onsdag den 16. oktober 2024

Jesper Wung-Sung; Hans Christian [Uopfordret anmeldereksemplar]

Jesper Wung-Sung; Hans Christian [Uopfordret anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Hernede! Se. Ja, se! Så blev jeg født!

Det gør han. Hans Christian Andersen - og resten er historie. Historien om en sær, ranglet dreng, der vokser op i Odenses fattigkvarter. Et oplagt offer, der alligevel ikke kan lde være med at synge og råbe højt, og som her selv har grebet ordet. Stadig den grimme ælling, plaget af tvivl og løftet af tro, drømmer han om - til nogle skræk og andres morskab - at rejse ud i verden for at blive... ja, berømt.


Der er bøger man bliver fanget af meget hurtigt, og bøger man skal kæmpe lidt mere med - det her var en kombination af begge dele, hvilket kan være lidt mærkeligt.

Jeg kender ikke meget til H. C. Andersens liv og væren, udover hans historier. Jeg vidste godt at han havde forsøgt sig som skuespiller, men at denne drøm var gået i vasken, men det er sådan set også det.

Af den grund blev jeg fanget af historien. For den giver et indblik i en svær opvækst i Odense i et lille hus, med et umage forældrepar, der nok i bund og grund ikke elsker hinanden. Vi får et blik ind i en tilværelse der giver mange knubs på sjælen og kroppen, men samtidig oplever vi også en ukuelighed, der grænser til det narcissistiske.

Som læser møder vi Hans Christian lige da han er blevet født og allerede der har han store tanker om sig selv. Han er et løjerligt barn - og det er ikke nødvendigvis en god ting. Han har høje tanker om sig selv, og kan ikke forstå når folk ikke ser ham og hans storslåede talent.

Og det er nok den der storladenhen med hvilken han fører sig frem, der er grunden til at jeg kæmper lidt med historien. For nok ender han med at være en af vor tids største digtere og får skrevet storslåede eventyr, men hvor virker han til at have været et nederen barn. Undskyld mit franske...

Han virker til at leve i sin egen boble og han har svært ved at se udover sin egne næse og sætte sig ind i andre folks problemer - og ikke mindst forstå hvorfor de agerer som de gør.

Der er flere gange jeg har lyst til at ruske noget fornuft ind i ham, men jeg tror samtidig heller ikke det havde virket. Hans Christian er for optaget af hvad han skal være - berømt - til egentlig at tænke mere over vejen derhen. Hvad vil det kræve? Hvad vil det koste? Selv når han ender i de underligste situationer, formår han at slippe afsted med, ja, måske at virke dum og naiv?

Jeg ved det virkelig ikke...

Dog vil jeg sige at læseoplevelsen bliver markant bedre af at høre den på lydbog, hvor det er Jesper Wung-Sung selv der læser bogen op. Den måde han laver stemmer på, betoner stavelser på og ja, i det hele taget fortæller historien, er virkelig god. Historien i sig selv er også meget H. C. Andersensk skrevet, i en gammeldagstone, der alligevel formår at fange læseren.

Så ja, en lidt blandet oplevelse, men bestemt en der gjorde mig klogere på Hans Christians tidlige liv.

Bogen er modtaget som uopfordret anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Politikens Forlag
Udgivet i: 2024
Antal sider: 320
4 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar