mandag den 21. februar 2022

Kim Fupz Aakeson & Sanne Munk Jensen; Au pair [Uopfordret anmeldereksemplar]

Kim Fupz Aakeson & Sanne Munk Jensen; Au pair [Uopfordret anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Irene er fra Ribe og aner ikke, hvad hun skal stille op med sig selv efter gymnasiet, så hun søger job som au pair i Hellerup; en stor villa, to biler, en teenager, et børnehavebarn og et ægtepar, der ligner lykken. Hvad kan gå galt?

”Au pair” har indtil videre høstet den ene fine anmeldelse efter den anden og jeg stiller gerne op til koret. For det her er en helt sublim læseoplevelse. En historie der nok egentlig er mest young adult, men som bestemt også kan vække genklang hos en voksen læser.

Som bagtekster afslører, skal bogens hovedperson, Irene, fra Ribe til 2900 Hellerup (Happiness – yep, tænk bare på serien, så er du ikke helt off) hvor hun skal passe hus, hund og barn for en overklasse familie der mere end alt forsøger at leve det perfekte liv. Irene lader sig lokke af det flotte hus, friheden som pengene giver samt muligheden for at finde ud af hvem Irene-fra-Ribe egentlig er. Er hun den der skal overtage morens frisørsalon, flytte med veninden til Århus eller skal hun noget helt tredje?

Selvom alt ånder idyl i 2900 Happiness kan Irene skimte sprækkerne; børnehavebarnet, Kastanje, taler næsten kun om den tidligere au pair; faren, Thor, arbejder mere og mere; moren, Mie, græder på toilettet og teenagedrengen, Ludvig, der snart skal flytte hjemmefra, får en lækker lejlighed foræret, for så er han ikke i vejen. Hvad gemmer de?

Langsomt, stykke for stykke, går sandheden op for Irene og selvom hun fyldes af harme, kan hun alligevel ikke helt få sig til at slå billedet fuldstændig i stykker. Men alle har et bristepunkt – spørgsmålet er så bare hvordan man håndterer det, når man når dertil? Og Irene håndterer det måske ikke skidegodt.

Men på en eller anden måde elsker jeg hende for det. For at turde tage springet, ikke bare med at flytte fra Ribe til Hellerup, ikke at have forstand på børn eller kunne lave mad. Men også springet udi at hjælpe nogen – om end hjælpen ikke er ønsket. Irene har ben i næsen. Hun lader sig ikke slå ud og hun forsøger at gøre det bedste – efter hendes eget moralske kompas.

Udover at give et indblik i en teenagepiges tanker om fremtiden, om hvem hun selv er og hvem hun gerne vil være, giver den også et indblik i livet som au pair. Vi møder familiens tidligere au pair og andre au pairs, alle filippinere, alle alene i Danmark, mens deres egne familier og børn er blevet i Filippinen. For pengene er bedre i Danmark, men er livet nødvendigvis bedre? Det er et smertefuldt indblik, men også lærerigt – i hvert fald for Irene.

”Au pair” er til udskolingen. Det er til de unge læsere der står på tærsklen til voksenlivet, og som kæmper med at finde ud af hvem de selv er, hvad de vil finde sig i og hvor langt de vil gå for lykke. Det er til de voksne – for her er også noget at lære for dem. Med andre ord: bare læs den. Den er formidabel.

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Udgivet i: 2022
Antal sider: 227
6 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar