onsdag den 19. april 2023

Nora Dåsnes; Ubesvaret opkald

Nora Dåsnes; Ubesvaret opkald

Bagsidetekst:
Oslo, efteråret 2011.

En måned efter terrorangrebene i Norge d. 22. juli begynder Rebekka og Fariba i gymnasiet. Fraiba melder sig ind i AUF, mens Rebekka prøver at engagere sig i revyen, i Daniel med det krøllede hår, i fester, skole og venner. Problemet er bare, at Rebekka hele tiden tænker på det, der er sket.


Nora Dåsnes har gjort det igen!

Jeg stiftede første gang bekendtskab med Nora da ”Ti knive i hjertet” udkom tilbage i 2020 – en utrolig hjertevarm og smuk tegneserie om identitet, venskab og familie. Om det at blive teenager, men føle sig alene med sine følelser og tanker og om at finde ud af hvem man gerne vil være.

Nu er Nora Dåsnes aktuel igen. Ikke med en hjertevarm fortælling, men en fortælling der bestemt giver stof til eftertanke. Det er denne gang en graphic novel om terrorangrebene i Oslo og på Utøya tilbage i 2011 (tænk at det er så mange år siden!).

Jeg havde ikke forventet at jeg ville blive så rørt af den her historie, men det gjorde jeg. Den gik lige i hjertet og jeg sad og snøftede til sidst. Som bagsideteksten indikerer, har Rebekka svært ved at glemme angrebene – hun var ikke selv involveret i nogen af dem, men alligevel sidder der en frygt og uforståenhed i hende. Hun søger efter svar på nettet og er måske en smule besat. Men hun vil vide hvordan det kunne ske – og hvorfor andre lader til at være kommet videre.

Det er en historie om venskaber, familiesammenhold, spirende kærlighed og nok det vigtigste af alt: kampen for at komme videre, men ikke glemme hvad der er sket. For vi må aldrig glemme det. Vi skal i stedet lære af det, snakke om det og gøre verden til et bedre sted.

Billedsiden er, som i ”Ti knive i hjertet” i en klasse for sig. Farverne er holdt i blå og hvide nuancer, bortset fra når Rebekka tænker tilbage på den skæbnesvangre dag en måned tidligere. Når hun gør det, bliver farverne røde. Det er en ret stærk effekt og når man lige har regnet det ud, giver det virkelig noget til historien.

Det er en helt igennem fantastisk graphic novel – snyd ikke jer selv for den, børn som voksne.

Fakta:
Forlag: Turbine
Original titel: Ubesvart anrop
På dansk ved: Anne Krogh Hørning
Udgivet i: 2021 (på norsk) og 2023 (på dansk)
Antal sider: 284
6 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar