onsdag den 22. marts 2023

Malene Sølvsten; Spående vølve [Uopfordret anmeldereksemplar]

Malene Sølvsten; Spående vølve
[Uopfordret anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Hejd og lillebroren Gisle er altid på randen af sultegrænsen. De sover i skoven, lever af vilde bær, og hvad de kan tigge sig til. Hejd er synsk, men hun har endnu ikke lært at bruge sine evner. Til den makedsdag leder en mystisk stemme hende hen til et spillebord, og her opdager hun, at hendes magi kan gøre hende rig.

Men da Gisle dør, opsøger Hejd gudinden Frigg og bønfalder hende om hjælp til at genoplive ham. Frigg afslår, og i stedet må Hejd vende sig mod den unge gud Odin. For at styrke ham, bruger Hejd sine magiske evner til at fortælle hans myter og derved skabe ham til den guddom, vi kender i dag.

Gradvist lærer Hejd at mestre sine evner, men er skeptisk, da gudinden Freja fortæller hende, at hun er en vølve, for hvad vil det sige at være en vølve?

Malene Sølvsten er tilbage i absolut topform med ”Spående vølve”!

Det er ikke nogen hemmelighed at ”Ravnenes hvisken” har en stor plads i mit hjerte og i toppen af dansk fantasy. En nutid ”Erik Menneskesøn” – som også var en serie der betagede mig som barn.

Derfor var det også meget vemodigt at sige farvel til Anne, Elias, Od og alle de andre da sidste bog i serien udkom. Jeg håbede dog at Malene ikke var færdig med at skrive og snart teasede hun da også med både tekst og billeder. Heldigvis blev skriveriet til noget og ”Spående vølve” blev til.

Med ”Spående vølve” viser Malene os at ikke alene kan hun skrive fabelagtig fantasy, så har hun også evnerne til at være en storslået nutidig vølve.

I bogen møder vi den unge kvinde Hejd der lever et kummerligt liv. Da hendes lillebror, Gisle, dør, tigger hun guderne om hjælp, men der er ikke meget hjælp at hente og Hejd tager derfor sagen i egen hånd. Ved at fortælle Odins, asernes og jætternes historie, får han mere og mere magt. Hejds drøm er at han får magt nok til at vække Gisle til live igen. Men hvornår er nok nok?

Men tiden går og Hejds verden forandres for hver historie hun fortæller. Mister hun magten over ordet og derved også Odin, kan det være skæbnesvangert, men selvom hun vakler, finder hun styrken til at fortsætte. For historierne vil fortælles.

Som læser tages vi med gennem 9 kendte sagn fra den nordiske mytologi – nyfortolket og fortalt som kun Malene kan, men stadig fuldstændig som vi kender dem. Der er noget fascinerende ved at læse sagn man udmærket kender, fortalt så det føles som helt nye sagn.

”Spående vølve” er medrivende, spændende, original og et mesterværk fra Malenes hånd – og endnu federe er det at alle illustrationerne (linoleumstrykkene) er nogen hun selv har lavet. Hvor sejt er det ikke lige? Det giver bare lige det ekstra umf til udtrykket.

Bogen er modtaget som uopfordret anmeldereksemplar fra forlaget.

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Udgivet i: 2022
Antal sider: 279
6 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar