mandag den 23. september 2019

Catherine McIlwaine; Tolkien - Maker of Middel-Earth [Anmeldereksemplar]

Catherine McIlwaine; Tolkien - Maker of Middel-Earth [Anmeldereksemplar fra Bog&Idé]

Beskrivelse:
The range of J. R. R. Tolkien's talents is remarkable. Not only was he an accomplished linguist and philologist, as well as a scholar of Anglo-Saxon and medieval literature and Norse folklore, but also a skillful illustrator and storyteller. Drawing on these talents, he created a universe which is for many readers as real as the physical world they inhabit daily. 

Tolkien: Maker of Middel-Earth explores the huge creative endeavor behind Tolkien's enduring popularity. Lavishly illustrated with three hundred images of his manuscrips, drawings, maps, and letters, the book traces the creative process behind his most famous literary works - The Hobbit, The Lord of the Rings, and The Silmarillion - and reproduces personal photographs and private papers, manu of which have never been seen before in print.

Jeg faldt over denne bog på Karins Instagram (skrivepulten) og den lød virkelig spændende. Jeg må dog indrømme at jeg nok ikke er kæmpe Tolkien-fan, men jeg er bestemt fascineret af ham og hans forfatterskab. Det er ikke lykkedes mig at læse Ringenes Herre færdig, men jeg mon ikke den skal have et forsøg mere på et tidspunkt. Især nu hvor jeg har lært meget mere om Tolkiens liv. Jeg har dog set filmene mange gange og jeg nyder især soundtracket hver gang jeg ser den. Hobbitten har jeg læst som tegneserie og jeg har set de to første film, som desværre ikke imponerede.

Nok om det. Hvis man er Tolkien-fan, bør denne bog stå på bogreolen! Den er intet mindre end fantastisk! Selvom jeg normalt ikke er så begejstret for at læse på engelsk, er jeg alligevel kommet igennem denne. Godt nok på lidt lang tid, men jeg har taget lidt af gangen og det har fungeret godt for mig.


Udover at det er en virkelig smuk bog - dyrk lige forsiden, guldtryk og det hele - det er bare kræs! Så er bogen rigt illustreret med både fotografier, kort, tegninger, illustrationer, håndskrevne noter og ikke mindst breve fra fans. Selv hvis man ikke læser teksten, vil bogen kunne nydes!

Jeg har ikke kendt meget til hvem Tolkien var, hvor han fik inspirationen fra osv. - da jeg så at der kom en film om ham, tænkte jeg at den måtte jeg se - og jeg har den stadig til gode. I bogen her får vi et godt indblik i hans liv og opvækst. Ydermere får vi et indblik i hvordan han fik inspirationen til at skrive om Middel-Earth, om hvordan han opfandt et helt nyt sprog og vi ser hvordan han selv forestillede sig at det hele så ud, i de illustrationer der er med.


Man får virkelig fornemmelsen af det kæmpe arbejde der er lagt i hele universet, hvilket er dybt imponerende. Alt er tænkt helt ned til mindste detalje. Der er ikke overladt noget til tilfældighederne. Det må have krævet et enormt overblik. Det er tydeligt at Tolkien brændte for sit univers og man kan tydeligt se hvor dygtig han var at fortælle historier.

Som sagt, at jeg ikke kæmpe Tolkien-fan, men jeg fandt alligevel bogen virkelig spændende og inspirerende. Når jeg læste var jeg dybt opslugt og jeg er glad for at jeg har købt den til min samling. Til fans af Tolkien vil jeg nok mene at denne bog er et must have og til alle andre fantasyfans, vil jeg give det råd at læse den og blive blæst bagover af Tolkiens utrolige skabertrang og historiefortælleevne!


Tak til Bog&Idé for anmeldereksemplar!

Fakta:
Forlag: Bodleian Library, University of Oxford
Udgivet i: 2018
Antal sider: 416
6 ud af 6 stjerner

Læs mere om Tolkiens andre bøger her
Catherine McIlwaine har også skrevet "Tolkien: Treasures" - læs om den her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar