onsdag den 20. september 2023

Sidsel Sander Mittet; De sidste drager [Anmeldereksemplar]

Sidsel Sander Mittet; De sidste drager (Flammen & Bølgen, #3) [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Indlandsisens kollaps, undersøiske jordskred og en flodbølge, der udslettede den gamle verden.

For de fleste i Øhavet er dette kun historie, men ikke for Mashal og Ignis.

Efter at have reddet Sunniva, broens sagnomspundne dronning, har de begge fået adgang til kaosnettet og de traumatiske erindringer, der gemmer sig i dets dybder.

Fanget i en ørkesløs venteposition i flygtningelejren på Hvide Pynt kæmper de med fordomme, forventninger og forræderi. Alt er tilsyneladende til salg og meget lidt er, hvad det giver sig ud for.

Men der er håb. Måske vil Bølgen atter engang oversvømme Øhavet - spørgsmålet er blot, om det er en god ting?


Det her er en af de helt store episke danske dystopiske fortællinger. Sidsel har tidligere kastet sig ud i storslåede projekter, ”Morika” og ”Bjergtaget”, men ”Flammen & Bølgen” er i særklasse.

Den er gennemført på en niveau jeg sjældent har set. Alt fra Innovanternes byer, teknologi og skole, til sumpbyerne, dårligdommene og stemningen der er blandt Ignis’ folk. Der er modsætninger, folk med meninger, drømme og håb og der er forrædere der vil gøre alt for at være velset og blive belønnet.

Alting kulminerer i ”De sidste drager” – og hvis jeg må sige en eneste dårlig ting, inden jeg går videre med det gode. Så er det at det er en lang bog. 504 sider lang – og det smerter mig at sige, men der er et par steder hvor det føles meget langt. Heldigvis er Sidsel er fabelagtig historiefortæller og hun gør rigelig op for de lange stræk, med aktion, drama og hemmeligheder.

Når man så er færdig med bogen, kan man godt se værdien og vigtigheden af de lange seje stræk – for det hele giver mening til sidst. Det hele går op i en højere enhed – og der var virkelig ting jeg ikke forventede. Det er fedt at blive overrasket.

Når sproget, historien og indholdet så er et match, vil jeg lige knytte en kommentar til de smukke covers. For nej, man skal ikke dømme en bog på dens cover, og så alligevel. De tre bøger står knivskarpt sammen – de viser en samhørighed og nærmest treenighed på ens boghylde. De er smukke, indbydende og tidsløse. Godt klaret.

Alt i alt er det en læseoplevelse i høj klasse og jeg kan kun give den mine varmeste anbefalinger.

Bogen er først modtaget til udarbejdelse af lektørudtalelsen og sidenhen som anmeldereksemplar. 

Fakta:
Forlag: Facet
Udgivet i: 2023
Antal sider: 504
5 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar