onsdag den 6. juli 2022

Maggie Shipstead; Himmelstormere [Uopfordret anmeldereksemplar]

Maggie Shipstead; Himmelstormere [Uopfordret anmeldereksemplar fra Gyldendal]

Bagsidetekst:
Lige siden den skæbnesvangre nat i 1914, hvor Marian Graves bliver reddet ud af flammerne på et synkende skib, er hun drevet af et begær efter frihed og fare. Da hun ti år senere ser fly cirkle akrobatisk hen over himlen, bliver hendes skæbne besejlet. Efter et fatalt ægteskab med en spritsmugler og en heroisk krigsindsats som pilot under 2. Verdenskrig beslutter Marian sig for at forfølge sin livsdrøm. Hun vil som den første flyve i en storcirkel hen over Jordens poler.

Et halvt århundrede senere spiller den kriseramte hollywoodstjerne Hadley Baxter rollen som den mystiske pilot Marian Graves. Det driver hende ud i en livsomvæltende undersøgelse af Marians liv og hemmeligheder.


Det er ikke så tit at jeg kaster mig ud i så tykke bøger, men nogle gange trykker de på de rigtige knapper. Sidste år læste jeg ”Byen i skyerne” og det var også en ordentlig moppedreng – men med en utrolig fascinerende historie.

”Himmelstormere” er slet ikke som ”Byen i skyerne” – selvom begge har noget med himlen at gøre. Nej, den er nok nærmere lidt som ”Hvor flodkrebsen synger”. I hvert fald hvis vi kigger på hovedpersonen. Marian Graves minder mig om Kya Clark. Begge har oplevet svigt, sorg og en meget stor ensomhed og følelsen af ikke at passe ind. Marian er ikke som de andre piger – hun går i bukser, klipper sit hår kort og vil arbejde. Dog finder hun det kvinderne laver med mændene underligt fascinerende.

Marian virker følelsesmæssigt afstumpet på mange måder. Hver gang hun skal tage afsked med enten familie eller vennerne, går hun uden at sige farvel. Hun ytrer ikke mange kærlige ord til hverken ægtemand, bror eller elsker. Alligevel synes jeg ikke man er i tvivl om at hun elsker dem, på sin helt egen måde.

Marians skæbne bliver Hadleys redning. Da hele hendes karriere er på ved ud i toilettet, bliver filmen om Marians liv, det der sætter Hadley på ret køl. Det tager ret lang tid, men efterhånden kommer Hadley op at sit hul og begynder at tænke over de valg hun har truffet i livet – og de valg som Marian traf. Hun begynder også at se sine egne dæmoner i øjnene og indser et par sandheder om sig selv.

Noget af det jeg rigtig godt kunne lide ved bogen, var de små info tekster der var igennem hele historien. Info om hvilke piloter der var de første til at flyve med instrumenter, til at flyve i mørke, til at flyve over Atlanterhavet, tværs rundt om Jorden osv. Det var virkelig spændende at høre om – især fordi den udvikling spiller en meget stor rolle i Marians liv. Hun går fra ikke at få lov til at flyve fordi hun er kvinde, til at flyve i en storcirkel rundt om Jorden.

”Himmelstormere” er en roman der langsomt griber hårdere og hårdere fast i sin læser. Den er yderst velskrevet og man mærker frustrationerne, modløsheden, tvivlen, men også håbet hos alle de personer vi møder. Personer som på hver deres måde er ødelagte – enkelte af dem kan dog hjælpe hinanden tilbage på ret køl. 

Det er bestemt en bog der er værd at læse hvis man er til de storslåede, historiske romaner der både gør ondt og gør godt.

Tak til Gyldendal for det uopfordrede anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Original titel: Great Circle
På dansk ved: Agnete Dorph Stjernfelt
Udgivet i: 2021 (på engelsk) og 2022 (på dansk)
Antal sider: 685
5 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar