, han ikke anede, han havde, men som han i høj grad får brug for. Sammen med sine nye venner - og fjender ...


Anderledes og helt særlig på sin egen måde – sådan vil jeg beskrive ”De glemte vogtere”.

Det er dansk fantasy for mellemtrinnet (10+) der både berører emner som ensomhed, loyalitet, kreativitet og meget mere, på fineste vis. Samtidig er det ret dyster læsning og det kan jeg godt lide. Der ligger hele tiden en fornemmelse af at der er noget vi som læser ikke ved. Noget vi overser. Noget vigtigt. Og lad mig blot afsløre - ganske kort - at det er der!

Dette er historien om Asger, der godt kan lide at tegne, men som føler sig overset og alene både i skolen og derhjemme. Han føler ikke at forældrene eller klassekammeraterne ser ham. Han har kun sine tegninger. Tegninger af underlige monstre, som han ikke ved hvorfra han får inspirationen til. En dag får han et tilbud han ikke kan sige nej til. Et tilbud der vil ændre hans liv – og ikke nødvendigvis til det bedre, hvis jeg skal være helt ærlig, men jeg vil ikke sige mere end det.

Jeg kan rigtig godt lide den her historie, den er meget anderledes, den er mørk og så piller den også lidt ved ens moral og hvor langt man vil gå for det man tror, er det rigtige. Forfatteren har skabt et gennemført univers, et persongalleri der spiller godt sammen og en historie der fanger fra første side.

Vær beredt på, at du ikke kan slippe den når, først du er gået i gang. Og så må forfatteren godt komme i gang med en 2’er, for helt ærlig, den slutning? Det er ikke fair!

Tak til Gyldendal for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Udgivet i: 2022
Antal sider: 272
6 ud af 6 stjerner

tirsdag den 26. april 2022

Christian Engkilde; Jordskælv [Anmeldereksemplar]

Christian Engkilde; Jordskælv (Pandora, #3) [Anmeldereksemplar fra Silhuet]

Bagsidetekst:
Fortiden har indhentet Pandoras far, og Enklaven har tvunget ham tilbage til den by, han flygtede fra mange år tidligere.

Pandora og Alexander følger efter, men de er dårligt trådt ind i Slummens støvede gader, før de bliver hvirvlet ind i spillet om hele befolkningens fremtid. En fremtid, der styrer lige mod kaos og død i et omfang, der ikke er set siden Toba udryddede størstedelen af jordens befolkning.

Pandora stilles over for umulige valg. Hvordan vælger hun side, når der er mennesker, hun elsker på begge sider af Enklavens høje mure? Ikke at vælge, kan hurtigt vise sig at blive det farligste valg.


"Jordskælv” er en storslået afslutning på en medrivende dystopisk fortælling.

Christian Engkilde har begået en virkelig spændende og medrivende serie om pigen Pandora, der lever i en verden der er forandret af et vulkanudbrud. I dette tredje bind i serien må Pandora endnu engang ud på en farefuld rejse for at redde sin far.

Pandora er stadig helt sin egen og gør tingene på sin egen måde. Hun vil helst bare storme ind og redde sin far, men må indse at ting tager tid og at hun får brug for alt den hjælp hun kan få – også den der kommer fra en uventet kant.

Jeg var godt underholdt og siderne vender nærmest sig selv. Jeg føler at Pandora virkelig er vokset gennem bøgerne og at hun føles som en troværdig hovedperson. For at den kunne have scoret topkarakter, skulle der have været kælet lidt mere for detaljer og den skulle have haft lidt mere dybde. Det kan være underligt at sige om en bog på 497 sider, men der manglede lige det ekstra.

Men! Det er en spændende og medrivende serie. Man er ikke helt klar over hvordan Pandora skal klare prøvelserne og der var da også et par gange, hvor jeg var i tvivl om det rent faktisk ville lykkes og det er fedt når man bliver holdt til ilden på den måde.

Nu gælder jeg mig til at se hvad Christians næste projekt bliver!

Tak til Silhuet for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Silhuet
Udgivet i: 2021
Antal sider: 497
5 ud af 6 stjerner

torsdag den 21. april 2022

Christine Lind Ditlevsen; Som om natten varer evigt [Uopfordret anmeldereksemplar]

Christine Lind Ditlevsen; Som om natten varer evigt
[Uopfordret anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
I det tidlige morgengry sniger Louis sig væk uden at vække sin kæreste. Han smider de vigtigste ting i en taske og stikker af fra efterskolen i retning mod København. Han har et mål. Måske.

Sådan begynder de første timer af en weekend på slingrekurs, hvor Louis på alle mulige måder forsøger at undgå sit mål, mens han møder nye mennesker - og måske mest af alt sig selv, som han virkelig er.

Ungdomsromaner som ”Som om natten varer evigt” er lidt spøjse for mig at læse – for på den ene side kan de rå og realistiske ungdomsromaner være svære for mig at komme igennem, netop fordi de er rå, ufiltrerede og de går helt tæt på. På den anden side synes jeg det er interessant læsning, fordi jeg får et indblik i en hverdag og et liv, jeg normalt ikke ser.

Louis tager fra sin efterskole en tidlig morgen og tager afsted mod København. Han har egentlig et mål med sin tur, men ender med at opleve alt andet, end det han var taget ud for at opleve. Som læser holdes vi lidt hen i det uvisse om hvad han egentlig ville, men som historien skrider frem, står det klart for os.

Undervejs lærer Louis en hel del ting. At nogle fremmede er venlige og vil gå langt for at hjælpe, men at man ikke skal tale grimt til dem. At man altid kan nasse sig til en smøg og en øl. At det at kysse med en man holder af, er det bedste i verden og at fortiden ikke sådan kan gå i glemmebogen og hviskes ud.

Måske bliver det bare for meget for mig. Jeg kan sagtens se det hele for mig, men selvom jeg kan se følelserne, rammer de mig ikke. Louis irriterer mig. Han gør dumme ting for at undgå det han egentlig burde. Han tager ikke ansvar for sine handlinger, men stikker af når lokummet brænder. 

Jeg kan sagtens se at romanen kan noget. Den vil helt klart være en fed bog at arbejde med i gymnasiet - den er kort og kontant og handlingen foregår over meget kort tid. Samtidig er der masser af ting man kan snakke om og diskutere undervejs. Desværre var den bare ikke lige mig. 

Tak til Jensen & Dalgaard for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Jensen & Dalgaard
Udgivet i: 2022
Antal sider: 154
4 ud af 6 stjerner