onsdag den 19. oktober 2022

Ann-Helén Laestadius; Bytte [Anmeldereksemplar]

Ann-Helén Laestadius; Bytte [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Elsa er ni år gammel, da hun en morgen helt alene tager ud til familiens rensdyrfold for at gøre dyrene klar. Men der venter hende et forfærdeligt syn. Hendes yndlingsren ligger død på jorden, og en mand står bøjet over den med en blodig kniv i hånden. Han har kalvens øre i munden.

Elsa bliver skræmt fra vid og sans og tør ikke fortælle nogen om manden, ikke engang sin far og mor eller bror. Og politiet vender det blinde øje til forbrydelsen.

Ti år senere. Elsa står på tærsklen til at blive voksen og drømmer om at blive rensdyrhyrde ligesom sin far. Men fremtiden er dyster. Familiens livsgrundlag er truet af krybskytternes rovmord, og samebyen er ved at blive ædt op indefra af skam og afmagt over myndighedernes passivitet og den konstante cikane fra lokalbefolkningen. Nogen må gøre noget.

Elsa har aldrig glemt manden. Hun ved, hvor han bor. Men kan han huske hende?


Dette er nok en af de mest intense og fascinerende historier jeg har læst i år.

Da Elsa som 9-årig ser en mand slå hendes yndlingsren ihjel, ændrer det hele hendes liv. Han truer hende til stilhed og truslen sætter et enormt aftryk på Elsas opvækst og senere liv. Især fordi politiet intet gør – og manden får lov til at fortsætte sine uhyrligheder. Indtil desperationen og afmagten er for stor for familien.

”Bytte” giver – ligesom ”Firekeepers datter” – et indblik i et samfund jeg ikke kender meget til. Elsa er same, men bor i Grænselandet i Lapland, et sted hvor hendes slægts traditioner er stærk, men samtidig føler hun sig udenfor alle andre steder end sammen med rensdyrene.

Der er mange ting der bliver fortiet for børnene og Elsa må selv stykke sandheden sammen: at de er alene og må klare sig selv. At politiet intet vil gøre – lige meget hvor mange rensdyr der dør eller hvor meget hun trues på livet.

Samme afmagt og frustration er også til at føle i ”Firekeepers datter”. Selvom det er to meget forskellige folkefærd, er denne følelse tydelig. Som læser kryber denne følelse også ind under huden og man bliver forarget og ked af det på samernes vegne.

Noget af det der fascinerede mig ved historien – udover hele magtbalancen mellem folkefærdene – er beskrivelserne og den detaljegrad der er brugt for at fortælle om naturen. Årstiderne går og vi er med hele vejen. Fra de mørke dage, til når solen endelig skinner. Fra sne og frost, til det spæde forår der for os, sikkert også ville føles som vinter.

Jeg kan kun give ”Bytte” mine varmeste anbefalinger. Læs den – det er virkelig en storslået historie.

Tak til forlaget Alpha for at sende mig et anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Alpha
Original titel: Stöld
På dansk ved: Louise Ardenfelt Ravnild
Udgivet i: 2021 (på svensk) og 2022 (på dansk)
Antal sider: 463
6 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar