torsdag den 20. august 2015

Sophie Kinsella; Audreys verden


Sophie Kinsella; Audreys verden

Bagsidetekst:
Audrey har haft en slags nervøst sammenbrud og nu tør hun kun se ud på verden gennem store, mørke solbriller og et videokamera. Hun gemmer sig hjemme hos sin skøre familie, og med sit videokamera dokumenterer hun det, der sker omkring hende.

Audreys storebror er en indædt computergamer, der har samlet et hold omkring sig, der skal hjælpe ham mod sejren i en vigtig turnering. Audrey møder holdmedlemmet Linus, som hun langsomt opbygger en skrøbelig forbindelse til, der senere udvikler sig til et sikkert venskab. I "Audreys verden" gå det op for hende, at hun er småforelsket i Linus - men forelskelsen betyder også, at hun skal til at lukke sig op for verden og alle de truende eller vidunderlige ting, som den gemmer på.

Audrey har haft et nervøst sammenbrud. Hun er taget ud af skolen og er nu derhjemme 24 timer i døgnet. Hun tilbringer sine dage med at læse eller se tv. Alt sammen igennem mørke solbriller. Hun tør ikke se sin familie i øjnene, med undtagelse af sin lillebror - for i hans blik er der kun uskyldighed, ingen bekymring, sorg eller bebrejdelse.

Audreys storebror, Frank, spiller LOC (et strategisk computerspil, som man kan blive rig på) og han er faktisk ret god til det. Så god at han drømmer om at komme i den store finale, hvor præmien er på mange millioner. På Franks hold er bl.a. en skolekammerat, Linus.

Med små skridt i form af skrevne beskeder begynder Audrey og Linus at nærme sig hinanden. Samtidig med at Audrey tør mere omkring ham, giver hendes psykolog hende en opgave - en opgave som Linus hjælper hende med at udføre.

Snart begynder Audrey at føle sig rask. Rask nok til at møde verden igen, men både psykologen og familien advarer hende om at selvom det er højt at flyve, er det også dybt at falde. Kan Audrey flyve eller vil hun falde?


Jeg har aldrig læst noget af Sophie Kinsella før (I know, det burde jeg nok få gjort!), men har hørt fra mange at hun skulle skrive godt og underholdende. Det lykkedes hende fint i denne - hendes første - ungdomsbog. For selvom emnet er dystert, formår hun på en eller anden måde at bibeholde en lystig og let tone igennem hele bogen.

Sproget er nemt og ligetil, mange steder minder det meget om talesprog i hverdagen og det er nok det der gør at bogen nærmest læser sig selv - jeg følte i hvert fald kun lige at jeg var begyndt, da jeg var færdig.

Noget af det der dog gik mig på mens jeg læste, men som jeg nu, hvor jeg er færdig med bogen, synes er meget fedt, er at vi aldrig helt får at vide hvad der er skyld i Audreys sammenbrud. Som læser er det bogens uløste gåde, selvom man får rigelig med hints undervejs, får man aldrig den fulde sandhed at vide.

Tak til Lovebooks for e-bogen!

Fakta:
Forlag: Carlsen
Original titel: Finding Audrey
Udgivet i: 2015 (både på engelsk og dansk)
Antal sider: 336
Læst på dansk
4 ud af 5 stjerner

2 kommentarer:

  1. Sikke dog en skøn anmeldelse! Jeg har ofte stået med bogen mellem hænderne på forlaget, og jeg må virkelig snart få den læst. Kinsella er nemlig så skøn og skriver så let og fint. Og sjovt.

    SvarSlet
  2. Den lyder virkelig god :) den skal helt sikkert læses :)

    SvarSlet