onsdag den 9. april 2014

Sarah Engell; 21 måder at dø


Sarah Engell; 21 måder at dø

Stella bliver mobbet af hele hendes klasse, men især hendes gamle bedsteveninde Amalie. De er blevet uvenner og det har ikke taget Amalie særlig lang tid at vende hele klassen mod Stella. Så Stella googler og undersøger .... undersøger hvordan man kan begå selvmord. Stella har en udførlig liste med 21 måder hvorpå hun kan dø.

Stellas mor er død af kræft og faren er endnu ikke kommet sig over tabet - hvilket Stella i bund og grund heller ikke er. Stellas kærlighed til musikken er også ved at forsvinde, for jo værre mobningen bliver, jo sværere bliver det for hende at holde modet oppe.

En ting der hjælper på det er Filippa, men Filippa vil ikke ses offentligt med Stella, af frygt for at Amalies vrede også skal ramme hende og da Filippa forsøger at hjælpe Stella får det konsekvenser for dem begge. En anden der har været en støtte for Stella er hendes internetven Aum, de snakker om alting og det hjælper, men da Stella sender ham en sang, som ender hos Amalie, frygter Stella at hun heller ikke kan stole på ham.

Da Stellas far endelig finder ud af hvad Stella går og gemmer på, tager han hende med på skolen til snak med hendes lærer. Der er desværre ikke meget hjælp at hente - "lad os snakke det igennem med hele klassen" er kommentaren og Stella føler sig endnu mere udstillet og sårbar end før.

En eftermiddag får Stella den geniale ide at filme sit selvmord - men ikke hendes faktiske selvmord, bare for at skræmme de andre og da Amalie går over grænsen med mobningen, virker ideen om selvmordet tættere på end nogensinde.

Denne bog er skræmmende læsning. Igennem bogen er der 13 sorte sider med selvmordshistorier fra det virkelige liv - om børn der har taget deres eget liv fordi de blev mobbet, både i skolen og i cyberspace og det er ikke særlig rar læsning. Tænk at børn kan være så onde ved hinanden?

Men bogen er god - virkelig god! Den sætter fokus på noget der er svært at gøre noget ved i praksis og samtidig giver den et indblik i hvad der foregår i "offerets" hoved. Når man har været i samme situation selv, kan man se mange lighedstegn - især frustrationen over læreres manglende indsats, de skulle skamme sig!

Bogen vil være god til skolebrug, da der vil være masser af samtaleemner; mobning, kræft, død, kærlighed, venskab - men mest af alt en bog der sætter fokus, nu skal vi bare holde det og gøre noget ved det!

Fakta:
Forlag: Carlsen
Udgivet i 2014
Antal sider: 335 sider
Målgruppe: 14-16 år

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar