lørdag den 31. december 2016

Bogåret 2016


Bogåret 2016

Endnu et år er slut. Et år som har budt på utrolig mange læseoplevelser - mange flere end jeg havde turde håbe på. Selvom jeg er blevet mor og det har taget meget af min tid, har jeg virkelig forsøgt at prioritere min læsning, så jeg også fik nået det. Det var vigtigt for mig stadigvæk at have noget der var mit. Et frirum. En pause. Så derfor er jeg virkelig glad for at det lykkedes for mig. Der har selvfølgelig været gode og dårlige måneder, hermed ment, måneder med mere eller mindre tid end andre, men sådan var det jo også før Iris kom til.

Det her været et år hvor jeg igen har fået lov til at hilse på en del forfattere - både i Esbjerg til Fantasyfestivallen og til BogForum. Det er så fedt at blive genkendt af en forfatter man synes er god! Jeg har hørt og mødt Patrick Ness - det var en sublim oplevelse. Jeg har drukket cocktails med Audrey Carlan, som er helt utrolig sød og rar! Min bogsamling er vokset helt vildt - jeg tror snart vi bliver nødt til at bygge til! Og jeg bliver lige beæret hver gang jeg enten får et ja når jeg selv spørger efter en bog eller når en forfatter/forlag skriver til mig. Det betyder utrolig meget! Tusind tak til dem der har sagt ja eller spurgt!

Det er blevet til 49.107 sider fordelt på 177 bøger - hvilket jo er rimelig vildt at tænke på! Der har været fantastiske læseoplevelser. Mindre fantastiske. Og knap så fantastiske. Der har været tykke bøger. Tynde bøger. Bøger med utrolig flotte illustrationer. Historier der fik mig til at grine. Til at krumme tæer. Til at græde. Historier der rørte mig og som jeg stadig mindes med glæde, hjertebanken eller en tåre i øjnene. 

Det har været et år hvor jeg har sagt farvel til mange serier. Til mange hovedpersoner jeg har nydt at følge, lære at kende og holde af. Der har været mange svære farveller: Freá i "Valkyrien", Karou der bar så meget på sine spinkle skuldre at man ikke skulle tro at hun ville klare det i "Ønskekræmmerens datter" - en serie der virkelig står mit hjerte nær. Gwen der igen og igen skuffes og forbløffes i "Smaragdgrøn" og Nathan, åh Nathan, din slutning smerter mig stadig, i "Halvvejs fortabt". Blot for at nævne nogle.


Jeg har også sagt goddag til nye hovedpersoner, som jeg holder af, hepper på og håber at de klarer sig igennem. Jeg har sagt goddag til nye spændende, skræmmende og smukke verdener. Steder jeg ville ønske jeg kunne besøge og steder jeg nu ville ønske jeg ikke kendte til. Jeg har mødt Lucas, der ikke er den udvalgte, men som alligevel kommer på rejse i "Vejen til Panteon". Jeg har mødt Hirka, i "Odinsbarn" og Alina i "Pigen og Mørkningen", piger der begge er udenfor, men som er bestemt til noget mere. Taysin, der nok er en af de mest "perfekte" fiktive mænd, i "Dragernes konge" - en verden jeg virkelig kunne forestille mig.


Jeg har læst mange enkeltstående fortællinger om at være ung. At have det svært. At miste. At elske. At håbe. At leve. At være uden for. At finde modet til at være sig selv. Mødet med Auggie i "Wonder", Mikey i "Vi andre bor her bare", Libby i "På kant med livet", med Simon i "Simon vs. verdens forventninger" og Amanda i "Hvis jeg var din pige" - er virkelig nogle af de ungdomsbøger der har rørt mig aller mest i år. Jeg kan stadig ryste opgivende på hovedet over alt det, som disse karakterer må og skal igennem. Jeg må sige at young adult-fortællingerne og fantasy har fyldt rigtig meget i år og det er to genrer som jeg virkelig elsker og hvor der sker utrolig meget i disse tider. Der er alt for mange fortællinger og alt for lidt tid!


Men nu til det svære - de forskellige udnævnelser. Tro mig når jeg skriver at det på ingen måde har været nemt. Jeg har virkelig læst nogle fantastiske bøger i 2016, så der har været hård konkurrence. Jeg skal jo (eller det skal jeg jo ikke, men det har jeg bestemt at jeg skal) vælge én til hver kategori. Så det har jeg gjort.

Årets bedste young adult bog:
Der har været mange fantastiske fortællinger at vælge i mellem, men jeg har besluttet mig for at holde mig til "Wonder" - jeg elsker simpelthen den uskyldige, ømme, smukke fortælling om Auggie, der trods sit ydre, er det smukkeste indeni. Det er en hjertevarm, trist og humorfyldt fortælling, der fik mig igennem alle følelser - lige som en god bog skal gøre!

Årets bedste fantasy bog:
Igen, uha, svært at vælge. Jeg har læst virkelig meget sublimt fantasy i år, men en af dem der stikker lidt mere ud end de andre er "Det ulmende oprør". For mig havde den bare det hele. Et fremmed land, hvor oprøret ulmer under overfladen og det eneste der skal til er en enkelt gnist. Jeg skal lige love for at den bliver tændt! Det er hæsblæsende. Det er spændende. Velskrevet. Underholdende. Jeg frygter hvordan det hele skal ende!

Årets bedste børnebog:
Måske er det lidt snyd at vælge en lektørbog, men jeg gør det alligevel. Jeg var, og er stadig, fuldstændig forelsket i fortællingen om Zu og goplerne. Det er en skøn historie om naivitet, bearbejdelsen af sorg og kampen for svar, som man nok aldrig finder. Jeg var virkelig godt underholdt hele vejen igennem.

Årets bedste "voksen" bog:
Her troede I nok at der skulle stå Jojo Moyes, men det gør der ikke. Jeg har ikke fået læst så meget af hende i år og derfor er hun heller ikke at finde her. I stedet har jeg valgt Kate Morton "Lake House", som er en familietragedie, krimi og kærlighedsroman i et - jeg synes handlingen fungerede rigtig godt og jeg sad flere gange hovedrystende og neglebidende og kunne ikke vente med at finde ud af hvad der ville ske på næste side.

Årets bedste sci-fi/dystopi:
Jeg elskede historien om Darrow i "Rød Opstand", men "Rød Dronning" er bedre! Magtkampene, intrigerne, løgnene, bedrag og forræderi blandet sammen med oprør, venskab, kærlighed og håbet på noget bedre. Det fungerer virkelig bare godt. Jeg glæder mig virkelig meget til at læse de næste bind - mine forventninger er skyhøje!

Årets bedste bog:
Her ville jeg faktisk have valgt en anden bog, indtil det gik op for mig, at det var en jeg havde læst i 2015 - ups! Men det må jo bare betyde at den virkelig gjorde indtryk på mig. Jeg ville have valgt "Monster" af Patrick Ness. Det kunne jeg så ikke. Så nu vælger jeg en anden. Der var mange bøger som jeg kunne have valgt og måske har jeg ladet min forkærlighed vælge for mig - det er der ikke noget at gøre ved. Jeg har valgt "Harry Potter og Det Forbandede Barn". Harry Potter betyder noget helt særligt for mig, og da sidste side i "Harry Potter og Dødsregalierne" var vendt, havde jeg svært ved at forstå at det skulle være slutningen. Jeg er glad for at Rowling havde det på samme måde. Jeg synes det er en passende slutning, og jeg nød virkelig at læse den. Selvom jeg dog ville ønske at "Det Forbandede Barn" var en "rigtig" historie og ikke kun et manuskript, var det alligevel skønt at komme tilbage. Det var som at komme hjem og derfor skal den være årets bedste bog!


Godt nytår!!

5 kommentarer:

 1. Sikke mange bøger, som du har fået læst i år! Jeg ser frem til, at følge med hos dig, og læse med om dine læseindtryk i det nye år :)

  SvarSlet
 2. Vildt at du har fået læst så mange bøger, men selvfølgelig er en del af dem også børnebøger, men alligevel, det er stadig rigtig mange bøger! :D
  Og spændende at se/læse hvilke der har været dine favoritter.

  Godt nytår, og glæder mig til vi ses i det nye år. :)

  SvarSlet
 3. "Wonder" er også bare en af mine yndlingsbøger. SÅ GOD.

  Rigtig godt nytår <3

  SvarSlet
 4. 177 bøger - det er jo helt vildt! Det lader dog til at du har læst nogle fantastiske bøger, og Wonder kan man aldrig gå galt i byen med ;)

  SvarSlet