mandag den 17. januar 2022

Sådan får du læst mere i 2022

Sådan får du læst i 2022

Som du nok har læst jer til, læste jeg 416 bøger sidste år. Yep, du læste rigtigt. 416. Det er ret mange bøger, hvis jeg selv skal sige det og jeg taler ikke om Pixi-bøger, selvom der er en del tynde bøger i blandt, er det hovedsageligt børne-, ungdoms- og voksenbøger.

Nu undrer du dig sikkert over hvordan jeg får læst så meget. Især når man tænker på at jeg har et 37 timers job jeg skal passe, to små børn jeg skal være der for, underholde og kramme, en mand, familie og venner der også skal blive tid til.

Jeg forsøger at læse hver dag. Ikke altid på de samme tidspunkter eller de samme antal minutter og timer, men jeg forsøger at læse hver dag. Dertil hjælper det også at jeg læser meget hurtigt, men ellers følger jeg nogle ganske simple fifs. Nogle fifs der i hvert fald virker for mig, så nu vil jeg dele dem, så de måske også kan hjælpe dig til at få læst mere i 2022.

Fif nummer 1: sæt dig et læsemål. 5, 10, 20 bøger på et år er også godt – især hvis udgangspunktet var 0. Måske det endda kan være en motivation at skrive ned hvor mange bøger du læser eller registrere det på Goodreads (online fællesskab, hvor man kan dele læseoplevelser, oprette bogreoler og lave en årlig læseudfordring).

Fif nummer 2: sæt tid af til at læse. Ja, det virker banalt, men hvis du sætter 10-20 minutter af hver dag til at læse, bliver det altså også til noget på den lange bane. Og hvem ved, måske snupper du 30 minutter en dag, fordi bogen simpelthen er for spændende til at lægge væk igen.

Fif nummer 3: lydbøger tæller også! Hør lydbog hvis du, som mig, har 30 minutter i bil frem og tilbage fra dit arbejde, kan lide at gå lange ture eller bare skal have lidt underholdning mens du vasker op. Sæt en lydbog på og tag på fantastiske eventyr eller opklar mysterier imens du laver noget andet. Jeg elsker fx at høre lydbøger mens jeg tegner i min bullet journal.

Fif nummer 4: læs bøger sammen med andre, fx ved at deltage i en readalong på Instagram. En readalong er hvor du læser en bog sammen med andre og snakker om den undervejs. Jeg skal i januar fx genlæse ”House of Earth and Blood” af Sarah J. Maas, som optakt til efterfølgeren, der udkommer i februar. Vi skal læse 3-4 kapitler hver dag og det er derfor meget overskueligt at være med.

Fif nummer 5: det behøver ikke hver murstensromaner. Tegneserier, billed-, ungdomsbøger og alt derimellem tæller også. Bare du får læst og har lyst til det du læser, hvilket leder mig til fif nummer 6.

Fif nummer 6: det er i orden at opgive en bog hvis den ikke fanger dig. Livet er for kort til at kæmpe sig igennem en bog der ikke interesserer eller fanger dig, men giv den en fair chance inden du stopper – det kan jo være den overrasker. Jeg har hørt flere omtale at de giver bogen 100 sider og hvis de ikke er blevet fanget der, så stopper de. Det er dog meget sjældent at jeg opgiver en bog, da jeg er en utrolig stædig læser, men det behøver du jo ikke være.

Jeg håber du kan bruge min fifs - del gerne dine egne!

1 kommentar:

  1. Jeg synes især, at det er fif 2, der er vigtigt, og som folk let overser.

    I efteråret trængte jeg til at se nogle tv-serier, så der nedprioriterede jeg de tykke bøger og lyttede mest til lydbøger og fik læst nogle tegneserier. Lige pt. har jeg mest lyst til at læse bøger om aftenen - på sofaen med tændte stearinlys i baggrunden - og så må tv-serierne vente lidt :-)

    SvarSlet