onsdag den 25. oktober 2017

Sarah Engell; Valget [Sponsoreret]

Sarah Engell; Valget [Sponsoreret boggave af Carlsen Puls]

Bagsidetekst:
18-årige Xenia er godt på vej til at blive frontfigur for Etisk Parti, hvor hun både kan få indfriet egne ambitioner og forhåbentlig gøre den forskel i verden, som hun brænder så meget for. Men da hun møder en lille pige, der er flygtet alene til Danmark, bliver hun sat i et svært dilemma, for det viser sig hurtigt umuligt at vælge både succes og samvittighed. Situationen spidser til, og tidspunktet, hvor hun må træffe et valg, rykker tættere på.

Sarah er kendt for sine rå, rørende og aktuelle ungdomsromaner. I "21 måder at dø" er det mobning og selvmord der er på dagsordenen. I "Hjertet er 1 organ" er det selvskadende adfærd, fraværende forældre og homoseksualitet der i fokus. I "Valget" er det noget helt andet og det mindst lige så godt som de to tidligere nævnte titler, hvis ikke bedre - på sin helt egen måde.

"Valget" er en ekstremt politisk roman. Jeg ved ikke om det er Sarahs egne holdninger der skinner igennem, eller om Xenia er ene om sine meninger. Lige gyldigt hvilket der er tilfældet, er det tydeligt at Xenia brænder for sin sag - også selvom hun kommer i tvivl om hvad det egentlig er. Et ved hun dog, og at det følger hende hele vejen igennem bogen, synes jeg er rigtig godt: hun skal stole på sit hjerte. I politik er det svært, og til sidst kommer Xenia da også til en skillevej hvor hun skal vælge mellem succes og samvittighed. Det fede ved bogen er, at undervejs er det ikke helt entydigt hvilken vej hun vil vælge. Det er først til sidst at hun træffer sit endelige valg.

Undervejs i læsningen blev den knugende følelse om mit hjerte strammere og strammere. For udover at følge Xenia, følger vi også Lilas, den lille flygtninge pige, som Xenia møder. Hendes historie er hjerteskærende og Sarah har brugt så mange fede virkemidler når det er Lilas der fortæller. Jeg vil ikke komme ind på det her, for det skal I selv opleve. Det er dog virkelig gennemført. De ting Lilas har været igennem, er hun - uheldigvis - ikke ene om. At sagsbehandling er en langsommelig process, at der blev set skævt til flygtninge, at de bliver beskyldt for alverdens ting, er ikke nyheder - men desværre sådan tingene er. Jeg sad flere gange undervejs og fik dårlig samvittighed for ikke at gøre mere for asylansøgere.

"Det lyder sikkert dumt, men nogle gange føles det, 
som om jeg bruger alle mine kræfter på at overleve. 
Hvilket jo er absurd. I Danmark. Her er ingen bomber, 
jeg har mad i køleskabet og får gode karakterer, 
og alligevel kan jeg få det helt ad helvede til."

Dette er ikke kun en ungdomsbog. Jeg synes faktisk alle burde læse den. For ikke alene kæmper Xenia med veninde problemer og hverdagen med gymnasiet og afleveringer. Hun forsøger at gøre en forskel politisk, hvor hun gerne, aktivt, vil gøre noget, i stedet for kun at snakke om at gøre noget. Samtidig frygter hun for sine forældre der er udsendt med Læger uden grænser i Syrien, hvor faren er kommet slemt til skade. Xenias fokus er derfor spredt i alle retninger og selvom hun forsøger at navigere i den rigtige retning, er det svært, netop fordi hun bliver trukket i fra alle sider.

Jeg er blevet rørt at Sarahs tidligere bøger, men denne har rørt mig på en helt anden måde. For den viser både hvor vigtigt det er, at hjælpe andre og turde hjælpe, og samtidig hvor svært det kan være pga. det samfund og det system der er. Jeg blev både frustreret, ked af det, glad, og lykkelig undervejs i læsningen og mange andre følelser også.

Det er en utrolig stærk historie, som helt klart er en af de bedste ikke-fantasy ungdomsbøger jeg har læst i år!

"Det eneste, hun kunne huske var: Eventyr ender altid lykkeligt. 
Rygsækhistorier ender, som de selv vil."

Tak til Carlsen Puls for boggaven!

Fakta:
Forlag: Carlsen Puls
Udgivet i: 2017
Antal sider: 347
5 ud af 5 stjerner

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar