onsdag den 4. november 2020

Philip Pullman; Det hemmelige samfund [Anmeldereksemplar]

Philip Pullman; Det hemmelige samfund (Forestillinger om Støv, #2) [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Lyra lever et fredeligt liv som studerende i Oxford. En nat, hvor hendes daimon, Pantalaimon, er ude at strejfe alene, overværer han et mord. Selvom det først ser ud til at handle om en tilfældig fremmed, viser det sig at trække tråde langt ind i Lyras liv. Endnu en gang hvirvles hun ud på en vild og farefuld rejse, forfulgt af et spøgelse fra fortiden og efterstræbt af stærke religiøse og politiske kræfter. Og endnu en gang træder Malcom Polstead i karakter. 

Serien om Lyra og Pan har et helt særlig plads i mit hjerte. Jeg læste “His Dark Materials” som ung og jeg elskede universet. Jeg har genlæst dem som voksen og nu holder jeg endnu mere af dem.
Det er ikke kun en fantasy fortælling. Det er en politisk, religiøs og samfundskritisk historie med utrolig mange lag. Som barn/ung så jeg den som utrolig historie om venskab, spirende kærlighed og mod. Som voksen fandt jeg den spændende på en helt anden måde.

Jeg var rigtig spændt da jeg hørte at Pullman ville skrive endnu en serie om Lyra og Pan og jeg fandt "Le Belle Sauvage" både mørk og interessant. Her er det som sådan ikke Lyra der er hovedperson, men handlingen drejer sig alligevel om hende. I “Det hemmelige samfund” er Lyra blevet voksen - så voksen at hun måske har mistet sin fantasi. Hun har i hvert fald svært ved at forestille sig de magiske ting, hun fandt så naturligt da hun var yngre. Historiefortælling, løgne, læsning af alethiometeret og meget mere.

Hun er faktisk blevet ganske irriterende. Egoistisk og selvoptaget - måske fordi hun netop ikke har sin fantasi mere. Jeg elskede ellers Lyra i de andre bøger, men der gik mange sider, før jeg begyndte at kunne lide hende igen. Samtidig er forholdet til Pan virkelig anstrengt - han har ikke rigtig tilgivet hende for hendes forræderi.

Nu skal de hver for sig finde vej i et Europa i forandring. Der er skumle kræfter der rører på sig. Forretninger der går konkurs, fremmede folkeslag der terroriserer og magtliderlige mennesker der ingen midler skyr for at få mere magt. Lyra befinder sig igen midt i det hele - omend hun ikke helt ved hvorfor. Hendes redningsmand fra “La Belle Sauvage”, Malcom Polstead, træder igen ind for at hjælpe og jeg nød virkelig at læse hans kapitler. Han er en reel, trofast og handlekraftig mand og jeg fandt ham virkelig fascinerende.

Lyra og Pan drages mod samme sted. Et sagnomspundet sted hvor daimoner er - også daimoner som Pan, der ikke er bundet til et menneske. Jeg kunne godt lide den måde Pullman får flettet det fantastiske ind i historien. Det ligger hele tiden under overfladen. At der er mere end man kan se med det blotte øje. Men det er ikke den samme fantastiske fortælling som i "Det gydne kompas"-serien, det er en fortælling med rigtig mange lag og jeg ser den faktisk ikke som børne/ungdomsbog mere.

Selvom bogen er på over 700 sider, er det dejligt at være tilbage i Pullmans univers. Vi følger både Lyra, Pan, Malcom og skurkene, så det er en meget detaljeret historie, med mange små hints undervejs og spor som vi læsere kan følge. Den er finurlig, interessant og velskrevet - og jeg glæder mig meget til det næste bind! Nu vil jeg kaste over HBO serien, som jeg virkelig nyder - for den ligger tæt op af bøgerne og så er den bare så flot!

Tak til Gyldendal for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Original titel: The Book of Dust - The Secret Commonwealth
Udgivet i: 2019 (på engelsk) og 2020 (på dansk)
På dansk ved: Hanna Lützen
Antal sider: 791
6 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar