onsdag den 17. august 2022

Mette Engel-Holm; Sort storm

Mette Engel-Holm; Sort storm

Bagsidetekst:
"Løb for pokker, knægt," råbte en stemme.
Reef kiggede op i Dennies alvorlige ansigt og vristede sig fri. Han havde ikke tænkt sig at efterlade momse. Hun og Joonie var hans ansvar. Joonie! Erkendelsen ramte ham som en hammer. Han kunne ikke længere mærke hendes små hænder holde fast i sig. Dennie havde endnu engang fat i ham.
"Løb," råbte han igen og pegede insisterende i retningen af busserne. Han måtte have slået hovedet, for bloddråber træk røde streger ned over hans nakke og hals. "De har Joonie."

17-årige Reef fra Yderzonen bor kun et stenkast fra den mur, der skal holde hans verden i sikkerhed for sandmasserne. I et tørkeplaget USA i fremtiden regerer de magtfulde Gaias Disciple. Nu lover de et nyt og bedre liv for alle i indkapslede megabyer. Reef og hans familie tvinges væk fra deres hjem. Han opdager dog efterhånden, at der er noget om det, når der hviskes om folk, der forsvinder, og at der er sandheder, der ikke tåler dagens lys.


”Sort storm” er velskrevet, spændende og foruroligende læsning – og dansk endda!

Tænk ”Legend” af Marie Lu og tilsæt så ørken, fanatiske troende, nedbrudte skæbner og venskaber under pres. Så kan du måske forestille dig hvordan ”Sort storm” er. Forfatter Mette Engel-Holm har skrevet en dystopisk fortælling om en verden ødelagt af klimaforandring. Om kampen for overlevelse og de fatale valg, man skal trække når man er presset til det yderste.

Hovedpersonen Reef må se i øjnene at for at redde dem han elsker, må han træffe umulige valg. Men han giver ikke op. Sammen med kammeraten Alex må han ud på en farefuld færd, der både giver Reef indsigt i sig selv, men også et indblik i hvor langt magthaverne vil gå for at overleve. Eller hvor langt de vil gå for at nogle udvalgte skal overleve - for der er ikke plads til alle i de indkapslede megabyer. En af de sandheder der bestemt ikke må komme frem i lyset.

Forfatteren har skabt et helstøbt univers med mange forskellige problemstillinger - ikke bare klimaet, men også hvordan man vil leve sit liv. Reef er en kompliceret person og selvom jeg synes han klynker lige vel rigeligt, føles han også troværdig - men hvem ville ikke også føle sig presset, hvis man var hvor han er?

Der bliver udgivet mere og mere klimafiktion, se bare på ”Skoven” af Sarah Engell eller ”Grønklode” af Eva Munk. Det er ikke altid særlig opmuntrende læsning, men alligevel fascinerende og interessant da det sætter fokus på nogle store spørgsmål: Er vi selv på vej til at ødelægge vores Jord? Gør vi nok for at undgå naturkatastrofer der kan ændre vores liv?

I denne roman her befolkningen i hvert fald ikke gjort noget. Hvis der overhovedet var noget man kunne gøre. Hvornår er der ingen vej tilbage? Reef og hans familie overlever jo som de bor der i Yderzonen, men spørgsmålet er vel mere om de lever?

Bogen er modtaget i forbindelse med udarbejdelse af lektørudtalelse.

Fakta:
Forlag: Krabat
Udgivet i: 2022
Antal sider: 328
5 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar