tirsdag den 22. marts 2022

Jenny Jordahl; Hvad skete der egentlig med dig?

Jenny Jordahl; Hvad skete der egentlig med dig?

Bagsidetekst:
Emma ligner ikke resten af sine familie. De andre er slanke, mens Emma er kraftig. Hvad skete der egentlig med hende?

Emma vil allerhelst være usynlig, men alle ser hende, især mobberne på skolen. Så foreslår hendes mor en løsning på problemet: hun får 100 kroner for hvert kilo, hun taber sig. Emma går med på aftalen, og langsomt men sikkert bliver hun mindre. Men bliver hun lykkeligere? Og løser det egentlig hendes problemer?

Børn, der lider af en spiseforstyrrelse, opfordres til at læse bogen sammen med en voksen.

Den her tegneserie gjorde ondt at læse – sådan virkelig helt ind i sjælen ondt, men præcis derfor, burde alle læse den. Børn, unge, deres forældre, deres lærer – alle bør læse den.

Den gør ondt fordi den sætter fokus på et svært emne: at være et overvægtigt barn. Emma er tyk. Hendes mor, far og bror er ikke tykke. I skolen bliver Emma mobbet og hun er meget alene. Derfor spiser Emma lidt ekstra til aftensmad og gerne en (eller flere) kager på vej hjem fra skole.

Emma vil gerne tabe sig. Det vil hun virkelig gerne, men det er svært. Indtil forældrene foreslår at hun kan få 100 kr. for hvert kilo hun taber. Og tabe sig, det gør hun. Men undervejs taber hun også sig selv.

Det gør ondt at læse at Emma vil gøre så meget for at tabe sig. Fordi hun tror at hun bliver lykkeligere af at være tyndere. At hendes forældre vil elske hende mere, hvis der er mindre af hende at elske. Det gør ondt fordi forældrene er så længe om at indse at de har tabt sutten fuldstændig og har skadet mere end gavnet.

Den gør ondt at læse fordi jeg ved at der er mange børn, unge og voksne der kæmper med vægten. Kæmper med at leve sundt og være tilpasse i deres egen krop. Jeg ved hvor ondt det gør at blive mobbet og så tror jeg endda at det jeg har oplevet er i den ”milde” ende af skalaen. Børn og unge kan være nogle modbydelige nogen, hvis der er nogen de synes skiller sig ud.

”Hvad skete der egentlig med dig” skal læses. Den skal snakkes om. Så, læs den!

Fakta:
Forlag: Turbine
Original titel: Hva skjedde egentlig med deg?
På dansk ved:
Udgivet i: 2021 (på norsk og dansk)
Antal sider: 220
6 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar