fredag den 16. april 2021

Eli Åhman Owetz; Brevet i bogbussen [Anmeldereksemplar]


Eli Åhman Owetz; Brevet i bogbussen
[Anmeldereksemplar fra HarperCollins Nordic]

Bagsidetekst:
Set udefra har Malin alt, hvad man kan ønske sig, men hun er ikke lykkelig. Hendes ægteskab er præget af rutine, hun savner nærhed og en at tale rigtigt med. For hende er det ugens højdepunkt, når bogbussen kommer til byen, og hun kan sætte sig hjemme med en roman og flygte et par timer fra virkeligheden.

Erik er netop flyttet fra Stockholm til det idylliske Roslagen efter at have stået ved en korsvej. I en bog, han låner i bogbussen, finder han helt tilfældigt nogle sider, der er revet ud af en notesbog. De håndskrevne ord om sorg og længsel gør ham nysgerrig. Hvem er den kvinde, som har skrevet dem?

En anonym brevveksling med bogbussen som omdrejningspunkt går i gang. Langsomt vokser der stadigt stærkere følelser frem mellem to mennesker, som åbner sig for hinanden. Men kan man virkelig forelske sig i en, som man bare har skrevet med? Og hvordan ved man, om det er i orden at sætte alt på spil for sine følelser?

Jeg havde egentlig skrevet en helt anden anmeldelse end den her, men jo mere jeg gik og summede over bogen, jo mere irriterede den mig faktisk. Og jeg lagde ellers ud med at være ret glad for bogen.

Lad mig starte med det jeg synes der fungerede rigtig godt og som er grunden til at jeg endte med at give den tre stjerner. Jeg kunne rigtig godt lide naturbeskrivelserne, detaljerne og stemningerne der er beskrevet i bogen. Det er næsten som at gå rundt i skoven eller byen selv. Jeg kunne sagtens se Malins gård, den lille butik og Eriks sommerhus for mit indre blik.

Samtidig synes jeg detaljerne om den slags lys Malin godt kan lide og alt det hun elsker ved hendes lille by, er rigtig fine. Det gav mig lyst til selv at gå en tur ved midnat en stjerneklar nat, bare for at opleve den helt særlige stemning som er beskrevet i bogen – nu bliver det nok ikke helt det samme, når jeg ikke har et eventyrligt vinterlandskab at bevæge mig ud i, men stadigvæk.

Det jeg egentlig troede var en rigtig fin og hjertevarm historie, endte desværre med at være en glorificering og ok-stempling af utroskab. Malin er stadig gift da hun indleder et forhold til Erik, og selvom der er gået to år siden hende og Anders sidst havde sex, har hun ikke forsøgt at gøre noget ved det. Det kan godt være hun er blevet lullet i søvn af hverdag, bagning, markeder og hvad hun ellers gør. Men hvis hun virkelig er så utilfreds, hvorfor så ikke gøre noget ved det? Hvorfor ikke forsøge at ændre det? Eller som det mindste, gå fra Anders inden hun indleder sig med en anden?

Jeg ved godt at Erik skriver at man gerne må gå og det er jeg helt enig i. Man skal ikke blive i et ægteskab, hvis man er ulykkelig. Men man skal altså ikke bare kaste håndklædet i ringen uden at forsøge at fikse det først. Hvis nu Malin havde taget fat i Anders efter et halvt år og sagt; hør her, kammerat, vi bliver nødt til at gøre noget, ellers ender det med at jeg går fra dig. Så havde situationen nok være en anden. Men det gør hun ikke.

Selvom jeg tænkte på filmen ”You’ve got mail” mens jeg læste og jeg kan sagtens se parallellerne – så er der en kæmpe forskel: hovedpersonerne i filmen, var begge to single, da de begyndte at udvikle følelser og mødes i virkeligheden.

Så jo, bogen har bestemt nogle stærke sider og jeg ville virkelig gerne have givet den mere end tre stjerner og det havde den også fået hvis Malin først havde forsøgt alt for at redde ægteskabet med Anders inden hun forelskede sig i en anden. Det er ikke ok! Og selvom vi hører om Malins kvaler overfor både Anders og resten af familien, så er det ikke nok til at få hende til at søge hjælp eller lade sig skille.

Hvis man kan se bort fra det – hvilket jeg tror, er svært, da det ligesom fylder ret meget i bogen – så er det en meget stemningsfyldt historie, med flere gode scener.

Tak til HarperCollins for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: HarperCollins
Original titel: Brevvännerna
Udgivet i: 2019 (på svensk) og 2021 (på dansk)
Antal sider: 366
3 ud af 6 stjerner   

Ingen kommentarer:

Send en kommentar