tirsdag den 28. april 2015

James Dashner; Maze Runner - Labyrinten


James Dashner; Maze Runner - Labyrinten

Bagsidetekst:
Træd ind i labyrinten, hvor kun den stærkeste overlever - og den hurtigste undslipper.

Da Thomas vågner, kan han ikke huske andet end sit navn. Han er omriget af fremmede - drenge, som heller ikke kan huske noget fra før. Hver måned kommer der en ny til Lysningen. Ingen ved hvorfra. På den anden side af de høje stenmure, der omgiver det lille samfund, er der en uendelig og altid foranderlig labyrint. Den er drengenes eneste vej ud, men ingen er nogensinde kommet levende igennem den.

Om natten lukker porten drengene inde. Og fjenderne ude ...

Thomas vågner i en elevatorskakt der kører opad. Han aner ikke hvordan han er endt i elevatoren, hvor han kommer fra eller hvor han er på vej hen. Det eneste han ved og kan huske er hans navn. Elevatorturen slutter og store døre bliver åbnet og han ser op i en flok fremmede drenges ansigter. Han er nu bønnespire, den sidste nye ankomne til Lysningen. Et stort område omkranset af høje vægge. Der er ingen af de andre drenge der kan huske noget fra før de ankom til Lysningen, men de ved at den store labyrint der gemmer sig bag de tunge vægge, har svaret på deres spørgsmål. Derfor sender de hver dag løbere ud for at kortlægge labyrinten. Der er andre opgaver der skal varetages og Thomas bliver sendt rundt blandt de forskellige for at se hvad der passer til ham, men inderst inde har han et brændende ønske om at blive løber. Han ved ikke hvor det kommer fra, men det er der.

Der er store porte i væggene og om natten lukker de Thomas og de andre inde, mens de holder fjenderne der er i labyrinten ude. En dag sker der dog noget, der gør at Thomas tager chancen og løber ud i labyrinten, netop som portenen lukker. Han tilbringer derfor en nat i labyrinten, hvilket bestemt ikke er ufarligt, men han overlever og han bliver optaget som løber.

Der plejer at komme nye medlemmer til lysningesamfundet hver måned, men kort tid efter Thomas, kommer der endnu en ny. Denne gang en pige og hun ved hvem Thomas er! Der fører til skærpet mistanke om at Thomas ikke har rent mel i posen, men det er svært for at ham at modbevise, når han ikke kan huske noget. Pigen er ikke til meget hjælp, da hun, lige efter at være ankommet, går i koma og pludselig er ingenting som det plejer at være! Labyrinten er anderledes og en nat lukker portene ikke!

Thomas og de andre drenge bliver tvunget til at indse at de ikke kan blive i Lysningen, men må ud i labyrinten også selvom det kan koste dem livet. For deres eneste udvej er at løse labyrintens gåde!


Jeg har haft denne bog til at stå rigtig længe på min hylde og nu blev det endelig tid og jeg blev bestemt ikke skuffet! Jeg har ikke set filmen endnu, jeg ville vente til jeg havde læst bogen, så nu kan den bare komme an!

Jeg vidste ikke helt hvad jeg skulle forvente af bogen. Jeg har hørt meget godt om den, men jeg vil sige at jeg bestemt ikke havde forventet at sidde neglebidende, nervøst og frustrerende og læse de sidste sider hvor det hele bliver afsløret. Jeg har forsøgt at overveje hvilket ord der vil beskrive denne bog bedst, og jeg kom frem til nøjeren. For det er lige præcis hvad den er. Den er skrevet i et virkelig godt sprog og man føler virkelig med de her drenge der intet kan huske og som bare gerne vil finde en udvej. Hele vejen igennem bogen er den virkelig svær at slippe og kapitlerne slutter ofte med en cliffhanger der gør at man bare MÅ læse videre! Jeg ved ikke hvor hurtigt jeg læste de sidste sider, for det er bare så spændende at jeg havde svært ved at styre min nysgerrighed.

Nøjeren beskriver den derfor godt. Drengene er total paranoide hele tiden og de bliver det ikke mindre, jo længere frem i bogen vi kommer. Som læser sidder du også med den følelse. Hvad sker der dog nu? Hvordan kommer de videre? Hvad skal det betyde? Alle de spørgsmål kører konstant rundt i hovedet og lægger brænde på bålet. Den er umulig at lægge fra sig når først man er kommet i gang! En fantastisk spændende bog, barsk læsning til tider, men stadig interessant og rå. En virkelig pageturner! Nu skal jeg bare lige have sat tid af til at læse den næste og forberede mig mentalt på endnu en rutsjebane tur!

Fakta:
Forlag: Høst & Søn
Original titel: The Maze Runner
Udgivet i: 2010 (på engelsk) og 2014 (på dansk)
Antal sider: 381
Læst på dansk
5 ud af 5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar