tirsdag den 7. december 2021

Juan Díaz Canales; Blacksad - Det store samlebind [Anmeldereksemplar]

Juan Díaz Canales; Blacksad - Det store samlebind [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Privatdetektiven John Blacksad er en god kat, der forsøger at gøre det rette i en ond verden, hvad enten sagen handler om en myrdet filmstjerne, en kidnappet lille pige eller stjålne atomhemmeligheder.

Ikke overraskende mener mange, at han stikker snuden i ting, han burde være klog nok til at holde sig fra. Én ting er dog sikker: Blacksad får brug for alle sine ni liv i jagten på sandheden.

Blacksads verden er efterkrigstidens USA i en film noir-miljø befolket af mennesker i dyreskikkelser, hvis art afspejler deres personligheder og roller i historien. Racisme, politikorruoption og politiske rævekager hører til dagens orden.

Åh John Blacksad, hvor ville jeg ønske at jeg levede i din verden. Altså ikke fordi jeg vil være en del af din portefølje at sager, men fordi du har en fed humor, en storslået beskyttertrang og så er du ikke værst at se på … altså af en kat at være …

Nåh, øhm, jo. Jeg har læst historierne om detektiven John Blacksad mange gange og nu er de første fem (der er flere på tegnebrættet – jubii!) udgivet i dette lækre samlebind. Udover de fem kendte historier, er der også nogle små 1-sides historier samt skitser bagerst i bogen.

Blacksad-historierne er kriminalhistorier sat i et univers hvor alle er dyr – både med menneskelige og dyre karaktertræk. Blacksad er en kat: snu, kløgtig, god hørelse, vil kæmpe for overlevelse og muligvis med 9 liv. Kommissær Smirnov er en schæferhund med næse for hvem man kan stole på og et stort retfærdighedskompas. Tingene harmonerer og passer sammen, det kan jeg godt lide.

Derudover er alle historierne virkelig spændende. Lige fra Blacksad ex-kæreste der bliver myrdet, til de hemmelige atomkoder der skal sendes til fjenden. I alle historier pilles der ved moral og etik. Er det en god handling, hvis den gør folk ondt? Også selvom det er de onde den rammer? Hvor langt ud kan ”almindelige dyr” komme, blot for indse at de undervejs har krydset en etisk grænse?

Historierne er sublime. De er spændende, medrivende og troværdige – selvom det er dyr og ikke mennesker. Jeg elsker Blacksad og jeg glæder mig meget til at læse de næste kapitler i hans liv.

Tak til Cobolt for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Cobolt
Original titel: Blacksad - LÍntégrale
Udgivet i: 2021 (på fransk og dansk)
Antal sider: 308
6 ud 6 stjerner


Ingen kommentarer:

Send en kommentar