onsdag den 8. juli 2020

Sofie Riis Endahl; Undskyld, men jeg har ingen andre steder at gå hen [Anmeldereksemplar]

Sofie Riis Endahl; Undskyld, men jeg har ingen andre steder at gå hen [Anmeldereksemplar fra Byens Forlag]

Bagsidetekst:
Hvert år mødes fem unge to uger i Sydfrankrig. Resten af året mødes de i gruppechatten Le crossiant sqaud.

Provinsprinsessen Rachel frygter aldrig at slippe væk fra provinsen.

Økofreaken Malene får afslag på afslag fra skuespilskolerne og ville ønske, Moder Jord ikke var hendes eneste veninde.
Holtekid Freja er træt af at gå i stykker ved ethvert lille vindpust, fordi hendes opvækst som plejebarn har givet hende ar på sjælen.
Klogeåge Kåre frygter studenterhuen og forventningerne om, at han skal fra Bornholm til København for at studere.
Grønlænderen Piil vender, efter et år på efterskole, tilbage til Arktis, hvor intet har forandret sig. Det har Piil til gengæld. Hvordan skal han nogensinde fortælle sin familie, at han blevet kærester med en dreng?

Og hvorfor svarer Freja ikke på Rachels beskeder? Hvad skete der den sidste aften, da de drak nede ved stranden?

Det er med stor fornøjelse at jeg læser Sofies bøger. Jeg synes det er imponerende at man i så ung en alder allerede har udgivet 5 bøger - respekt! Hendes bøger handler om at være ung og de problemer man som ung kan stå overfor: kærlighed, familie, usikkerhed, pres fra familie og skole og meget mere. De foregående bøger har givet et virkelig godt, levende og realistisk billede af hvordan det er at være ung - og Sofie må jo vide det, hun er det selv!

"Undskyld, men jeg har ingen andre steder at gå hen ..." er en chatroman - den første jeg har læst, men med den historie der fortælles, passer formatet virkelig godt. For det er via chat at unge kommunikerer. Via Snaps, Instagram og Facebook (og sikkert også flere som jeg ikke kender).

Historien er fortalt via hovedpersonernes beskeder til hinanden på Facebook. Både i deres gruppechat, men også de forskellige personer i mellem. De deler deres frustrationer over de andre, deres drømme, håb og følelser med hinanden - og jeg forestiller mig, at det er et meget godt billede på hvordan ungdommen kommunikerer i dag.

Der tegner sig hurtigt et billede af, at selvom der burde ånde fred og idyl i vennegruppen, så er virkeligheden en anden. Der er sket noget i Frankrig der har slået skår i glæden og flere gange undervejs er man faktisk i tvivl om de rent faktisk får limet stykkerne sammen igen. Det er interessant at følge historiens udvikling, for selvom den kun er fortalt via chatbeskeder, lærer vi utrolig meget om personerne.

De kæmper alle sammen med forskellige former for usikkerhed og det beskriver Sofie rigtig godt. Det er fem meget forskellige personer, men alligevel komplimenterer de hinanden - i hvert fald det meste af tiden, når de ikke er skændes. Men måske kan det også ses som et tegn på at de netop har stærke venskaber - de kan skændes og være uvenner, men stadig finde vej tilbage og tilgive.

Sofie har begået endnu en genistreg indenfor realistisk ungdomslitteratur og jeg tror virkelig at denne bog til være appellerende til målgruppen, da den er skrevet på en måde som de vil finde interessant og spændende. Meget af læsning for unge foregår jo på deres telefoner, nu er skærmen bare flyttet over på papiret.

Læs denne og de andre af Sofies bøger også - de er bestemt det værd!

Tak til Byens Forlag for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Byens Forlag
Udgivet i: 2020
Antal sider: 316
6 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar