tirsdag den 8. marts 2022

Karen M. McManus; Du bliver min død [Uopfordret anmeldereksemplar]

Karen M. McManus; Du bliver min død [Uopfordret anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Hvad ville du gøre, hvis du var på flugt for et mord, du ikke havde begået?

Ivy, Mateo og Cal var engang tætte, men nu er Carlton High og en virkelig dårlig start på dagen det eneste, de har til fælles.

Topkarakter-eleven Ivy har tabt valget til elevrådet, hjerteknuseren Mateo er udbrændt, fordi han dobbeltjobber, efter at familiens virksomhed gik konkurs, og outsideren Cal er lige blevet brændt af … igen.

Så da de tre tidligere venner mødes uden for skolen, beslutter de sig for at tage en pjækkedag sammen og køre ind til byen. Men da de falder over liget af en af deres skolekammerater, ændrer deres dag sig fra kedelig til dødelig. Og den er kun lige begyndt. For det viser sig, at de tre stadig har noget til fælles: en forbindelse til den myrdede elev. Og de skjuler alle tre noget.

Tiden er imod dem. Kan de tre gamle venner nå at opklare mordet, inden de slev tager faldet for det?


Karen M. McManus, forfatteren med de mange M’er, kan altså bare skrive krimihistorier til de unge læsere – og til de ældre for den sags skyld. Hun formår, selvom bogen ikke er vanvittig tyk, at skabe en stemning der bare bygges højere og højere op. Som læser sidder man klistret til siderne og sluger hvert ord, hver brødkrumme, hvert hint til hvem der er gerningsmanden. Hvilke hemmeligheder, de tre hovedpersoner, Ivy, Mateo og Cal gemmer på.

Med ”Du bliver min død” har Karen igen skabt en historie fuld af brødkrummer og ledetråde som både læseren, men også hovedpersonerne skal følge. Jeg elsker at jeg ikke aner hvad der sker på næste side eller hvilke hemmeligheder der kan dukke op. Det er ”Gossip Girl” blandet med ”Riverdale” – masser af drama, indebrændte følelser og teenage hormoner. Det fede er, at det fungerer rigtig godt. Samtidig strækker handlingen sig umiddelbart kun over et døgn – og hvilket døgn! Der kan nå at ske meget på et døgn.

Ivy, Mateo og Cal har alle styrker og svagheder. De bliver spillet ud imod hinanden og selvom de forsøger at holde den gode tone, er det tydeligt at der er gået noget grueligt galt mellem dem. Jeg kan godt lide at ingen af dem er umiddelbare likeable – de har skyggesider alle sammen, og de føles meget troværdige. For hvem har ikke været ung og begået fejl, som vi aldrig troede, ville se dagens lys? Jeg ville dog ønske at der var lidt mere kød på dem som personligheder, jeg føler ikke at vi kommer helt tæt nok på.

”Du bliver min død” er – forhåbentlig – første bind af en serie, for der lægges meget op til mere – og jeg er så klar! Sign me up. Hvis du er til young adult, til krimi og masser af drama, skal du ikke snyde dig for Karens bøger.

Tak til CarlsenPuls for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: CarlsenPuls
Original titel: You’ll be the death of me
På dansk ved Dorthe Hjort Jensen
Udgivet i: 2021 (på engelsk og dansk)
Antal sider: 348
4 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar