onsdag den 5. juli 2023


Delia Owens; Hvor flodkrebsene synger

Betina Christiansen fra Lydboghylden.dk har skrevet denne gæsteanmeldelse af ”Hvor flodkrebsene synger”. Udover at anmelde lydbøger på hendes egen bogblog, er hun også boganmelder ved Bogrummet.dk. Du kan også følge hende på Goodreads.

Bagsidetekst:
Kya Clark er den vilde pige, ”marskpigen”. Hun vokser op i 1950’erne i en hytte ude i sumpskoven ved North Carolinas kyst. Hendes mor og fire ældre søskende forlader en efter en hjemmet, så hun til sidst er alene med sin voldelige far. En dag forsvinder han også.

Herefter er hendes liv en ensom kamp for overlevelse i en verden, der kun har foragt tilovers for sumpens fattige folk. En enkelt skoledag i den nærliggende landsby er alt, hvad det bliver til for Kya, som møder barfodet og pjaltet op og straks bliver genstand for de andre børns hån og mobning.


Men Kya er ikke, som de tror. Hun er følsom og intelligent og har overlevet i årevis alene ude i den sumpede marsk, som hun betragter som sit hjem. Hendes forhold til naturen er både videbegærligt og nysgerrigt og samtidig selve omdrejningspunktet og forankringen i hendes tilværelse. Men der kommer en tid, hvor Kya længes efter at elske og blive elsket. Da to unge fyre bliver grebet af hendes vilde skønhed, åbner Kya sig for et nyt kapitel i livet – indtil det utænkelige sker: Den lokale skørtejæger bliver fundet død uden for byen – og straks mistænker de lokale Kya for at være involveret i dødsfaldet.

HVOR FLODKREBSENE SYNGER er en hjerteskærende opvækstroman, en fortælling om et muligt mord og en stærk kærlighedshistorie.

”Hvor flodkrebsene synger” er til dato en af de bedste bøger, jeg har læst. Hvis jeg bliver bedt om at anbefale en god bog til en veninde, er ”Hvor flodkrebsene synger” altid min go-to.

Bogen starter hårdt ud med, at Kya bliver forladt af hendes familie én efter én, indtil hun til sidst er helt alene. Naturen bliver dog hendes et og alt. Delia Owens beskrivelser af naturen er utroligt maleriske og jeg dannede mig hurtigt helt klare billeder af sumpen.

Selvom naturens magi er altoverskyggende i fortællingen, indeholder bogen også utroligt mange andre facetter.

Udelukkelse og racisme er et stærkt tema i bogen. Først og fremmest bliver Kya udelukket fra stort set alt og alle. Ikke bare fra sin familie, men også fra byen og dens beboere, der for alt i verden ikke vil have noget at gøre med marskpigen.

Kun ét sted oplever Kya medmenneskelighed. Et ældre ægtepar finder ud af, at Kya er blevet forladt. Deres kærlighed til Kya er utroligt rørende. Selv er de udsat for markant racisme og de nærer derfor straks omsorg for den udelukkede Kya. De sørger for at hjælpe hende med at tjene penge, så hun kan købe mad. Damen sørger også for at give Kya tøj og hjælpe hende i takt med, at hun udvikler sig til at blive en kvinde.

Forholdet mellem disse tre personer er stadig noget af det, der står klarest i min erindring fra bogen. Der er utroligt meget uretfærdighed omkring dem og vi får virkelig et indblik i 1950’ernes racistiske USA.

Kyas spirende forhold til den sympatiske Tate er også fascinerende at følge. Kærligheden til naturen fylder utroligt meget i dem begge to og derfor virker det også som skæbnen, at de to skal ende sammen.

Delia Owens holder dog læseren til ilden ved at involvere den forfærdelige Chase, der får indsmigret sig på den uskyldige Kya. Mordet på Chase forbliver et stort mysterium indtil sidste kapitel og jeg blev både overrasket og rørt over slutningen.

”Hvor flodkrebsene synger” er en bog, der fortjener at blive læst af alle. Fortællingen bliver kun bedre af, at den er inspireret af forfatterens eget liv.

Jeg leder stadig efter en bog, der kan tage mig med lige så meget storm som ”Hvor flodkrebsene synger”.

Smut over på begge vores Instagram-profil er og deltag i konkurrencen om et eksemplar af "Hvor flodkrebsene synger"

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Original titel: Where the Crawdads Sing
På dansk ved: Anders Juel Michelsen
Udgivet i: 2018 (på engelsk) og 2019 (på dansk)
Antal sider: 374
6 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar