mandag den 9. marts 2020

Sarah Engell; Mindre end en kilometer væk [Anmeldereksemplar]

Sarah Engell; Mindre end en kilometer væk [Anmeldereksemplar fra CarlsenPuls]

Bagsidetekst:
Otte noveller om bristede drømme og længslen efter dét, der på samme tid er tæt på og uopnåeligt. Om Tobias, der er fanget i sin egen krop. Om et søskendepar på en dødsensfarlig flugt over Middelhavet. Om pigen, der aldrig har set himlen. Om Lilly Sophie, der har 458 matches på Tinder. Om Lukas og de rotter, der forfølger ham.

Da jeg var til BogForum sidste år, var jeg så heldig at blive inviteret til et bloggerevent med Sarah Engell og Patrick Ness. Sarah fortalte om sit forfatterskab - hun havde nemlig 10 års jubilæum som forfatter sidste år. I den forbindelse udgav Carlsen novellesamlingen "Mindre end en kilometer væk", med otte noveller. Sarah fortalte også om skriveprocessen når det er noveller der skal skrives - hun har fx drenge som hovedperson, hvilket er ikke noget hun normalt gør.

Vi fik også lov til at høre Sarah læse op fra en af novellerne, "Mindre end en kilometer væk", om Lilly Sophie der ikke er en bestemt type, men nok er det alligevel. Jeg synes altid det er fed oplevelse høre forfattere læse deres egne værker op - især værker man ikke selv har læst.

Alle otte noveller handler om unge personer der hver især har noget at kæmpe imod. Der bliver både kæmpet mod samfundets forventninger (og egne), mod Middelhavets bølger, mod en indre psykisk lidelse og meget mere. Alle otte noveller er meget forskellige, dog har de det til fælles at de går lige i hjertet, på hver deres måde. "Det vi har mistet" udkom som grafisk novelle sidste år og det var mindst lige forfærdeligt at genlæse den, som det var at læse den første gang. Får stadig ondt i hjertet når jeg tænker på den.

Novellesamlingen kan læses som et samlet værk med bestemte tema, men man kan også bryde den op og læse dem en ad gangen. Jeg tror de giver et større indtryk, hvis man læser dem hver for sig. Så får de tid til at synke ind hos læseren og man kan gå og tænke over de enkelte historier, inden man læser videre.

Det er svært at komme udenom Sarah når man snakker dansk realistisk ungdomslitteratur og jeg synes igen at hun viser sit værd som forfatter i denne novellesamling. Hver enkelt historie er stærk og enestående og bestemt værd at læse!

Tak til CarlsenPuls for anmeldereksemplar!

Fakta:
Forlag: CarlsenPuls
Udgivet i: 2019
Antal sider: 110
5 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar