mandag den 20. juli 2020

Pernille Neergård; Opvågningen [Anmeldereksemplar]

Pernille Neergård; Opvågningen (Verdensherrerne, #1) [Anmeldereksemplar fra DreamLitt]

Bagsidetekst:
"Anna stoppede brat på dørtrinnet til stuen. Hun mærkede dårligt nok sammenstødet med Nora, der ikke havde været opmærksom på opbremsningen. En kold rislen løb op langs ryggen på hende og forstærkede hovedpinen. Det var, som omhele stuen befandt sig i et andet univers. Et univers uden tyngdekraft. Den store, tunge egetræssofa kom let svævende over gulvet, som en satellit på nattehimlen. Spisebordet og dets otte stole gled let rundt i vægtløsheden, bogreolen med alle Sørens krimier mindede om en slowmotion malmstrøm af bøger."

Annas Evne vågner efter et opgør mod hendes forfølgere. For at lære at kontrollere sine kræfter bliver hun sendt til Jordens parallelverden, Elamenta. Anna befinder sig nu i en racekrig mellem Elamenta og Skyggeriget, og da hendes Evne udviser særlige egenskaber, bliver hun undervist af selveste Seeren.

Men hvorfor underviser Seeren hende i emner, som er forbudt for andre elever på Underskolen? Hvorfor hvisker folk bag hendes ryg? Og hvad er i virkeligheden sandheden om hendes forældre?

Jeg må indrømme at jeg er meget imponeret over den her bog. Det er et virkelig komplekst univers med både en Jord som vi kender den og parallelverdener hvor vi møder guder fra både den nordiske og egyptiske mytologi. I Elamanta har langt de fleste mennesker evner og dem der har skal gå i skole. Her bor også guderne og vi får indtil flere sandheder at vide om fx Odin, Thor og dværgene der kan smede alt. Alt sammen yderst velfortalt og gennemtænkt. Jeg er ret vild med at mytologierne er blandet sammen og at vi "møder" flere af guderne.

Anna er lidt af en stræber, men har også meget at indhente, da hun aldrig har været i Elamenta og derfor ikke kender hverken historie, samfundsopbygning eller noget til at have Evner. Hun bliver henvist til en gruppe unge mænd, hvor den ene bliver hendes mentor. Casper, Michael, Ramon og Alex minder mig utrolig meget om de fire drenge i "Ravnedrengene" - de har samme loyalitet og tætte bånd. De kan drille hinanden, men har altid hinandens ryg. De bliver hurtigt Annas venner og hun fascineres af Alex - der enten ignorerer hende eller bakker hende op - yders forvirrende, men som I nok kan regne ud, begynder der også af være andet end venskab mellem dem.

Samspillet mellem Anna og drengene fungerer virkelig godt og jeg grinte flere gange over deres humor og tørre kommentarer til hinanden. De ender med at føles som ens egne venner og det er med til at gøre læseoplevelsen endnu bedre.

Problemet er blot at Annas familie ikke er særlig velset i Elamenta - hun aner bare ikke hvorfor og hemmeligheden er meget værre end hun kunne forestille sig. Hun føler sig ofte udenfor - både fordi hendes Evne ikke blot binder sig til et element, men flere og hun kan andre ting, de andre elever ikke kan. Mens hun forsøger at navigere i et samfund hun ikke kender, skal hun også opbygge styrke i sin Evne - for det får hun brug for, kan jeg hilse og sige.


Som læser flettes vi langsomt ind i en historie fyldt med hemmeligheder, dobbeltspil og intriger. Krigen ulmer og det er bestemt ikke alle der tænker på Elamentas bedste. Der er mange hemmeligheder og selv kronprinsen kender ikke dem alle. Jo længere Anna kommer i sin oplæring hos Seeren, jo mere skraber hun overfladen på disse hemmeligheder og hun og prinsen hjælper hinanden flere gange, men selv han har hemmeligheder som hun ikke må opdage.

Jeg var virkelig grebet af historien, som er yderst velskrevet og virkelig medrivende. Vi hører mest Annas side af fortællingen, men Alex får også lov til at få et par kapitler og det var jeg glad for. Den unge mand er interessant, for han kæmper med loyaliteten overfor sin familie og den spirende fornemmelse han har når Anna er i nærheden. Men er hun nu så slem som sine forfædre?

Jo længere ind i historien jeg kom, jo mindre havde jeg lyst til at den skulle slutte. Jeg kunne sagtens have læst meget mere - heldigvis skal jeg kun vente et par måneder på bind to, men det bliver en lang ventetid. Hvis du endnu ikke har læst bogen, kan jeg kun give den mine varmeste anbefalinger. Der er masser af action, magi, magtkampe, hemmeligheder og et godt persongalleri. Der er lagt op til den helt store fantasyfortælling og jeg glæder mig meget til at læse videre. Dette kunne godt gå hen og blive en af mine favoritserier!

Tak til DreamLitt for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: DreamLitt
Udgivet i: 2018
Antal sider: 364
6 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar