torsdag den 3. juni 2021

Ann Napolitano; Kære Edward [Anmeldereksemplar]

Ann Napolitano; Kære Edward [Anmeldereksemplar fra Gyldendal]

Bagsidetekst:
Da 12-årige Edward som den eneste blandt 191 passagerer overlever et tragisk flystyrt, har han med ét mistet alt: sine forældre, sin elskede bror, og den fremtid i en ny by de sammen var på vej imod.
Edward kæmper for at komme tilbage til livet og finde sin plads i verden uden sin familie. I det nye hjem hos sin moster og hendes mand er hans eneste trøst, og den eneste han knytter sig til, den jævnaldrende pige Shay i nabohuset. Mens deres spirende venskab vokser sig stærkt, gror de ud af barndommens beskyttende uskyld og må forsvare sig mod de voksnes skepsis over for deres tætte forhold. Sammen finder de en sæk med breve fra pårørende til de 190 flypassagerer og dykker ned i deres livshistorier, som bliver afgørende for Edward i hans forsøg på at finde mening i livet igen.


Jeg havde ikke forventet at blive så rørt og revet med af denne historie som jeg gjorde. Jeg hørte den som lydbog, på min daglige gåture og jeg både grinte og gik med en klump i halsen. Det er en virkelig sørgelig, men samtidig utrolig livsbekræftende historie om at miste alt, og kampen om at finde tilbage til tilværelsen – eller nok nærmere, til en ny form tilværelse, hvor man ikke er helt barn, ikke er helt voksen, og måske endda er man en dreng med magiske evner?

Vi følger Edward og Shay i nutiden, hvor Edward skal forsøge at hele en knust krop, et knust sind og ikke mindst, et knust hjerte. Det er ganske bevægende læsning og jeg fik virkelig ondt af ham på så mange planer. Shay er det eneste lyspunkt han har og langsomt hjælper hun ham. Da de finder brevene fra de pårørende, begynder Edward at stykke sig selv sammen igen.

Sideløbende med nutidsfortællingen, følger vi udvalgte passagerer ombord på flyet, undervejs på den skæbnesvangre flyvning, der bliver den sidste for alle, bortset fra Edward. Vi får kendskab til hvem de er, deres inderste tanker, hvorfor de er ombord på flyet og deres håb for fremtiden. Vi får også at vide hvorfor flyet styrtede ned og hvordan Edward oplevede de sidste øjeblikke med sin far og bror.

Begge fortællinger er rigtig fint koblet sammen og bidrager til en større fortælling om både sorg og håb. Om at finde noget at tro på, når alt håb synes at være ude – selv det at man er den eneste overlevende, kan måske være et tegn. Eller måske er det bare held? Hvem ved?

Jeg ved at ”Kære Edward” var en meget mere bevægende og rørende fortælling end jeg havde troet. Jeg ved at jeg var fanget af historien og at det er en bog jeg kommer til at anbefale til alle, der efterspørger en læseoplevelse lidt udover det sædvanlige. En læseoplevelse, der bliver siddende i en, lang tid efter man har vendt sidste side.

Tak til Gyldendal for anmeldereksemplar (modtaget uopfordret)

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Original titel: Dear Edward
På dansk ved: Nanna Lund
Udgivet i: 2020 (på engelsk) og 2021 (på dansk)
Antal sider: 351
6 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar