mandag den 19. marts 2018

Gena Showalter; Førstelivet [Sponsoreret]

Gena Showalter; Førstelivet (Evigt liv, #1) [Sponsoreret af HarperCollinsNordic]

Bagsidetekst:
Slutningen på livet er kun begyndelsen.

Man siger, at historien skrives af dem, der overlever. Men jeg ved, det ikke er sandt. Mit navn er Tenley Lockwood, og snart er jeg død. Dette er min historie ...

Tenley "Ten" Lockwood er en helt almindelig 17 årig pige - bortset fra én ting. Hun har tilbragt de sidste tretten måneder låst inde på en anstalt. Hvorfor? Fordi hun nægter at lade sine forældre bestemme, hvor hun skal bo - efter hun er død.

I den virkelighed, hvor Tenley Lockwood bor, kender alle sandheden: Førstelivet er kun en generalprøve, og det virkelige liv begynder efter døden.

I Det evige liv findes der to virkeligheder: Trojka og Myriaderne - livslange fjender og dødelige rivaler. Begge vil gøre hvad som helst for at rekruttere Ten. Snart er hun på flugt, fanget i en styrkeprøve mellem to virkeligheder, som begge vil have hendes ånd. Hvem kan hun stole på? Og hvad sker der, hvis den virkelighed, hun havner i, ikke er det sted hendes livs kærlighed bor? Hun må ganske enkelt holde sig i live længe nok til, at hun kan træffe beslutningen selv ...

Så blev det endelig tid. Eller jeg tog mig bare endelig sammen til at læse denne utrolig smukke bog! Jeg blev fuldstændig fanget af forsiden første gang jeg så den og bagsideteksten lovede mig et vildt eventyr og en dystopisk-science ficktion-agtig virkelighed - eller flere virkeligheder - med krig, drama, venskab og kærlighed. Heldigvis kunne bogen indfri de løfter!

Jeg vil dog lige starte med at sige at alt det her død, evigt liv og de forskellige virkeligheder lige krævede lidt tilvænning. Er de virkelige steder? Hvor er de så i forhold til hvor handlingen udspiller sig, nemlig i Høstens Land? De Mange Slutninger er et fysisk sted, som Ten ender i et par gange, men bliver hendes krop hvor den er? Archer og Killian - begge agenter, begge med "skaller" for at sløre deres virkelige jeg, hvor er de så fysisk? Der var virkelig mange spørgsmål, men jo længere ind jeg kom i fortællingen, jo mere fanget jeg blev af handlingen, jo mindre betød disse spørgsmål for mig. Jeg måtte dog lige holde tungen lige i munden flere gange, og jeg blev også nødt til at bladre tilbage og lige læse en ekstra gang, for historien er lidt kryptisk - også fordi den ikke minder om noget jeg tidligere har læst. Jeg har læst om parallelle verdener før, men et sted hvor du kan dø flere gange og leve videre? Det tror jeg ikke jeg er stødt på før. Det er en interessant ide. For så kan du leve fuldt ud flere gange - måske endda få to meget forskellige liv.  Og så er der det med ens sjæl som der er to "virkeligheder" der gerne vil have - igen, hold tungen lige i munden. Jeg forestiller mig disse virkeligheder lidt som byerne i "Rød Dronning": smukke, indbydende, imponerende og farlige, hvis man er på fjendens side.

Undervejs får vi, via mails, et indblik i hvem Archer og Killian er og hvad deres status er på deres respektive sider af virkelighederne. For de er fjender, men må nu lære at stå sammen for at beskytte Ten. Ten som er utrolig vigtig for begge virkeligheder, uden at hun selv vil være det. Hun vil egentlig bare gerne elskes af sine forældre og have en normal hverdag. Det kommer dog på ingen måde til at ske da hun hele vejen igennem historien skal kæmpe for overlevelse. Hvis det ikke er i det fængsel hun er anbragt, så er det i vildmarken eller i Mange Slutninger. Hun er konstant på flugt og ved ikke hvem hun kan stole på - selv drengene skuffer hende flere gange. Ten er hårdfør og giver sig ikke så let, alligevel er hun blød som smør når hun bliver behandlet ordentligt og under overfladen er jeg sikker på at der gemmer sig en loyal og trofast ven for livet, hvis man gør sig fortjent til hendes tillid.

Sproget i historien er hårdt og lige på - alt fra de forskellige måder Ten er blevet tortureret på, til hvordan "skallerne" dør, til Mange Slutninger, er beskrevet ned til mindste detalje. Jeg kan uden besvær forestille mig Tens smerter efter alle de slåskampe hun har været i. Alle de gange hun er blevet mishandlet. Jeg kan forestille mig både hendes fysiske og psykiske smerte, og det bliver ikke for meget. For historien kan bære det. Jeg ville være faktisk være ked af det, hvis hårdheden går af historien. Sproget minder mig igen lidt om "Rød Dronning" hvor der heller ikke er lagt fingre imellem og hvor jeg nemt kunne se de forskellige scenarier for mit indre blik. Især beskrivelser af følelser er godt beskrevet og forklaret - uden at det bliver for meget. Der er en hårfin balance mellem hvor meget man kan beskrive uden det bliver for meget - sådan har jeg det i hvert fald. Det skal lige tilpas til den enkelte historie.

Der er et godt flow i hele bogen, og jeg var virkelig fanget fra første side. Jeg ville vide mere og havde undervejs tusinde spørgsmål - halvdelen stadig ubesvaret, men bog to ligger og venter og det kribler i mig for at begynde, for jeg sikker på at Ten kommer til at løbe og flygte endnu mere - og sikkert også stå fast og kæmpe!

Tak til HarperCollinsNordic for anmeldereksemplar!

Fakta:
Forlag: HarperCollinsNordic
Original titel: Firstlife
Udgivet i: 2016 (på engelsk) og 2017 (på dansk)
Antal sider: 430
5 ud af 5 stjerner

1 kommentar: