onsdag den 24. januar 2024

Pip Williams; De glemte ords bog [Anmeldereksemplar]

Pip Williams; De glemte ords bog
[Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
”Nogle ord er vigtigere end andre – det lærte jeg ved at vokse op i Skriptoriet. Men det tog mig lang tid at forstå hvorfor.”

I et haveskur i Oxford indsamler leksikografer ord til Oxford English Dictionary. Under arbejdsbordet sidder pigen Esme, og en dag daler en lap papir ned til hende med et ord, som ingen tilsyneladende savner. Forundret gemmer Esme ordet i en kuffert, og snart følger flere efter – fælles for dem er, at de knytter sig til kvinders liv og sprog, og en helt ny ordbog begynder at tage form.

Jeg modtog ”De glemte ords bog” sidste år, med en hver intention om at gå i gang med det samme. Hvilket ikke skete. Der kom andre bøger i vejen. Nu udkommer forfatteren snart med en ny bog og jeg blev enig med mig selv om, at nu var tiden kommet.

Og hvilken fremragende læseoplevelse det var. En historisk roman der både overraskede mig, forargede mig og rørte mig dybt.

Det er historien om Esme, der vokser op med sin far og andre mænd, der er ved at samle ord til Oxford English Dictionary – hvilket ikke er nogen nem opgave.

Esme fascineres af ordene og deres mange betydninger. Især de ord der ikke kommer med i ordbogen har Esmes opmærksomhed. Hun vokser op i verden præget af en mandsdominerende kultur, af krig og af en indvendig kamp for at gøre hvad hun føler er rigtigt.

Det er spændende læsning og Esme er virkelig et forbillede. For selvom hun ikke tager kampen direkte op med politikerne om fx kvinders stemmeret, så kæmper hun det skjulte. Med sine hemmelige og til tider forbudte ord, samler Esme viden og historier, der ikke bliver sagt højt, men som stadig er gældende. For mange af kvinderne har trange kår.

Det er også en historie om kærlighed. Ikke blot til ord, men også til de mennesker vi har i vores liv. Esme vokser som sagt op med hendes far, moren er død, og de andre mænd der arbejder på ordbogen. Hendes liv præges af dem og deres måde at tænke på. Men igennem det hele bibeholder hun en nysgerrig- og ukuelighed. Hun vil ikke ses ned på. Hun kan sit arbejde som en hver anden mand og hun er ligeså meget værd.

Hun har også kvinder i sit liv. Kvinder der både følger deres vej i livet, uden at stille spørgsmål, men også kvinder, der som hende selv, ikke vil følge den slagne vej, men vælger at forfølge deres drømme – uortodokse som de nu kan være. Begge typer kvinder har også stor indflydelse på hendes opvækst, menneskesyn og måde at se sig selv på.

Hvis du er til historisk fiktion og krigshistorier, så snyd endelig ikke dig selv for ”De glemte ords bog”.

Tak til forlaget for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Original titel: The Dictionary of Lost Words
Oversat af: Mette Wigh Tvermoes
Udgivet i: 2020 (på engelsk) og 2023 (på dansk)
Antal sider: 497
5 ud 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar