mandag den 15. januar 2024

Ali Hazelwood; Skakmat

Ali Hazelwood; Skakmat

Bagsidetekst:
Mallory vil aldrig spille skak igen. Ikke efter det, der skete med hendes far for fire år siden. Men en stor præmiesum får hende alligevel til at stille op til en sidste turnering, hvor hun slår ingen ringere end Nolan Sawyer: regerende verdensmester og notorisk kendt som skakkens ukronede bad boy.

Nolas chokerende nederlag til en ukendt amatør går verden rundt, og forvirringen bliver ikke mindre, da han insisterer på at møde hende igen … Det går hurtigt op for Mallory, at spillet ikke kun foregår på skakbrættet, og at konkurrenterne kan være nådesløse, vildt arrogante og irriterende (lækre).


Hvis man tidligere har læst Ali Hazelwoods bøger og går ind med forventningen om en herlig historie og en masse spicy scener, så bliver man skuffet – i hvert fald på den sidste del. For der er ikke meget spice i den her. Faktisk er vi mere over i en young adult-bog, end vi er i voksen, som hendes tidligere udgivelser.

Man bliver derimod ikke skuffet på at få en herlig historie. En historie der ikke kun underholder, men også tegner et billede af en verden der er meget ukendt for rigtig mange mennesker. Jovist, har jeg spillet en del skak som barn/ung mod min far, men det er aldrig blevet til mere end det: hyggespil for sjov.

Det er der ikke meget af i ”Skakmat”. Og dog, for selvom både Mallory (når hun har indset at hun ikke kan lade være med at spille) og Nolan hygger sig meget med det, så er det konkurrencen i spillet der tæller. Det er finesserne. Trækkene som modstanderen ikke forudså. Strategien og professionalismen i spillet der tales om. Nok er Nolan en dygtig spiller, men Mallory ser ting han ikke gør.

Også selvom hun ikke vil indrømme det pga. det med hendes far, så kan hun ikke komme udenom at skak løber i blodet på hende og at hun er født til at spille.

Udover at være en historie om skønheden i skak – for helt ærligt, det er da et smukt spil på en eller anden måde. Så er det også en historie, som Ali Hazelwoods andre historier, om en del af samfundet eller en kultur, hvor kvinder ikke er velkomne, i hvert fald ikke på samme præmisser eller niveau som mændene. Mallory lærer hurtigt at bare fordi hun er dygtig til at spille skak, skal hun ikke tro hun er noget – blot fordi hun er en pige. Der er sågar adskilte turneringer for kvinder, fordi der menes at de ikke er ligeså gode som mændene. Helt ærligt!

Netop derfor kan jeg godt lide Ali Hazelwoods bøger. For selvom historien er underholdende, sød, charmende – og i de andre tilfælde, ret steamy – så er det kønskampen i dem der er vigtig. At kvinder er ligeså gode som mænd. At kvinder godt kan forske. Godt kan nørde. Godt kan spille skak. Ligeså godt som mænd. Og at vi, som kvinder, ikke skal tro, ikke skal føle, at vi er mindre værd end mænd.

Basta!

Og læs endelig Alis andre bøger – de er også gode!

Bogen er købt hos Plusbog.

Fakta:
Forlag: Gutkind
Original titel: Check & Mate
På dansk ved: Pia Konstantin Berg
Udgivet i: 2023 (på engelsk og på dansk)
Antal sider: 399
5 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar