onsdag den 1. maj 2019

Nicole Boyle Rødtnes; Livet tilbage [Anmeldereksemplar]

Nicole Boyle Rødtnes; Livet tilbage [Anmeldereksemplar fra Alvilda]

Bagsidetekst:
"Jeg tager mit første åndedrag og kommer vaklende på benene. Den iskolde januarvind giver mig gåsehud. Det er første gang i to år, at jeg er menneske. Og jeg hader det allerede."

Vanja begik selvmord for to år siden ved at kaste sig i havet. Nu er hun tvunget tilbage til livet sammen med seks andre, der også tog deres eget liv. Men hvordan vender man tilbage til den verden, man forlod? Og vil døden nogensinde slippe sit tag i Vanja og de andre?

Jeg er imponeret over hvor en alsidig skrivestil Nicole har. Hun kan skrive alt fra dystopiske fortællinger (fx "Ilttyv") til realistiske ungdomsbøger (fx "Ar fra mit glemte liv") og nu har hun så skrevet en historie der bygger på myten om selkier (personer som kan skifte fra sæl til menneske). Jeg kender ikke myten så godt, men jeg fandt den bestemt fascinerende og Nicole har igen formået at skabe en interessant historie.

Præmissen for historien er personer der er døde og er blevet til selkier. De bliver "fanget" på landjorden og må nu finde tilbage til det liv de forlod. Der er en masse hemmeligheder, løgne og intriger forbundet med alle personerne og jeg kan vist roligt sige at det ikke er dem alle sammen der er lige begejstrede for at være tilbage på land. Prøv at forestille dig, at du har begået selvmord, for, to år efter, at skulle stå foran de personer du efterlod? Ikke rart.

Jeg kan godt lide at historien handler om mange flere end blot Vanja. Vi hører fra både hendes søster, Iris og tilflytteren Frederik. Det er ikke kun Vanja der har svært ved at være tilbage - det er også svært for søsteren og jeg synes det bliver beskrevet rigtigt godt. Modviljen mod at tage imod med åbne arme, men nysgerrig efter at vide hvad der faktisk er sket og meget mere. Frederik er out-sideren, men får alligevel en stor rolle at spille - for har man lyst til at vende tilbage til havet, hvis man forelsker sig? Det er noget både Vanja og Iris må finde ud af.

Selvom det måske lyder lidt langt ude med sæler og hamskiftning, så ser jeg ikke bogen som en fantasyfortælling. Temaer som stoffer, misbrug, mobning og følelsen af at være uden for, bliver også behandlet, så der er - som altid i Nicoles bøger - meget mere at komme efter. Som i "Genfærd" er naturbeskrivelserne helt fænomenale og jeg kunne nemt forestille mig ø-livet, de forblæste kyster, lyset, tågen og hvordan et ø-samfund kan gavne ligeså meget som de kan skade. Hvordan karakterne føler er også rigtig godt beskrevet - så godt at jeg sad med en klump i maven flere gange.

For mig har Nicole skabt endnu en fantastisk fortælling om venskaber, kærlighed, sorg, død og hvordan man kan få det bedste ud af livet, når man har fået en chance mere. En chance som man måske ikke ønskede til at starte med. Jeg kan kun give den mine varmeste anbefalinger!

Tak til Alvilda for anmeldereksemplar!

Fakta:
Forlag: Alvilda
Udgivet i: 2019
Antal sider: 404
6 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar