tirsdag den 25. januar 2022

Anthony Doerr; Byen i skyerne [Anmeldereksemplar]

Anthony Doerr; Byen i skyerne [Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag]

Bagsidetekst:
I det femtende århundredes Konstantinopel vokser forældreløse Anna op i et hus befolket af kvinder, der alle ernærer sig ved at brodere kåber til byens præster. Da Anna ved et tilfælde får fingre i et antikt manuskript, fortrylles hun af fortællingen om Aithon, drengen der drømmer om at flyve op til Byen i skyerne. Men Konstantinopel er under fjendtligt angreb udefra, og Annas søster er dødeligt syg. 
På den anden side af de høje bymure står bondedrengen, Omeir, milevidt hjemmefra. Han er tvunget i krig af den invaderende hær, og ved Konstantionpels mure krydes hans veje med Annas.

Fem hundrede år senere, på et bibliotek i Idaho, er den tidligere krigsfange Zeno i færd med at instruere fem skolebørn i et skuespil baseret på Aithons historie. Blandt hyldernes mange bøger har den forstyrrende klimaaktivist Seymor plantet en bombe.

Og i en ikke så fjern fremtid skriver Konstance fortællingen om Aithon ned fra erindringen, som hendes far fortalte hende den. Hun har aldrig set Jorden, kun hørt historier om den, om bord på fartøjet Argos.


Jeg har ikke læst noget af Anthony Doerr før, men ”Byen i skyerne” lød virkelig interessant – også selvom jeg var lidt skræmt af de 666 sider historien fyldte, men på en eller anden måde forsvandt de mellem fingrene på mig og jeg blev uventet grebet af fortællingen.

Jeg skiftevis læste den fysiske bog og lyttede til lydbogen og det fungerede overraskende godt. Selvom der er mange tråde at holde styr på, en del personer og forskellige tidsaldre, blev de alle sammen, på fineste vis, kædet sammen til sidst. Jeg vil dog indrømme at bogen lige skulle løbes i gang, før jeg blev rigtig fanget, men da jeg blev det, havde jeg svært ved at slippe den igen.

De mange tråde har hver sin rolle i en større fortælling om os mennesker, om vores brug og misbrug af vor kære planet, om overlevelse, håb og bedste venner. Om at selv det største eventyr, ikke er nok til at mætte den sultne.

Det er på mange måder en episk historie og jeg er glad for at jeg har læst den. Anthony Doerr skriver malende, beskrivende og med stor indlevelse. Personerne i historien fremstår som virkelig mennesker. Jeg kunne sætte mig ind i deres tanker og følelser. Jeg følte deres smerte, deres sorg, men også deres glæde og håb.

Jeg er dog ikke i tvivl om at det her ikke er en bog for alle. Man skal kunne leve med de mange detaljer, at der dvæles ved tingene og at historien spænder over mange år – ja, århundrede. Man skal kunne holde at fortællersynsvinklen skifter og at der går lang tid inden historierne flettes sammen. Men, kan man det. Ja, så er det en fantastisk og storslået historie.

Tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Politikens Forlag
Original titel: Cloud Cuckoo Land
På dansk ved: Nete Harsberg
Udgivet i: 2021 (på engelsk og dansk)
Antal sider: 666
5 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar