torsdag den 30. december 2021

Årets bedste bøger

Årets bedste bøger

Så er det igen blevet tid til at kigge tilbage på et år i bøger. Jeg har nået meget mere end jeg troede jeg ville. Året startede godt ud med barsel og ferie, samt en ugentlig fridag da jeg kom tilbage på arbejde. Det er blevet til en del lydbøger på daglige gåture, mens vi var hjemsendt fordi biblioteket var lukket. Da jeg endelig måtte møde ind fysisk igen, kunne jeg høre lydbog på den daglige køretur.

Det er derfor blevet til 415 bøger. Fordelt på 86.838 antal sider. Det er helt vildt at tænke på. Det sjove er, at der er langt flere voksenromaner end der plejer at være og jeg har sat mig for at jeg skal holde det ved lige i 2022. Jeg har også fået læst en hel del tegneserier, hvilket jeg også synes er dejligt. Derudover er det blevet til et hav af børnebøger og fantasy.

Som jeg plejer, vil jeg forsøge at finde den bedste bog, indenfor en række forskellige kategorier samt hele 2021 bedste bog. Der er nogle kategorier jeg har haft sværere ved at finde ”vindere” til end andre, men det må jo sige sig at være et luksusproblem. Bøgerne er ikke nødvendigvis udkommet i 2021, men jeg har læst dem i år.

Her er de titler jeg har valgt:

Årets bedste billedbog
Jeg har virkelig læst mange fine, rørende, smukke og underholdende billedbøger. Som en del af mit lektørjob læser jeg rigtig mange billedbøger og jeg synes det er herligt. Valget er dog ikke faldet på en jeg har læst i forbindelse med at jeg skulle skrive lektør, men en jeg modtog uopfordret fra Gutkind. Årets bedste billedbog er ”Trylleblik” af Ane Bjørn. Valget faldt på den fordi den rørte mig virkelig meget. Det er en historie på få ord, men med en utrolig stærk billedside – og jeg elsker Anes illustrationer. Samtidig sætter den ord på en hverdag som mange tusinde mennesker oplever hver dag, nemlig en hverdag på flugt. Den bør simpelthen læses af alle.

Bedste danske børnebog
Som jeg skrev i min anmeldelse af denne bog, er dette et storslået eventyr som alle – både unge og voksne burde læse. Forfatter, Benni Bødker og illustrator, John Kenn Mortensen, har arbejdet sammen før, men med ”Grimyrk” har de virkelig begået et mesterværk. Den er både lækker og indbydende udenpå, som historien indeni er medrivende og spændende. Historien om den lille nisse Ketil, der må ud på det helt store eventyr, i bedste Hobbittenstil, er fyldt med nærhed, varme og loyalitet. Samtidig med at der jo også lige skal være plads til at par monstre og andre uhyggelige skabninger. Læs den – du vil ikke fortryde det.

Årets bedste udenlandske børnebog
I denne kategori har der været mange om buddet, og det har faktisk været lidt svært at vælge. Jeg jonglerede mellem Rowlings nye, ”Julegrisen”, B. B. Alstons ”Amari og Nattens Brødre” og Oskar Källners ”Imperiets arvinger”. Mit valg faldt på den sidstnævnte titel. ”Imperiets arvinger” er en serie, på indtil videre tre oversatte danske bind, og det er en hæsblæsende og spændende sci-fi serie. Udover at have en virkelig god historie, er den krydret med de flotteste illustrationer fra Karl Johnssons kyndige hånd (ham der også har illustreret ”Vei”). Det er virkelig et godt match og jeg glæder mig til at læse videre i serien.

Bedste danske ya-bog
Overraskende nok er det faktisk ikke blevet til så meget ya i år – selvom jeg elsker ya, og det kom faktisk lidt bag på mig. Jeg må lige stramme mig an på det punkt til næste år. Mit valg af årets bedste danske ya-bog er faldet på Sofie Riis Endahls ”Pixie lever stadig”. Jeg er virkelig imponeret over Sofie. Hun er ganske ung, men har allerede udgivet en hel del ya-bøger og hun forstår virkelig at ramme kimen og tonen i de unges liv. Med ”Pixie lever stadig” sætter hun fokus på hvad der sker med en vennegruppe efter huerne er kommet på, efter studenterfesterne, efter tømmermændene. Det var interessant læsning og selv jeg, som blev student for mange år siden, kunne spejle mig i nogle af de følelser som Pixie også tumler med.

Årets bedste udenlandske ya-bog
Som jeg skrev ovenfor er det ikke blevet til så meget ya, som jeg plejer at læse, men der har nu sneget sig et par titler med på listen alligevel. ”Sådan lærer du at danse” af Nicola Yoon er blevet mit valg til årets bedste udenlandske ya-bog. Nicola Yoon skriver medrivende og hjertevarme ya-bøger og ”Sådan lærer du at danse” er også i den kategori. Det er en historie om at tro på sig selv, om at kærlighed finder en når man mindst venter det og at den er værd at kæmpe for. Det er en virkelig skøn historie.

Årets bedste danske fantasy
Uh det var svært at vælge her. Der er virkelig udgivet meget godt dansk fantasy i år. Altså, ”Kaldet fra fortiden” af Nathali og Bettina Liane, ”Skyggespil” af Julie Midtgaard, ”Genkendelsen" af Pernille Neergaard og mange flere. Men jeg må kun vælge én og det har jeg gjort. Mit valg er faldet på ”Natskygge” af Gry Kappel Jensen. Jeg har valgt den fordi den tog mig igennem hele følelsesregisteret. Jeg grinte og jeg græd. Jeg kunne slet ikke slippe den igen da jeg først var gået i gang og det er i sandhed en storslået finale. Snyd ikke dig selv for Grys ”Rosenholm”-trilogi – det er virkelig godt. Bare ja, virkelig godt.

Årets bedste udenlandske fantasy
Som med Grys ”Natskygge” tog mit valg af årets bedste udenlandske fantasy mig også igennem hele følelsesregisteret. Jeg ved efterhånden at Sarah J. Maas er en formidabel historiefortæller og det slår hun igen fast med ”House of Earth and Blood” (første del i ”Crescent City”-serien). Jeg grinte, jeg rødmede og jeg tudbrølede til den her bog. Det er virkelig sjældent at jeg græder så meget til en bog, men for filan da. Jeg glæder mig til at genlæse den i forbindelse med at bind to udkommer til februar, og jeg forventer at blive ligeså rørt anden gang som jeg blev første gang. Jeg elsker den – også selvom den knuste mig flere gange.

Årets bedste danske roman (voksen)
”Vølvens vej – Snehild” af Anne-Marie Vedsø Olesen er mit valg til årets bedste danske roman for voksne. Selvom det også er fantasy, har jeg valgt den til denne kategori, for det er en voksenroman. Det er en storslået historie om Snehild, der er på vej til at blive vølve, men må gå så grueligt mange ting igennem på vejen dertil. Det er en historie om hvor langt mennesker vil gå for magt. Udover at være en spændende historie, er den skrevet i et sprog hvor der er kælet for alle detaljer og sanseindtryk. Det er sjældent at jeg har haft så intens en læseoplevelse. Jeg glæder mig meget til at læse mere om Snehild.

Årets bedste udenlandske roman (voksen)
Jeg vil lige slå fast at jeg først ville have valgt Anthony Doerrs ”Byen i skyerne” her, men så skiftede jeg mening. Ikke fordi ”Byen i skyerne” ikke var titlen værd, for det er den, men jeg synes faktisk at ”Highfire” fortjener den mere. Jeg var vild med ”Highfire” fra første side, hvor ”Byen i skyerne” lige skulle løbes i gang. Samtidig elskede jeg humoren og karaktererne i ”Highfire” mere. Jeg glæder mig til at se filmatiseringen og jeg håber at den kan leve op til bogen.

Årets bedste tegneserie
Som jeg startede med at skrive har jeg fået læst mange tegneserier i år, derfor var det også svært at vælge en til årets bedste. Jeg har dog besluttet mig og selvom der var mange kandidater, er mit valg faldet på Cyril Lierons ”I hovedet på Sherlock Holmes – Den skandaløse billet, del 1”. Jeg tror ikke jeg har nogensinde har læst en så gennemført, detaljeret og spændende tegneserie. Alting går virkelig op i en højere enhed og det hele spiller. Jeg er vild med illustrationerne og at der er så mange spor og detaljer i dem, som bidrager til historien. Det er virkelig et mesterværk.

Årets bedste bog
Nå, hvordan kan jeg så finde en bog ud af de 415 bøger, som bare er den bedste? Det har bestemt heller ikke været nemt, vil jeg indrømme.

Jeg har valgt en bog som har været utrolig spændende at læse. Som jeg på den ene side ikke rigtig orkede at gå i gang med, men på den side var jeg alt for nysgerrig til at lade være. Jeg har valgt en bog, som fik mig til at grine og som i den grad også fik mig til at tude. En som, selv nu, giver mig en klump i halsen.

For mig er årets bedste bog ”Kingdom of Ash” af Sarah J. Maas. Jeg nød virkelig at læse ”Throne of Glass”-serien sammen med Michelle og mange af jer andre i år, og da vi nåede til ”Kingdom of Ash” var jeg på den ene side virkelig træt af serien, samtidig med at jeg ikke var klar til at sige farvel til de fantastiske karakterer som jeg var kommet til at holde så meget af. Som jeg skrev ved ”HOEAB” formår SJM at skrive så man kommer alle følelser igennem. Hun er en fænomenal historiefortæller og jeg er imponeret over hendes iderigdom. ”Throne of Glass” er en serie jeg længe har villet læse og nu har jeg gjort det. Endda på engelsk og det er jeg stolt af.

Læseåret 2022
Hvad kommer jeg så til at læse i 2022? Forhåbentlig får jeg tygget mig igennem de anmeldereksemplarer der har hobet sig op henover efteråret og vinteren. Det kunne være dejligt at komme af med den dårlige samvittighed, men nu må vi se hvad verden byder på. Jeg er dog sikker på at 2022 nok skal blive fyldt med en masse fantastiske og spændende læseoplevelser.


Der er ikke så meget andet at sige fra mig, end tak for i år.
Tak fordi I igen har fulgt med, både her på bloggen og på Instagram.
Tak til forfatterne for alle de skønne læseoplevelser.
Tak til forlag for anmeldereksemplarer.
Tak til jer derude der læser mine anmeldelser. 

Tak for i år!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar