tirsdag den 12. april 2022

R. F. Kuang; Opiumskrigen [Anmeldereksemplar]

R. F. Kuang; Opiumskrigen (Poppy War, #1) [Anmeldereksemplar fra Falco]

Bagsidetekst:
Rin har alle odds mod sig, da hun går op til en landsdækkende prøve med ønsket om at komme ind på det trestigefyldte militærakademi Sinegard, men det skal vise sig, at optagelsesprøven er det mindste onde, hun kommer til at stå overfor ...

På Sinegard bliver Rin mødt med foragt på grund af sin sydlandske dialekt, mørke hudfarve og fattige baggrund. I sin kamp for at bevise sit værd opdager Rin, at hun besidder shamanske kræfter, og hun allierer sig med den finurlige, opiumsrygende læremester Jiang. Rin erkender inden længe, at hun nok er den eneste, der kan redde Imperiet i krigen mod Mugen, og at prisen for hendes magiske evner er højere end først antaget.

En fantastisk fortælling om magiske guder, hævngerrig krigsførelse og en kvindes brændende viljestyrke.

Først en lille advarsel: det her er ikke læsning for sarte sjæle! Der er ikke sparet på blod og vold og der var et par gange hvor jeg lige måtte lukke øjnene og trække vejret dybt ned i maven, inden jeg læste videre.

Jeg har hørt en masse om denne serie og dermed også rigtig glad for at høre at den blev oversat. ”The Poppy War” har fået meget omtale – både for indhold og ikke mindst for de flotte originale forsider. Hånden på hjertet må jeg indrømme at jeg er lidt skuffet over at de ikke er fulgt med til det danske marked, men den danske udgave er også flot.

Dette er ikke fantasy for børn. Nok lægger vi ud med en 16-årig Rin, men det er langt fra en historie for børn. Rin starter på traditionsrige militærakademi, Sinegard og det er ikke småting hun bliver udsat for der. Ikke alene kommer hun fra en fattig provins, hun udviser ikke den nødvendige respekt og så opdager hun at hun har evner, som de andre elever ikke har.

Snart angriber fjenden og Rin må bruge alt hvad hun har lært for at overleve – men det er ikke nok og hun befinder sig pludselig i en milits, en gruppe af udskud som hende selv. Stadig ikke accepteret, stadig ikke velset, men nu, fuld af mystiske kræfter og et hjerte der brænder efter hævn.

"Opiumskrigen” er noget af det mest mørke og dystre fantasy jeg har læst. Hvor ”Den som hvisker” også var mørk, var der trods alt kemien mellem Shiroin og Kiel der blødte det lidt op. Det er der ikke meget af i ”Opiumskrigen” – til gengæld er der masser af lemlæstede lig, blod og krig. Det tjener det formål at vise at det ikke er en krig for de svage. Det er ikke en krig der vindes let. Fjenden er snedig og tålmodig. Der er ingen lette valg i denne krig og alle valg kræver ofre.

Det er en velskrevet og spændende historie – vel og mærke, hvis man er til fantasy med en detaljeret world building, hvor det nogle gange bliver lidt for forklarende, men hvor alting har en betydning. Jeg er glad for at have læst den på dansk, da jeg tror jeg ville have misset for meget af historien ved at læse den på engelsk. Nu håber jeg bare at forlaget oversætter resten – for jeg er nysgerrig og har alt for mange spørgsmål. 

Tak til Falco for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Falco
Original titel: The Poppy War
På dansk vedd: Camilla Engkjær Laursen
Udgivet i: 2018 (på engelsk) og 2022 (på dansk)
Antal sider: 557
5 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar