onsdag den 10. oktober 2018

Gertrude Kiel; Hvad himlen kan fortælle os [Anmeldereksemplar]

Gertrude Kiel; Hvad himlen kan fortælle os [Anmeldereksemplar modtaget af forlaget]

Bagsidetekst:
Mor er på kursus. Far er på rejse med arbejdet. Alle andre er på ferie, så 8-årige William ender hos tante Gunvor. Han kender hende ikke så godt, men han ved, at hun IKKE bryder sig om børn (og vistnok heller ingen andre). Og dér skal han være en HEL uge - måske den værste uge i Williams liv. Men sådan går det slet ikke, for tante Gunvor er nemlig vild med videnskab! Hun får vakt Williams nysgerrighed, så ugen går med fantastiske historier om planeter og stjerner, videnskabsfolk og teleskoper, tøvende lys og faldende æbler.

Jeg var lidt skeptisk da jeg sagde ja til at anmelde denne bog. Jeg læser ikke faglitteratur, og jeg frygtede lidt at det ville blive en lidt for faglig omgang for mit vedkommende. Det blev det ikke og det var en glædelig overraskelse. For selvom bogen handler om videnskab, bliver det fortalt på en meget fin måde, så man ikke føler man læser faglitteratur - giver det mening?

Alt det videnskabelige bliver pakket ind i samtaler mellem William og tante Gunvor. I starten er William ikke meget for at snakke med hende, men efterhånden som ugen skrider frem, begynder han at se frem til disse samtaler, for han synes det er spændende og han begynder selv at tænke over mange ting. Fx om lyset i køleskabet er tøvende eller hvor de mærkelige lyde kommer fra, som han hører i løbet af dagen. William er begyndt at stille spørgsmål og være nysgerrig - den vigtigste egenskab en videnskabsmand kan have.


Som læser bliver vi introduceret til videnskaben på en overskuelig måde, så selvom der bliver præsenteret mange forskellige personer, bliver det ikke overvældende eller uoverskueligt. Hvert kapitel omhandler en bestemt person, og efter hvert kapitel, er der en lille fakta-side om den person. På den måde behøver man ikke kigge hele kapitlet igennem igen, for at finde de vigtigste ting. Samtalerne mellem William og Gunvor er grundige og William er god til at stille spørgsmål, som medfører mere uddybende svar. Udover at lære mere om videnskab, bliver William også klogere på sin tante og familie.


Udover at være en god historie om både videnskab og familie, fandt jeg illustrationerne virkelig fine - meget i tråd med dem i "Da natten blev væk" af Ane Bjørn. De er simple, farverige blyantstegninger, der understøtter historien fin. Jeg kan godt lide portrætteringen af Gunvor, med de sjove briller og det lidt mærkelige tøj.

Jeg læser ikke meget faglitteratur, men denne her vil jeg varmt anbefale til alle børn (og voksne) der gerne vil have en kort introduktion til astronomi, stjerner, lys og lyd. Historien er underholdende, og kan både fungerer som godnatlæsning eller højtlæsning i løbet af dagen. Hvis man vil bruge den som mere en bare en god historie, tror jeg også at skolebørn, ville kunne få noget ud af at arbejde med den. En blanding af historiefortælling og videnskab. Jeg synes det er en historie der virkelig fungerer godt og jeg håber ikke det er sidste bog om William eller om videnskaben!


Tak til Character Publishing for anmeldereksemplar!

Fakta:
Forlag. Character Publishing
Udgivet i: 2018
Antal sider: 251
5 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar