onsdag den 15. juli 2020

Suzanne Collins; En fortælling om sangfugle og slanger [Anmeldereksemplar]

Suzanne Collins; En fortælling om sangfugle og slanger (The Hunger Games, #0) [Anmeldereksemplar fra Gyldendal]

Bagsidetekst:
Både magten og kærligheden har sin pris, men hvad er værd at dø for?

Det tiende Dødsspil går snart i gang. I Capitol gør 18-årige Coriolanus Snow sig klar til en opgave, som vil afgøre hele hans fremtid. Indtil nu er det lykkedes ham at skjule, at hans engang så mægtige familie har mistet alt, selv om facaden begynder at krakelere. Men nu er de dygtigste elever blevet bedt om at være mentor for hver sin soner i Spillet, og Coriolanus øjner en chance for at vinde den tabte respekt tilbage og sikre familiens overlevelse.
Det kræver bare, at hans soner vinder. Men til sin rædsel får Coriolanus tildelt pigen fra Distrikt 12, den usleste af dem alle.

Fra nu af er deres skæbner forbundne. Og det kommer til at få konsekvenser, som Coriolanus aldrig havde drømt om ...

Jeg er nok en af de få der stadig ikke har fået læst "Hunger Games"-bøgerne, selvom jeg har dem stående i min bogreol. Jeg har dog set filmene - det håber jeg tæller en lille smule. Bøgerne var desværre en fest jeg kom lidt for sent til, men jeg planer om at få dem læst - især efter jeg har fået denne forhistorie til hvorfor og hvordan Snow blev som han blev.

Jeg har kun kendskab til Snow gennem filmene, men her var det tydeligt at det var en kompleks mand med en skruppelløs moral og som ikke tydede nogen midler for at få hvad han vil have: magt.

Den Snow vi møder i denne bog er dog ikke helt fordærvet - endnu, i hvert fald. Han forsøger at beskytte dem der betyder noget for ham - hvilket ikke er mange, og om han gør det fordi han vitterligt elsker dem eller fordi de kan bruges, er svært at afgøre. Der er ingen tvivl dog om at han elsker Capitol og magten man får når man har en højtstående plads. Han vil gå meget langt for at bibeholde sin position - også dolke dem i ryggen, der egentlig ser ham som venner.

Det er interessant at følge hans udvikling. Især fordi man et par gange rent faktisk sidder og har medlidenhed med ham, for så at hade ham et par kapitler senere. Han er svær at blive klog på, men måske netop derfor er det interessant at læse om ham.

Der er langt fra de "Hunger Games" vi møder i historien om Katniss, og jeg tænker at denne udvikling tildels skyldes Snow og hans ambitioner. Det er dog stadig et land præget af utryghed og usikkerhed. Da Snow endelig mærker på egen krop hvordan det er at bo i et distrikt, indser han hvor godt han egentlig havde det i Capitol, selvom han også der levede på dårlige vilkår. Det er den stærkeste der overlever - og den der ingen skrupler har med at forgifte, sladre og forråde ens venner og allierede.

Jeg kan se at denne bog deler vandene - enten kan man lide den eller også kan man ikke. Jeg var dog godt underholdt og meget fanget af historien, selvom Snow ikke er en behagelig fyr at læse om. Jeg synes historien var spændende og jeg er glad for at jeg har fået denne forhistorie til universet og "Hunger Games" - og så må jeg vist hellere få læst serien om Katniss!

Tak til Gyldendal for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Original titel: The Ballad of Songbirds and Snakes
Oversat af: Sara Ejersbo
Udgivet i: 2020 (på engelsk og på dansk)
Antal sider: 542
5 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar