onsdag den 8. august 2018

Veronica Roth; Delte skæbner [Reklame]

Veronica Roth; Delte skæbner [Sponsoreret af Alvilda]

Bagsidetekst:
Cyra og Akos' liv er bestemt af de skæbner, som oraklerne så ved deres fødsel. Når først skæbnerne er udtalt, er de uomgængelige.

Akos er forelsket i Cyra - til trods for sin dystre skæbne, der siger, at han skal dø for Cyras familie. Og da Cyras far, Lazmet Noavek - en hjerteløs tyran, som alle troede var død - genvinder den shotetiske trone, er Akos sikker på, at hans liv snart er slut.

Da Lazmet udløser en grusom krig, er Cyra og Akos desperate efter at bremse ham for enhver pris. For Cyra kan det betyde, at hun må dræbe den mand, der måske - måske ikke - er hendes far. Og for Akos, at han må ofre sit eget liv. Men selv uomgængelige skæbner kan gemme p de mest uventede hemmeligheder, og Cyra og Akos bliver tvunget ud i umulige valg ...

Veronica Roth kan virkelig noget med at skrive dystre fremtidsromaner, som man får helt ondt i maven af at læse. "Divergent"-serien synes jeg var meget spændende, fascinerende og skræmmende læsning - for hvad hvis vi på et eller andet tidspunkt ender der? "Dødens mærker" er lidt i en anden kategori, men stadig en form for fremtidsroman, hvor menneskeheden bor i rummet og lader livet blive bestemt af orakler og magtliderlige, sindsyge mænd, der gør de værste ting ved deres fjender. Stemningen er dog den samme. Den er dyster, mørk og jeg forstår ikke hvordan Cyra og Akos kan holde modet oppe og blive ved med at kæmpe.

Jeg mindes at jeg læste første bind hurtigt - denne her ligeså. Selvom sproget er lidt knudret en gang i mellem og vi følger rigtig mange personer, så er det bare en page-turner. Netop fordi vi skifter synsvinkel så tit, føles det som om siderne vender sig selv. Som læser får vi hele tiden små godbidder af sandheden at vide og brødkrummer vi skal følge, men fordi vi så lige skal høre fra en anden, som også giver en krumme, så tager det lang tid at samle hele puslespillet. Det gør dog ikke noget - for jeg sad limet til siderne. Jeg er faktisk lidt trist over at der kun er to bind, men på den anden side, er jeg godt tilfreds med at handlingen ikke blev strukket ud til at spænde over mere. Så tror jeg den var blevet udvandet. I stedet har vi en hæsblæsende duologi - som virkelig bare holder.

Vi følte med hovedpersonerne i første bind, fordi de må gå så grueligt meget igennem. Cyra der skal dræbe for sin bror, Akos der tages til fange af Cyras sindsyge bror og forelsker sig i Cyra, selvom han ved a than skal dø for hendes familie. Samtidig er der sidehistorien om Cisi og Isae - som jeg fandt ligeså spændende som den om Cyra og Akos. Begge par vil kæmpe for at blive sammen, selvom de til tider træffer nogle dumme valg, men det skræmmende med Cisi og Isae er, at Cisi kan manipulere med følelser - så hvor stor magt har hun egentlig over Isae? Hvor mange af Isaes beslutninger er rent faktisk hendes egne. Det er interessant at se Cisis kamp med moral - hvor langt skal hun gå, før det bliver for meget. Samtidig er der Cyra og Akos' kamp mod Lazmet. Han er magtfuld og sindsyg - hvor langt vil de gå for at slå ham ihjel? Jeg sad flere gange og rystede på hovedet, for jeg kunne ikke se en vej ud. Den vej de valgte var også meget anderledes end den jeg havde troet - det er fedt at blive overrasket. Udover deres kampe er der også det politiske spil om, hvem der skal reagere over hvem. Hvem der har retten til at bo visse steder. Selvom det hele tiden ligger og ulmer under overfladen, fylder den del rigtig meget - dog uden at det bliver for meget. For den altoverskyggende kamp er nemlig kampen om at få lov til at være til. Til at leve og være fri. Fri for forudbestemte skæbner og sindssyge tyranner der kun vil have magt. Og hvor langt vil man gå for den frihed? Hvor mange skal dø for den? Det plot har forfatteren virkelig også skruet godt sammen.

Hvis du er til magtkampe, rumskibe, politik, en snert at lidt magi, venskab og kærlighed - ja, faktisk det hele der skal til for at have en god fantasy-roman, så er det her helt sikkert noget du skal stifte bekendtskab med. Det er virkelig velskrevet og underholdende. Jeg håber bestemt at der kommer flere fremragende romaner fra Veronica Roths hånd i fremtiden!

Tak til Alvilda for anmeldereksemplar!

Fakta:
Forlag: Alvilda
Original titel: The Fates Divide
Udgivet i: 2018 (på engelsk og dansk)
Antal sider: 437
5 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar